Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás nem fizetése

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.04.14. 21:55

Pedig helyes volt az a válasz. Csak nem érted.

www.kbs-ugyved.hu

Julcsikám # e-mail 2018.04.14. 18:15

köszönöm...ez kedves... De nem erre szeretnék választ kapni.

bermuda háromszög # e-mail 2018.04.14. 18:11

Van mód az eltartandó gyereket is addig felfüggeszteni?

Julcsikám # e-mail 2018.04.14. 18:06

Tisztelt Fórumozók!

Gyermektartás díj nem fizetése, sajnos a mi oldalunkról következett be.
Férjem előző házasságából született gyermek után nem fizetett öt hónapig tartásdíjat. (2017.07.-1027.12.) December 5.-én büntetés-végrehajtási intézetbe vonult (nem emiatt). Volt feleség 2 héttel a bevonulása után jelentette fel. Tegnapi napon a Bv. intézetben jártak kihallgatáson az ebben az ügyben nyomozó hatóság. Férjem mindenbe belement, csak nehogy vádra vigyék. Azt ígérte, és vették is fel jegyzőkönyvbe, hogy én, mint felesége fogom kifizetni a hátralékot, 5 havi gyerektartás díj elmaradást.( De miből is fizethetném ki? )
Nem tudom, mit tehetnénk? Hogyan kérhet bárki olyat, hogy fizessen hátralékot, ha börtönben van? Nincs mód esetleg felfüggeszteni ezt a rendőrségi ügyet, míg börtönben van? Mert a Bíróságon felfüggesztették a volt feleség gyermektartás díj emelési perét, ill. a Hivatalnál a gyermektartás díj megelőlegezési ügyét is.
Kérem, valaki segítsen!
Előre is köszönöm!

Szulo10 # e-mail 2015.04.26. 10:04

Tisztelt Szakertok!

Élettarsam, 3 és fél éves kisfiam apja 3 hónapja elhagyott minket, azt mondja lemond a gyerekről, és nem fizet semmit. Ilyet lehet?
Ezen kivül egy nagyon jól menő vállalkozás tulajdonosa, mégis egy kis semmi céghez van bejelentve minimálbérre. Van néhány albérletbe kiadott lakása, mely havi 400-600 ezer forintot hoz neki havonta, ezen kivul több ingatlan is van a neven, nem beszelve azokrol, melyek a rokonok neven vannak.
Kerdesem: ha lemond a fiamrol, kell-e fizetnie gyerektartast? Mi alapjan szamoljak majd ki a gyerektartast? Letezik-e, hogy a bejelentett minimálbérenen kivul a birosag nem veszi figyelembe a korulmenyeit? Ha igen, mi a modja annak, hogy ezeket nyilvanossagra hozzuk?
Koszonettel, Szulo10

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.26. 12:26

úgy tudom akár fél évre visszamenőleg is.
Nem akár, hanem csak. Ezért kellett volna időben végrehajtást kérni. Öt havi összeget máris elszalasztottál. Hogy lehetsz ilyen felelőtlen?

