gyerektartás nem fizetése


foxipain # 2014.06.19. 18:04

Tisztelt fórum!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy mit tudok tenni, ha az apa nem fizet gyerektartást.A bíróság meghatározta havonta mennyit kell fizetnie,plusz a 6 hónapra visszamenőleg elmaradt gyerektartást részletben törlesztenie.De nem fizet, nem tudom hogy dolgozik-e,munkahellyel kapcsolatban is csak hazudik..
Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.02. 15:41

Mi a kérdés?

katica0213 # 2014.06.02. 12:05

Jó napot kívánok! Egy kérdésem lenne az apa nem fizetett gyerek tartást ezért végre hajtást kértem a bíróságtól. Az apa most megijedt és tudna fizetni havonta egy kisebb összeget de az még a megítélése összeget sem éri el. Attól félek ha elfogadom az összeget és el állok a pertol utána megint csak nem fogja fizetni. Tudni kell hogy már az elmaradása 160000 Ft. Kérhetnek egy kis segítséget? Köszönöm szépen

lrml # 2014.05.29. 15:09

Tisztel Fórum!

5 éve váltunk el, közös megegyezéssel. Fix összegű gyerektartással.
Kérdésem az, hogy a 13. havi fizetés utáni gyerektartást mikor kell utalni, van erre szabályozás?
Fix összegű gyerektartást lehet inflációkövetően emelni?

Köszönöm,
lrml

kriszti8127 # 2014.05.16. 18:20

Tisztelt Jogi Fórum!

Én 12 év elváltam az exemtől. Akkor 15ezer ft gyerektartást itélt meg a biróság. Az apuka talán összesen 2évet fizetett ha összeadom. Meg egyeztünk szóban hogy havi 25 ezret fizet.Már évek óta könyörgök hogy fizessen mert nem birom egyedül de csak hitegetett. Van munkahelye pizzériában futárkodik de nem biztos hogy be is van jelentve.A kérdésem az lenne hogy mit tegyek mert amit 12 éve megitéltek 15 ezer ft az nagyon kevés.Hova kell mennem hogy ezt megemeltessem mi kell hozzá? A másik hogy visszamenőleg kitől kell kérnem a pénzt?Vagy egyáltalán van e esélyem hogy kapok pénzt??Előre is köszönöm szépen!

monalisa1 # 2014.03.12. 09:58

csajszianiko

Havi alig összeg a rabkereset, abból nemigen van mit letiltani.

gerbera317 # 2014.03.11. 21:46

Az államkincstár felé fordulhat.

Helyesen: az államkincstárhoz. De oda is mindhiába. A gyermektartásdíj előlegezésének elbírálása a helyi gyámhatóság hatásköre. Az előlegezés feltétele a követelés behajthatatlanságának Vht. 52. § d) pontja szerinti megállapítása. De ahhoz végrehajtás kell, amely során, ha rabkereset van, a követelés nem behajthatatlan, tehát szó sem lehet állam általi előlegezésről. Ha nincs rabkereset és egyéb, végrehajtás alá vonható vagyon, akkor és csakis akkor előlegez az állam gyermektartást.

csajszianiko # 2014.03.11. 21:15

Köszönöm szépen!
Üdv:
Anikó

Ügyvédbank # 2014.03.11. 11:45

Az államkincstár felé fordulhat. Az állam megelőlegezi a gyermektartásdíjat, majd levonva a börtön keresményéből behajtják rajta.

gerbera317 # 2014.03.10. 19:56

A rabkereset éppenséggel letiltható.

csajszianiko # 2014.03.10. 19:31

Tisztelt Jogi Fórum!

A volt férjem börtönbe került és nem kapok gyermektartasi dijat.
Eddig is nehezen tudtunk megélni.
Hová fordulhatnék?

