szakvizsga - jogeset


Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.01. 06:53

Szvsz rövid lesz. A fellebbezés megalapozatlan, az első fokú ítélet érdemében és indoklásában helyes.

csibe81 # 2009.10.01. 06:18

Kedves Tanult Kollegák!

Szakmai véleményeteket, segítségeteket szeretném kérni az alábbi jogesettel kapcsolatban: (látom,hogy ez polgáris fórumrész,de nem találtam szakvizsga írásbelises büntetőst)

Az elsőfokú ítélet: az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette, számvitel rendjének megsértése és magánokirathamisítás az alábbi tényállás alapján:

A Kft. rendszeres áfa köteles gazdasági tevékenységet folytatott 2001. II. negyedévtől 2003. III. negyedévig. Áfa adónemben nem tett adóbevallást és adót sem fizetett. A meg nem fizetett áfa összege 3,7 millió forint volt. A terhelt a Kft.-nél 2003-ban megtartott ellenőrzés során 4 db, összesen 19,5 millió forintról szóló számlát mutatott be, illetve csatolt az iratokhoz, amelyek valótlanul azt tartalmazták, hogy a bennük feltüntetett összeg kifizetésre került. Könyvelője volt a cégnek, de a könyvelő megbízási szerződése kizárólag az adóbevallások elkészítésére szólt, aláírásra, beadásra nem. A Kft. a beszámolókészítési, könyvvezetési kötelezettségét sem teljesítette.
A védelem fellebbezett az alábbi indokkal: A
kft. ügyvezetője nem követte el az adócsalást sem a számvitel rendjének megsértését, mert minden a könyvelő feladata lett volna.

Feladat: Hozz másodfokú határozatot!

ObudaFan # 2009.09.08. 15:37

Elbirtoklással dologi jogot lehet megszerezni, mégpedig ingatlan-nyilvántartáson kívül. Tehát nem szolgalom bejegyzésére vonatkozó igényt, hanem szolgalmat. Az meg nem évül el.

_Wasp_ # 2009.09.08. 12:33

ez nekem nem tűnik jónak, az elbirtoklás érvényesíthetőségének a kezdete lenne a 10 év, és nem a végének, így el sem évül.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

riffy # 2009.09.08. 12:19

köszi,mi a véleményetek arról, hogy a bejegyzés iránti igény kötelmi jellegű, tehát, ha az elbirtoklás 10 év után bekövetkezett, akkor ezt a 16. évben már nem lehet érvényesíteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.08. 11:18

Csatlakozom ObudaFanhoz. Bár - ha valóban az a kereseti kérelem, ami írva van; akkor a kérelemhez kötöttség elve kételyeket ébreszt bennem. Hiszen a felperesnek nem "az elbirtoklás ténye bejegyzésének engedélyezését" kellett volna kérnie, hanem az alperes kötelezését a szolgalmi jog bejegyzésének tűrésére.

_Wasp_ # 2009.09.08. 10:21

Amennyiben felperes elköltözése az elsőfokú ítélet meghozatalát követően jutott alperes tudomására, akkor el kell utasítani Pp. 235§(1)

felperes fellebbezésének való helyt adásnak nem látom akadályát.

(szakvizsga nélkül - csak találgatok)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2009.09.08. 10:18

Felperes fellebbezésének megfelelőt szerintem.

riffy # 2009.09.08. 10:02

Kedves Tanult Kollegák!

Szakmai véleményeteket, segítségetetket szeretném kérni az alábbi jogesettel kapcsolatban:
Felperesek 16 éven át útszolgalmat gyakoroltak, ez ellen az alperesek addig nem tiltakoztak, viszont később akadályozták.
Felperesek keresetükben kérték a
1)az elbirtoklás megállapítását
2)a zavarás megszüntetését
3)az elbirtoklás ténye bejegyzésének engedélyezését

Alperesek arra hivatkoztak,hogy szíveségből engedték a szolgalmat, bár erre közöttük semmilyen megállapodás nem volt.

Első fokon a bíróság megállapította az elbirtoklást, felhetelmazta ítéletében a felpereseket annak bejegyeztetésére.

Mindkét oldal fellebezett:

Felperesek:
állapítsa meg az elbirtoklás téynét, annak pontosan körülírt határait és gyakorlásának módját, mivel a korábbi ítélet bejegyzésre nem alkalmas
Alperesek:
kereset elutasítását kérték, és hivatkoztak arra a tényre, hogy felperes elköltöztek, így már nincs szükségük az átjárásra.

MILYEN MÁSODFOKÚ ÍTÉLETETEt ÍRTATOK VOLNA?