Veszélyes fák


Egyjogász # 2009.07.24. 18:00

Volt egy rendelet, ami az alábbiak szerint szólt, de azt január 1-gyel hatáylon kívül helyezték. Nálunk a helyi önkormányzat rendelete szabályozza a kérdést.
Az valóban furcsa, hogy a PMH ügyintézője nem tudja egyértelműen megmondani, mi a helyzet.

(2) Az életet és a vagyon biztonságát veszélyeztető fa kivágásáról, illetve eltávolításáról tulajdonosa köteles haladéktalanul gondoskodni. Ha a veszély elhárításának sürgőssége miatt az előzetes hatósági bejelentésre a tulajdonosnak nincs módja, köteles azt a jegyzőnek pótlólag azonnal bejelenteni.
(3) A jegyző a fa tulajdonosát a (2) bekezdés szerinti kötelezettségének teljesítésére felszólíthatja. Amennyiben a tulajdonos az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágásáról, illetve eltávolításáról határidőn belül nem gondoskodik, a jegyző intézkedhet a szükséges munkák - a tulajdonos költségén történő - elrendelésére.
(4) A jegyző a (2)-(3) bekezdésben foglaltak alapján kivágott, illetve eltávolított fa pótlásának kötelezettségét elrendelheti.

Amper # 2009.07.24. 10:41

Szia Egyjogász,

Alapvetően a fák kivágását mi rendeltük meg, mi fizetjük. Itt a vihar által kettétört fáról van igazából szó. Ennek költségét bevállalta a PMH, majd mégis tovább számlázták.
A tűzoltó parancsnok elmondása szerint, ha életveszély van (mivel egy kisebb szél miatt vagy egyszerűen ha nem bírja tovább tartani a másik ág, akkor ugye ráesik a házra és a bent lakó emberekre), ilyen esetben függetlenül attól, hogy magántelken vagy közterületen van a fa, az állam kötelessége "saját" költségén megszüntetni a veszélyt. Mivel ők technikailag nem tudták megoldani, ezért értesítették a PMH-t.
A PMH-s úr tudta, hogy én vagyok a közös képviselő és felvázoltuk neki a helyzetet. Az alpinista fültanúja volt, hogy a PMH-s úr azt mondta, nekik menjen a számla.
Ha úgy van, ahogy te írtad, akkor minek a PMH a képbe, hiszen az alpinistának teljesen mindegy, kinek a nevét írja a számlára. Mondhatták volna, hogy ezt ők nem fizethetik ki, rendezzük mi és ennyi. Kicsit tanácstalan vagyok.

Üdv,
Amper

Egyjogász # 2009.07.23. 17:51

Tekintve, hogy társasházi tulajdonban lévő telken (és az a lényeg, hogy nem közterületen) lévő, társasházi tulajdonban lévő fákkal kapcsolatos munkákról volt szó, amelyet főszabály szerint nyilvánvalóan a tulajdonosnak kell viselnie, inkább azt lenne érdekes tudni, van-e bármilyen jogszabály, amely szerint a tulajdonost terhelő munkák elvégeztetésének költségeit másnak (pl. önkormányzatnak) kellene kifizetni.

Úgy hogy szerintem akkor örülhettek nagyon, ha az önkormányzat nem számlázza tovább a munkát.

Én már hallottam olyanról is, hogy a tűzoltóság is benyújtotta hasonló esetben a számlát.

Amper # 2009.07.23. 15:38

Sziasztok,

Szeretnék segítséget/ötletet/tanácsot kérni az alábbi ügyben:
Társasházunk telkén áll 18db -mostanra veszélyessé vált- nyárfa. A Jegyzőnél érdeklődtem, mivel magánterületen van, nem kell a kivágásukhoz engedély, ezért elkezdtük sorban kivágatni őket. Néhány hete a nagy vihar következtében az egyik elszáradt fa ketté tört. A letört, kb. 15m-es ágat a szomszédos fa egyik ága fogta meg, így nem esett rá az épületre, de az erős szelek miatt félő volt, hogy nem marad fent sokáig. Kihívtuk a tűzoltókat, mert közvetlenül a társasház és a kerítés közt volt a fa, így a döntése nem jöhetett szóba. 1,5 órás többszöri próbálkozás után sem sikerült nekik sajnos a letört ágat eltávolítani, mert a laza talajra nem tudott biztonságosan letalpalni a kosaras kocsi. A tűzoltó parancsnok mondta, hogy hivatalból értesítik a polgármesteri hivatalt, mivel ők nem tudták eltávolítani a veszélyes ágat, a PMH-nak (államnak) kötelessége ilyen esetben gondoskodni a veszély elhárításáról állami költségen. Ki is jött egy úr a helyi hivatalból felmérni a terepet, illetve nemsokára megérkezett az ipari alpinista is. A hivatal embere megegyezett a feladatban és az árban az alpinistával és azt mondta, hogy a PMH-nak menjen a számla, mert ezt ők rendezik. Fa visszavágva, veszély elhárítva, számla benyújtva, mindenki boldog. Aztán a napokban kapott a társasház egy levelet a PMH-tól, amiben a fakivágás volt továbbszámlázva részünkre.
Felhívtam a hivatalt, kérdeztem, hogy ez most miért történt? Visszahívtak és annyi választ kaptam, hogy majd jövő hétfőn megbeszélik a Jegyzővel és keresnek.
Kíváncsi vagyok, mennyire volt jogos a továbbszámlázás, illetve ha igen, akkor miért nem tudták ezt már akkor mondani?
Van-e erre valami konkrét rendelet, ami alapján egyértelmű, hogy kit terhel ilyenkor a veszély elhárítás költsége?

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv,
Amper