Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


gyerektartás nem fizetése

Elvike1988 # e-mail 2019.11.07. 18:42

Elévülésre lehet hivatkozni?hogy ne legyen tartozás a nyakunkban?
Ha ez lezárul hatóság félre vezetéséért is szeretnék indítani valamit,csak még nem tudom hogyan lehetséges.ha ő ezt megtette,mi miért ne tennénk?megérdemli

Elvike1988 # e-mail 2019.11.07. 18:37

Laikus gondolkozás allatt mit ért? Sajnos igen ilyen is megtörténik,férjem nem jelent meg anno a gyámhivatalon,(1 nap kiesés is taccsra vágott volna akkoriba minket,ezzel tisztába volt a volt neje is)mert ugy volt vele,fizeti mit tehetne a volt neje,s ez alapján indult a végrehajtás, sose foglalkoztunk vele. Én akkoriba meg 18 éves fejjel semmiképp. Most látom át a dolgokat,és olvasgatok hogy egy elvált anyukát hogy véd a torvény.valamit mondd bizonyitania se kell.az apuka meg minden egyes dolgot bizonyitson ( tudom,mert most benne vagyunk,jó hogy sok több éves csekket,papirt még megőriztem, viszont ami nincs meg 5 év utánit nagyon nehéz megszereznem...

Elvike1988 # e-mail 2019.11.07. 12:35

A megszüntetést kértük arra a gyermekre amelyik állami gondozásba van 2015 óta, de mivel érinti a végrehajtást is,igy egybe vonták

Elvike1988 # e-mail 2019.11.07. 12:33

Nem tudom mi a megoldás,de a megelőlegezéseket is a férjemen fogják behajtani,sajnos ugy voltunk jelenti,de nem..az biztos 3 helyről kapta egyidejűleg a gyermektartást, tőlünk, az államtól és most hogy megvettem a házat, az is az ő kezébe került..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.07. 11:08

Na! Azért ezt már nem kellene! Mindennek van határa, a laikus okoskodásnak is legyen!

www.kbs-ugyved.hu

aprilismajus # e-mail 2019.11.07. 10:38

Tisztelt Elvike1988, ha fizettek és a bíróság jogtalanul ítélte meg a továbbiakat, akkor a bíróság ellen kártérítési pert kezdeményezhetnek - 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről, 6:549. § (1) bekezdés.

Ha fizették a gyerektartást, s mégis feljelentette az apát az anyuka, akkor hamis vád miatt tehetnek feljelentést a rendőrségen.

oligaliga # e-mail 2019.11.07. 10:38

Elvike1988

Nem a végrehajtás korlátozása iránt kell pert indítani, hanem a tartásdíj megszüntetése iránt, főleg, ha az egyik gyerek állami gondozásban van.

A végrehajtás alatt meg nem kell önként teljesíteni, ha amúgy is vonják, vagy az anyukának fizetett pénzt ezentúl a végrehajtónak kell odaadni.

