Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kijelentés állandó lakcímről

nonolet # e-mail 2017.07.30. 18:59

A felmondáshoz nem mindegy...

wers #   2017.07.30. 17:51

Nonolet, fiktiválási eljárás során azt nem vizsgálják, milyen jogcímen lakott ott, az itt mindegy.

wers #   2017.07.30. 17:44

Ferenc75, hogyan érted a kérdésedet?
Ott a gond, hogy már a topik címe is rossz, téves.
Nem lehet "állandó" lakóhelyet megszüntetni (kijelentkezni), csak új lakóhely bejelentésével.

nonolet # e-mail 2017.07.30. 17:42

AnnKe

Milyen jogcímen lakott/lakik ott az idegen?
Azaz hogyan került a lakásba anno?

-

Amúgy a vételi szerződésben van szó róla?

nonolet # e-mail 2017.07.30. 17:39

"De ne haragudj, nem tudtál vinni két tanút arra, hogy már évek óta nem lakik ott?"

Azt nyilatkozta, hogy
ott lakik, csak nem volt otthon régóta...

Ezen a két tanú hogyan segít?

-

Gondolom inkább fel kell mondani neki a jogcímét!
Rövid határidőre, tértivevénnyel.

A határidő letelte után el lehet indítani a kirakási eljárást ellene...

wers #   2017.07.30. 17:37

KBS, nem egészen így van. Ha van új tulajdonos, a régi már nem is kérheti a fiktiválást. Az új tulaj üresen, lakó nélkül vette/veszi a lakást, és nem is ismerik egymást. Ilyen esetben ritkán nyilatkozza a fiktiválandó személy a hivatalban, hogy vissza akar térni.
Ha olvasod, nem azért nem fiktiválták AnnKe kérelmére, mert nem volt ismert a tény, hogy nem ott lakik, hanem azért, mert azt nyilatkozta, hogy vissza akar költözni. Erre nem igazán lehet tanut vinni
Ezt egyre többen alkalmazzák, ha nem tudnak új lakóhelyet létesíteni, bejelentrni, pedig eszük ágában sincs visszaköltözni.

Ferenc75 # e-mail 2017.07.30. 17:29

Komolyan, ilyen létezik, hogy a régi tulajdonos az adásvétel után nyilatkozik egyet, és nem jelentkezik ki???

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.07.30. 14:30

Ha neked nem törölték a címet, neki se fogják.

De ne haragudj, nem tudtál vinni két tanút arra, hogy már évek óta nem lakik ott?

www.kbs-ugyved.hu

AnnKe # e-mail 2017.07.30. 12:32

Sziasztok!
Lakcím fiktiváltatást, kényszerkijelentést kérhet az új tulajdonos olyannal szemben akit én mint korábbi tulaj nem tudtam kijelenteni?
Ha az én ingatlanomba egy olyan személy van állandó lakcímre bejelentve aki már nem lakik az adott helyen, de kényszerkijelentése mégse lehetséges, mert azt nyilatkozta nem véglegesen hagyta el a lakást, akkor ha én eladom a lakásomat az új tulajdonos már gond nélkül kijelentheti az adott személyt, hiába jelezné az illető ismét, hogy nem végelegesen, a visszatérés szándéka nélkül hagyta el az ingatlant?
Vagy az új tulajdonosnak el kell viselnie, hogy egy számára idegen személy van bejelentve a lakóingatlanába??

drbjozsef #   2017.07.25. 12:27

Liann,

a lakcím az egy nyilvántartási adat, nem jogcím bármire is.

Pusztán jogi szempontból nemcsak helyesen tettétek, hanem így KELL tennetek : ha NEM laknak ott azon a címen, akkor ki kell jelenteni őket. Ennyi.

A ház kinek a tulajdona? Ha özvegy van, akkor gondolom a gyermekeid örökléssel tulajdonostársak, és osztatlan közös tualjdon. Van haszonélvezeted vagy özvegyi jogod bejegyezve?

