rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


ObudaFan # 2009.09.10. 19:12

Nem, az nem bűncselekmény és nem szabálysértés. Polgári pert indíthatsz.

frosch # 2009.09.10. 17:58

De az már bűncselekmény/szabálysértés, hogy szándékosan nem küldi vissza a pénzem (amit többször ki is jelentett). Hogy szitkozódik és fenyegetőzik szintén nem pozitív.

Én feljelentést tettem a rendőrségen lopás miatt. Mivel közel 2 hónapja nem adja vissza a pénzem. Lehet ennek valami eredménye?
Vagy egyszerűen végig kell néznem ahogy ellopja a pénzem és nem tehetek semmit, mert kis összeg?

Ő tehet visszafele valamilyen feljelentést?

ObudaFan # 2009.09.10. 16:42

Nem történt sem bűncselekmény, sem szabálysértés, mert nyilvánvalóan nem szándékosan küldte a rossz címre. Ez egy sima polgári jogvita.

Te kinek és mit mondtál róla?

frosch # 2009.09.10. 15:52

Tisztelt Fórumozók!

Lenne egy kisebb problémám.
Az egyik internetes aukciós oldalon történt egy adás-vétel. A pénzt átutaltam az eladónak, de ő rossz címre küldte az árut. Más/rossz cím volt megadva a profilomban, de elküldtem neki a szállítási adatokat.
A Postán érdeklődtem is a rossz címre küldött csomag iránt de semmit sem találtak.
Megegyeztünk hogy visszaküldi a pénzt, de kb 2 hónapja nem tette meg.
Továbbá sérteget és szitkozódik.
Mit tehetek ezügyben? az összeg a szabálysértés alatt van, ha feljelentést teszek azzal elérhetek valamit? Lopásért vagy becsületsértésért tehetek feljelentést?
Ill. az eladó megfenyegetett hogy rágalmazásért feljelent. Ezt megteheti? Postai hangfelvétellel ill. emailekkel tudom bizonyítani, hogy nem találták meg a csomagot, így jogosan feltételezem, hogy nem adta fel (ill. 10 rossz értékelése van ezen az internetes oldalon, ahol szintén többször nem küldött el csomagot).
Ha megteheti mi lehet a bűntetés? Ill. én hogy szerezhetem vissza a pénzem?

Köszönöm!

ObudaFan # 2009.09.02. 10:24

30 napon belül lehet büntetőfeljelentést tenni a bíróságon, illetve polgári per indítható 5 éven belül, ahol a vagyoni és nem vagyoni kár megtérítése is kérhető.

boy__ # 2009.09.01. 18:15

Tisztelt Fórumozók!

A következőben szeretbék segítséget kérni!

Egy kedves Ismerősöm épp egy gyermekelhelyezési per kellős közepén van! Természetesen az exe mindent megpróbál, hogy sárba tiporja: fenyegetőzések, gyermek későbbi visszahozatala láthatásról, és különböző bűnügyi és szabálysértési esetek vannak a repertoárján.

Talált azonban egy új formát is, amit most bőszen űz. Ismerősöm egy állami nagyvállalatnál dolgozik. Az exe folyamatosan hívogatja, és e-mailekkel bombázza a céget, és annak különböző vezetőit, miszerint Ismerősöm folyamatosan lop a cégtől, és ezt ő fotókkal is bizonyítja (bögrékről, és különbőző ajándékokról beszélünk!), és azonnal rúgják ki őt, ellenkező esetben a sajtóhoz fordul! Telefonon az ex meg is mondta az ismerősömnek, hogy az a célja, hogy kirúgja, egzisztenciálisan ellehetetlenítse! Ugye mondanom sem kell, hogyha célját eléri, az milyen következményekkel járhat...

Kérdésem a következő: Be lehet-e az exet perelni rágalmazásért, vagy személyiségi jogok megsértéséért, vagy hitelrontásért?
Tudna-e valaki egy ügyvédet ajánlani, akihez fordulhatunk?

A dolog elég sürgős lenne, bízom benne, hogy valaki válaszol!

Üdv,

Grád András # 2009.07.27. 21:01

Kedves Trajan!

