Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás nem fizetése

ObudaFan # e-mail 2011.03.19. 13:38

Jolana

Az is eljárhat, aki saját háztartásában eltartja a jogosultat.

manca99

Feljelentheted. De jó lenne, ha a párod legalább annyit megtenne, hogy a bíróságon végrehajtást kér.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

manca99 #   2011.03.19. 08:50

Tisztelt Hozzáértők!

6 éve élek együtt egy a párommal, akinek van egy 7 éves kisfia. Hivatalosan nem vagyunk élettársak, de gyakorlatilag 6 éve együtt, egy lakásban élünk (eleinte albérletben, egy év után viszont a párom által vett lakásban).

A párom volt férje nem fizeti a gyerektartást, lassan 17 hónapja. Illetve az elmúlt 17 hónapban két és félszer (2 egész hónapni, egy félhavi összeg) fizetett (valamikor tavaly nyár végén). A párom nem mer neki szólni, fél, mint a tűztől, mivel erőteljes szcientológus a pasi, és félti a gyereket. A láthatást biztosítjuk kéthetente, illetve ünnepekkor is, bár akkor nem él vele, sőt a nyári láthatás alatt is lepasszolja a gyereket a szüleinek, hetekre.

Kérdésem, hogy én, mint nem hivatalos élettárs (tudtommal a párom igényelt valami segélyt, mint egyedülálló), milyen lehetőségekkel élhetek?

Tehetek én bárhol bármit? Mondjuk a rendőrségen feljelenthetem a pasit?

Jolana # e-mail 2011.02.13. 19:21

(közben épp most írtam be a rokontartás topicba is..)
Jól gondolom, hogy mostmár - mivel nagykorú - a fiúnak kell eljárni igényérbényesítése során?

ObudaFan # e-mail 2011.02.13. 19:17

Elsősorban a bíróságon érdemes végrehajtást kérni. És feljelentést lehet tenni tartás elmulasztása miatt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Jolana # e-mail 2011.02.13. 12:24

Szép napot!
Ismét jól jönne egy kis segítség! Az ismerősöm - akinek a tulajdoni igényéhez az elmúlt hetekben kértem segítséget - volt férje egy buznyákot sem fizet gyerektartásként a nappalin tanuló, első diplomáját szerző fia után. 2008-ban, amikor elváltak, a gyerek még kiskorú volt, azóta másodéves főiskolás. A váláskor megegyeztek egy jelentéktelen havi összegben, azt fizette is egy darabig az ex, de mióta a fiú főiskolás, semmit nem ad. Azt mondja, nem tud, munkanélküli lett, álláskeresési járadékot kap, abból meg nem jár. Közben pedig él a házban, mint Marci Hevesen, az ismerősöm meg fizeti a 40ezres albérletet, meg a gyerek tanulmányainak igen jelentős kiadásait.
Ilyenkor mit lehet csinálni, van-e valami lehetőség a teljesítésre kötelezésre? Tartás elmulasztása miatt fel lehet-e ez esetben jelenteni, annak van-e esetleg értelme?
Segítő hozzászólásukért köszönettel:
joli

sió # e-mail 2011.01.24. 13:38

Nyilván kellemetlen helyzetben vagy, ahol minden fillér számít, azonban érvelésnek nem használhatod a gyerektartás fizetési idejét. Azért annyit hozzátennék ObudaFan válaszához, hogy a gyerektartásnak nem a te tartásodat kell szolgálnia! A gyerektartás a gyereké!

süni76 # e-mail 2011.01.24. 13:31

Nagyon köszönöm a gyors választ.
Apuka sajnos vállalkozó...

Süni76

ObudaFan # e-mail 2011.01.23. 16:45

süni76

Ha munkavállaló az apa, akkor a bíróságtól lehet kérni letiltó végzést. Ha nem, akkor nincs jó megoldás szerintem.

