rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


ObudaFan # 2009.11.13. 11:13

Foglalkoznak. Polgári pert és büntetőeljárást is indíthatsz. Főleg az utóbbinak lehet visszatartó ereje.

radar3 # 2009.11.13. 08:57

ObudaFan köszönöm.
Szívem szerint megtenném, hogy az illető végre a szájára üljön. De nem tudom bíróságok foglalkoznak-e ilyen ügyekkel. Mivel jár, bírósági szokások vannak ilyen ügyekkel kapcsolatban. Vagy csak a herce hurca és nem történik semmi?

ObudaFan # 2009.11.12. 11:13

Rágalmazást. Bírósághoz. Azt neked kell eldönteni, hogy látod-e értelmét.

x0x0 # 2009.11.11. 20:44

Tisztelt Szakértők!

Volt szomszédom azt a hírt terjeszti a városban, hogy leültettek, bezártak. Mind ezt azért, mert néhány hétig nem látott, és nem tudta hol vagyok. ( amúgy néhány hétig nem voltam a városban, mert elutaztam ) Az illető nagyon ráér, mást nem csinál csak járja várost és pletykál.
Kérdésem az lenne, kimerítheti - e ezzel a rágalmazást, becsület sértést? Kihez fordulhatok vagy kihez érdemes fordulnom?
Ügyvéd? Bíróság? Panasznap? És persze van-e értelme?

x0x0 # 2009.11.11. 20:44

Tisztelt Szakértők!

Volt szomszédom azt a hírt terjeszti a városban, hogy leültettek, bezártak. Mind ezt azért, mert néhány hétig nem látott, és nem tudta hol vagyok. ( amúgy néhány hétig nem voltam a városban, mert elutaztam ) Az illető nagyon ráér, mást nem csinál csak járja várost és pletykál.
Kérdésem az lenne, kimerítheti - e ezzel a rágalmazást, becsület sértést? Kihez fordulhatok vagy kihez érdemes fordulnom?
Ügyvéd? Bíróság? Panasznap? És persze van-e értelme?

silhouette # 2009.10.30. 13:39

Tisztelt SzMárton. Köszönöm előre is és küldöm a levelezést. Tanulságos. Ha tudom akkor beszkennelem azt a levelet is, amelyiket a nagytiszteletű minisztérium írt a munkáltatómnak,olyan érzésem volt, mintha egy bűnöző lennék.

Sz.Márton # 2009.10.30. 11:25

Tisztelt Silhouette!

Én nem is vitatom Önröl amit állít, a végén a látszatról idézet mondást, úgy általánosságban egy régebbi házelnök mondta a kedves képviselő társai munkásságának szükkörű értékelésekor.

Sok kitartást és ügyével kapcsolatosan szerencsés kimenetelt kívánok, ez még jogilag is ráfér mindenkire.

Ha gondolja mint, nem kollégának, de (ha már úgyis sokan ismerik) mint érdeklődő, esetleges segíteni tudónak, az alábbi címre elküldheti a kérdéses levelezési kardváltást. Hátha van segítség!(...)

dr.anubisz@gmail.com

silhouette # 2009.10.30. 10:41

Tisztelt SzMárton.

Ha ismerne, akkor rögtön látná rajtam, hogy becsületes vagyok.Nem járok luxus autóval, nem járok télen a nyárba nyaralni, nem a CORAban, hanem a TESCOban vásárolok és ha valaki segítséget kér tőlem azt soha nem utasítom vissza, nem többemeletnyi magasságból beszélek másokkal, nem jogászkodok hanem adott esetben elmagyarázom annak aki nem érti azt, amit én értek,nem állok senkin bosszút és főleg nem erőfitogtatással. Igaza van, aki nagyon hátradől, az előbb utóbb hanyatt esik. Ha lehetne egy kicsit titokban meg is emelném a lábát a széknek,bár ez nem egyeztethető össze az én erkölcseimmel. Nagyon szeretnék ott lenni, amikor ez megtörténik, de legalábbis hallani szeretném a nagy nagy durranást, amikor hanyatt dől.

Sz.Márton # 2009.10.30. 10:26

Tisztelt Silhouette!

Azért bizzon még a tavaszokba és a munka világába, hiszen akik ma túl kényelmesen hátradőlnek, azok közül egyesek, hátra is eshetnek, ha más ül a székükbe!

Azért maradjon becsületes. Bár azt mondják, nem elég csak becsületesnek lenni, annak is kell látszani.

silhouette # 2009.10.30. 10:09

Utólag már késő ezen lamentálnom, de az a helyzet, hogy engem arra neveltek a drága szüleim, hogy mindig legyek becsületes és őszinte.Csak azt felejtették el velem közölni, hogy ez maga után vonja azt is, hogy aki nem így él annak előbb utóbb az útjába kerülök. Nem lenne egyszerűbb az életünk, ha úgy állnánk egymáshoz, hogy segítsük a másikat és ne úgy, hogy ha lehet akkor mutassuk meg, hogy mi bizony milyen erősek is vagyunk? Mármint a minisztériumi kiválóságokra gondolok, akik most bizonyára elégedetten hátradőlhetnek, mert egy kis szeletkéjét a közéletnek megtisztítják az ilyen gazemberektől,mint én vagyok.Egy kicsit nekem pitiáner bosszúnak tűnik a dolog. Csak az a baj, hogy a vége rosszul is elsülhet rám nézve, de én már semmin sem csodálkoznék. Sok tavaszt megéltem, de amilyen világot most élünk még soha nem láttam.