Ha ez így van, indítható személyiségi jogvédelmi per, akár jó kártérítés is elérhető ilyenkor, de ehhez eleve bizonyíték kell, vagyis el kell menteni a vonatkozó oldalakat. Büntetőeljárással nem igazán érdemes foglalkozni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Trajan # 2009.07.27. 20:32

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Több ismerősöm jelezte,hogy az alábbi internetes oldalon felhasználták képeiket, illetlen szövegekkel és obszcén szavakkal ellátva az engedélyük nélkül:

http://csibefasz.com/

Ezen az oldalon rengeteg olyan dolog van továbbá ami másokat megszégyenít és megaláz.
Ez ellen lehet tenni a mai jogszabályok szerint?
Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2009.07.14. 19:34

Túl sok infprmációt nem adtál meg. Önmagában egy kép felhasználása nem feltétlenül bűncselekmény akkor sem, ha jogellenes.

city # 2009.07.14. 17:01

Segitséget szeretnék kérni mivel a volt férjem internetre feltete a képeimet és viszaél a nevemmel már a feljelentést megtetem de aszt nemtudom hogy most ez hogyan fog zajlani egyáltalán utána tudnak e nézni? és tudja e valaki hogy ha kiderül hogy ö volt akkor mijen büntetést kap, éshogy ez ügyben lehet e kártéritést kérni? ebbe kérnék segitséget elöre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.12.17. 20:00

Hitelt érdemlően be kell tudni bizonyítani, hogy honnan/kitől indult a pletyka, ez pedig nehéz lesz mert mindenki hallott valamit - de kitől is?... Az esetleges szembesítésnél egymásra mutogatnak majd - oszt legfeljebb ez és ennyi mint "eredmény".

Amúgy az hogy kitől a gyerek (...) az elég jól meghatározható végső soron.

Vélem nem fog kelleni sokat várni az apuka (?) lebukására mert annak a gyerkőcnek t.díj kell stb., vagyis az anya hivatal elé citálja majd.

És onnantól vissza az egész: nemhiába volt a mendemonda...

bobo01 # 2008.12.17. 18:58

Kedves Fórumozók! Sgítségeteket szeretnémkérni egy kényes témában.
Tehát van a Kedvesem, és a szülei és a huga. A kapcsolatuk már lassan egy fél éve megromlott, miattam ezért mi össze is költöztünk az Én szüleimnél lakunk. A párom egy jó barátnője hallotta valakitől, hogy a kedves huga férjének, vagyis a sógorának feltehetően van egy másik kb. 1 éves gyermeke, egy másik nőtöl, mert most egy hónapja született meg a fia. Ezzel nincs is baj, a baj csak az, hogy valakitől visszahallotta ezt és minden ismerősét telefonon felhívha, hogy miért terjeszt ilyen dolgokat Róla, mikor ez nem igaz. Az igaz, hogy a párom és a legjobb barátnője erről beszéltek, de az nem igaz hogy ezt a hírt terjesztenék. Most azzal fenyegetőzik, hogy megy a bíróságra és feljelent mindenkit rágalmazásért. Nos ebben az ügyben kérdezném és a Fórumozók véleményét és,hogy mi várható, ha feljelent. Ő az Én páromat hibáztatja, pedig Ő nem hibás semmiben. Jah és az illető férfi IRM dolgozó. Mi a legrosszabb dolog ami ebben az ügyben várható?

forum1 # 2008.12.16. 06:47

Kedves Mindenki!
Egy "zárt" fórumon (kb300fő) az alábbi számomra sértő mondatot írta fel a volt barátom rólam és jelenlegi páromról. " és annak háziszárnyas barátnője maguk köré gyűjt minden jóérzésű embert,és valótlanságokat állít rólunk,majd ezek után úgy tesznek mintha ők semmiről sem tehetnének. Elég kicsi ez a társaság,hogy ilyen gátlástalan emberek szétzilálják."
Szeretném megtudni mit tehetünk, mivel szóban már mindent megpróbáltunk, de a féltékenységtől nem lát az illető.
Előre is köszönöm

ObudaFan # 2008.10.08. 19:33

Ha már nincs meg a jogsértés tárgya, akkor nem lesz mit megsemmisíteni. Nyilvános elégtételt ettől még lehet adni.

verde # 2008.10.08. 07:35

Kedves ObudaFan!
Elnézést, a félreérthető eset leírásból.