Gandalf80

Ez a megoldás csak egy egyezség keretében lehetséges, de közös tulajdon megszüntetése iránt indíthatsz pert.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

süni76 # e-mail 2011.01.21. 11:02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Rossz érzéssel teszem fel a kérdésemet, főként a jellemző kérdéseket olvasva. Ugyanis nálunk nincs gond a teljesítéssel. Elvált férjem minden hónap 5. napjáig kell(ene) tartásdíjat utaljon, de ez még soha nem történt meg határidőre. Arra mindig kínosan ügyel, hogy adott hónapon belül teljesítsen. Csakhogy számunkra ez a csúszás is kellemetlen helyzetet teremt, teljesen a kénye-kedvére vagyunk utalva. A láthatás kapcsán is nagyon odafigyel, nehogy átlépje a 6 hónapos "keretet", amikortól már felelősségre vonható lenne - úgy tudom. Csp-kal együtt nem kapok egy hónapban 70 eFt-ot, és - kényszerből - együtt lakunk a nagymamával és a fogyatékos, nagykorú testvéremmel. Minden hónapban kölcsön kell kérni valakitől, hogy a fizetési határidőkre kipótoljuk valamiből a sárga csekkes összegeket. Aztán várunk, amíg a gyt. beérkezik, abból szépen visszaadogatjuk a kölcsönt. Rendkívül megalázó és kiszolgáltatott helyzet, rendszeresen másokra vagyunk utalva - mintha a volt férjem még mindig így akarna az "uralma" alatt tartani. Nem szeretnék mást , csak hogy minden hónapban - ha nem is 5-éig, de 10-éig - érkezzen be a gyt. összege, hogy a család tudjon vele számolni és ne kényszerüljünk a szomszéd bácsi nyugdíjára.
Köszönöm a választ, tudom, ez sokaknak nem is tűnik problémának.
Süni

Gandalf80 # e-mail 2011.01.20. 19:41

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Van egy gyermekem, aki után havonta 12.000 forint gyerektartást fizetek (Bírósági ítélet szerint).
A volt párommal vettünk egy közös ingatlant, amit 6-7 éve csak ő használ. Azaz 2 éve az új férjével és három gyermekkel. Az ingatlan 3,5-4 millió forintot ér. Nem tudnak kifizetni (nem is akarnak), nem tudom eladni és nem hajlandóak az 50% tulajdonrészem után lakbért fizetni.
Mit lehet tenni? Ha elmegyek a bíróságra, akkor megítélhető egy minimális albérleti díj? Vagy csak koppannék?
Számomra a legjobb megoldás az lenne, ha a tulajdonrészért cserébe lemondana a gyerektartásról. Ez a megoldás lehetséges a magyar törvények szerint?

Bosszankodom, mert semmibe vesznek. Havi 80.000 forintot fizetek albérleti díjként, pedig azzal az összeggel már be tudnék fizetni egy saját lakásba.

A választ előre is köszönöm.

pokermitologia.com

ObudaFan # e-mail 2011.01.07. 12:46

Kérheti a bíróságtól, hogy erre is kötelezzenek, van alapja. Amíg nem kéri, addig viszont végrehajtani nem tudja, 6 hónap elteltével pedig nem is kérheti.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

37attila1@gmail.com # e-mail 2011.01.06. 22:33

Kérdésem a következő..2010 májusában a bíróság 2gyerek után fizetendő gyt díjamat 50e ft-ról 40e ft-ra mérsékelte.Ezt az összeget sem tudtam fizetni.Most összegyűlt 7hónap 280e ft tartozásom.Az ex-em keresetet adott be a bír.ra.csak egy autóm volt arra tettek foglalást,forgalomból kivonást.Nem volt mit tennem eladtam a kocsit,hogy tudjak fizetni.És vittem a 280e ft-ot de az ex még kitalált +80e ft tartozást (gyerekek táborozása,szemüveg,fogszabályzó).És ő szerinte jár neki a nagyobb kiadásainak a fele mindig , még a gyt.díjon felül..Az én 40e ft-om + kb 40e ft csal. pótlék és az ő 40e-re = 120e ft állítólag nem fér bele 2 gyerek. Kb 200e ft a keresete..nekem kb 90e. Jár neki a gyt.díj feletti követelése ??? vagy nem?? a gyt.díj felett én járok a gyerekekkel sportolni,vidámpark,mozi,cirkusz,néha pizza,fagyi,kisebb ajándékok (ruha,játék stb..)