Elvike1988 # e-mail 2019.11.07. 09:50

Üdvözlök mindenkit
A mi ügyünk elég bonyolult,a férjem előző házasságából 2 gyermek született.2005ben váltak el. Jogi tudatlansagunk miatt hiába fizettünk anyukának rendesen,anyuka elintézte hogy végrehajtás alá kerüljön ami jelenleg is folyamatos.2006 oktobereig valamint 2015 től minden honapban növekszik a tartozás teljes összeggel, holott fizetünk az anyukának.mellesleg az egyik gyermek állami gondozásba került, de arra is folyik ugyanugy a végrehajtás. Végrehajtónak mutattuk a csekket,kérte hogy nyilatkozzon anyuka,de ő nyilatkozatában fenntartja a tartozás összeget. Időközben a férjem házát megvásároltam,hogy ne kerüljünk utcára a mi 2 gyermekünkkel, ami összeget anyuka meg is kapta.de még igy is majd 400.000 ft a tartozás es most ő tett feljelentést rendőrségen nemfizetés miatt a férjem. Már a vele lévő gyermek 18 lesz,estin tanul,mellette feketén dolgozik.3 hónapja pert inditottunk pert a végrehajtás korlátozása iránt, mindent magam intézek, mivel 2 ügyvéd is felvette pénzt, de semmit nem intézett azon kívül amit én..
Ja és anyuka több éven keresztül kapta a megelőlegezést az államtól, holott fizettünk neki,csak 1 évet tudtam elintézni, amit vissza kellett fizetnie az államnak, azt mondták több éves dologgal nem foglalkoznak.
Kérdéseim
1.hogy tehetett feljelentést?
2.mi miért és hol tudnánk feljelenteni?
3.az állami gondozott gyerek után kifizetett végrehajtással mit tudunk kezdeni?
4. A 18 éves gyerek után valoban tovább kell fizetni ha esti iskolába jár és feketén dolgozik?
5.igy hány évre visszamenőleg követelhet, végrehajtás alatt?

Megköszönném bárki tudna okosat tanácsolni,évek óta bele vagyok fáradva, perelni akart engem is hogy árverezzék el a házunkat mert én vettem meg,persze elutasították..

Mindig az elvált anyukát védik, ez borzasztó, pedig sok csak a pénzre hajt,itt a mi élő példánk

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.27. 17:00

Abban, hogy a börtönkeresményből mennyit tiltanak, semmi tapasztalatom. De ha a végrehajtás hat hónapig eredménytelen, akkor az államtól lehet kérni az előlegezést. (Ha a saját jövedelmed nem túl magas.)

www.kbs-ugyved.hu

Suheezsani # e-mail 2019.08.27. 14:49

Koszonom a válaszát!
Bennt dolgozik,nyilvan nem keres sokat,hisz nem azért van ott.
Még vagy 4evig bennt is lesz.
Akkor valószínű,hogy abból amit a börtönben keres fogják vonni,vagy megelőlegezi az állam és miután szabadul behajtjak?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.26. 18:42

Attól függően, hogy mit szól hozzá, egyezségkísérletre idézés vagy kereset.
(De pénz az szerintem csak akkor lesz belőle, ha a végrehajtás fél évig sikertelen lesz, mert akkor majd kérhetsz állami megelőlegezést.)

www.kbs-ugyved.hu

Suheezsani # e-mail 2019.08.26. 18:38

Tisztel Hölgyek, Úrak!

Nekem a következő a problémám illetve kérdésem,bìzom benne,hogy valaki tud nekem tanácsot adni.
Van két kiskorú gyerkocom.
Az apa több mint 3 éve börtönben van.
Idáig büszkeségbol sem,illetve megtudtam oldani...ezért nem fordítottam jogi útra semmit.
De megelégeltem,hisz nem egyedül vállaltam őket és őszinte leszek, egyedül nehezkesebb ellátni őket.
Mi a menete,illetve van arra esély hogy valamilyen úton módon eltudjam intézni a gyerektartást?
Koszonom előre is a segítséget!
Udvozlettel
Suhajda Zsanett

Kapuciner # e-mail 2019.08.14. 14:55

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.14. 12:41

Kérj a bíróságtól közvetlen átutalási felhívást.
És jelentsd fel a jóembert. Ha eltitkolta az új munkáltató elől a letiltást, az szerintem csalás (vagy legalább csalás kísérlete). No meg a tartási kötelezettség elmulasztása. Halmazatban.

