Albérlet


mmvj # 2017.04.30. 04:52

nonolet, köszönöm a választ!

mmvj # 2017.04.29. 18:02

kedves drbjózsef, nagyon köszönöm a választ.

drbjozsef # 2017.04.29. 14:43

mmvj,

jogilag nem sok esélyük lenne, de ha ilyen módon állnak a dologhoz, én azért tartanék tőlük. Azt mondanám az albérlőnek, hogy világosan, tanúk előtt és írásban is adja tudtukra, hogy álláspontja szerint semmiféle tartozása nincs már feléjük, ha nem értenek egyet, forduljanak bírósághoz, és pereljék be, de hagyják abba a zaklatását, otthon is és a munkahelyén is.

És innentől kezdve ha bármikor jönnek, vagy tanú legyen, vagy vegyen fel minden beszélgetést telefonnal, akár nyíltan is, szólva nekik, hogy rögzíti, akár titokban, ha fél tőlük. De ha van tanú, inkább akkor is rögzítse mi történik.

mmvj # 2017.04.29. 10:53

köszönöm szépen

ObudaFan # 2017.04.29. 10:34

Hagyni kell, próbálják érvényesíteni érvényes szerződés nélkül.

mmvj # 2017.04.28. 19:37

Kedves Fórumozók,
adott egy albérlő, akivel semmilyen szerződést nem írt a tulajdonos, a 2 havi kauciót (40ezer Ft/hó) egy fecnin vette át a tulaj élettársa. a bérlő a rezsit és az albérleti díjat rendben fizette. a tulajdonos pár hónap múlva elhunyt, az örökösök azonnali hatállyal követelték a bérlő kiköltözését, többször erőszakosan fellépve jelentek meg a lakásban. a bérlőnek bő 1 hónap után sikerült másik lakást találnia, ezen idő alatt is rendesen fizette a rezsit, ami egyébként havonta átlag 25ezer Ft volt, és lelakott 1 havi kauciót (az örökösök és a bérlő szóban megállapodtak, h a kaució lelakható). kiköltözéskor a hátramaradt 1 havi kaucióval kapcsolatban abban egyeztek meg, hogy a fennmaradó rezsit rendezik ebből, ami visszajár, azt a bérlő megkapja. eltelt 1 hónap, az örökösök 55ezer forint követeléssel álltak elő, szerintük ennyi a kb 10 napra fennmaradó rezsi, a kauciót pedig csak fél hónapnak számolják be. az örökösök zaklatják a bérlőt a munkahelyén, személyesen megjelennek és veszekednek vele. mit lehet ilyenkor tenni? köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2015.01.10. 14:29

A bérbeadó a határozott időre kötött lakás és más - nem lakás céljára szolgáló - helyiségbérleti szerződés esetén a meghatározott idő lejártát követő 60 napon belül kérheti a bíróságtól a lakás nemperes , gyorsított eljárásban történő kiürítsét, ha a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja, hogy a bérleti szerződésben meghatározott idő eltelt. A kiürítés iránti kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.

Így minél hamarabb a bíróságon kérelmet kellene előterjesztened a kiürtés iránt, csatolva a szerződést.

Sajnos azért a "szóbeli meghosszabbítás" miatt felmerül, hogy határozatlan idejűvé alakulhatott a szerződés, így ha a szóbeli hosszabbítást a bérlő igazolja, akkor elképzelhető, hogy csak a eres eljárás marad.

tanik # 2015.01.10. 14:10

Két kérdésem lenne. Az első, ha a bérlő, egyedülálló anya, kiskorúval, 15 éves gyerekkel szeretné a lakást bérbe venni, a kiskorút szerepeltetni kell-e a bérleti szerződésben?
A második, ha a bérleti szerződésben kikötöm a fizetési képtelenség esetén azonnali hatályú felmondást, abban az esetben ugyanúgy felmondható nekik a szerződés, függetlenül a kiskorú gyerektől? A törvény hány éves korig védi a gyerekeket?

Sherlock # 2015.01.10. 13:05

Lakás kiürítése iránti pert indíthat, ez nem túl gyors dolog, hacsak a bíróság ideiglenes intézkedéssel ki nem teszi őket a per lezárulta előtt - ezt külön kérni kell. A nem-jogi megoldások gyorsabban eredményre szoktak vezetni - hangsúlyozottan nem azt mondom, hogy erőszakkal rakjátok ki őket! Lehet segíteni másik lakást keresni, lehet nincs autójuk a költözéshez, stb.

Rirez30 # 2015.01.10. 11:58

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi problémával/kérdéssel fordulnék önökhöz:

Mit tehet az albérlet tulajdonos ha a határozott idejű bérleti szerződés lejárta (és az azt rákövető +1 hónap szóbeli megegyezés) után a bérletet igénybe vevők 'nem szeretnének' kiköltözni?