Üdvözlettel:

Anikó

ObudaFan # 2014.02.20. 13:21

andrea722

Büntető feljelentést azt az apuka ellen tehetsz. A munkáltató ellen, mint kezes ellen polgári pert lehet indítani.
A megelőlegezést akkor lehet kérni, ha a végrehajtó kijelenti, hogy behajthatatlan a követelés.

andrea722 # 2014.02.20. 11:55

Tiszteletem!
Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni:
A bíróság megítélt számomra szeptemberben ideiglenes határozattal x összegű gyerektartást, amiről értesítette a munkáltatót.Fizetés nem történt, az alperes maga utalt egy bizonyos összeget,kevesebbet, mint a határozat szerint.
Az októberi tárgyaláson kiderült, hogy a fizetésre kötelezett nem ott dolgozik már július óta. Ismét keletkezett egy ideiglenes határozat, erre sem a munkáltató,hanem az alperes maga utalt ismét kevesebb összeget, pedig a munkáltató bizonyára megkapta a határozatot.
Újabb tárgyaláson decemberben meghozták az ítéletet, mely szerint havi x összegre és mellette az elmaradt összeg részletére egyszerre jogosult vagyok, a munkáltató készfizető kezes. Az ítélet januárban jogerőre emelkedett, ezeket az iratokat a munkáltató átvette.
A mai napig nem kaptam egy fillért sem.
Beadtam februárban a bíróságra végrehajtásra, a kiküldött végrehajtási iratot a munkáltató nem vette át.Pénz természetesen azóta sincs.
Kérdés:
tudomásom szerint fordulhatok ilyenkor a rendőrséghez is feljelentéssel, mert ez elvileg már bűncselekménynek számít? Úgy tudom, hogy ebben az esetben a munkáltatót a mulasztás miatt elég súlyos összegre meg lehet büntetni.Igaz ez? Hol kérhetem a munkáltató elmarasztalását, mert semmibe vesz egy jogerős ítéletet?
Jelenleg 5 havi tartásdíj elmaradás van + a különbözet.
6 hónap után kérhetem az állam általi megelőlegezést?
Előre is köszönöm.

szasza80 # 2014.02.18. 09:36

Tisztelt Ügyvédúr!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy perújrafelvételt kértem gyerekláthatás és gyerektartás módosítási ügyben!Amikor közöltem ezt a gyermekem édesannyával azt mondta,hogy ha bíróságra kell mennie ott azt fogja mondani,hogy én nm fizetek gyerektartást,ami persze nem igaz.Viszont bízonyítani sajnos nem tudom,mert mindig a kezében adtam a bíróság által megítélt összeget.Mit tudnék ilyenkor tenni mert a pertől nem akarok elállni!

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Szasza80

szasza80 # 2014.02.18. 09:36

Tisztelt Ügyvédúr!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy perújrafelvételt kértem gyerekláthatás és gyerektartás módosítási ügyben!Amikor közöltem ezt a gyermekem édesannyával azt mondta,hogy ha bíróságra kell mennie ott azt fogja mondani,hogy én nm fizetek gyerektartást,ami persze nem igaz.Viszont bízonyítani sajnos nem tudom,mert mindig a kezében adtam a bíróság által megítélt összeget.Mit tudnék ilyenkor tenni mert a pertől nem akarok elállni!

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Szasza80

ObudaFan # 2014.02.03. 10:01

Katinka187

Ha elmegy a bíróságra, a bíróság majd a gyermek szükségletei és a két szülő jövedelmi-vagyoni körülményei alapján határozni fog. Ezt elkerülni csak úgy lehet, ha bíróság előtt egyezséget köttök.

ObudaFan # 2014.02.03. 10:00

teuton

A tartásdíjat legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg lehet érvényesíteni, így ha nem kér végrehajtást, újabb és újabb követelései fognak elenyészni.

teuton # 2014.01.31. 14:27

Az ismerösöm exférje a váláskor külföldön dolgozott, igen jól keresett, így a bíróság 4 evvel ezelött havi 150ezer ft gyerektartást ítélt meg. Néhány hónap múlva állítólag elvesztette azt a munkáját, MO-on dolgooztt, majd újból külföldön, aztán munkanélküli lett. Most kb. 8 hónapja szintén külföldön van, de állítólag munkanélküli vagy csak alkalmi munkái vannak. Ritkán küld 30-50ezret, így az évek során a tartozása több millióra rúg. Csökkentést nem kért, így máig az eredetileg megállapított összeget kellene fizetnie, de kb. évente fizet csak annyit, amennyit eredetileg havonta kellene! A gyereket már 3 éve nem is látogatta, soha fel sem hivta! A nö nem mer bírósághoz fordulni, mert a válákori vagyonmegosztási végzés ellenére (egyedüli tulajdonos!) a volt közös lakás a földhivatalban még mindig mindkettöjük nevére van bejegyezve, mivel mindkettöjük nevére felvett kölcsön terheli, amit természetesen már a válás óta egyedül fizet. Attól tart, ha bírósághoz fordul, a férfi a háta mögött adósságokat csinál, amik mikor végrehajtásra kerülnek, neki kell megfizetni, nehogy a lakásra terheljék a "társtulajdonos" miatt. Ez már többször elöfordult, a végrahajtási összeg természetesen az eredeti adósságnak mindig a többszöröse volt! Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az ex még ki sem jelentkezett a lakásból, holott már évek óta nem is ott lakik! Mit tudtok ajánlani, mit lehet tenni? A nö nem akar bírósághoz menni, békességben akar élni, szerinte tönkre lenne téve a gyerek-apa kapcsolat (ami nem létezik!), valamint attól tart, hogy akkor már a rendszertelen utalásokat sem kapná többet. Igen rossz anyagi helyzetben él minimálbérböl, az ex adósságainak és a megmaradt kölcsön letörlesztése után kb. 60ezer ft marad 3 személy komplett havi megélhetésére.

