magán okírat hamisítás


bélabá # 2009.12.09. 15:34

Egy autóipari cégnél, a gyártást követő dokumentáció meghamisítása magán okirat hamisításnak tekinthető-e amennyiben annak valótlan tartalma miatt kár érheti a céget?

szerető # 2009.12.10. 20:07

Munkahelyemen aláírásomat hamisították jelenléti íven, ami után (egy rendezvényen vettem állítólag részt) szép summát számolt el a munkáltatóm magának. A rendezvény nem volt egyáltalán és a jelenlétin szereplő összes aláírás hamis, mind egy ember írta alá az irodában. Ezen kívül a gépkocsielszámolást rendszeresen aláírták a nevemben, és olyan összegeket vettek fel a nevemben, amit életemben nem láttam. Ezek okirathamisítások?

guba # 2009.12.11. 08:03

Igen, nagyon úgy tűnik.

Dr.Attika # 2009.12.11. 08:55

Nem "nagyon úgy tűnik" hanem az is. A gépkocsi dolog még adócsalás is. ha megvannak az ívek, iletve a nyilvántartás, akkor feljelentést kell teni és egy ezen eljárásban kártérítési igényt előterjeszteni.

guba # 2009.12.11. 09:10

Igen, de mivel egy bűncselekmény megvalósulásának eldöntése ügyészségi, vagy bírósági kompetencia, ezért egy két soros tényállás alapján főképpen, igyekszem óvatosan fogalmazni.

Melinda88 # 2009.12.26. 21:18

Jó estét!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy főiskolára járok és ott lakhatási támogatáshoz szükséges albérleti szerződés, ahol laktam ( most már nem áll fent ez az albérleti szerződés) nem írtunk albérleti szerződést eredetileg, csak akkor amikor kellett a lakhatási támogatás igényléségez. A barátnőm nővéréé volt a lakás, és a barátnőmmel laktunk ketten ott. Az adatokat ő írta rá a szerződésre és a nővére helyett írta alá. Ezt a szerződést adtam le az iskolának. Most rá egy évre, a "barátnőm" kitalálta, hogy nem emlékszik hogy ő aláírt volna valamit, és a nővére most okirathamisítással vádol engem, valamint, hogy visszaéltem az aláírásával. Januárnál előbb sajnos nem tudom ezt a szerződést az iskolámtól kikérni. Érdeklődnék, hogy milyen következményekre számíthatok, esetleg számíthatok e valamire.
Mellesleg az okmányirodába csak úgy tudtam bejelentkezni ( mint köztudott) hogy a lakcímbejelentő lapot az albérletbe adó aláírta és egy albérleti szerződést kellett bemutatni, nekem kölcsönadták az eredeti adás-vételit, mivel az ügyvéddel ellen van jegyezve.
Még az lenne a kérdésem, hogy ha ők feljelentést tesznek ellenem, akkor úgymond " nem vágják maguk alatt a fát" mivel utánam nem adóztak, nem adtak számlát, mikor ott laktam.
Előre is köszönöm válaszukat!

Feri29 # 2009.12.26. 22:24

A gond az, hogy ők tudják bizonyítani a magánokirat hamisítást, viszont Te nem biztos, hogy tudod bizonyítani a bérleti díj kifizetését, pláne ha kp-ben történt.

kicsike01 # 2009.12.28. 06:43

"a szerződésre és a nővére helyett írta alá..."
Te írtad alá?
...megkértem az akkor "barátnőmet",hogy mivel a nővérénél laktam, intézze el ezt a papírt nekem.(írassa alá)Nem tudtam róla, hogy kérésem ellenére a nővére helyett Ő írta alá! ennyi

albertkekesi # 2010.01.21. 01:10

Tisztelt szakértői gárda!
Szeretném véleményüket az alábbi személyes esettel kapcsolatban kikérni:
Diákigazolványomat a benne lévő bérletekkel együtt egy könyvtári szekrényben elhagytam, majd mint később kiderült, visszaélésnek esett áldozatul; a megtaláló illető átírta az érvényességi dátumát, lebukott a meghamisított szelvénnyel, így az elkobzásra került. Mivel az okmányon feltüntetett adatok jelen esetben megegyeznek az én személyi adataimmal, ezért ellenem, mint fiatalkorú gyanúsított elkövető ellen kezdeményeztek büntetőeljárást.
Mit tehetek saját magam védelmének érdekében, hogy elkerüljem az esetleges rám rótt felelősség büntetőjogi következményeit?
Tisztelettel,
K. Albert

ObudaFan # 2010.01.21. 10:55

Gondolom, valaki rajtad kívül csak tudott erről. Akkor ő tanúskodhat.

h022407 # 2010.02.09. 12:07

Ha más nyugdíját,járadékát átveszem a postástól(feltéve ha ideadja), és nem a saját hanem a jogosult nevét írom alá, mit követek el?

ObudaFan # 2010.02.09. 17:52

Magánokirathamisítást biztosan. Ha pedig ezt azzal a szándékkal teszed, hogy a nyugdíjat ne add a jogosultnak át, hanem saját célra fordítsd, akkor csalást is.

foiskolas # 2010.05.17. 13:10

Tisztelt szakértők!

Azt szeretném kérdezni, hogy a monogramm helyettesíti e az aláírást?

Előre is köszönet a válaszért

kismukk # 2010.05.17. 14:28

Általában nem.
Ha kézzel van írva, rendszeresített aláírásként, elfogadható.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.17. 20:12

Van, ahol kifejezetten megengedi a törvény a kézjegy használatát. De valóban, ahol aláírást követelnek meg, ott a bírói gyakorlat szerint nem elegendő a szignó vagy a monogram.

