gyerektartás nem fizetése


Kapuciner # 2019.08.14. 10:08

Tisztelt Szakértők,

Volt férjemmel szemben letiltó végzés került megállapításra, mert rendszertelenül fizette a tartásdíjat. Nagy nehezen sikerült elérni, hogy a letiltó végzés célt érjen és megkapjam a tartásdíjat. Történt azonban egy munkahely váltás, és azóta vagy utalt saját számlájáról, vagy készpénzben fizetett kisebb-nagyobb csúszásokkal. Most azonban már két hónapja nem érkezett pénz és csak ígéreteket kapok. Gyanítom, hogy munkába lépéskor a letiltó végzést nem vallotta be, nem adta le a tartozásigazolást, melyet ha jól tudom előző munkahelynek kell kiállítani és munkába álláskor azt be kell jelenteni.
Kérdésem tehát, hogy ha van érvényes letiltó végzés a kezemben és tudom hogy az apának van állása, akkor mi az ügyintézés menete? Bűncselekménynek számít-e ha esetleg kiderül, hogy az apa szándékosan nem adta le a tartozásigazolást a munkába lépés alkalmával?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

gerbera317 # 2019.08.14. 06:28

A munkáltató a végrehajtást kérő összeget - eltérő rendelkezés híján - közvetlenül a végrehajtást kérőnek teljesíti. Mindegy, hogy az hátralék, vagy pedig folyamatos. A különbség csak annyi, hogy a hátralék tekintetében 50 százalékot kellett vonni, a folyamatos tekintetében pedig legfeljebb a folyamatosan esedékes összeget de max. 50 százalékot.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.13. 19:37

A munkáltató levonja a bérből, átutalja a végrehajtónak. A végrehajtó levonja a jutalékát, átutalja neked. Ha ez elég, a végrehajtó nem csinál mást.

sahozea # 2019.08.13. 19:23

Kovács Béla Sándor,
Köszönöm!
Pár mondatban, hogy értsem, hogy a végrehajtás nem fejeződött be? Mit tesz a végrehajtó ezután?

Ismét elmúlt a napja a "folyamatos" megfizetésnek, azaz a minden hónap tizedikén már túl is vagyunk, pénz sehol. :(
Kell ezt jeleznem akár a bíróság akár a végrehajtó felé?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.13. 15:09

Ha az a kérdés, hogy befejeződik-e a végrehajtás a hátralék behajtásával, akkor a válasz nem.

sahozea # 2019.08.13. 12:32

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Gyerektartás esetében egy már sikeresen behajtott hátralék után az a kérdésem, a jövőre vonatkozó folyamatos követeléssel mi lesz a helyzet?

A VH lapon a bírónő így tünteti fel:

"Hátralék 2018. augusztus 1-től 2019. április 30-ig X forintot.
Folyamatos:2019. május 1-től havi X forintot fizessen meg"

A teljesítési határidő részhez utólag odaírta:
"Lejárt és folyamatos"

Szóval mire számíthatok, a folyamatos jelző esetében?
A végrehajtó képviselője erre annyit felelet, nem tudja megmondani. Ez nem annyira bíztató. :)

Illetve az is kérdés, mennyi idő múlva utal nekem a végrehajtó, létezik-e erre vonatkozó határidő, mert már múlt hét elején a birtokában volt az összes követelésnek,amit még mindig nem utalt nekem tovább. Erre a "napokban" választ kaptam telefonban.

Köszönettel,

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.22. 18:03

Még jobb is a levél. De legyen benne az egyszeri ítélet száma. Három példány, egyet két tanú is írjon alá.

vi555555 # 2019.07.22. 17:43

ÜDVÖZLÖM.Párom lánya 22 éves, és mivel már befejezte tanulmányait, megegyeztünk. hogy bemegy a bíróságra, és lemondja a gyerektartást. Érdeklődnék, hogy tértivevényes levélben elég-e, ha lemondja, vagy személyesen kell intéznie? És mi ennek a menete? Kell-e írnia keresetlevelet?Köszönöm a választ!