Még egy kérdés: oké, megállapítják a jogsértést (nem szabálysértést, tudom most már) és hogyan köteleznek a jogsértő magatartás megszüntetésére, ha már 5 hónapja megszüntettem, megsemmisítettem a jogsértés tárgyát (a blogot) és elnézést is kértem nyílvánosan. Akkor nem okafogyott ez az egész?
Vagy majd most a bíróság által meghozott ítélet szerint kell nyílvánosan elnézést kérnem, esetleg az abban megállapított konkrét jogsértő magatartás feltüntetésével és arra vonatkozva???

Egyébként, igen, örülök, hogy nem büntető eljárást indított ellenem, jó kis tanúság ez!

ObudaFan # 2008.10.07. 19:39

Hogy polgári perben nem szabálysértés megállapítását kérték, az biztos.
Örülj, hogy nem magánvádas büntetőeljárást indítottak. Polgári perben meg fogják állapítani a jogsértést, eltiltanak a további jogsértéstől, köteleznek arra, hogy kérj nyilvánosan bocsánatot, és semmisítsd meg a jogsértés tárgyát, de nem vagyoni kártérítés ebből nem lesz. Így valóban a perköltség megfizetése lesz a legkellemetlenebb.

Nem árt pontosabban kérdezni, mert pontos kérdés nélkül nem lehet pontos válaszhoz jutni.

verde # 2008.10.07. 07:06

Láma!
Ok nélkül soha nem szólítom apukát sértő néven! De ha leköp, meglök, büdös k...nak szólít, hülyeségeket magyaráz a gyereknek, és közli vele, hogy szivesen földet dobna rám, illetve fenyeget, zsarol, szerintem más sem hafyná szó nélkül. Utána érdeklődtem a rendőrségen, hogy mit tehetek, és ők inkább lebeszéltek egy zaklatásos, rágalmazásos feljelentésről, arra hivatkozva, hogy úgysem érek el vele semmit, apuka úgyis folytatja majd a dolgait, viszont per perre járhatok 3 gyerek mellett.
Így inkább nem jelentettem fel.
És nem a gyerek előtt szídtam, hanem kiírtam magamból névtelenül egy blogban, amit a gyerek soha nem olvasott és már nem is fog.
És ha hiszed, ha nem, én még mindig a békességet keresem, mert a gyerekeim apja, szerintem sokan nem tűrnék azt, amiket ő megtesz velem.
Nekem nincs jogom a nyugodt élethet, nekem el kell viselnem a szidalmait, fenyegetéseit?! Vagy egész életünkben bíróságra járjunk? Elzárkózom a kritikájától, lepereg a zsarolása,mert csak így tudom a gyerekeket és magamat megvédeni.

verde # 2008.10.07. 06:57

Kedves láma!
A volt férjem kérte a szabálysértés megállapítását, a jogsértő magatartás megszüntetését, és a jogsértő nyilatkozattal vagy más megfelelő módon történő elégtételt június 25én.
A blogot megszüntettem április 17én, április 18. óta pedig fent van egy nyílvánosság előtt történő elnézés kérésem a negatív jelzők miatt, és az ezért őt ért esetleges sérelmek miatt, ugyanazon a portálon, a blog helyén.
Először azt gondoltam okafogyottá vált a dolog, hiszen elismertem, megszüntettem, megkövettem a tettem.
El is állt volna a pertől, ha én engedek a zsarolásának és a határozattól eltekintve a gyerekekkel való kapcsolattartást úgy gyakorolhatta volna, ahogy ő akarta. De mivel az nem véletlenül lett szigorítva, nem engedtem a fenyegetésének. Így bíróságra mentünk.
Ezek szerint még utólag is kérhet kártérítést?
Mennyi lehet a büntetés? Százezrek?

Láma # 2008.10.07. 06:48

Kedves verde!

Elváltatok! Próbáld elképzelni,mintha az egyik szomszédodról írtad volna: "patkánynak, szemétnek és pszichopatának szólítottam."
Szerinted beperelne a szomszédod?
Ugye igen(?). Nos,a volt férjednek is van szuverén személyisége,amit illik tiszteletben tartanod.
Sőt, a közös gyermek szempontjából sem mindegy, hogy a gyerek mit hall otthon az apjáról.


Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

Láma # 2008.10.07. 06:42

Nem vagyoni kártérítést nem kért a volt férjed? Mert ugye az is bejátszhat.Az pedig több lehet,mint a pénzbüntetés (jóval).
Jól mondom ObudaFan?