Sz.Márton # 2009.10.30. 09:52

Tisztelt Silhouette!

A minisztérium, nem egy egyszerű dolgozóval közölte mit szeretne, így magas az elvárás is. Ha ön egykoron magánfiókról, de hivatalos állásfoglalásra késztette őket, majd a munkatársukon keresztül, ki tudja milyen erélyesen elutasította a választ, és ön ugye nem országgyűlési képviselő, akkor ki van téve ilyen helyzetnek...

Emelett miért kellett,(ez hiba volt)a kollégáknak is megküldeni. Meg kell ilyenkor válogatni kivel közöljük egy magas szervezettel lefolytatott, nem hétköznapi hangvételűre sikeredett levélváltásunkat.

Csortos Gyula mondta egykoron egy színész kislánynak a - "ma este együtt játszunk ugye kolléga?" kérdésére válaszul:

  • "Kolléga,(???) mióta vagyok én kurva?"
silhouette # 2009.10.30. 09:37

Sajnálatos módon a minisztérium nem érdeklődik a munkáltatómnál, hanem vizsgálat lefolytatására utasította a munkáltatómat, amelyben fegyelmi eljárás megindítását helyzeték kilátásba.Ráadásul olyan ügyben amelyben feltételezik, hogy befolyásolhattam az ügy menetét. Ez viszont sztem a becsületsértés fogalomkörét súrolja. Már minden vagyok, csak nagyságos úr nem, pedig mindössze a többiek és jómagam védelmében kértem magyarázatot egy olyan kérdésben, ami a jogszabály változásig rutin volt, de azután nem kérhető az a melléklet a kérelmezőtől.Ha kérjük, akkor jogszabályt sértünk. Akkor azért marasztalnak el. Akkor melyik ujjamat harapjam meg? Mindenesetre rendkívül megalázó helyzetbe hoztak.Ennyi energia befektetésével a kérdésemre is válaszolhattak volna, mégha nem is hivatalosan, csak úgy kollégárisan és akkor embernek éreztem volna magam.

Sz.Márton # 2009.10.30. 09:28

Tisztelt Silhouette!

Feltételezni lehet, sok minden feltételezhetőt! Ez már néha politika! De, ha a kollégák is megkapták a minisztériumnak küldött levelezést, ami esetleg olyat is érint, mely elvileg a munkavégzésével is kapcsolatba hozható, akkor ne csodálkozzon az indulatos elutasító viszontválasza után, hogy a minisztérium is erélyesen a az illetékes munkahelyi vezetőnél érdeklődik. Gondolom a levelezést megkapó kollégái, nem vagy (nem mind) másodállású magántervezők emellett mint ön, így a tájékoztatásuk a nagy felügyeleti szervvel kapcsolatos kardváltásról, számukra máris másképp lehet érdekes. Ön ha megküldte, akkor ők ezzel már több dolgot is tehetnek, hiszen ön közölte velük. Ilyenkor sok dolgozó nagyon lekiismeretes felfelé!! A megkérdezett minisztérium munkatársa is, vélhetően a munkája részeként válaszolhatott, a magánfiókból,az egyébként fél-hivatalos válasz elvárására nem magánemberként.(tehát felfele, ha a szervezete nevében levelezve válaszolt, arról jelentéstételi kötelezettsége van) A munkahelyén pedig, (gondolom önkormányzat) igyekeztek rögtön a szent és magasságos levelezésre kényszerülő, elvi irányvonal adók felöl kért javaslatot végrehajtani!

Ha magántervezőként bentről levelezget, vagy a kettő néha keveredik, mert a meglévő kapcsolati tőkéket kamatoztatja, néha előfordulhatnak kényes helyzetek.

silhouette # 2009.10.30. 09:28

Ha lenne kedves, akkor abban is segítsen kérem, hogy gyűjthet-e adatokat rólam a minisztérium és azt megküldheti-e a munkáltatómnak? Konkrétan egy másik fórumról? Rendkívül megalázó módon járnak el.Azt gondoltam, hogy a személyiségi jogaimat sérti, ha a magánvéleményemet a munkáltatómnak megküldik.Köszönöm előre is.

silhouette # 2009.10.30. 09:25

Üdvözlöm Kovács úr! A három nem-et nekem írta?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.30. 09:22

Nem, nem, nem.