Katinka187 # 2014.01.14. 15:59

Sziasztok, a segítségeteket kérném. Van két kisfiam két anyától. Az egyik 4 éves, a másik 7hónapos. A kisebbik fiam édesanyjával élek együtt. Minden bírósági döntés nélkül, megbeszéltem a 4 éves fiam anyjával, hogy havonta fizetek neki egy megbeszélt összeget. Sajnos nagyon rossz az életkörülményünk jelen pillanatban. Vele nem lehet megbeszélni, hogy nem tudok fizetni pár hónapig. Viszont, ha elmegy bíróságra (amit nem szeretnék) tuti, hogy többet kell fizetnem, mint most, de ezt sem tudom kifizetni. Mi a teendő? Hogyan lehetne ezt kikerülni? Fizetésem és a párom gyese nem elég arra, hogy még fizessem a gyerektartást is. Mielőtt bárki megszólna, mindenki követ el hibákat és vállalnia kell a felelősséget, de ha nincs rá mód akkor nehéz. Ha oda fizetek, akkor itthon lesz gond, ha nem fizetek még többet rám vernek. Az exnek van másik párja és nekik is most született babájuk. Tehát ők jól megvannak hozzánk képest. Válaszokat köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.19. 11:07

Vannak átmeneti anyaotthonok, anyasegítő alapítványok.

gerbera317 # 2013.12.19. 09:00

Ilyenkor a Gyámügyhöz kell fordulni?
A gyámhivatal nem ingatlan- vagy albérlet-közvetítő.

Ha még házasok vagytok és együtt éltek, hogyan kerül itt szóba a gyermektartás nemfizetése?

pamacs0123 # 2013.12.19. 07:46

Üdv.

Házasságban élek, van egy két éves kisfiam. Válni szeretnék, de a férjemre nem merem hagyni a gyereket, akár majd a láthatás alkalmával sem.
Anyósomnál élünk (Budapest), már régóta keresgélek, hogy hova tudnánk menni a picivel.
Ilyenkor a Gyámügyhöz kell fordulni? Attól félek, hogy mivel nem tudok még elköltözni nem vennék e el a gyereket.
Az apja beszámíthatatlan, nem szed gyógyszert, orvoshoz sem akar menni. Többször volt erőszakos. Egy lány is feljelentette már garázdaság, testi sértés ellen. Munkája sincs.Januárban lesz a tárgyalása.
Ügyvédnél voltam a családsegítőn belül. Ő azt mondta beszéljük meg a válást.
Ilyen esetben mire számíthatok?

Köszönöm.

ObudaFan # 2013.11.18. 09:34

Hát akkor igazold, hogy nem az édesapjánál él.

picitimi # 2013.11.18. 09:25

Köszönöm a válaszokat!
Azt viszont nem értem ha a nagylány a barátjához költözött miért az anyának kellene t.díjat fizetnie a részére?Ez nem úgy van hogy az anya és az apa is keresetöl függően felnőttartás megfizetésére kötelezhető?Azt azonban nem tudom hogy ezt az összeget százalékosan vagy más elbírálás alapján határozza meg a bíróság.

Szép napot!

ObudaFan # 2013.11.18. 09:19

Az nem derül ki a kérdésedből, hogy a megelőlegezésre jogosult vagy-e, de menj be a gyámhivatalba és megmondják. A férjed ellen meg feljelentést tehetsz tartás elmulasztása miatt.