Lakásbiztosítás


Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.01. 11:05

A Ptk szerint: "Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni." Ha más okoz kárt Neked, Te is követelhetsz kártérítést.

Leiterjakab # 2004.05.17. 20:47

Az ügynök halála... Azt hiszem ez valaminek a címe volt.:) Csqak nehogy a végén egy büntetőjog topikban találkozzunk, mondjuk megvert ügynökök és súlyos testi sértés címmel ;)


Leiterjakab

sunrise1 # 2004.05.17. 20:14

Hát itt bizony nem a mosógép a húnyó - mindeddig nem volt bekötve a lefolyóba, és asszonyka elfeledkezett arról, hogy a csövét vissza kellene pakolni a fürdőkádba a mosás idejére :) (A mosógép egyébként egy nagszerű Whirlpool herkentyű). Hát legalább most a történtekből okulva bekötöttük... de akkor is rettentően bosszant hogy nem tehetek saját lakásomban azt amit akarok! Ha a szomszéd bagózik, vécézik, főz - szagolom. Vihognak egész éjjel, hallgatom. Szomszéd lépcsőház ablakai a nagyszobára néznek, ingyenmozi... És mindez nem elég, még egy pohár vizet sem buríthatok ki a saját lakásomban anélkül hogy ne legyen belőle bírósági ügy... és mindezért fizessek egy halom pénzt és legyek boldog. Hát bizony bosszant. Talán azért mert falun, családi házban nőttünk fel...?
Ja és még valami. Egymást követően, három alkalommal áztatott el minket a felső szomszéd. Előtte 1 hónappal tapétáztunk. Eszembe sem jutott hogy bármiféle kártérítést követeljek rajta, hiszen nem ő tehet arról hogy ilyen a panel....

Mindenesetre nagyon köszönöm a segítséget kedves Leiterjakab, úgy látom nincs sok választásom, biztosítást pedig elvből nem kötöttem mindeddig, de most már ha meglátok egy ügynököt is el fogom hajtani melegebb éghajlatra! :)

Leiterjakab # 2004.05.17. 18:47

Kedves Sunrise,

nézd a házakat általában nem úgy tervezik, hogy ha mellé folyik a mosógép akkor még azt is kibírja. Itt a kár már egyértelműen a lakó érdekkörébe tartozó okból következett be. Ha van lakásbiztosításod akkor viszont megtérítheti a biztosító a te károdat.

Különben csak nem a jó öreg Hajdu mosógépről van szó? Nekünk is volt egy 17 évig húzta. Aztán az is kezdett minden fele folyni, szerencsére nálunk - mivel kétszintes a lakás - saját magunkat áztattuk el.


Leiterjakab

sunrise1 # 2004.05.17. 13:05

Kedves Leiterjakab,

nagyon köszönöm gyors válaszod :), adódik viszont a következő kérdés: ha a _saját_lakásomban_ kifolyik a víz, ugyebár az egyedül rám tartozik. Az hogy mindez az alsó szomszédnál köt ki, nem az építők/fenntartók felelőssége? Miért nekem kell fizetnem azért, hogy papírból van a lépcsőház???

Leiterjakab # 2004.05.17. 12:43

A követelésnek van jogi alapja mivel a biztosító által is idézett bekezdés szerint amennnyiben a biztosító a kárt megtérítette meilletik mindazon jogok amelyek a biztosítottat illették meg azzal a személlyel szemben aki kárt okozta. Gondolja csak bele az alattad lakó szomszéd tőled is követelhette volna a kárát a kártérítési szabályok szerint. Ehelyett ő a biztosítóhoz fordult, és most a biztosító lép az ő helyébe. Sorry. Amúgy a biztosítók tisztességességőről senki sincs túlságosan meggyőződve, de ez most nem a kifogásolható esetek közé tartozik.


Leiterjakab

sunrise1 # 2004.05.17. 12:36

Sziasztok,

jogi ügyekben teljesen tájékozatlan lévén szeretnék tanácsot kérni egy kis volumenű, de annál bosszantóbb ügyben. Panellakásban lakunk - sajnos - mosógép dolgozik, pumpálja a vizet szorgalmasan a kád helyett a padlóra... Szomszéd elázik, néhány napon belül hozza a kis papírját aláíratni, hogy eláztattam őket - azért kell hogy fizessen nekik a biztosító. Aláírom, hiszen én voltam... szerencsére van biztosításuk. Szerencsére, gondoltam én. Történt mindez 2 hónapja. A mai napon vettem kézhez egy tértivevényes levelet, melyben a biztosító rajtam követeli az okozott kárt, hiszen ő kifizette a károsultnak - és perrel fenyeget amennyiben 15 napon belül... LEHETSÉGES LENNE HOGY ILYEN ALATTOMOS KÖVETELÉSNEK JOGI HÁTTERE VAN???? LÉTEZHET EBBEN A SZ*ROS ORSZÁGBAN, HOGY BÁRMIT MEGTEHESSEN A BIZTOSÍTÓ??? Ezek alapján a biztosító semmi mást nem tesz, kizárólag BESZEDI A HAVIDÍJAT - ÉS ZSEBREVÁGJA? AKKOR ÕK MOST CSAK A PÉNZBEHAJTÓ SZEREPÉT JÁTSZÁK??? AHHOZ KÉPEST VASKOS ÖSSZEGEKET KÉRNEK!!! A Ptk 558/1-es bekezdésre hivatkoznak. Nekünk nincs biztosításunk.

Kérlek válaszoljatok, nem az összeg miatt (bár azt is nehéz lesz előkeríteni), csak a lelki békém érdekében...