Gondolom a felperes kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg történt-e szabálysértés (bűncselekmény).Utána akár módosíthatják is a keresetet az ítélet előtt.


Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

verde # 2008.10.07. 06:31

Kedves ObudaFan!
Nem értem a válaszod, ugyanis polgári eljárás zajlik polgári bíróság előtt. És szabálysértés megállapítását kérte a volt férjem ügyvédje. Pénzbüntetésről pedig szó sem volt. A második, elvileg, bíró szerint, utolsó tárgyaláson bizonyítanom kell, hogy a leírt események megtörténtek - ezeket az előző, gyermek lehelyezési perünk anyagaival, jegyzőkönyvekkel, tanuk elmondásaival kell bizonyítanom, és vége.
????????????

ObudaFan # 2008.10.06. 16:52

Ez így, ugye, nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, és büntetőeljárás folyik jelenleg. Azt, hogy mi bizonyítható, inkább neked kell tudni. Ha látta valaki, akkor tanúként idéztethető. A perköltség szempontjából nagy jelentősége nem lesz annak, hogy ki az ellenfél jogi képviselője. Ugyanakkor nem a perköltség lesz itt a legnagyobb probléma, mert ekkora nyilvánosság esetén már előfordulhat pénzbüntetés kiszabása.

verde # 2008.10.06. 10:16

Volt férjem személyi jogok megsértése miatt pert indított ellenem, ugyanis egy már 5 hónapja megszüntetett blogomban leírom a gyermek elhelyezés és válás körüli kálváriánkat, amely során sajnos, többször negatív jelzőkkel illettem, 100 bejegyzésben 18szor. A szabálysértés fennáll, elismerem, hogy az akkori helyzetben, az akkori kétségbeesésemben igenis patkánynak, szemétnek és pszichopatának szólítottam.
Nagy nyílvánosság előtt, az interneten, igaz nicknéven írtam, de végülis, aki ismeri a történetünket felismerhetett minket.
Akkor mikor kitöröltem a naplót, miután apuka közölte, hogy olvasta és feljelent, ugyanezen a portálon elnézést kértem tőle - azóta is olvasható (http://www.hoxa.hu/?…).
Miután lezárult a gyerekek elhelyezéséről szóló perünk, és nem úgy, ahogy ő gondolta, feljelentett a blogban megjelentek miatt. 2 hónapja akkor már nem volt meg a blog és fent volt a bocsánatkérés.
Megvolt az első tárgyalás, ahol én elismertem a szabálysértést, hiszen én írtam és tényleg úgy gondoltam. Most azt kell bizonyítanom, hogy ami miatt ilyen jelzőkkel illettem, azok az események tényleg megtörténtek. Konkrétan asszonyverés, gyerek manipulálása, lelki terrorizálása.
Van amelyikre van tanú, és van amelyikre nincs, azt hogy a gyerekem fél, hogy valamivel sakkban tartja apa, hogyan is bizonyíthatnám??? Az anyja vagyok én élek vele, hozzám jön haza, nekem mondja el... a gyerek kk., nem meghallgatható - apa ezt ki is használja, igyekszik mindent tanúk nélkül csinálni,a gyerekre meg ráfogja, hogy hazudik...????
Kérdésem: hogyan bizonyítható egy ilyen dolog?
Illetve, ha megállapítják a szabálysértést, kifizetem a per ktsget, utána vége??? Nem zaklathat tovább emiatt apuka??? Elvileg 2 tárgyalás lesz összesen, ilyen esetben mennyi a perktsg, számít az, hogy ő egy drága ügyvédet fogadott???
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2008.09.15. 08:59

Ég és föld. Az egyik egy büntetőeljárás, a másik egy polgári per.

szikornelia # 2008.09.12. 18:10

Az alap problémát már 3 éve próbáljuk mindenféle legális módon(bíróság, alkudozás stb)megoldani, eddig sikertelenül....
Az ex anyós lehordott a "büdös kurvától, a nanyseggű ribancig stb. " elég széles a repertoár.
Eddig még csak telken belül, tehát nem az utcán fél város elött, de hallani ott is hallották....
Mi a különbség a magánvádas a , szabálysértési és a személyiség jogi per, eljárás között?

Ildi