Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Szavatosság, jótállás, garancia, fogyasztóvédelem

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.04.10. 10:48

Áh, nemcsak ügyvéd kell ide, hanem műszaki ellenőr is, akit neked kell megfizetned.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.04.10. 10:47

:) Hogy akarsz beleírni, egy előre elkészített ÁSZF-be?

Te is írhatsz külön egyet, és ha a kettő nem zárja ki egymást, akkor mindkettő hatályba léphet.

cincimóki # e-mail 2013.04.10. 10:32

Köszönöm a gyors választ!

Ügyvéd sajnos nem jön a képbe, de az ő (vállalkozó) szerződésébe bele írhatunk.
Kötbér hibás teljesítésre, kötbér késedelemre, garancia a kivitelezésre.
Szavatosság, jótállás?
Építési napló kell?

Amitől félek, hogy késni fog az átadás valamint ,hogy a minőség nem lesz megfelelő.

Mit írnál még bele?
Cím szavakkal tudnál segíteni esetleg?

Köszönöm

ius latratus # e-mail 2013.04.10. 10:27

Erre fogod azt a választ kapni, hogy keress fel egy ügyvédet.
Minden szempontból megéri egy jól megszövegezett szerződés, mert ha ezen spórolsz, később százszorosan bánni fogod.
A szerződésbe egyébként - ésszerű határokig - bármi belefoglalható,de a neten való keresgélést mellőzném.

cincimóki # e-mail 2013.04.10. 10:00

sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem.

Ház felújítás előtt állunk, nagy nehezen megvan a brigád!

A kérdésem az lenne, hogy a szerződésbe milyen garanciális elemeket tehetek be?
Van ÁSZF-jük de igen egyoldalú...
Mit és hogyan lehet el...ni egy felújítás során, amit jó már előre beleírni a szerződésbe.
Kötbér, jótállás, szavatosság???
Hol tudok ennek utána nézni?
Mit javasoltok?
Jó szerződés mintát sajnos nem találtam a neten.

Köszönöm
Cincimóki

guba" # e-mail 2013.04.08. 20:11

A teljesítés akkor hibátlan, ha megfelel a szerződésben és jogszabályban rögzített feltételeknek. Ha ezt a vállalkozó nem tudja határidőre vállalni, akkor nehezen fog megrendelőt találni, mert rendkívül nehézkessé válik a szerződésszegés meghatározása. Határidőt kell vállalni, esetleg szerződésbe lehet foglalni, hogy az átadás-átvételt követő valamilyen időtartamban jelentkező esetleges hibákat a vállalkozó egy utófelülvizsgálati eljárásban ellenőrzi és javítja. Bár gyakorlati hasznát ennek nem nagyon látom, mert e nélkül is ki kellene javítania, hacsak az nem, hogy erre tekintettel nem lehet elállni és kártérítést követelni.
Szoftverre nincsen kötelező jótállás, kötbért meg nem kell vállalni.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

alovererus # e-mail 2013.04.08. 13:54

Köszönöm az eddigi visszajelzéseket!

Vállalkozói szerződésben - cégek között, szeretnénk a vállalkozó felelősségvállalásának mértékét meghatározni. Egyedi fejlesztésű szoftver esetén pontos időkeretek kerülnek meghatározásra, de általában problémát vet fel, hogy:

  • a fejlesztés eredményéhez kapcsolódó Megrendelő oldali teszt időszak, gyakran elhúzódik. Tesztelés után az esetleges hibák Megrendelő oldali összeállítása, Vállalkozó oldali javítása, majd újbóli Megrendelői tesztelése lehet néhány naptól akár több hét is. Ezt az időszakot nehéz előre a szerződésben un. teszt időszakban, időtartamban meghatározni. Itt kérdéses a késedelmi kötbér vállalás, mert a gyakorlatban a Megrendelő ált. nem tudja tartani az időkereteket, ill. előfordulhat, hogy nem fogadja el a fejlesztést, hibákra hivatozva. A hiba jellegét, ami még teszt időszakot érintő hiba és javítani kell, szerződésben nehéz előre meghatározni. A probléma, hogy addig nem tekinthető a fejlesztés késznek. Kihat a hátáridőkre, kötbérre, jótállásra. Hogyan érdemes az un. teszt időszakot a szerződésben szabályozni, időkeretet szabni?
  • a késedelmi kötbér ezt az időszakot hogyan érinti, hogy érdemes a szerződésben szabályoznia a feleknek? Kötbér/naponta a teszt időszakban jelentős kg-et generálhat a Vállalkozónál. Kiköthető-e hogy a kötbér a teszt időszakra ne vonatkozzon?
  • A korábban itt rögzített elévülési idők (3 ill. 6 hó) rögzíthetőek a szerződésben: jótállás, kártérítés és késedelmi kötbér esetén?

