hitelkártya tartozás


Immonis # 2011.05.18. 09:09

Üdvözlök mindenkit!
Nekem van egy Raiffaisenes okoskártyám,amin fenn volt tartva egy hitelkeret,amit mivel a szükség úgy hozta,fel kellett használnom.Mivel az alapvető kiadások természetesen elsőbbséget élveznek,ezért volt,hogy a hielkerettúllépés után visszafizetendő összegként nem annyit tudtam befizetni,amennyit a bank várt volna,de mindig fizettem be,egyszer nem tudtam befizetni,az egyik hónapban.Többször kértem,hogy adjanak lehetőséget az teljes hitelösszeg kettő vagy három részletben történő kiegyenlítésére,de ez mintha elment volna a fülük mellett.Az ő részükről az volt a megoldás,hogy sűrün hívogatni kezdtek,hogy mikor fizetem be a teljes összeget,mintha azt olyan egyszerűen egy összegben pikkpakk be lehetne fizetni.Aztán jött a levél,hogy ha x napig nem fizetem be a teljes összeget(ami ugye kizárt volt),akkor felbontják velem a szerződést és átadják a tartozásomat a BUTÁR-nak,ami ugye meg is történt.A teljes hitelösszeget rányomták a folyószámlaszámomra és mivel mindig erre kaptam a fizetésemet,a fizetésem beérkezett a számlaszámra,de rendkívül gerinctelen módon "le is vette azt"a Raiffaisen,mert ugye rányomta mínuszba a számlámra,amit én úgy gondolok,hogy egyáltalán nem jogos,mert tudomásom szerint maximálisan az 50%-át vehetné le.Aljas és gerinctelen cselekedet volt a részükről,mert én két vagy három részletben valahog megpróbáltam volna kiegyenlíteni a tartozást,de ők nem működtek együtt.Meg lehet az ilyet tenni,hogy az embert egy laza kis teljes hieltartozás rányomással-levonással mentesítik a teljes fizetésétől??Mégis mit gondolnak ők,miből fizetem a havonta felmerülő alapvető kiadásokat,a közüzemi számlákat?Az ember tőlük vígan éhenhalhatna és kisemmiződhetne,ez egyszerűen hihetetlen.Nekem ilyenkor jogilag mire nyílik lehetőségem?

Susanne2 # 2011.11.11. 07:13

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni én is.Édesapám több mint egy éve elhunyt.A napokban felkerestek,hogy hitelkártya tartozása van.Azt mondták,hogy küldtek levelet,de nem kaptam semmit.Közel tíz éve nem lakom abban a városban.A házban,ahol lakott Édesapám,lakják,de ők sem mondták,hogy érkezett levél.Velem akarják kifizettetni azt az összeget,amiről nem is tudtam.Van arra lehetőség,hogy ne kelljen kifizetnem?Közel négyszázezerről van szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika # 2011.11.11. 09:57

Tisztelt "susanne2"
Ne fizessen semmit egyenlőre. Indítson pert a bank. Egyébként örökölt valamilyen vagyontárgyat vagy kp-t vagy valamit? Volt hagyatéki tárgyalás?

Susanne2 # 2011.11.11. 10:41

Dr.Attika!
Felesben örököltünk házat a testvéremmel,másfél millió forintra értékelték.A hagyatéki már januárban megvolt.Nekem csak az fura,hogy több mint egy év eltelt,és most kerestek meg.

amika2011 # 2011.12.28. 21:07

Tisztelt Fórumozok!
Szeretnék tanácsot kérni.Régen volt állásom 2010 év elején. Akkor még rendelkeztem hitelkártyával amit sajnos fel kellett azóta teljesen használnom. Eljutottam abba a stádiumba, hogy nem tudom fizetni. Az elmúlt két hónapban emelkedik a kamatokkal. Több telefon váltást követően, mondtam Nekik, hogy adják részletre a tartozást, mert így nem megy a fizetési lehetőség. A válasz: szerződés módosítás csak abban az esetben lehetséges, ha van állása. pff. Na szép szépen kihúztak a csávából. A kérdésem: Milyen következményei vannak, hogy ha tartósan nem tudom fizetni? Az egekbe száll a tartozás? Vagy netán sikerül Velük dűlőre jutnom? Vagy végérvényesen akár a lakásom is rámehet?
Szükségem lenne optimális külső válaszokra, hogy ilyenkor mit lehet tenni???