Robicsucsu # 2019.06.04. 10:28

Tisztelt Jogi fórum!
4 éve váltunk el,mindent hátra hagytam csak a személyes tárgyaimat hoztam el az ingatlanból.Az ingatlant az eszközkezelőnek adtuk el,a bíróság 25 ezer forint gyerektartást állapított meg illetve abban egyeztünk meg,hogy a párszáz ezer forintos hitelünket kifizetem.Állami cégnél dolgozom így könnyű volt a behajtónak tiltani.A volt asszony egy percet sem dolgozott életében.Az összes hitel az én nevemen volt/van. 200 ezer nettóm van és ennek az 50%-át tiltják már 4 éve!Volt szerződés hossazbbításom ami esetemben 800 ezer forint lett volna,ezt is egyösszegben lefogták.Az eszközkezelő ajánlatot tett a volt nejemnek,hogy vissza vásárolhatja az ingatlant részletekben.Ő ezzel élt,én lemondtam az ingatlanról.A gyerektartással egyszer sem késtem. Tehát:lemondtam az ingatlanról,teljesen bebútorozzottan ott hagytam az akkor 7 éves kislányomat nézve,kifizettem eddig 3 millió hitelt,fizetem a havi 25 ezer gyerektartást,de most ismét kiesett a szekrényből egy csontváz-4 milliót tiltanak ismét 50%-al. Így 94 ezret keresek ebből még 25 a gyerektartás,se bútorom,se lakásom.Mitévő legyek? Egyszerűen ne fizessem a gyerektartást tovább?Az összes letiltást tudom igyzaolni a munkáltatómtól?Ne fizessek és a bíróság berendel és akkor elmondom?Ügyvédre nincs pénzem. A válást is én fizettem,mert neki nincs keresete!Kérem segítsen,mert nagyon el vagyok keseredve.Köszönöm válaszát

Pappos # 2019.02.20. 11:57

Tisztelt Fórumozók!

2012 év végén váltunk el a feleségemmel, azóta hellyel-közzel ugyan, de fizetek gyerektartást. Sajnos azóta albérletben lakom és bár vállalkozó vagyok, nincs annyi jövedelmem, hogy a Bíróság által megítélt összeget (40.000 Ft) meg tudjam fizetni. Kértem már ennek a csökkentését, ám a bírónő kijelentette, hogy egy vállalkozónak ezt ki kell tudni fizetni, így néhány éve el lettem utasítva.

A lényeg: én hosszú évek óta, nagyjából minden hónapban bizonyíthatóan fizetek gyerektartást (változóan 5-20.000 Ft-ot), a volt nejem mégis feljelentett a bíróságon és ott követeli rajtam a teljes különbözeti összeg visszamenőleges megfizetését. Mindezt úgy, hogy én a havi fizetés mellett a gyermekeimre rendszeresen költök amikor találkozom velük. Ruha, mozi, könyv, ajándékok, nyaralás, stb.

Kérdéseim: kötelezhet-e engem a Bíróság arra, hogy 2012 év végétől minden elmaradásomat megfizessem? Beleszámítható-e a tartozásba a gyerekekre más címen elköltött összeg?

Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2019.02.18. 18:55

Hat hónap az az öt év, kivételes esetben három.

Ptk. 4:208. § (3) Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

Kellene tudni, mi volt az az "ügyvédi levél", de ha a jogosult csak felszólító leveleket irattatott az ügyvédekkel, akkor az nem sokat ér (mondjuk az az ügyvéd is megéri a pénzét, amelyik nem szól, hogy hat hónapon belül bíróságra is kell vinni, különben bukja).
Az az öt és fél évnyi tartásdíj hajója már feltehetőleg elment. (de, mondom, tudni kellene részleteket, jó lenne, ha az illető egy kompetens családjogi ügyvédhez elmenne).

rigoz # 2019.02.18. 16:57

Tisztelt Anya0503!

Az öt évnél régebbi elmaradás elévült, azzal kapcsolatban semmire.

A többi végrehajtható, amennyiben nem került elrendelésre a letiltás - bár valószínű, hogy nem, ha módja van tartozni -, akkor önálló bírósági végrehajtó hajthatja be jogosulti kérelemre.

Emellett a tartási kötelezettség nem teljesítése 1 évig, ha a nem teljesítés a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, akkor 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény.