Köszönöm!

guba" # e-mail 2013.04.07. 14:35

Arra gondolsz, hogy a megrendelő szükségszerűen nem lehet magánszemély? Ha nem az, akkor valóban bonyolultabb a válasz. :)

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.04.07. 11:15

Ez tuttira nem fogyasztói szerződés. De épp ezért eléggé snassz ingyenes fórumon kérni hozzá jogi segítséget. (Nem tehetek róla, mindig eszembe jut ilyen kérdések láttán, hogy milyen volumenű ügyletről van szó; illetve az, hogy a kérdező vállalkozó gyárt-e nekem ezt-azt grátisz, ha szépen megkérem.)

www.kbs-ugyved.hu

guba" # e-mail 2013.04.07. 08:11

Szeretnénk ésszerű keretek közé szorítani a fejlesztésért a felelősségvállalást.

Fogyasztói szerződés esetében nem tudod érvényesen korlátozni a Ptk. szerinti szavatossági kötelezettségeteket, mert a jogalkotó szerint ez az, ami ésszerű.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.04.05. 14:18

Vállalkozási szerződésben megbízottként...

www.kbs-ugyved.hu

alovererus # e-mail 2013.04.05. 14:08

Vállalkozási szerződésben szeretnénk Megbízottként szavatosságot, jótállást, késedelmi kötbért és kártérítési felelősséget rögzíteni. A szerz. egyedi szoftver fejlesztésére irányul. Szeretnénk ésszerű keretek közé szorítani a fejlesztésért a felelősségvállalást.
Kérdéseim:

  1. Lehet-e maximálni a szerződésben a jótállási időt max 3 hónapban? Ez rögzíthető-e a szavatosság esetén is (pl. per-, teher- és igénymentes), vagy az korlátlan időre szól?
  2. Késedelmi kötbér érvényesítésére kiköthető-e elévülési idő, pl. 6 hónap.
  3. Kártérítés esetén korlátozható-e annak érvényesítése: elévülési idő pl. 3 v. 6 hónap? Maximálható-e a kártérítés mértéke pl. fejlesztés díjának 50% vagy 100%-ban?

Ezek az elévülési idők a Ptk szerint, ha jól értelmeztem a szerződésben rögzítve felek közös megállapodása alapján kiköthetők. Ezen elévülési időknek van e egymásra hatása? (azonos idotartamú kell-e legyen pl. jótállás és kártérítés elévülési ideje)

Köszönöm!

korom # e-mail 2013.03.20. 11:08

Köszönöm a választ. De ezek szerint sehova addig nem fordulhatok amig kész nincs a javítás ,csak utólag beperelhetem a kivitelezőt. A társasház valószínűleg nem fog még több pénzt erre kiadni, ugyanis neki kellene, az Ővé a kémény. Nekem meg már így is valószinűleg visszamondja a bank az erre a célre felvett kedvezményes kamatozásu felújítási hitelemet, mert már lassan a kért határidőhosszabbítás is lejár. A gázművek nem tudja esetleg sürgetni a vállalkozót, hiszen függőben van náluk egy át nem vett MEO kérelem. Komolyan ebből csak én a vétlen megrendelő jöhetek ki rosszul ?

guba" # e-mail 2013.03.20. 07:46

A hibát javíttassák ki mással, és a költségeket követelhetik a hibásan teljesítő vállalkozótól.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

korom # e-mail 2013.03.19. 15:08

Szeretnék kérni egy jogi segély !
Tavaly januárban megbíztuk az Ankoni Gáz kivitelezőt új kémény kialakítására/ezt a társasház fizette, mivel visszaáramlott az égéstermék és le kellett válnunk a gyüjtőkéményről/ és központi fűtés kialakítására. A munka hamar elkészült, viszont kiderült, hogy az árajánlatban nem szerepelt és így nem is készült MEO bejelentés a gázművek felé. A kivitelező szerint ezt nem mindig kérik. Mi laikusok azt hittük, hogy minden a szabályoknak megfelelően alakul a kivitelező mindent szabályosan végez. Végül is némi + pénzért elkészült a gázterv. Tavaly háromszor jött ki a gázművek szakembere és mindig más okkal nem vette át a munkát. Az utolsó alkalommal az volt a kifogás, hogy a gyüjtőkéményhez túl közel van az új füstelvezető kémény ami ezáltal korrodálhat.Már 6 hónapja csak sms-ben érem el a kivitelező vezetőjét, aki mindig igérte, hogy ekkor meg akkor jönnek.Végül tegnap azt írta, hogy nincs 150.000 Ft-ja arra,hogy a garanciális hibát kijavítsa, vagyis, hogy pár méterrel arréb készítsen egy új füstelvezetőt és nem tud időpontot adni nekem arra, hogy mikor is fogja elvégezni a munkát. Mit tehetünk? Forduljak a gázműekhez? Munka közben a gázóra plombáját is levágták, már félünk, hogy nehogy nekünk még ebből is bajunk legyen.Szóltam a közös képviselőnek, mivel a kémény ugye hozzájuk tartozik, Ők küldtek felszólító levelet, de nem reagált rá senki. Kérem segítsenek !