Spam # 2015.05.26. 09:40

Kedves fórumozók!

Egy hitelkártyával kapcolatos ügyben szeretnék tanácsot kérni.

Volt egy hitelkártyám, amelyet 2008 végén kaptam, 800.000.-res kerettel. 2010 tavaszán felmondták.

Én valamikor 2010 végén kértem részletfizetést a tartozásra, havi kb. 49.000.- Ft-os részletekben fizettem kb. 16 részletet, tehát durván a tőkét kifizettem. (Persze számoltak fel kamatot is, ezért az általam befizetett összeget nem írták jóvá teljesen a tőkén).

Utána nem tudtam fizetni és persze maradt még 400.000.- Ft tőketartozás, amely a mai napra kb. 1,2M-ra hízott.

Nem szeretnék ennyit fizetni, írtam már a banknak, hogy 400e-t kifizetek és felejtsük el egymást, de nem hajlandóak engedni.

A kérdésem az, hivatkozhatok-e arra, hogy:

  1. Amikor felmondták a hitelkártya szerződést, az megszűnt, ezért a részletfizetés nem működhetett volna automatikusan a hitelkártya kamatával. Új szerződést meg nem írtunk, tehát nincsen szabályozva, mennyi kamamtot kellett volna fizetnem.
  2. Nem tájékoztattak megfelelően a részletfizetéskor, hogy pl. személyi kölcsönnel is kiválthatnám a tartozást (ugyanannál a banknál persze), amelynek alacsonyabb kamata.
  3. Amikor befejeztem a részletek fizetését, akkor utána évekig nem próbálták behajtani, hanem csak évente egy egyenlegközlőt küldtek, ezért ők sem tettek meg mindent a tartozás visszafizetése érdekében.
  4. Miért csak én viseljem a hitelkártya kockázatát? Ez a bank számára is kockázatos tarmék és minden kockázatot rámterheltek.

Ezért érdemes-e kérnem, hogy számolják át az egész tartozást egy normális kamattal és csökkentsék le; engedjenek el belőle méltányossági alapon stb.

Illetve, ha per lesz belőle, van-e értelme ezekkel érvelni?

Amikor megkötöttük a részletfizetést, akkor már érvényben volt a Hpt. módosítása az ügyfelekkel szembeni tisztességes gyakorlatról.

Segítségüket előre is köszönöm!

Sherlock # 2015.05.26. 10:08
  1. Nem.
  2. Nem.
  3. Nem. Mit gondoltál, miért küldik az egyenlegközlőt? Ha telefonon hívogattak volna, akkor meg az lenne a bajod.
  4. Mert ezt vállaltad a szerződésben.

A részletekből pedig először a kamatot, költségeket vonták és utána ment a tőketörlesztésre, szóval azt is rosszul számolod, hogy mennyi tőkét törlesztettél.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.26. 10:28

Az ilyen kölcsönöknek a késedelmi kamata 45-50%-os.

Spam # 2015.05.26. 10:30

Kedves Scherlock!

Köszönöm a hozzászólásod szakmai részét, a kioktatást viszont megtarthatod magadnak!