Zöldövezeti11 # 2015.01.06. 12:49

Hát ez egy ősi kérdésre adott válasz volt, de gondolom aktuális most is !

Zöldövezeti11 # 2015.01.06. 12:44

JolyJoker !

Sok mindenre !

Akkor mint leendő bérlő vagy leendő bérbeadó érdeklődsz ?

Ha bérletet keresel, tehát bérlő leszel, nézd meg többször is, tegyél fel kereszt kérdéseket, a szerződéshez ragaszkodj, ne adj előleget, foglalót, nem viszik el azt a bérletet - ha csak nem vacillálsz sokat.

Az általános procedura : a birtokba vételkor leszurkolod a kialkudott bérleti díjat + az általában 2 havi kauciót, megnézitek és feljegyzitek a mérőállásokat, átveszed a kulcsokat, kipróbálod és elbúcsúztok egymástól.

Ja készítetek egy un. helyiség leltárt is.

Bérbeadóként : Nagyjából ugyan ez. Hogyan nézed meg újra a leendő bérlőt ? Hát úgy, hogy újra eljön. Aki nem az komolytalan.
Természetesen ahhoz, hogy újra eljöjjön mindig meg kell említeni, hogy érdeklődő van már előtte is. Annak aki , nyomban rávágja ,hogy kell neki a bérlet, valami nyomós oka lehet. pl. pénzügyi csőd. Illetve az jó ha rávágja, csak az a gyanús , hogy azzal kezdi - neki el kell jönni. 'Rendes' kötelességtudó embernek nem kell azonnal elmennie sehonnan.
A másik alapelv : a bérleti díjból lehet alkudni a kaucióból nem. Aki a kaucióból alkudik, annak jelentős pénzügyi gondjai lehetnek.
Bérlő részére . a lakást pocskondiázni nem érdemes, mert akkor valószínű a bérletet nem kapod meg.
Nem úgy mint egy vételnél - ott elviekben lehet lehúzni a megveendő lakást. persze érzékeny lelkű tulajnál fenn áll annak a veszélye hogy csak azért is nem neked adja el a kéglit. Na az pech.

ObudaFan # 2015.01.04. 09:53

"ha a szerzodesbe bele van foglalva, hogy fizetes keptelenseg eseten az alberlo 1 honap leteltevel a fizeteskeptelensegtol szamitva ha tovabbra sem tud fizenti; KIKOLTOZIK, akkor esszeru keretek kozott kirakhatom a lakasombol?„

Szabályszerű felmodással és - hacsak nincs a szerződés közjegyzői okiratba foglalva - peres úton.

”Hozzanyulhatok a berlo csomagjahoz, hogy kirakjam?„

Nem. Csak ha a jogszerű kiköltöztetése után sem viszi el felszólítás ellenére sem.

”15 eves gyermekkel alberlo fizeteskeptelenseg eseten kirakhato?„

Lásd fent, a családi körülményeinek nincs különösebb jelentősége.

”Ha a szerozedesbe bele van foglalva hogy a berlo nem cserelhet zarat a lakas bejarati ajtajan, de a berlo megis megteszi, kirakhato?„

Ha a szerződés szerint ez azonnali hatályú felmondási ok, akkor szabályszerű felmondással és perrel - kivéve a közjegyzői okiratba foglalt szerződést.

” - ha zarat cserel onhatalmulag az mar buncselekmeny?„

Nem.

”tovabba, az ingatlan kisajatitasa, vagy kiserlet az ingatlan kisajatitasara?

Ennek a kérdésnek nem sok értelme van.

sonjads # 2014.12.31. 17:35

Köszönöm a választ ObudaFan!

TMOBILEDANI # 2014.12.20. 15:00

ödvözlöm tudom nem albérlettel kapcsolatos kérdés de nem találtam hasonlo témát és látom ez élő forum oldal a kérdésem a következő volna
1 éve meghalt a férjém a hagyatéki tárgyalás már megvolt
lányom a cimemre van bejelentkezve sajnos a kapcsolatot nem tartjuk anyagilag én nagyon rosszul állok a lányom keresete viszont elég magas ezért az egy főre juto jövedelem alapján nem kaphatok semmiféle támogatást az önkormányzatol van e rá lehetőség hogy én kijelentsem a cimemröl én haszonélvező vagyok és 50 % tulajdonos ö meg 50% tulaj válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.12.20. 14:10

sonjads

Igen.

sonjads # 2014.12.19. 12:34

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne: ér fényes -e az a lakásbérleti szerződés, melyet a bérbeadó és a bérlő is aláírt, de nincsenek tanúk rajta (előre elkészített nyomtatvány)?