www.kbs-ugyved.hu

béésbé # e-mail 2015.03.26. 09:28

Tisztelt szakértők!
A volt férjem múlt év júniusa nem fizet a három kiskorú gyerek után gyerektartást, átjelentkezett nyolc órás diplomás minimálbérre. Tulajdona papíron nincsen, végrehajtatni nem tudom semmin, max a munkabéréből kérhetek letiltást, úgy tudom akár fél évre visszamenőleg is.
A kérdésem az, hogy abból úgy tudom, hogy le lehet vonatni három gyerek után 50%-ot a bruttojából gyerektartásra- Erre a volt férjem azt mondta, hogy akkor átjelentkezik négy órás bérre, ami már annyira minimális lenne, hogy az már vicc három gyerekre vonatkoztatva. Egy kft-nek az ügyvezetője, ezt tényleg megteheti, hogy átjelentkezik és nem fizet? Valahol azt hallottam, hogy egy munkahelyen be kell legyen jelentve nyolc órában mindenképpen főállásban, ha kft ügyvezetője valaki. Más meg azt mondja, hogy nem kell bejelentkezve legyen, hanem akár megbízással lehet fizetés nélküli ügyvezetőként is nyilvántartva. Kérem segítségüket, hogy mit tudnék tenni, mert semmit nem fizet háromnegyed éve. Közös szülői felügyeleti joga van sajnos, aminek a szabályait soha nem tartja be, már gyerekjóléti szolgálaton van az ügy, mert mindenben csak direkt árt nekünk folyton és a gyerekeket rendszeresen megbetegíti vele, ahogy a viselkedik. Mit tanácsolnak, mit tegyek, mert ahány ügyvédnél jártam, mind azt mondja, hogy nem elég indok az, hogy a gyerek tönkremegy lelkileg és fizikailag, nem elég indok az, hogy nem fizet utánuk egy fillért sem, viszont folyton követel mindent. Hova tudok fordulni még segítségért? Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.03.02. 12:13

A perben eljárt bírósághoz.

www.kbs-ugyved.hu

sziszka7609 # e-mail 2015.03.02. 11:37

Tisztelt Jogi Fórum!

A volt férjem Németországban dolgozik, bejelentett állása van kint. Amikor elváltunk még nem volt állása, így a munkabéréből nem lehetett a gyermektartás összegét letiltatni.
Most már van Németországban a bejelentett állása, hogyan lehet az ottani fizetéséből letiltani a gyermektartás összegét? Hova kell fordulnom?

Köszönettel: sziszka7609

ObudaFan # e-mail 2015.02.11. 15:04

Ivett és Andriska

A két dolognak egymáshoz semmi köze. Ha a gyerek nevét szeretnéd megváltoztatni és a másik szülő nem szeretné, akkor ezt a vitát majd eldönti a gyámhatóság.
A gyermektartásra meg a bíróságon végrehajtást indíthatsz és a rendőrségen feljelentést is tehetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ivett és Andriska # e-mail 2015.02.11. 10:43

Tisztelt Jogi Fórum!

Mi a teendőm, ha a bírósági határozat ellenére az apa nem fizet születése óta. Igaz nem is látogatja, gyerek nem ismeri, kb 5 hónaposan szóban lemondott róla, mivel megszületett a másik kisfia.
Van -e lehetőségem a saját családnevemre íratni a kisfiamat, bár apasági nyilatkozat van.

Előre is köszönöm válaszát!

Ivett

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.10.01. 15:37

Tényleg.

www.kbs-ugyved.hu

Sandyke # e-mail 2014.10.01. 12:43

Tisztelt Ügyvéd Úr.

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a páromnak volt egy élettársa 15 évig. Ebből az élettársi kapcsolatból született egy gyermekük, aki most 3 éves. Idén Januárba a párom elköltözött és azóta nem igazán tudott fizetni gyermektartásdíjat, mert sajnos nem dolgozik sehol több éve ,így nincs jövedelme. Azonban a volt élettársával szóban megegyeztek abban, hogy havonta 25.000 Ft-ot fizet a gyermekre. Ennek párom, ugye a munkanélkülisége miatt nem tett eleget, így a volt élettárs a bírósághoz fordult. Tárgyalásuk ezzel kapcsolatban jövő héten lesz.
Mire számíthatunk? Mit szabhat ki rá a bíróság? Tényleg szóbeli megállapodást vehetik figyelembe és visszamenőleg követelhetik a páromtól a havi 25.000 Ft-ot?