Bori Bori # 2015.05.26. 11:06

Nesztek hála és köszönet :)

nyuszkanita # 2015.11.30. 16:14

Tisztelt Jogi Forum!
Segitseget kernek.Felmondott hitelkartyamat behajtoceghez adta a
KH bank.240.000ft volt az osszeg.kb4eve 5000-5300ft/ho fizetek a behajto cegnek(Dunacorpfaktorhaz).ma felhivtak es kozoltek dec15ig fizessek be 260000ft vagy vegrehajtatnak a fizetesi hajlandosag ellenere.a hitelkartyamat egyedul igenyeltem nem volt adosom ferjnel voltam mar de azota 4eve elvaltam.kerdeznem a volt ferjemen behajthatjak az osszeget?nem volt kezesem es nem irt ala semmit a hitelkartyaval kapcsolatosan.valaszukat es segitseguket nagyon koszonom.Anita

Mest # 2016.07.08. 07:47

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni! Rendelkeztem egy hitelkártyával, melynek részleteit nem tudtam fizetni, így KHR listára kerültem 2008-ban. A bank próbálkozott behajtó céggel érvényesíteni a követelését, de nem tudtam fizetni, nem írtam alá semmit, amivel elismerném a tartozást.Kb két éve nem keresett senki a tartozás behajtása okán. A PTK módosítása szerint (ha jól értelmezem) a tartozás már elévült, mégis aktív státuszban vagyok a KHR listán. Kérdésem, mit tehetek, hogy töröljék a tartozást és levegyenek a KHR listáról?
Nagyon köszönöm a segítségüket!

Burn Out # 2016.07.08. 07:59

Biztos vagy benne, hogy elévült?

Mest # 2016.07.08. 08:41

Abból indultam ki, hogy az általános elévülési idő 5 év. Lassan két éve nem keres senki, hogy ezt a tartozást behajtsa rajtam.

Burn Out # 2016.07.08. 08:44

és előtte bárki küldött-e mondjuk tértivevényes levelet? értesítettek-e pl.: engedményezésről? stb

Mest # 2016.07.08. 08:53

Tértivevényes levelet nem kaptam, még a behajtó cégtől sem. Csak fenyegetőztek, de nem történt semmi. Telefonáltam a banknak, hogy tájékoztatást kérjek. AZ ügyintéző visszahívást ígért, de két napja nem jelentkeztek.

gerbera317 # 2016.07.08. 10:27

Ha el is évült, attól még tartozol. Az elévülés csak annyit jelent, hogy bírósági úton a követelés már nem érvényesíthető, de attól még ugyanúgy tartozol. (V.ö.: a gyilkosság is elévül, de attól a gyilkos még gyilkos marad örök életére. Jó hír az adósnak, hogy a meggyilkolt nem támasztható fel, s így a gyilkos gyilkos marad, ellenben a tartozás megfizethető, és akkor az adós nem adós többé.) Úgyhogy a KHR miatt ne nagyon sírjon a szád, mert bizony ott a helyed.

vi555555 # 2016.07.08. 12:53

Folyószámlahitelem volt egy banknál. Időközben elköltöztem, amit nem jelentettem be a bank felé. Volt még ennél a Banknál egy személyi hitelem, és egy bankkártyahitelem is. Mindkettőt, ahogy nem fizettem rögtön kiadott a bank egy-egy behajtócégnek, és a hiteleimet nekik fizettem. Amikor felmondták a hiteleimet átmentem egy másik bankba. Több mint 5 év telt el azóta. Az új lakó átvett egy nekem címzett ajánlott levelet a postástól, amit átadott nekem. Ebben a bank jogi osztálya írta, hogy a fizetési számlámat és a korábban felmondott, hozzátartozó folyószámlahitelemet mivel nem rendeztem tartozásomat, 2016. aug. 1-én a fizetési számla keretszerződést súlyos szerződésszegés okából felmondja. Tartozásom: 500.000 Ft Lehetőséget ad ha ezt egy összegben a fizetési számlámon rendezem 8 napon belül, akkor akkor nem mond fel. Mindezt 5 év után. Mit tegyek? De ha fizetek akkor a folyószámlám és a fizetési számlám kamat terhével tegyem meg? De sajnos így sem tudom kifizetni.. Akkor mi lesz? Végrehajtóhoz kerülhet? De ezt miért csak 5 év után tették meg?Holott a folyószámlahitelnek nem az a feltétele, hogy mindig mindig legyen rajta a munkabér vagy annak megfelelő pénz? Tehát akkor így 5 évig nem volt rajta pénz. Az nem gond?