www.kbs-ugyved.hu

Kapuciner # e-mail 2019.08.14. 12:08

Tisztelt Szakértők,

Volt férjemmel szemben letiltó végzés került megállapításra, mert rendszertelenül fizette a tartásdíjat. Nagy nehezen sikerült elérni, hogy a letiltó végzés célt érjen és megkapjam a tartásdíjat. Történt azonban egy munkahely váltás, és azóta vagy utalt saját számlájáról, vagy készpénzben fizetett kisebb-nagyobb csúszásokkal. Most azonban már két hónapja nem érkezett pénz és csak ígéreteket kapok. Gyanítom, hogy munkába lépéskor a letiltó végzést nem vallotta be, nem adta le a tartozásigazolást, melyet ha jól tudom előző munkahelynek kell kiállítani és munkába álláskor azt be kell jelenteni.
Kérdésem tehát, hogy ha van érvényes letiltó végzés a kezemben és tudom hogy az apának van állása, akkor mi az ügyintézés menete? Bűncselekménynek számít-e ha esetleg kiderül, hogy az apa szándékosan nem adta le a tartozásigazolást a munkába lépés alkalmával?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2019.08.14. 08:28

A munkáltató a végrehajtást kérő összeget - eltérő rendelkezés híján - közvetlenül a végrehajtást kérőnek teljesíti. Mindegy, hogy az hátralék, vagy pedig folyamatos. A különbség csak annyi, hogy a hátralék tekintetében 50 százalékot kellett vonni, a folyamatos tekintetében pedig legfeljebb a folyamatosan esedékes összeget de max. 50 százalékot.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.13. 21:37

A munkáltató levonja a bérből, átutalja a végrehajtónak. A végrehajtó levonja a jutalékát, átutalja neked. Ha ez elég, a végrehajtó nem csinál mást.

www.kbs-ugyved.hu

sahozea # e-mail 2019.08.13. 21:23

Kovács Béla Sándor,
Köszönöm!
Pár mondatban, hogy értsem, hogy a végrehajtás nem fejeződött be? Mit tesz a végrehajtó ezután?

Ismét elmúlt a napja a "folyamatos" megfizetésnek, azaz a minden hónap tizedikén már túl is vagyunk, pénz sehol. :(
Kell ezt jeleznem akár a bíróság akár a végrehajtó felé?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.13. 17:09

Ha az a kérdés, hogy befejeződik-e a végrehajtás a hátralék behajtásával, akkor a válasz nem.

www.kbs-ugyved.hu

sahozea # e-mail 2019.08.13. 14:32

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Gyerektartás esetében egy már sikeresen behajtott hátralék után az a kérdésem, a jövőre vonatkozó folyamatos követeléssel mi lesz a helyzet?

A VH lapon a bírónő így tünteti fel:

"Hátralék 2018. augusztus 1-től 2019. április 30-ig X forintot.
Folyamatos:2019. május 1-től havi X forintot fizessen meg"

A teljesítési határidő részhez utólag odaírta:
"Lejárt és folyamatos"

Szóval mire számíthatok, a folyamatos jelző esetében?
A végrehajtó képviselője erre annyit felelet, nem tudja megmondani. Ez nem annyira bíztató. :)

Illetve az is kérdés, mennyi idő múlva utal nekem a végrehajtó, létezik-e erre vonatkozó határidő, mert már múlt hét elején a birtokában volt az összes követelésnek,amit még mindig nem utalt nekem tovább. Erre a "napokban" választ kaptam telefonban.

Köszönettel,

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.07.22. 20:03

Még jobb is a levél. De legyen benne az egyszeri ítélet száma. Három példány, egyet két tanú is írjon alá.

www.kbs-ugyved.hu

vi555555 #   2019.07.22. 19:43

ÜDVÖZLÖM.Párom lánya 22 éves, és mivel már befejezte tanulmányait, megegyeztünk. hogy bemegy a bíróságra, és lemondja a gyerektartást. Érdeklődnék, hogy tértivevényes levélben elég-e, ha lemondja, vagy személyesen kell intéznie? És mi ennek a menete? Kell-e írnia keresetlevelet?Köszönöm a választ!