Köszönöm a választ!

Csipke # 2008.12.16. 11:45

A szerződést írásban kell megkötni, ezért a módosítására is ez az alak az irányadó (azaz írásban kell módosítani a szerződést). Véleményem szerint a bérbeadó akkor járt volna el helyesen, ha írásban jelenti be a lakbér-emelést (persze most feltételezzük, hogy a szerződésben nincs benne, hogy ő automatikusan megemelheti a díjat minden év január elsején - bár szerintem ekkor is az írásban bejelentés a "korrekt")

Ha a lakbér módosításában nem tudtok megállapodni, kérheti a bérbeadó a bíróságtól annak megállapítását. A jogerős bírósági megállapításig a korábbi lakbért kell fizetned.

A fűtés, a rendeltetésszerű használatra alkalmassághoz szükséges, így arról a bérbeadónak kell gondoskodni. megállapodhattok úgy is, hogy te ezt átvállalod - azaz kicserélteted te - ezért lakbérmérséklésre tarthatsz igényt (gyakorlatban ez szokott lenni a "lelakod"). Vagy ha felszólításra (írásban) ő ezt a megadott határidőben nem végzi el, akkor a bérbeadó költségére te elvégeztetheted.

Azért, mert te nem egyezel meg a bérleti díj módosításban, nem mondhat fel. A lakástörvény kógens szabályokat tartalmaz a felmondásra, nem is olyan könnyű, pontos szabályai vannak, hogy hogyan gyakorolhatja a felmondás jogát a bérbeadó.


Csipke

lewho # 2008.12.16. 11:05

nono álljon meg a menet!

Ha egy éves HATÁROZOTT ideig tartó a jogviszony, nincs rendes felmondásnak helye!

A bérleti díjban meg közösen állapodtatok meg, közösen lehet módosítani, de nem kötelező (nyilván ha úgy szerződtélk, hiogy jan.1-el a bérbeadó így meg úgy emelhet az más).

Vagyis szerintem - ha ellenkező kikötés nics - nem emelheti a lakbért, illetve nem vagy köteles elfogadni, a szerződést módosítani. Nem mondhatja fel a szerződést sem erre hivatkozva.

Persze ha más áll a szerződésben, akkor lehet mit keresgélni...

Ha a fűtés nem müxik, jelezd, kérd a kijavítást. Ha nem hajlandó, akkor meg alkudj meg vele...

kadaj01 # 2008.12.16. 11:00

Te is, ős is felmondhatod a szerződést, úgy, ahogy a szerződésben le van írva! A lakbér nővelésére joga van, neked is elutasítani, ekkor viszont felmondhatja a szerződést. Én viszont nem adnám ki neked a lakásom...

Mci99 # 2008.12.16. 10:10

Kedves Fórumozók, a segítségeteket kérem albérlettel összefüggő problémámmal kapcsolatban!

Idén júniusban egy éves határozott időtartamra megkötött albérleti szerződés alapján lakom egy bérleményben. A bérbeadó szóban bejelentette lakbér emelési szándékát, januártól tervezi az emelést. Ráadásul közel 20%-kal akar többet.
Kérdéseim: Emelhetik-e a lakbért, el kell-e fogadnom, ha továbbra is ott szeretnék lakni ill. felmondhatja-e a bérleti szerződést, ha nem fogadom el az emelést?
Másik téma: ha sz egyik helyiségben nem megfelelő a fűtés, milyen mértékű lakbércsökkentés kezdeményezhető - pontosításként hozzátéve, hogy a fűtőalkalmatosság cseréje lenne szükséges, és erre nem hajlandó a bérbeadó?
Előre is köszönöm a válaszokat, üdvözlet mindenkinek!

morzsaúr # 2008.09.27. 19:31

Köszönöm szépen a válaszokat!

JolyJoker # 2008.09.26. 18:43

Köszönöm szépen monalisa1! Ez így kielégítő volt,ha még lenne kérdés,írok,köszönöm!

monalisa1 # 2008.09.26. 18:16

Pjotr!

A tulajdonosnak/főbérlőnek a lakás fűtését akkor is ki kell fizetnie akár ki van az adva albérletbe akár nincs.

A lakás alapterület m2 x Ft/hó bérleti díját határozza meg úgy, hogy az mindenre figyelemmel kellő hasznot eredményezzen.

Ez az én véleményem., az hogy más netán másként csínálja, az az ő dolga.

ObudaFan # 2008.09.26. 11:55

Nem neki volt bejelentési, bevallási és adófizetési kötelezettsége ezügyben.