Albérlet


JolyJoker # 2008.09.25. 17:09

Üdv fórumozók!
Remélem jó helyre tettem,ha nem elnézést. Szeretnék tudoroktól kérdeződködni,hogy alberletnél mire kell figyelni?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.09.25. 17:18

Esős időben fedett legyen.

JolyJoker # 2008.09.25. 17:37

Sejtettem,hogy lesznek ilyen magukat "viccesnek" mondó egyének... Ilyeneket nem kérnék,köszöntem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.25. 18:44

Amilyen a kérdés, olyan a válasz. Sőt, a válasz legalább szórakoztató volt.

Hiszen még azt sem árultad el, hogy te melyik végén állnál a.... a botnak. Szóval bérbe adnál, vagy bérbe vennél?
(Nem albérlet - bérlet.)

JolyJoker # 2008.09.25. 19:16

Én bérelnék. Azaz én és egy ismerősöm,ketten költöznénk be.

operations # 2008.09.25. 20:10

Konkrét kérdésekben tudnánk segíteni...


Operations

monalisa1 # 2008.09.25. 22:06

JolyJoker

Az albérleti díjaknál alapvetően az a hiba, hogy a bérbeadók legtöbb esetben a fűtés (= központi fűtés és/vagy távfűtés) havi díját is a bérlővel fizettetik meg, valamint az esetleges közös költség, kommunális adó, liftdíj stb., pedig ezek akkor is a tulajdonost terhelő kiadások, ha a lakás netán üresen áll.

A helyes bérléti díj: alapterület m2 x pl. 1.000 Ft/hó. Ezen felül természetesen az órával mérhető közüzemi díjak mindenkori kiegyenlítése, valamint a tv előfizetés díja.

Ha a bérlemény előzőekről esetlegesen "leharcolt" állapotú, azt nem árt a bérbevétel előtt részletesen/pontosan írásba foglalni és a bérbeadóval is aláíratni, az esetleges utólagos követelések elkerülésére.

A bérbevétel előtt tanácsos érdeklődni a szomszédsád felől - úgyszinén az alul-felüliek felől -, nehogy valaki zajos lakótárs legyen kifogva. Leginkább a házban lakó másvalaki tudhat elfogulatlan és valós képet adni.

Albérlet sok van, jó albérlet kevés.

Monalisa
laikus hozzászóló

Pjotr # 2008.09.26. 06:46

Márhogy mi van???
Az a baj, hogy a fűtés díját a bérlővel akarják megfizettetni?
Vacsorát ne főzzön a bérlőnek ingyen a tulajdonos?

morzsaúr # 2008.09.26. 08:05

Sziasztok!

A problémám a következő: két és fél évig kiadtam a lakásomat ( nem jelentettem be, nem fizettem adót utána ). A volt bérlő azt mondta most, hogy bejelentést tesz az APEH-nél. Minden bejelentést kivizsgál az APEH? Egy internetszolgáltatóval kötött szerződés az ő nevére szólt. Tehát az bizonyítható, hogy ott lakott, de vajon az APEH akkor is szóba áll vele, ha a bérleti díjról nincs papírja?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.26. 08:38

Valószínűleg igen.

kadaj01 # 2008.09.26. 08:50

Mindig elborzaszt, amikor a bérlők miután a tulaj visszakéri a lakást ilyen szemét dologra vetemedik! Nyilván olcsóbban kapta a lakást, mintha be lett volna jelentve...

Tényleg, ilyenkor a bérlőt nem terheli valamilyen felelőség, mikor tudatában volt, hogy feketén vette ki a lakást?

ObudaFan # 2008.09.26. 11:55

Nem neki volt bejelentési, bevallási és adófizetési kötelezettsége ezügyben.

monalisa1 # 2008.09.26. 18:16

Pjotr!

A tulajdonosnak/főbérlőnek a lakás fűtését akkor is ki kell fizetnie akár ki van az adva albérletbe akár nincs.

A lakás alapterület m2 x Ft/hó bérleti díját határozza meg úgy, hogy az mindenre figyelemmel kellő hasznot eredményezzen.

Ez az én véleményem., az hogy más netán másként csínálja, az az ő dolga.