Anya0503 # 2019.02.18. 16:50

Jó napot. Érdeklődni szeretnék hogy az egyik barátom már 6 éve nem fizet gyerektarást. Több mint 2millió Ft alatt tartozik az exének. Kapott már vagy 4 ügyvéddel papírt de nem foglalkozik vele.jól keres csak nem fizet. A kérdésem az lenne hogy mire számíthat.
Válaszát köszönöm.

kozmacska68 # 2018.10.12. 08:38

Köszönöm!

gerbera317 # 2018.10.12. 07:48

Ha az apuka továbbra is magyar minimábéres lenne, aligha, hiszen a bíróságnak is van jogérzéke. De mivel az apuka is külföldön dolgozik, akár esélyes lehet is a felemelés iránti igény. De az anyuka legyen tisztában azzal, hogy bármit is ítél a bíróság, az végrehajthatatlan marad.
Ügyvédet, persze, hogy tud fogadni apuka.

kozmacska68 # 2018.10.12. 07:27

Kedves fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Mennyi esélye lehet egy olyan gyerektartás megemeltetésének, ahol, a bíróság előtt hozott közös megállapodás szerint 45 e forint megy a gyerekre, az anyuka közben Ausztriába költözött ,most 100 e forintot követel, hisz ott nyílván drágább az iskola, illetve a gyerek ellátása is. Válásnál már mindennek megkapta a felét. Az anyuka nevén van kint egy ház, és egy vállalkozás is.
Illetve tud-e megbízást adni külföldről az apuka magyar ügyvédnek, mivel nem itthon dolgozik, de hazajönni sajnos még nem tud a munkája miatt.
Köszönöm

Piteca # 2018.07.15. 13:32

Nagyon köszönöm a választ
Teca

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.14. 19:12

Alaposan félreértett valamit.

Burn Out # 2018.07.14. 17:26

szerintem valamit félreérthetett. a döntésnek megfelelően kell fizetnie, különben még végrehajtás lesz belőle.

Piteca # 2018.07.14. 17:24

Tisztelt Válaszadó!

Barátnőm elvált, 3 gyermeke van, ebből már csak egy 7 éves után kap gyerektartást. A múlt hónapban a gyámhatóságon arról tájékoztatták, hogy nem kötelező a bírósági végzés ellenére sem utalnia az apának a gyerektartást, ha annak összegét bizonyíthatóan a gyerekre költötte. Kérdésem, ez valóban megtehetŐ? Ha igen, akkor valami egyeztetési kötelezettség vagy valami nincsen-e , mert így akár a 200ezres biciklit is megveheti a gyereknek, holott otthon van neki. Köszönöm előre is a választ. teca

gerbera317 # 2018.04.16. 13:53

De ha a vh-kérőnek volna egy csöpp esze, akkor nem játszaná ezt a feljelentősdit, hanem hagyná, hogy a végrehajtó megállapíthassa a behajtahatatlanságot, és máris kiérhetné az állam általi előlegezést. Ehelyett feljelentette az adóst, hogy a gyámhivatal is felfüggeszthesse a nyomozás idejére az előlegezésre irányuló eljárást. Julcsikám, üzenjük Emesének, hogy bravó!

Julcsikám # 2018.04.16. 10:27

Nagyon szépen köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.16. 10:09

A tartás elmulasztása bűncselekmény tényállásának eleme az "önhibáján kívül". Tehát azt, aki szabadságvesztés büntetését tölti, nem foglalkoztatják, és ezért nincs jövedelme, amiből tartásdíjat fizethetne, nem fogják elítélni. De azért a hátralékért, amely a szabadságvesztés büntetés megkezdése előtt keletkezett, esetleg mégis.

Julcsikám # 2018.04.16. 08:55

Köszönöm a választ....és igen, értem. Nekem is van egy gyermekem, tudom mekkora felelősség. Mégis megkérdezem, mert kíváncsi vagyok. Mi történik abban az esetben, ha a férjem börtönben van, bevonulása után feljelentik gyermektartás díj nem fizetése miatt. Hogy fizessen, ha bent van? Fizetési szándéka és fizetése is ha lenne? Magyarán, mit tehetne, ha nem lennék én és nem fizetném ki helyette az elmaradást?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.14. 19:55

Pedig helyes volt az a válasz. Csak nem érted.