guba" # e-mail 2013.02.28. 18:55

Normál légköri nyomás mellett 100 fokon forr a víz. Ha nálad már 60 fokon, akkor vagy a hőmérőd rossz, vagy a Holdon laksz. :)

Valószínűleg a keringetéssel van gond, vagy egyszerűen rosszul van méretezve a rendszered.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

gzoly # e-mail 2013.02.28. 09:24

Üdv mindenkinek.
Olyan problémám volna hogy:vettem egy vízteres kandalló betétet!Az a probléma vele h egy bizonyos hő fokon 50-60 fok)már forralja a vizet.Elmentem a gyártóhoz a problémával és az volt válasza hogy több száz db-ot eladtak már és egyikkel sem volt probléma.Kb már ötször voltam ott de még arra sem hajlandóak hogy megnézzék!
Több fűtés szerelő volt már nálam de a rendszerrel nincs semmi gond!A sok alakítgatás már 80000 forintomat elvitte mert mindig mondtak valamit hogy lehet hogy az a baj meg ez baj de ez mind csak találgatás volt.A termék még augusztusig garanciális.Most mi tévő legyek??????

guba" # e-mail 2013.02.18. 19:52

Ha a kicserélt alkatrész a laptop egy jelentősebb részének minősül, akkor az érvényesíthetőség határideje a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik. Jogos az igényed.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Dina1 # e-mail 2013.02.17. 13:02

Üdvözlet! Egy kis segítséget szertnék kérni garancia ügyben.
Egy neves laptopgyártó márkaszervízéhez vittem el szamitogépemet, amin már gyári garancia nem volt. Megallapitottak a hibat, majd kemény 35eft-ért kicserélték a hibás alkatrészt. Kaptam fel éves garanciát a cserélt alkatrésze es mit hoz a véletlen, fel éven belül a laptopom megint nem működik. A hiba ugyanazon alkatrész meghibásodása. A szerviz mivel meg garancia időn belül voltam ingyen kicserélte az alkatrészt es boldogan használtam gépemet. Azonban pár napja gépem hasonló hibákat produlal, es vinnem vissza a szervizbe, de legutóbb felhívtak a figyelmem, hogy a mar egyszer garanciaban kicserélte alkatrészre nincs újabb garancia.
Lehetseges ez? Ennyi erovel a szerviz hasznalt alkatreszt is tehetett bele masodik alkalommal, mondvan ugy sem vallalnak ra garanciat ha elromlik.

Tudna valaki segíteni eligazodni, mi a jogos ill. Nem jogos jelen esetben?
Köszönettel.
Edina

peti1 # e-mail 2013.01.28. 17:10

Én most fogom visszaküldeni másodszor szervizbe szintén mikrofon problémával (visszhang, recsegés). Nekem is vissza küldték, hogy nincs baja a készüléknek! Ha visszadobják megint, akkor 2 után is mehet a csere kérés?

ObudaFan # e-mail 2013.01.27. 13:27

Ha tényleg háromszor vitted vissza és igazolható, hogy még mindig rossz, akkor kérhetsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

isihawaii # e-mail 2013.01.27. 09:17

Kérdéssel fordulok hozzátok !
Karácsony előtt vettem egy dual sim-es mobiltelefont,sokáig nem tudtam használni mert recseg a mikrofonja és brutál módon visszhangzik a készülék.A lényeg,hogy ma vittem vissza 3X-ra a Tescoba és visszaküldik a telefont a szervizbe.Ők azt állitják,hogy leteszteltték és nincs baja a készüléknek.Persze több készülékkel kiprobltam és mindenki arra panaszkodott,hogy visszhangzik a készülék.A lényeg,hogy kérhetem-e a pénzvisszafizetést mert a készülékre igy már nem tartok igényt.Amióta megvan csak szervizben van ! Köszönöm Előre is !!

Kenderice #   2013.01.24. 17:14
peti1 # e-mail 2013.01.24. 17:02

Üdv
És akkor mit tudok csinálni? Küldözgessem addig vissza, amíg meg nem csinálják?

Kenderice #   2013.01.24. 16:18

A kérdésedre a válasz:
Van ilyen jogszabály, de nem 6 hónap, hanem 3 munkanap szerepel benne.

Kenderice