Autójavítás


csimaniki89 # 2019.05.21. 17:10

Jó napot kívánok,

Szeretnék tanácsot kérni abban az ügyben hogy a Toyota Corolla tipusú autónkat elvittük szervízbe a következő hibával: "nem gyorsúl az autó" más hibát nem észleltünk. 2 nap múlva hívtak hogy kész az autó mehetünk érte. Elmentünk a kocsiért és azzal fogadtak amennyiben újra felmerül a probléma vigyük vissza és csak egy 8000ftos alkatrészt kell benne kicserélni a férjem persze kérdezte miért nem történt meg a csere de a válasz csak annyi volt mert így is működik az autó. 6 dolgot cseréltek ki rajta 58000ftot fizettünk. Elhoztuk a kocsit és pár nap múlva megint jelentkezett a probléma....Ezekszerint olyan dolgokat cseréltek ki amelynek köze sem volt a hibához. Visszavittük az autót egy szombati nap ott hagytuk a műhely előtt. Kedden hívtam a szerelőt hogy mi a probléma természetesen nem nézte még meg..elég lekezelően is viselkedett...Szerdán felhívott és lazán benyögte úgymond hogy rossz a porlasztó az autóban a szivattyú illetve a tank tele van törmelékkel és az új szivattyú 400000 ft a használ 160 + Áfa vagy elküldöm megjavítattni a szivattyút. Na most kérdezem én ekkora károkat hogy nem vettek észre az első szervíznél? És ugye ők 8000 ftos alkatrészről beszéltek amire fül tanú is volt. Így nagy tanakodásra amellett döntöttünk javítsák meg az alkatrészt...Most hétfőn felhívtam és közölte velem az alkatrész nem javítható 140.000ftért küldenek egy másikat futárszolgálattal...Részemről az a felháborító hogy amikor első alkalommal volt ott az autó miért nem ismerték fel a hibát ha állítólag megnézték..Itt valaki hibázott..a férjem Ausztria és Magyarország között használja az autót mi lett volna ha autópályán egyszer csak leáll vagy bármi ilyen dolog? Nekem a kérdésem a következő ebben az esetben lehet e valamilyen kártérítési követelésünk vagy garanciára való jogunk? Egyébként egy Bosch autószervízről beszélünk nem "feketén" csináltattuk a tisztán látás kedvéért. Elnézést hogy levelem hosszúra sikeredett. Várom válaszát.
Üdvözlettel és köszönettel
Nikolett

guba # 2008.09.19. 05:58

Tekintettel arra, hogy ebben a jogvitában szerintem nyerésre állsz, és a kötelezetted is fizetőképes, én azt javasolnám, hogy fizesd ki a javíttatást, de jelezd párhuzamosan, hogy a kötelezett késedelme miatt a kötbérkövetelést érvényesíteni kívánod, vedd fel a biztosítótól a pénzt, és pereld be a kötbérre, plusz még próbálj egy csomó - a késedelem miatt elszenvedett kárt - igazolni. Mindazt meg kell neki fizetnie, ha nem tudja kimenteni a késedelmét. Egy dologra azért figyelj: azzal védekezhet, hogy az öt hónap alatt te többször halasztást adhattál neki a teljesítésre, akár kifejezetten, akár ráutaló magatartással is. Szerintem fogadj egy ügyvédet is.

Hortenzia # 2008.09.18. 19:37

Először is köszönöm a választ!
A késedelem felróható neki, hiszen 5 hónapig hozzá sem nyúlt az autóhoz, nem rendelt hozzá alkatrészt, végig hazudott az autó hollétéről. Miután meguntam a hazugságokat és én megrendeltem az alkatrészeket, 1 héten belül készen volt az autóm.
A kérdésem továbbra is az, hogy a számlát visszastornóztathatja-e a biztosítótól, megakadályozva ezzel részemre a kifizetést.

guba # 2008.09.18. 17:47

Nem mindegy, hogy ojektív késedelem volt, vagy felróható a kötelezettnek. Ha ki tudja menteni elfogadható indokkal a késedelmét, vagyis úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható, akkor nem vonhatod le a kötbért.

Hortenzia # 2008.09.17. 17:30

A következő kérdésem lenne Önökhöz:
Személyautóval történt egy cascos káresemény, melyet egy helybeli autószerelőhöz vittem javításra. Azt ígérte, hogy mindent elintéz, beleértve a kárfelvételt is. Vállalkozási szerződést írtunk, melyben teljesítési határidőt és kötbért tűztünk ki. Aláírásunkkal és pecsétünkkel hitelesítettük. A határidőt több hónappal túllépte. Ezen idő alatt folyamatosan hazugságokkal próbálta kimagyarázni az autó hollétét. Azt mondta, hogy kész az autó, csak mosóban van és átadta nekem a számlát, melyet én másnap be is nyújtottam a biztosító felé és el is fogadták,de az autót csak 2 hét múlva adta át számomra, ezzel is halmozva a kötbért. A biztosítótól nem kaptam még meg a pénzt, de a kötbért a számlán szereplő végösszegből kivontam és kifizettem a fentmaradó különbözetet neki. Erre válaszul, ő azzal fenyegetőzik, hogy ha nem fizetem ki neki a teljes összeget, ő visszastornóztatja a számlát.
Azt szeretném megtudni, hogy ő ezt a számlát stornóztathatja e így utólag, illetve megakadályozhatja-e a kifizetést részemre? Mert ha igen, akkor jogi útra kell terelnem a problémát.
Előre is köszönöm a választ!