Kriszti72 # e-mail 2011.01.01. 15:21

Sziasztok!
segítségre lenne szükségem.A fiam apja nem fizeti rendszeresen a gyermektartást.Több hónappal el van maradva én már a rendőrségen is feljelentettem ott szembesítést vállalt és azt hazudta hogy személyesen adta át ami persze nem igaz.Már a rendőrség lezárta az ügyet és továbbadta az ügyészségre vádemelési javaslattal.Időközben a végrehajtást is elindítottam de a munkáltatója se utalta a decemberi gyermektartást.Biztonsági őrként dolgozik és csak 4-órára van bejelentve ez is megnehezíti a behajtást.A kérdésem az lenne hogy az ügyészség mit tehet majd?És mivel a munkáltatónak már vonni kellet volna de nem tette meg ezek után én még hova fordulhatok?

adren # e-mail 2010.12.23. 20:27

Igen...
Minden kell az első gyerekeimnek, bár mivel rengeteg pénzt hagytam ott igy nekik gondjuk semmi.(1 ház 1 lakás, sokmillió)Ezeket már eladta és pénzé tette.Az lett volna a legjobb ha a válásnál megegyeztünk volna a lakás=0 tartásdíj-ban. Nem tudom lehet-e ezt még kérelmezni?
De ha rendeződik az életem munkám, akkor boldogan fizetek sokkal többet mint 30e. De így esély sincs hogy felépithessem magam,és az egzisztenciám.
Hát a "csinálj valami mást" az nem megy egyik napról a másikra... Ahhoz sok év kell vagy sok pénz, és sok szabadidő. Vagy a Tecsóban árutpakolni.
Nincs tapasztalatom hogy van-e "türelmi idő" a gyerektartás nemfizetésében. Mig rendbejön az életünk valahogy.
(az akinek semmi munkája sincs az hogy fizet?) Nekem van csak rémesen kevés.

Köszönöm.

monalisa1 #   2010.12.23. 19:12

Az hogy a 2. házasságodban milyen megélhetési gondok vannak az a t.díj fizetés kötelezése szempontjából érdektelen, old meg ahogy tudod...

Ezzel szemben az elsőszülött gyermekednek ennie kell, ruha kell, tanszer kell, fütés kell stb., vagyis az hogy nem(igen) tudod eltartani a jelenlegi családodat, azt őt (= az ex-et) nem érdekli.

Fordulj bírsághoz és kérd a t.díj csökkentését, de egy ilyen per nem egyik napról a másikra való, miközben a nemfizetős hónapok száma növekszik...

Adósok börtöne nincs, az elmaradást + kamatok + végrehajtási díj a ködös messzeségben valahogy behajtják majd rajtad.

Külön: az előző házasságból úgy kellett volna eljönni hogy "a mindent" otthagyok esetében t.díj fizetés kötelezés ne terheljen.

Bocs, de próbálj valami mást csínálni mint a jelenlegi foglalkozásod mert ez mostanság nem termeli a pénz.

monaLuis
laikus hozzászóló

adren # e-mail 2010.12.23. 18:49

Üdv mindenkinek, főleg a szakembereknek.

Kérdésem lenne,hátha találok itt választ.
Ha megállapított gyerektartást csak úgy tudnám fizetni
szellemi szabad foglalkozásuként (iparművész)
hogy közben kikapcsolják a gázt,áramot,vizet,és éhezünk
2. feleségemmel és 2 éves gyerekünkkel, mert napi megélhetési gondjaink vannak, sokszázezer ft élelemre
fűtésre kölcsönkért forinttal is tartozunk ide-oda,
akkor ezt a havi 30 ezer forintot amit 6 hónapja nem
tudok fizetni kicsikarják belőlem? Vagy irány a börtön?
Otthagytam a házat 2 gyerekemnek és volt nejemnek,
és többmilliót a bankba, albérletezem, kocsim soksebből
vérzik, (lada 1200 26 éves) a válás óta sem tudtunk
bútort venni, sem ruhát, semmit... Minden ajándék ami az albérletben van, feleségem is művész, neki is csak
alkalomadtán van bevétele, amiből betömnénk a sokhónapos
tartozásokat, ha elég lenne rá... Ja, nincs se otp
se más kölcsöntartozásunk, se tb.t nem tudok magam után fizetni,hogy a nyugdijelötakarékosságról ne is beszéljek.
Mit tegyek? Feljelentett az exem...
Köszönöm!!!