silhouette # 2009.10.30. 09:01

Kérem segítsenek!
Köztisztviselőként dolgozom,e mellett magántervezőként is.A magán emailfiókomről jogszabály magyarázatot kértem egy minisztériumtól­.Válaszoltak, de semmit hasznát nem vetem, mert az alkotmánybíróságot tartják jogosultnak, mint jogszabály magyarázónak. Válaszoltam a minisztériumtól kapott levélre, kicsit indulatosan, de nem bántóan, az egész levelezést párhuzamosan elküldtem a kollégáimnak is, hangsúlyozom a MAGÁN EMAILFIÓKOMRÓL­.Egyszercsak a munkahelyi vezetőm mondja, hogy a minisztériumtól email érkezett a jegyzőnk HIVATALI fiókjára és az egész levelezésünket megküldte a munkahelyi vezetőnknek. Ez még nem volt elegendő, a minap tudtam meg, hogy a mi felettes szervünknél személy szerint ellenem vizsgálatot kezdeményeztek a minisztérium részéről és ebből az alkalomból szintén megküldték a magánfiókomról indított levelezést a II. fokú hatóságnak.Döbbe­netes.Ráadásul semmi közvetlen okot ne adtam arra, hogy személy szerint ellenem vizsgálatot kezdeményezze­nek.Döbbenetes. Kérdéseim a következők: Személyiségi jogot sértett-e a minisztérium, amikor a magán levelezésemet velük az engedélyem nélkül a munkáltatómnak megküldik? Személyiségi jogot sért-e, ha a felettes szervnél személy szerint ellenem kezdeményezett ok nélküli vizsgálat alapjaként megküldik a magán fiókomról folytatott levelezést?Az elmondottak alapján feltételezhető-e hivatali hatalommal való visszaélés?

ObudaFan # 2009.10.27. 16:50

Rágalmazás.

Asztallap # 2009.10.27. 12:32

Köszönöm! És itt mi lehetne a feljelentés oka? Rágalmazás, hamis tanuzás, vagy...?

ObudaFan # 2009.10.27. 12:26

Indíthatsz polgári pert, és ha még 30 napon belül vagy, büntető feljelentést is tehetsz.

Asztallap # 2009.10.27. 11:52

Következő a kérdésem: zajlik egy válóper, ahol a férj hűtlenségben jelölte meg a válóokot (elég csúnya per és sztori, erőszak, minden...), és engem választott a szerencsés harmadiknak. Azt állította pl., hogy minket rajtakapott az én lakásomban, stb. Mindez jegyzőkönyvbe került az első tárgyaláson. Namármost semmi ilyen nem történt, a válóper beadásakor, sem előtte (több, mint egy éve - azért húzódik, mert a pár küldöldön él, és így macerásabb) nem volt kapcsolatom a hölggyel, ez jóval utána alakult ki, és a férj most ezt próbálja beadni bosszúból.

Tudok valamit lépni ez ellen én magam? Pl. egy levél a bíróságnak, rágalmazási per... A férj minden bizonnyal lelopott emailekkel és skype logokkal próbál "bizonyítani", ahol a dátum erősen módosítható a múlt irányába. Kénytelen vagyok akkor kitenni magam annak, hogy esetleg eladja bizonyítéknak, és "miattam" kerül dokumentumokba, hogy "szétvertem egy boldog családot"???

Köszönöm!

Asztallap # 2009.10.27. 11:51

Következő a kérdésem: zajlik egy válóper, ahol a férj hűtlenségben jelölte meg a válóokot (elég csúnya per és sztori, erőszak, minden...), és engem választott a szerencsés harmadiknak. Azt állította pl., hogy minket rajtakapott az én lakásomban, stb. Mindez jegyzőkönyvbe került az első tárgyaláson. Namármost semmi ilyen nem történt, a válóper beadásakor, sem előtte (több, mint egy éve - azért húzódik, mert a pár küldöldön él, és így macerásabb) nem volt kapcsolatom a hölggyel, ez jóval utána alakult ki, és a férj most ezt próbálja beadni bosszúból.

Tudok valamit lépni ez ellen én magam? Pl. egy levél a bíróságnak, rágalmazási per... A férj minden bizonnyal lelopott emailekkel és skype logokkal próbál "bizonyítani", ahol a dátum erősen módosítható a múlt irányába. Kénytelen vagyok akkor kitenni magam annak, hogy esetleg eladja bizonyítéknak, és "miattam" kerül dokumentumokba, hogy "szétvertem egy boldog családot"???

Köszönöm!

frosch # 2009.09.11. 13:07

és persze köszönöm az eddigi segítséget ill. válaszokat!

frosch # 2009.09.11. 12:57

kértem tőle a kódot, ami alapján a tudakozványt beadhattam volna, de nem mondta meg. így nem tudtam beadni csak érdeklődni.

ő tehet ellenem vmilyen feljelentést?

escargot # 2009.09.11. 04:27

Tudakozványt beadtátok a postacsomag keresésére? Az érdeklődés helyett azt kellett volna tenni....