Várom mielőbbi válaszát,

Köszönettel:
Alexandra

ObudaFan # e-mail 2014.09.30. 12:31

Ha egyszer megkapta, akkor természetesen jogában nem áll, de ha az öcséd nem tudja a kifizetéseket igazolni, akkor 6 hónapra visszamenőleg gyakorlatilag fog tudni követelni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Katek #   2014.09.29. 19:31

Tisztelt szakértők és laikusok :)

Szeretnék egy fontos és pontos válaszhoz jutni. Öcsém 12 éve nem él együtt a családjával, de mai napig nem váltak el.
2 gyerekük van, az egyik még kiskorú, a másik már nem. Öcsém havonta fizet fix összeget egy gyerek után, korábban mindkettő után aminek a mértékében a feleségével szóban állapodtak meg. A pénz átadásáról sosem készül igazolás, így öcsém nem tudja bizonyítani, hogy gondoskodott/gondoskodik a gyerekekről. A feleségnek jogában áll e visszamenőleg hivatalosan tartásdíjat igényelni válás nélkül? Illetve, ha válásra kerül a sor, akkor igényelhet e visszamenőleg tartásdíjat ?
Nagyon köszönöm.

Sir Gabriel # e-mail 2014.09.10. 20:37

Hát, Pappcs, pont hogy önhibájából kell elmulasztania, hogy BTK-s tétel legyen, de értjük, mire gondolsz. ;)

ObudaFan # e-mail 2014.09.02. 18:48

Egészen pontosan végrehajtást kellene kérni azon a bíróságon, amelyik a tartásdíjról szóló ítéletet hozta. Emellett természetesen a rendőrségen ismét feljelentést lehet tenni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kepton #   2014.09.02. 17:21

A tartásdíj elmulasztásának büntetőjogi oldala csak egy dolog (igen, lehet feljelentést tenni), de magát a követelést polgári úton is minél hamarabb érvényesíteni kellene, már csak azért is, mert a tartásdíj visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesíthető, ez pedig - ahogy Ön írja - épp most telt le.

pappcs # e-mail 2014.09.02. 15:24

A gyerektartás nem fizetése csak akkor büntetőjogi kategória, ha azt bizonyíthatóan önhibáján kívül mulasztotta el.

LAKY # e-mail 2014.09.02. 13:23

Tisztelt Jogi Fórum!

A bíróság büntető eljárásban kiskorú gyermekem édesapját rendbeli tartás (gyermektartásdíj) elmulasztásának vétségében 2 évre próbára bocsájtotta. Ennek hatására egy ideig fizetett,de 6 hónapja ismét nem, közben én is munkanélküli lettem. Érdeklődnék, hogy mit kell ilyenkor tennem? A rendőrségre kell feljelentést tennem ismét, vagy az ítéletre hivatkozva a bíróságnak kell írnom?
Köszönöm válaszát !
Laky

Viki11 # e-mail 2014.08.05. 17:11

Én egy olyan dologban szeretném kérni a segítségüket,hogy 17 éves vagyok édesanyámmal és nevelőapámmal élek már 13 éve de körülbelül 3 hónapja felbukkant az édesapám aki még soha nem fizette a gyerektartást.Szeretném tudni hogy hogyan is kezdjem el ezt behajtani rajta és hogy hogyan kötelezzem hogy ezek után rendszeresen fizesse a gyerektartást?

