S.O.S. b.t. ügyben


Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.01. 11:49

Mint bármely szerződést, a társasági szerződést is fel lehet mondani. Senki nem kötelezhető ui. arra., hogy akarata ellenére tagja legyen, vagy tagja maradjon egy társaságnak. A felmondás módját elvileg a társasági szerződés szabályozza. Az biztos, hogy írásban kell felmondani a tagsági viszonyt, és a felmondást a trársaság képviselője részére kell kézbesíteni, ( lehetőleg átvételi elismervény ellenében, vagy postán, tértivevénnyel igazoltan. )
Az sem árt, ha a felmondás másoltát a cégbíróság részére megküldöd, ezesetben a cégbíróság töröl a cégnyilvántartásból.
A gyakorlatban általában helycsere szokott történni, a kilépő tag helyett valaki belép a társaságba. A taggyűlés a kilépő tag kilépését, és a belépő tag belépését tudomásul veszi, és eszerint módosítja a társasági szerződést. Az új tag a társasági szerződés rendelkezéseinek elismerésével válik a társaság tagjává. A társaságnak a kilépő taggal el kell számolnia. Ez alapvetően a bevitt vagyona kiadását jelenti, de a társaság és a kilépő tag közös megállapodása ettől eltérhet. Ha a kilépő tag helyett van belépő tag, akkor ezek egymással is elszámolhatnak, a társaság vagyonának érintetlenül hagyása mellett. A cégbíróság azonban csak a Kft üzletrész, és a részvény adás-vételi szerződést ismeri el, és kéri be, így a kültagok egymás közti elszámolása nem hivatalos. A kilépő tag felelőssége, a társaságnak a kilépés időpontjáig keletkezett tartozásaiért áll fenn. ( bár a kültag egyébként is csak a bevitt vagyonával felel. ) Ezekért a atrtozásokért viszont a kilépő tag a kilépéstől suzámított 5 évig felel. Emiatt is fontos tehát a kilépés időpontjának megfelelő dokumentálása.

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.05.11. 14:35

Kedves Somogymegye!

Írd meg kiválásodat az illetékes cégbíróságnak, majd a Cégbíróság hivatalból indézkedik.

Üdvözlettel:

somogymegye # 2004.04.17. 20:28

Kérlek segítsetek mielőbb, az alaphelyzet a következő:egy b.t. kültagja vagyok szeretnék kiszállni.Cégalapításakor az alaptőke 150000-150000 forint volt, ez szerepel a társasági szerződésben de 400000-400000forint az indulő tőke.Szóban már bejelentettem a kiválásomat hogy tudom hivatalossá tenni? Mi a hivatalos menete? mit kell a taggyűlésen rögziteni ? Mi a taggyűlés utáni további lépés, mikortól válok ki hivatalosan is?Mikorra várhatom hogy visszakapom a pénzem,milyen hivatalos határidők vonatkoznak ezzel kapcsolatban a beltagra ( ha van ilyen).Bocs a sok kérdésért de nem vagyok felkészült, és nem szeretnék hibázni.köszi a gyors választ!