Szolgáltatás felmondása szerződés nélkül


Tami # 2004.06.02. 19:20

Távoktatás, amelynek egy részét elvégeztem, mert bíztam benne, hogy a zavar átmeneti, de nem az. Ráadásul a díjat 2-felé kellett fizetni, ám a két cég között az adminisztráció nem igazán rendezett. (Többet leveleztem velük, mint mással eddig.)

A cég még most is a saját neve alatt szervezi a képzést és a vizsgát, a szerződésem szerint azonban ő csak "oktat", levele alapján azonban a vizsgáztatást is ő végezte volna.

Az ügy sajnos egy kissé kusza, és ráadásul egy ügyvéd már tett róla, hogy kedvezőtlenebb legyen. (Már nem az ügyvédem.)

Köszi a segítséget előre is.

Tami

szajbertattila # 2004.06.02. 07:32

Sziasztok,

szerintem ebben az esetben nem áll fenn szerződéskötési kötelezettség - senki sem köteles igénybe venni a képzést, ha nem akarja. Ha viszont igen, akkor a képzésre vonatkozó szerződést írásban kell megkötni - tehát jogszabályban előírt kötelező írásbeli ségről van szó.

Ha nincs írásba foglalás - de van befizetés, és esetleg a képzésen is részt vettél - akkor a szerződés érvénytelen. DE: ne álljunk meg itt! Mert pont mots jön a lényeg: mi következménye az érvénytelenségnek? 1. szóba jöhet az érvénytelenségi ok kiküszübölés - azaz írsába foglalás, 2. lehet, hogy a jövőre nézve kell megszüntetni - ha volt szolgáltatásnyújtás, itt legalább részben képzés - viszont a kapott szolgáltatás árát el kell számolni - tehát részleges visszatérítésről lehet szó , és 3. szóba jöhet az eredti állapot helyreállítása is - ha egy képzésen sem vettáél részt - visszakérhated a pénzt. Hogy most kinek melyik megoldás a jó, az ugye nem kérdés - de az érvényetelnség okai közül a bíróság választ - a szabály az, hogy nem alkalmaz olyan megoldást amelyik ellen mindkét fél tiltakozik... tehát a kérdés számomra továbbra is nyitott - az eset összes körüményeinek méárlegelése alapján mindhárom megoldás lehet szerintem reális...

de ha a sajét érdekem akarnám védeni - miért ne!!! - akkor a képző központ felé irányuló nyilatkozataimban egyszerűen figyelmen kívül hagynám az 1. és 2 megoldást, és azt mondanám, hogy nincs érvényes szerződés - adják vissza a pénzt (feltéve ha nem vettél rész órákon, mert akko a 2. jönnék elő: tartanak meg egy óra/idő-arányos részt a képzésért maguknak)

Szajbert Attila

Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.02. 06:57

Ha a felek között szerződés kötési kötelezettség áll fenn, - amit vagy egy korábbi szerződés, vagy jogszabály alapozhat meg - és a felek a szerződés fontosabb részleteiben nem tudnak megegyezni, akkor a szerződést a bíróság is létrehozhatja, ha azt kerestlevélben valamelyik fél kéri tőle. Ez utóbbi esetben a bíróság állapítja meg a szerződés tartalmát.

( 1959. évi IV. törvény
a Polgári Törvénykönyvről
206. § (1) A szerződéskötési kötelezettség körében, ha a felek nem állapodnak meg, a bíróság - jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - a szerződést létrehozhatja és tartalmát megállapíthatja. Nem hozza létre a bíróság a szerződést, ha a szerződéskötésre kötelezett fél bizonyítja, hogy a szerződés teljesítésére nem képes, vagy a szerződés teljesítése nemzetgazdasági érdeket sértene.)

Tami # 2004.06.01. 17:51
Tanfolyami szolgáltatás, ahol előre ki kellett fizetni a teljes díjat (vizsgadíjjal együtt). A szerződési kötelezettséget és részleteit tv. írja elő (2001. évi CI.tv.), melyeknek azonban nem felel meg ez a "kikönyörgött", felmerült problémák "szerződésíetését" is magába foglaló, visszadátumozott szerződés, ami részemről így nem került aláírásr
  • > R-GO: érvényes szerződés nincs.
Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.01. 10:39

Elég keveset tudtunk meg erről a szerződésről, több információra volna szükség.
Csak közbevetőleg: ha esetleg közüzemi szerződésről volna szó, az a Ptk 387. §-a szerint a már magával a szolgáltatás igénybevételével is létrejöhet. ( Az más kérdés persze, hogy a létrejött szerződést utólag írásba kell foglalni. )

szajbertattila # 2004.05.31. 08:17

Szia Tami,

vázold bővebben az esetet légyszi...

Attila

Tami # 2004.05.24. 14:21

Kedves Jogászok!

Egy szolgáltatáshoz kapcsolódóan szeretném visszakapni a pénzemet (ami nekem elég nagy összeg-kb. 100 EFt). A szolg.-hoz szerződés megkötését - tartalmi követelményekkel együtt - törvény írja elő, azonban ez nem felel meg ezeknek (így aláírt szerződés nincs), s a szolg. színvonala is problematikus volt, ezért döntöttem úgy, hogy elég volt a huza-vonából.
Jelenleg a cég ügyvédje még válaszlevélre sem pazarolja az időt. Az ezidáig a felkeresett néhány ügyvéd nem vállalta el az ügyet, mondván az összeg nem biztos, hogy megér bármilyen időráfordítást, bármennyire is jogos az igény és bizonyos mértékig a cég is elismerte a mulasztását.

Tanácstalan vagyok, hogyan lehetne megoldani a helyzetet, ehhez kérném segítségeteket.

Tami