Robicsucsu # e-mail 2019.06.04. 12:28

Tisztelt Jogi fórum!
4 éve váltunk el,mindent hátra hagytam csak a személyes tárgyaimat hoztam el az ingatlanból.Az ingatlant az eszközkezelőnek adtuk el,a bíróság 25 ezer forint gyerektartást állapított meg illetve abban egyeztünk meg,hogy a párszáz ezer forintos hitelünket kifizetem.Állami cégnél dolgozom így könnyű volt a behajtónak tiltani.A volt asszony egy percet sem dolgozott életében.Az összes hitel az én nevemen volt/van. 200 ezer nettóm van és ennek az 50%-át tiltják már 4 éve!Volt szerződés hossazbbításom ami esetemben 800 ezer forint lett volna,ezt is egyösszegben lefogták.Az eszközkezelő ajánlatot tett a volt nejemnek,hogy vissza vásárolhatja az ingatlant részletekben.Ő ezzel élt,én lemondtam az ingatlanról.A gyerektartással egyszer sem késtem. Tehát:lemondtam az ingatlanról,teljesen bebútorozzottan ott hagytam az akkor 7 éves kislányomat nézve,kifizettem eddig 3 millió hitelt,fizetem a havi 25 ezer gyerektartást,de most ismét kiesett a szekrényből egy csontváz-4 milliót tiltanak ismét 50%-al. Így 94 ezret keresek ebből még 25 a gyerektartás,se bútorom,se lakásom.Mitévő legyek? Egyszerűen ne fizessem a gyerektartást tovább?Az összes letiltást tudom igyzaolni a munkáltatómtól?Ne fizessek és a bíróság berendel és akkor elmondom?Ügyvédre nincs pénzem. A válást is én fizettem,mert neki nincs keresete!Kérem segítsen,mert nagyon el vagyok keseredve.Köszönöm válaszát

Pappos # e-mail 2019.02.20. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

2012 év végén váltunk el a feleségemmel, azóta hellyel-közzel ugyan, de fizetek gyerektartást. Sajnos azóta albérletben lakom és bár vállalkozó vagyok, nincs annyi jövedelmem, hogy a Bíróság által megítélt összeget (40.000 Ft) meg tudjam fizetni. Kértem már ennek a csökkentését, ám a bírónő kijelentette, hogy egy vállalkozónak ezt ki kell tudni fizetni, így néhány éve el lettem utasítva.

A lényeg: én hosszú évek óta, nagyjából minden hónapban bizonyíthatóan fizetek gyerektartást (változóan 5-20.000 Ft-ot), a volt nejem mégis feljelentett a bíróságon és ott követeli rajtam a teljes különbözeti összeg visszamenőleges megfizetését. Mindezt úgy, hogy én a havi fizetés mellett a gyermekeimre rendszeresen költök amikor találkozom velük. Ruha, mozi, könyv, ajándékok, nyaralás, stb.

Kérdéseim: kötelezhet-e engem a Bíróság arra, hogy 2012 év végétől minden elmaradásomat megfizessem? Beleszámítható-e a tartozásba a gyerekekre más címen elköltött összeg?

Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.18. 19:55

Hat hónap az az öt év, kivételes esetben három.

Ptk. 4:208. § (3) Tartási követelést hat hónapnál régebbi időre bírósági úton akkor lehet visszamenőlegesen érvényesíteni, ha a jogosult a követelés érvényesítésével alapos ok miatt késlekedett. Három évnél régebbi időre tartási követelést nem lehet bírósági úton érvényesíteni.

Kellene tudni, mi volt az az "ügyvédi levél", de ha a jogosult csak felszólító leveleket irattatott az ügyvédekkel, akkor az nem sokat ér (mondjuk az az ügyvéd is megéri a pénzét, amelyik nem szól, hogy hat hónapon belül bíróságra is kell vinni, különben bukja).
Az az öt és fél évnyi tartásdíj hajója már feltehetőleg elment. (de, mondom, tudni kellene részleteket, jó lenne, ha az illető egy kompetens családjogi ügyvédhez elmenne).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.