Azt nézd meg a tulajdoni lapon, hogy a jelzálogok, végrehajtások hova vannak bejegyezve? Ha ők vették fel, és nem voltál sem adós, sem adóstárs, sem zálogkötelezett a kölcsön(ök)ben, akkor a végrehajtások csak az ő részükre lehetnenk bejegyezve, és neked nem kell félni attól, hogy utcára kerültök. Ha fenti jogok (haszonélvezet/özvegyi) be vannak jegyezve, akkor pláne nem. Csak ne hagyd, hogy bármire is rákényszerítsenek (lemondás a jogról, etc).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Liann # e-mail 2017.07.25. 10:27

Utóiratként.Több helytől kérünk már segitséget de semmi.. még annyit hogy végettük utcára is kerülhetünk mint irtam a felszólitások ellenére nemvoltak hajlandók semmit tenni sem aláirni hogy a házat próbáljuk legalább valahogy eladni és legalább ez rendeződhetett volna,de valami ok végett ezt sem tették meg,nekünkmeg a végrehajtó nem ad ki felvilágositást mi miért történt mert nem mi vagyunk az adósok.Akkor meg miért a házra terhelték miért nem keresték őket pedig előzőleg mikor ezt kb 3 éve megtudtam irtam avégrehajtónak is.keressék meg cim és telefonszám akkor levolt még adva demostmár máshol élnek és más a telefonszámuk is. Ésmég nekem van lelkiismeretfurdalásom.mert mégiscsak a véreim lányaim unokáim...Jól tettük jogunk volt a kijelentséhez,mert Családvédelem és Helyi hivatal is ezt mondta jelentsük ki őket.Kilátástalan helyzetbe hoztak minket.Mi ami lehetett ittlévő gyermekemmel megtettünk még betegen is,de teljesen összeomlottunk már.Mégegyszer köszönjük a választ hogy helyesen cselekedtem-e?

Ildi90 # e-mail 2016.04.26. 17:19

Wers, nem az a bajom hogy nyilatkozott :)
Hanem az , hogy hazudott a hivatalos szervnek, mivel azt nyilatkozta hogy életvitelszerűen ő vissza akar menni a nagyszüleim házába ( tiszta logikus miután elvált az unokájuktól...) és munkát is a városban keres. Miközben már rég dolgozott abban a városban ahova hazaköltözött...
De mindegy, a bíróságon nem hazudhatott , be lett adva a fellebbezés a válási jegyzőkönyvvel mellékelve amiben kijelentette , hogy esze ágában sincs visszatérni az ingatlanba.
Azt meg azért írtam , hogy meg kellett volna nézni szemlén, mivel azt írta a kedves levélküldő hogy megvizsgálta a tulajdoni lapokat újra ( amit nem is értek , mivel nagyszüleim a tulajdonosok...) a nyilatkozata után és megállapította hogy ő bizony ott lakik...hiába vette át a nyilatkozatra felszólító levelét 130 km-rel arrébb...akkor kérdem én ő ugyan miből állapította meg hogy ott lakik nagyszüleimnél?
De mint mondtam mindegy. Azt mondták így jegyzőkönyvvel már egyértelmű.
De legalább lehet tudni , hogy ha az állandó lakcímemre azt mondom hogy én oda vissza akarok menni egyszer valaha, akkor soha nem leszek kijelentve.

wers #   2016.04.26. 12:58

Zoltanuss
Én már 4 éve képtelen vagyok két bejelentett jó madártól megszabadulni.
Véletlenül bejelentették ide és azóta patt helyzet alakult ki.

Ez szerintem elég laza vázlata a történteknek. És nagyon hihetetlen így elsőre.
Ha véletlenül jelentették be, akkor az nem fiktiválási eljárás, hanem a bejelentés semmissé nyilvánítása, határideje 30 nap volt régebben. Valahogy valaminek másképp kellett történnie.
De ha most beadsz egy fiktiválási kérelmet, az új szabályok szerint max. 60 nap, amennyiben a hivatal nem hoz érdemi döntést, vagy nem utasítja el, te kapsz állambácsitól 10.000 Ft-ot.

wers #   2016.04.26. 12:47

De most összezavarodtál. Ha a hivatal nem találta meg, hogyan tudott vele kapcsolatba lépni, és nyilatkoztatni :)) Mert ugye az a bajod, hogy megtalálta, és ő nyilatkozott.

wers #   2016.04.26. 12:44

De legalább tudom, hogy nem tudnak majd később elérni szervek ha nem tartózkodom állandó lakcímen

Dehogynem. azért ennél többre képesek.

wers #   2016.04.26. 12:43

Nem kellett volna bemondás alapján dönteni.

Akit fiktiváltatni karnak, az ügyféllé válik, és őt is meg kell hallgatni. Az ő kijelentése azonos súlyú, mint minden más ügyfélé. Vagy a szomszéd bemondása szerinted másként számolódik?