ObudaFan # e-mail 2010.12.01. 13:05

Megpróbálhatsz egy viszontkeresetet indítani a mérséklés iránt, de azért a 12e Ft elég minimális gyermektartás.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Richman # e-mail 2010.12.01. 12:41

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

2006-ban feljelentett a volt barátnőm gyerek tartás nem fizetése miatt.
Akkor épp munkanélküli voltam. A bíróság 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt + megalapítottak 12ezer forint/hó gyerektartási díjat.
Én fizettem is ez év elejéig 10 ezer forinttal.
De a gond csak most jön. Ez év októberében beperelt megint. Azzal érvelt, hogy nem fizetek neki gyerektartást, még havonta sem + kéri a bíróságot, hogy emeljék meg az összeget 18ezer forintra + fizessem meg a kamatokat.
Nekem viszont minden befizetésről van csekkem (2007-2010). 2009 októbertől munkanélkülin vagyok mai napig. Így nem tudtam neki fizetni. Szívesen fizetném, ha lenne rá módom, de egyenlőre megélni nem tudok + se állásom sem szakmám sincs!
A kis hölgynek viszont van egy élettársa több éve akinek szült egy gyermeket(most kb 2éves).

A kérdésem a következő: Mit tudok tenni???
Én Ukrán állampolgár vagyok.92-óta élek Magyarországon(akkor voltam 8éves).
Se lakásom, sem vagyonom nincs.
Nagymamám lakására szól a lakcímkártyám. Magyar személyim van, de Ukrán állampolgár van ráírva.
Itt is tanultam. De a hölggyel folytatott kapcsolat miatt nem fejeztem be az építőipari középiskolát(Debrecen, Péchy Mihály Műszaki szakközépiskola). Így szakma nélkül, munkára kényszerültem. Aztán terhes lett. Én nem akartam ilyen fiatalon gyermeket(18), de ő igen.
Akkor voltam nagyon hülye, hogy nem írattam vele papírt...

A bíróságon november 26.-án kellett volna megjelennem mint alperes, de nem tudtam elmenni. Ma kaptam megint egy értesítőt a bíróságtól.
Ha nem megyek el ismét, mit tudnak kezdeni velem?
Számít valamit, hogy Ukrán vagyok?
Esetleg kitoloncolnak Magyarországról?
A bírónőnek holnap fogalmazok meg egy levelet, amelyben azt írom, hogy a kis hölgy félre vezeti a bíróságot.
Csatolom a csekkeket és a munkanélküli papírokat.
Szeretném kérni a bíróságot, hogy szüntessék meg a pert. Vagy, hogy a kis hölggyel egyezzünk meg peren kívül.

Nem akarok börtönbe kerülni!

Kérem segítsenek pár tanáccsal.

Előre is köszönöm!

végrehajtó1 # e-mail 2010.08.10. 22:47

nem lehet

niki0703 # e-mail 2010.08.10. 21:49

Tisztelt fórum!

Szeretném megtudni, hogy szoc.járadékból és fogyatékossági támogatásból lehet-e gyermektartásdijat vonni? Mivel jelenleg nem tudom, hogy a fentieket kapja-e a volt férjem, vagy rokkantnyugdijat.

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # e-mail 2010.07.29. 19:01
apuka73 # e-mail 2010.07.29. 14:21

Köszönöm a választ!

ObudaFan # e-mail 2010.07.28. 17:31

Ha az elsőfokú ítéletig kifizeted, akkor megszüntetik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rendo10 (törölt felhasználó) #   2010.07.28. 17:22

Koszonom a valaszt.
Ha kifizetem az elmaradt tartasdijjat,azt a 6 honapot,ami az eljarasban szerepel,akkor megszuntetik az eljarast?
Hajlando vagyok fizetni,nem vagyok rossz szulo,csak havi 40.000 egy kicsit sok.
Koszonom

ObudaFan # e-mail 2010.07.27. 18:50

Leginkább akkor, ha időnként kéred a végrehajtót, hogy keresse meg az adóhatóságot.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/