...ez meglátta, ez meglőtte, ez megsütte, ez megette...


Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.02. 09:22

Pereljétek be a vadásztársaságot. A reális bérleti díj összegének a megállapítására a bíróság valószínúleg szakértőt fog kirendelni.

erdős # 2004.04.22. 04:40

Nem ilyen egyszerű a dolog. A 30 ha tulajdonom része egy több, mint 100 ha os erdőnek, amely egy tulajdonosi közösségé. Körülkerítésre akkor is túl nagy, ha a közösség minden tagja vállalná annak a költségét. Vadásztársaságot tudomásom szerint 3000 ha-on lehet létrehozni. A bérleti díjon egyezkedni akkor lehetne, ha a vadásztársaság egyáltalán szóba állna a gazdákkal, akiknek a földjén vadászik. Birtokháborításra hivatkozni azt hiszem nem illendő akkor, amikor évek óta elfogadjuk a megalázóan alacsony , a vadásztársaság által fizetett hozamot.

Zoltán György # 2004.04.20. 20:48

Ha nincs Szerződésetek, akkor kérj birtokvédelmet a jegyzőtől!
Természetesen az építésügyi hatóságnál a folyamatos birtokháborításra hivatkozva kérd meg, hogy a telket körbekeríthesd.
Volt már akinek engedték.
Sőt, saját területeden, saját vadásztársaságot hozz létre.
Kérj egy reálisabb bérleti díjat, 10Ft/nm, majd jelképes 1Ft/nm-ben egyezz ki éves szinten!
Gőzőm nincs a dologról, két éve majdnem vettem erdőt, Bicskén jó helyen, csak elolvastam az Erdő védelméről szóló törvényt és rájöttem, hogy nem a 7Ft/nm ár a sok, hanem a kötelezettség!
Megvettem a mellette lévő szántót 63Ft/nm áron!

erdős # 2004.04.20. 18:10

Szántó, legelő és erdő tulajdonom egy vadászterület része, melyen társult vadászatot folytat egy erdőgazdálkodással foglalkozó Rt. vadásztársasága. A vadásztársaság a földtulajdonosokkal semmilyen szerződést nem kötött arra vonatkozóan, hogy földterületükön vadászatot folytathasson.
Ennek ellenére, minden évben hozamot fizet a tulajdonosoknak.
Néhány évvel ezelőtt a társaság gazdasási eredményének függvényében ha-ként 3-400 forintot is fizettek. Kb. négy éve azt a díjat egységesen 150.- Ft/ha –ban szabták meg, mely összegnek semmi köze a vadásztársaság gazdasági eredményéhez.

Viselkedésük szinte beidegződött és ösztönös. Tulajdonomra megkérdezésem és engedélyem nélkül vadász lest építettek. Kértem már tőlük levélben a szerződés hiányáról tájékoztatást, mely levélre nemes egyszerűséggel nem is válaszoltak. Megtehetik?
Saját tulajdonom meghaladja a 30 ha, s mint ilyent vadászati jog is megilletne, de én nem vadászok.
Kérdés: nem járna-e nekem magasabb díj, mint azoknak a tulajdonosoknak, akiknek kisebb a tulajdonuk s ezért nem illeti meg őket a vadászat joga?
Az EU csatlakozás után várható-e változás ezen a területen?