Meg kellett volna emelni a kis hivatlfenekeket és kimenni szemlére

Ugyan mit szemlézne? És hol? De egy apróság, ha mindenhova ki akarnának menni szemlére (egyébként semmi értelme) napi kb. 38 órára kellene emelni a napi munkaórák számát.

Egyébként a kormányhivatal nem a bíróság.

Ildi90 # e-mail 2016.04.26. 12:28

Érteni értem, csak egyetérteni nem értek egyet ;) De legalább tudom, hogy nem tudnak majd később elérni szervek ha nem tartózkodom állandó lakcímen de azt mondom hogy egyszer majd vissza akarok menni ;)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.26. 12:06

Ha nem akarod megérteni, akkor nem is fogod. Nekem mindegy.

www.kbs-ugyved.hu

Ildi90 # e-mail 2016.04.26. 11:19

Kedves Béla!

Szóval akkor teljesen jogos hogy hazudgálunk önkormányzatoknak minden következmény nélkül csak hogy bosszantsuk a másikat mert mindenért ott zaklatják :)
Nem kellett volna bemondás alapján dönteni.
Meg kellett volna emelni a kis hivatlfenekeket és kimenni szemlére ha nem elég a bejelentés, de már önmagában ugyebár a megadott új címen átvételre került az ajánlott levele míg az állandó lakcímén nem...mivel nem ott van. Plusz bíróságon ismerte el hogy esze ágában sincs visszamenni, mégis azt nyilatkozta az önkormányzati kérdésekre hogy életvitelszerűen akar ott lakni csak a fiktiválás sikertelensége miatt amit el is ért.
De igen, ez vicc.

Zoltanuss # e-mail 2016.04.26. 09:54

Én már 4 éve képtelen vagyok két bejelentett jó madártól megszabadulni.
Véletlenül bejelentették ide és azóta patt helyzet alakult ki.
Még szerencse , hogy nem laknak itt !!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.26. 06:56

A vicc az lenne, ha más személy bemondása alapján döntene a hatóság.

www.kbs-ugyved.hu

Ildi90 # e-mail 2016.04.25. 23:00

Igen ezzel tisztában vagyok, mert ez zajlott le. A 2 szomszéd tanúsította hogy elköltözött, nagyszüleim beadták a kérvényt bemutatták a tulajdoni lapjukat , lenyilatkozták , hogy elköltözött végleg. Aztán őt is kiértesítették , de azt nyilatkozta hogy ő oda majd vissza akar menni munkát is helyben a városban ott keres..holott ez nem volt igaz...de most értesítették nagyszüleimet hogy ezalapján nem jelentik ki mert visszatérési szándéka van holott egyáltalán nincs.
Ezt a határozatot lehet megfellebbezni most amit megtudunk, mert ugye a bíróságon márciusban meg kellett mondania a váláskor, hogy van e visszatérési szándéka és mivel ott nem mert hazudni így jegyzőkönyvbe vették, hogy nincs.
Remélem így már kijelentik, de vicc hogy ennyi alapján dönt a hivatal és így lehet velük játszani.

Bea1 # e-mail 2016.04.25. 22:26

A kormányhivatal küldeni fog egy ajánlott levelet az adott címre, ha kéred a kijelentést. ha nem veszi át, kijelentik.

ha 2 tanúval igazolják, hogy nem lakik ott, és holmija sincs ott, úgy gyorsabb a dolog.

Hasonló ügy miatt nekem ezeket a lehetőségeket sorolták fel.

Ildi90 # e-mail 2016.04.25. 18:51

Köszönöm a válaszokat.
A gond az hogy magától nem akar és ok hogy kár nem ér , de minden ügyével a 70 éves nagyszüleimet zaklatják a lakóhely miatt.
Bejelentkezni be tud máshova , mivel hazaköltözött a szüleihez illetve már fél éve a jelenlegi lakóhelyén dolgozik ami 130 km-rel arrébb van mint a mi lakóhelyünk és nem akar visszajönni, mégis ezt mondta így nem jelentették ki.
Azt nem értem, hogy hogy lehet elég az önkrományzatnak annyi , hogy azt mondja, hogy de ő majd egyszer vissza akar menni és akkor így nem jelentik ki, holott esze ágában sincs csak így piszkálódik és még csak következménye sincs hogy hazudik, amit ugye bizonyít a válási jegyzőkönyv.

wers #   2016.04.25. 18:25

Ildi90, még egy tanács, ha jól látom, önkormányzat, ha lépni akartok kormányhivatal, okmányiroda (új nevén többnyire kormányablak)