JolyJoker # 2008.09.26. 18:43

Köszönöm szépen monalisa1! Ez így kielégítő volt,ha még lenne kérdés,írok,köszönöm!

morzsaúr # 2008.09.27. 19:31

Köszönöm szépen a válaszokat!

Mci99 # 2008.12.16. 10:10

Kedves Fórumozók, a segítségeteket kérem albérlettel összefüggő problémámmal kapcsolatban!

Idén júniusban egy éves határozott időtartamra megkötött albérleti szerződés alapján lakom egy bérleményben. A bérbeadó szóban bejelentette lakbér emelési szándékát, januártól tervezi az emelést. Ráadásul közel 20%-kal akar többet.
Kérdéseim: Emelhetik-e a lakbért, el kell-e fogadnom, ha továbbra is ott szeretnék lakni ill. felmondhatja-e a bérleti szerződést, ha nem fogadom el az emelést?
Másik téma: ha sz egyik helyiségben nem megfelelő a fűtés, milyen mértékű lakbércsökkentés kezdeményezhető - pontosításként hozzátéve, hogy a fűtőalkalmatosság cseréje lenne szükséges, és erre nem hajlandó a bérbeadó?
Előre is köszönöm a válaszokat, üdvözlet mindenkinek!

kadaj01 # 2008.12.16. 11:00

Te is, ős is felmondhatod a szerződést, úgy, ahogy a szerződésben le van írva! A lakbér nővelésére joga van, neked is elutasítani, ekkor viszont felmondhatja a szerződést. Én viszont nem adnám ki neked a lakásom...

lewho # 2008.12.16. 11:05

nono álljon meg a menet!

Ha egy éves HATÁROZOTT ideig tartó a jogviszony, nincs rendes felmondásnak helye!

A bérleti díjban meg közösen állapodtatok meg, közösen lehet módosítani, de nem kötelező (nyilván ha úgy szerződtélk, hiogy jan.1-el a bérbeadó így meg úgy emelhet az más).

Vagyis szerintem - ha ellenkező kikötés nics - nem emelheti a lakbért, illetve nem vagy köteles elfogadni, a szerződést módosítani. Nem mondhatja fel a szerződést sem erre hivatkozva.

Persze ha más áll a szerződésben, akkor lehet mit keresgélni...

Ha a fűtés nem müxik, jelezd, kérd a kijavítást. Ha nem hajlandó, akkor meg alkudj meg vele...

Csipke # 2008.12.16. 11:45

A szerződést írásban kell megkötni, ezért a módosítására is ez az alak az irányadó (azaz írásban kell módosítani a szerződést). Véleményem szerint a bérbeadó akkor járt volna el helyesen, ha írásban jelenti be a lakbér-emelést (persze most feltételezzük, hogy a szerződésben nincs benne, hogy ő automatikusan megemelheti a díjat minden év január elsején - bár szerintem ekkor is az írásban bejelentés a "korrekt")

Ha a lakbér módosításában nem tudtok megállapodni, kérheti a bérbeadó a bíróságtól annak megállapítását. A jogerős bírósági megállapításig a korábbi lakbért kell fizetned.

A fűtés, a rendeltetésszerű használatra alkalmassághoz szükséges, így arról a bérbeadónak kell gondoskodni. megállapodhattok úgy is, hogy te ezt átvállalod - azaz kicserélteted te - ezért lakbérmérséklésre tarthatsz igényt (gyakorlatban ez szokott lenni a "lelakod"). Vagy ha felszólításra (írásban) ő ezt a megadott határidőben nem végzi el, akkor a bérbeadó költségére te elvégeztetheted.

Azért, mert te nem egyezel meg a bérleti díj módosításban, nem mondhat fel. A lakástörvény kógens szabályokat tartalmaz a felmondásra, nem is olyan könnyű, pontos szabályai vannak, hogy hogyan gyakorolhatja a felmondás jogát a bérbeadó.


Csipke

sonjads # 2014.12.19. 12:34

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne: ér fényes -e az a lakásbérleti szerződés, melyet a bérbeadó és a bérlő is aláírt, de nincsenek tanúk rajta (előre elkészített nyomtatvány)?

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.12.20. 14:10

sonjads

Igen.