linyacska # e-mail 2014.07.07. 12:19

Tisztelt Ügyvéd Úr,

a férjem pár éve vált el és van egy kiskorú gyermeke. Sajnos az édesanyával nagyon rossz a kapcsolat. Férjemmel 2 éve Németo.ba költöztünk és született egy gyermekünk. A férjem és exe megállapodtak egy havi 40.000 Ft-os tartásdíjban még a kezdetekben,hogy akkor láthassa a gyermeket amikor szeretné.Emiatt erején felül vállalt. Ezt az összeget a férjem fizette amíg tudta alkalmi munkákból készpénzben, pedig nem is volt állása. Jelenleg férjem a másfél éves kisfiunkkal van otthon és emellett dolgozik részmunkaidőben,minimális pénzért. A közösen megállapodott összeg a fizetése 20%-a de minimum 40.000 Ft. A 40.000 Ft minimum viszont a fizetésének több mint a fele. Az utóbbi 6 hónapban nem járt Magyaro.-on és nem is fizetett, emiatt az exe kért egy bírósági végzést és kiküldette bírósági végrehajtóval. Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudnánk csökkentetni az összeget,mivel időközben gyermeke született és lényegében az én fizetésemből élünk. A követelt összeg már 400.000 Ft-ra rúg az elmúlt 10 hónapra,legalábbis ez van a határozatban. Mit lehetne tenni?Ha kérjük a csökkentést addig is a 40.000 Ft-ot kellene fizetni???És ha 3 év múlva lesz ítélet?Addig belerokkanunk.Illetve ha nem fizeti addig a kért összeget lecsukhatják?Mivel ő van otthon a másfél éves fiunkkal imádják egymást és nem bírnánk elviselni ha börtönbe menne. De ezt a hatalmas összeget nem tudjuk kifizetni, semmi megtakarításunk, a baba miatt nem is tudunk rendesen dolgozni,én sem vagyok teljes állásban,és pár évig még így is lesz. Az segítene ha férjem fizetné a fizetése 20%-át míg a csökkentést nem kérjük?Ha fix és százalékos összeg van melyiket kell figyelembe venni?Mert ha a fix összeget nézzük az a fizetése több mint fele.Ingósága, ingatlanja nincs, még egy autója sem.
Vagy mindegy hogy fizet-e ha nem a minimum 40.000Ft-ot fizeti így is perlik tovább?Illetve le tudják-e tiltani a fizetését, ha igen 50%-át levonják akkor is ha van másik gyermeke akinek eltartásába segítenie kell?Illetve a rendőrség foglalkozik-e az üggyel ha külföldön van(lakcíme ismert)?És ha fizetési hajlandósága van, de csak a 20%-ot fizeti?
Köszönöm válaszát!Szép napot!

ObudaFan # e-mail 2014.06.28. 13:18

Egyrészt a gyerekkel való kapcsolattartását azt biztosítanod kell.
Másrészt el lehet indítani a vagyonjogi pert. De a férjednek nem kell bérleti díjat fizetnie.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ibolya02 # e-mail 2014.06.28. 07:08

Tisztelt Fórum! Gyermektartás díj nem fízetésére van eggy végre hajtási kérelmem eggy Bírósági végre hajtónál 2013 óta.Nemtudják elérni az adóst van eggy ingatlan amire már 2 terhelés van. Kértem a végre hajtót hogy terhelje rá az ingatlanra atartózást nehogy elárverezzék az ingatlant s hoppon maradok.Elkülték a föld hívatalnak a terhelést s a földhívatal kírótta rám a 6600ft-ot én ezt nem értem ha egy bíróságí végrehajtó terhel azt az ügyfél fízeti????? Ebben szeretnék választ kapni.Köszönöm

kszrozi # e-mail 2014.06.27. 10:41

Üdv.
2009-ben elváltam.Devizahitelben adóstárs vagyok és van egy 13éves gyermekem az előzö házasságomból az adóssal.2010-ben ügyv elött irtunk egy megállapodást h nem fizet gy.tartást ha én átvállalom a hiteljét az ingatlan tulajdoni hányadáért.Mivel mi a jelenlegi férjemmel nem vettük át még hivatalosan a banktól /mert a bank igényt tartana a férjem ingatlanára is/ de becsületesen fizetjük a hitelt,+ a házzal kapcs.kiadásokat, most zsarol az ex a gyerek láthatásával ha nem biztosítom akkor visszaköltözik az ingatlanba és a férjem meg fizethet itt albérleti dijjat.Mivel ugy érzem ezt nem teheti meg segitséget kérnék.Mi lesz ha már kifizetjük a banknak a hitelt akkor kéri majd a részét?Mert még a banki papirokon és a tul.lapon szerepel!!Mit tegyek??köszönöm elörre is!