elévülés készfizető kezes esetén


szajbertattila # 2004.06.01. 15:14

Sziasztok,

szerintem nem jó keverni a készfizető kezess helytállás kötelezettségét az egyemlegesen kötelezett adós kötelezettségével. Mindkettőben közös, hogy választásod szerint perelheted - elévülési időn belül - bármelyiket, azonban a különbség a lényeg: a kezesség járulákos, a főkötelezettség fennállásához kötött. Ha a főkötelezettség elévült - nincs miért helytállni.

Szajbert Attila

Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.01. 13:29

Pl.: Kerszöv Jogtár Cd lemez. Ez a törvények szövege mellett a hozzá kapcsolódó Legfelsőbb Bírósági Döntéseket is tartalmazza. A Ptk esetében csak legyen türelmed végigolvasni mindegyiket.

( Egyébként ebben a jogesetben igazad lehet, az őt kötelező fizetési meghagyás jogerőre emelkedése után a készfizető kezes már nem hivatkozhat az adóssal szembeni elévülésre. )

Misetics # 2004.04.17. 08:38

Ha a készfizető kezes ellen a fizetési meghagyás jogerős, a tartozás elveszti járulékos jellegét. Egyetemelegessé válik, az elévülés pedi - mint az adóstársaknál - külön vizsgálandó. Találtam közben egy ilyen tartalmú bírósági ítéletet. Hol lehetne ilyenekről olvasni?

Leiterjakab # 2004.04.10. 09:38

Az egyetemlegesség azt jelenti, hogy az adósok közül bármelyiktől követelheted a teljes összeget, tehát perelheted a főadóst, meg perelheted a készfizető kezest is. Pl. a bíróság marasztalhatja - a nélkül, hogy vizsgálni kellene, azt, hogy eredményes-e a végrehajtás főadóssal szemben - a készfizető kezest is, méghozzá a teljes összegben, aztán majd a kezes rendezi a dolgot a főadóssal, ahogy akarja.
Azért a készfizető kezesség mégsem tisztán egyetemlegesség, tekintve, hogy ha a főadós teljesít, akkor nem lehet semmilyen követelése a készfizető kezessel szemben, fordított esetben viszont a kezes követelhet.

Most lényegtelen azonban, hogy milyen kezességről van szó, tekintve azt, hogy ha követelés elévült, akkor nem lehet senkivel szemben sem igényt érvényesíteni. Nincs külön elévülés.


Leiterjakab

Misetics # 2004.04.10. 07:27

Azt kell körbejárni, hogy mit jelent a készfizető kezesség. Szabadon dönthet a hitelező, hogy ki ellen fordul. A készfizető kezes ellen.Úgy is lehet kérdezni, hogy ez megszakítja-e az elévülést? Itt egyetemleges jellegű a felelősség, kérdés, hogy értelmes e főkötelezettségről beszélni? Adóstársaknál az elévülést külön külön is meg lehet állapítani. Kezesnél nem. De: KÉSZFIZETÕ KEZES EGYETEMES FELELÕSSÉGE mit jelent? Mindenki azt mondja, hogy elévült. De azért, mert minden típus szöveg az egyszerű, sortartó kezességre van kihegyezve.

Leiterjakab # 2004.04.09. 19:17

Ha a kezességvállalás alapjául szolgáló jogviszony elévült, akkor a kezességi si megszűnik.

Valóban elévült a főkövetelés?


Leiterjakab

Misetics # 2004.04.09. 17:58

A problémám a következő: Van egy adós és egy készfizető kezes. Élve a választási lehetőséggel, a készfizető kezes ellen fordulok. 5 és fél év után sikeres lenne a végrehajtás. Hivatkozhat-e a készfizető kezes elévülésre, mert több mint 5 évig nem fordultam az adós ellen?
Szerintem nem. Mások szerint igen.