TMOBILEDANI # 2014.12.20. 15:00

ödvözlöm tudom nem albérlettel kapcsolatos kérdés de nem találtam hasonlo témát és látom ez élő forum oldal a kérdésem a következő volna
1 éve meghalt a férjém a hagyatéki tárgyalás már megvolt
lányom a cimemre van bejelentkezve sajnos a kapcsolatot nem tartjuk anyagilag én nagyon rosszul állok a lányom keresete viszont elég magas ezért az egy főre juto jövedelem alapján nem kaphatok semmiféle támogatást az önkormányzatol van e rá lehetőség hogy én kijelentsem a cimemröl én haszonélvező vagyok és 50 % tulajdonos ö meg 50% tulaj válaszát előre is köszönöm

sonjads # 2014.12.31. 17:35

Köszönöm a választ ObudaFan!

ObudaFan # 2015.01.04. 09:53

"ha a szerzodesbe bele van foglalva, hogy fizetes keptelenseg eseten az alberlo 1 honap leteltevel a fizeteskeptelensegtol szamitva ha tovabbra sem tud fizenti; KIKOLTOZIK, akkor esszeru keretek kozott kirakhatom a lakasombol?„

Szabályszerű felmodással és - hacsak nincs a szerződés közjegyzői okiratba foglalva - peres úton.

”Hozzanyulhatok a berlo csomagjahoz, hogy kirakjam?„

Nem. Csak ha a jogszerű kiköltöztetése után sem viszi el felszólítás ellenére sem.

”15 eves gyermekkel alberlo fizeteskeptelenseg eseten kirakhato?„

Lásd fent, a családi körülményeinek nincs különösebb jelentősége.

”Ha a szerozedesbe bele van foglalva hogy a berlo nem cserelhet zarat a lakas bejarati ajtajan, de a berlo megis megteszi, kirakhato?„

Ha a szerződés szerint ez azonnali hatályú felmondási ok, akkor szabályszerű felmondással és perrel - kivéve a közjegyzői okiratba foglalt szerződést.

” - ha zarat cserel onhatalmulag az mar buncselekmeny?„

Nem.

”tovabba, az ingatlan kisajatitasa, vagy kiserlet az ingatlan kisajatitasara?

Ennek a kérdésnek nem sok értelme van.

Zöldövezeti11 # 2015.01.06. 12:44

JolyJoker !

Sok mindenre !

Akkor mint leendő bérlő vagy leendő bérbeadó érdeklődsz ?

Ha bérletet keresel, tehát bérlő leszel, nézd meg többször is, tegyél fel kereszt kérdéseket, a szerződéshez ragaszkodj, ne adj előleget, foglalót, nem viszik el azt a bérletet - ha csak nem vacillálsz sokat.

Az általános procedura : a birtokba vételkor leszurkolod a kialkudott bérleti díjat + az általában 2 havi kauciót, megnézitek és feljegyzitek a mérőállásokat, átveszed a kulcsokat, kipróbálod és elbúcsúztok egymástól.

Ja készítetek egy un. helyiség leltárt is.

Bérbeadóként : Nagyjából ugyan ez. Hogyan nézed meg újra a leendő bérlőt ? Hát úgy, hogy újra eljön. Aki nem az komolytalan.
Természetesen ahhoz, hogy újra eljöjjön mindig meg kell említeni, hogy érdeklődő van már előtte is. Annak aki , nyomban rávágja ,hogy kell neki a bérlet, valami nyomós oka lehet. pl. pénzügyi csőd. Illetve az jó ha rávágja, csak az a gyanús , hogy azzal kezdi - neki el kell jönni. 'Rendes' kötelességtudó embernek nem kell azonnal elmennie sehonnan.
A másik alapelv : a bérleti díjból lehet alkudni a kaucióból nem. Aki a kaucióból alkudik, annak jelentős pénzügyi gondjai lehetnek.
Bérlő részére . a lakást pocskondiázni nem érdemes, mert akkor valószínű a bérletet nem kapod meg.
Nem úgy mint egy vételnél - ott elviekben lehet lehúzni a megveendő lakást. persze érzékeny lelkű tulajnál fenn áll annak a veszélye hogy csak azért is nem neked adja el a kéglit. Na az pech.