Hanna91 # 2010.05.31. 10:00

Jó napot!
Ma az önkormányzatban voltam én bejelentettem az állandó lakcímem megváltozását.
A lakás tulajdonosa az édesapám, aki helyett aláírtam a bejelentő lapot. Ő tudott erről.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha ezt észreveszik, akkor ennek milyen következményei lehetnek?

ObudaFan # 2010.05.31. 11:13

Büntetőeljárás, és megrovás, esetleg próbára bocsátás.

Hanna91 # 2010.05.31. 11:18

Köszönöm a gyors választ, azt szeretném még megtudni, hogy a megrovás bekerül-e az erkölcsi bizonyítványba?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.31. 11:30

Nem.

zor1 # 2010.12.30. 13:45

A kérdésem a következő.
Egy banális történet során, a férjem ellen közokirat hamisítás miatt indult eljárás.A történet a következő.
Van egy lakásom, amit albérletbe adtunk ki, s szóba megegyeztünk a bérlőkkel, hogy majd bejelentkeznek a lakásba, amibe bele is egyeztünk.A bérleti díjért a párom járt, s egy alkalommal,(ő nem emlékszik mikor,)aláíratták vele a lakcímbejelentőt, természetesen az én nevemmel, hiszen a lakás az én tulajdonom.Közben el kellett küldeni a bérlőket, mert hazugok, s megbízhatalanok voltak.Én annyira feldühödtem, mert kb 50 ezer forint hátralékot hagytak, s a lakásból 3 hét múlva se jelentkeztek ki, hogy feljelentést tettünk a rendőrségen. A férjemmel együtt mentünk, s együtt állítottuk, hogy meghamisították a bejelentőn az aláírást. Csak később derült ki, hogy a párom irta alá, de ő még akkor sem emlékezett az esetre.Meg kell említenem, hogy akkor is, s a mai napig is pszhihológushoz jár, depresszió miatt. Milyen büntetésre számolhatunk?
Teljesen kikészít az eset, hiszen becsaptak anyagilag is, s még a végén mi kerültünk baja.Köszönöm

Gabicsek # 2010.12.30. 19:34

Közokirat-hamisítás
Btk. 274. § (1) Aki

  1. hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
  2. hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,885
  3. közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Gabicsek # 2010.12.30. 19:45

Tehát a bünti bármi lehet 3 évig bezárólag, megrovástól kezdve a vádelhalasztásig, pénzbüntetés, felfüggesztett, stb. Ez mind az ügytől függ, és attól, hogy a párod beismeri, nem ismeri be, volt-e büntetve, stb.
Ha tényleg ő írta alá a nevedben, jobban jár, ha elismeri, mert egy írásszakértői vélemény k. 150 ezer froncsi, amit majd rajta hajtanak be, ha bűnösnek mondják ki. Ezt beismerő vallomással esetleg ki lehet védeni. Beismerés, megbánás, stb., szerintem bírósági tárgylás után pénzbüntetésre lehet számítani, ha soha nem volt büntetve.

De van ilyen lehetőség is, ha beismeri a cselekményt és a tényállás egyszerű: (csak el szokták felejteni a rendőrségen mondani, ebben az esetben enyhébb szokott lenni a bünti)

A büntetés kiszabása tárgyalásról lemondás esetén

Btk. 87/C. § A tárgyalásról lemondás (Be. XXVI. Fejezet) esetén a szabadságvesztés mértéke

  1. az öt évet meghaladó, de nyolc évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt a három évet,
  2. a három évet meghaladó, de öt évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt a két évet,
  3. a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt a hat hónapot

nem haladhatja meg.

Ha a rendőrségen ő kezdeményezi a tárgyalásról való lemondást, ügyész dönti el, hogy indítványozza-e ezt a bíróság felé. Ez egy egyszerűsített eljárás, a bíróság nem tart tárgyalást, hanem nyilvános ülésen bizonyítás felvétel nélkül jár el és a bíróság a büntetést csökkentett büntetési keretek között állapítja meg.

Tehát azt javaslom, ha a rendőrség vádemelési javaslattal küldi majd meg az iratokat az ügyészségnek, ezt követően lehet ezt kérni az ügyésztől, de legkésőbb a vádirat kézbesítésétől számított 15 napon belül.

Ezeken a lehetőségeken is elgondolkodhattok.

zor1 # 2010.12.31. 08:32

Tisztelt Gabicsek!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát.A sorai között olvasva szeretném tudni, hogy jól értelmeztem-e azt, hogy a volt bérlő is bűnös, hiszen ő használta fel, bejelentőt. Nem szeretném, mert tartozásának rendezésére kiküldött fizetési felszólítást már kétszer visszaküldte, így pereskedés lesz a dologból, ebből kifolyólag fogunk még találkozni az életünk során sajnos.
A másik kérdésem, hogy természetesen elismerjük az aláírást, akkor mennyi pénzbüntetésre számíthatunk, ha az lesz az ügyészi döntés?
Válaszát előre is köszönöm!
Boldog új évet kívánok!

kovacsz # 2010.12.31. 09:15

férjemmel együtt mentünk, s együtt állítottuk, hogy meghamisították a bejelentőn az aláírást. Csak később derült ki, hogy a párom irta alá,
Ne feledkezzünk el a hamis vád lehetőségéről sem.

guba # 2010.12.31. 10:12

Milyen szép példája ez az "aki másnak vermet ás..."-nak. Elküldi a bérlőket, mert "megbízhatatlanok voltak", de még egy sorozatot vaktában utánuk lő, mert 50 ezer hátralékot hagytak. 50 ezerért hamis váddal elégtételt venni...okos vagy!