Internetes vásárlás (Vatera)


ghosei # 2016.03.29. 15:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2009-ben tettem feljelentést egy Vaterás vásárlásom miatt. Az ügy elég nagy horderejű lett az évek alatt, több mint 100 vásárlót vert át, egy Amerikában élő hölgy, több millió forinttal (1-2 százezer forint/fő).
Az ügy most lezárult, a Budaörsi bíróságon, a hölgy két évet kapott. A kérdésem, hogy a pénzem (357000Ft) amit jóhiszeműen kifizettem, polgári jogi úton perelhetem? Van értelme?
Mi ennek a menete?
A feljelentéskor, kértem kártérítést!

Válaszát előre is köszönöm!

tacsko # 2016.02.26. 15:37

Sziasztok!

Ez a behajtós engem is érdekelne. Ha nincs valakinek keresete akkor hogyan tudnak eljárni?

Köszi,
Tacskó

Gyozo93 # 2016.02.16. 16:19

Be tudják hajtani rajtam úgy, hogy nincs is semmi jövedelmem?

Szomorú örökös # 2016.02.14. 07:08

Gyozo93
Talán előbb el kellett volna olvasni, hogy mit is csinálsz a Vaterán, mire van lehetőséged, stb. Ha kiemelést kértél, akkor azt hozzá adta a számlázandó tételekhez, majd amikor lezárul a számlázási időszak, akkor elkészül a számlád és többször is kapsz róla email, ha nem fizeted ki. Sőt egy idő után inaktiválnak és átadják a tartozásodat a behajtó cégnek. Tehát attól, hogy nem irányítottak át, még az üzleti szerződés számlázási része létrejött közöttetek. Úgy tudom, a Vatera minden tartozást behajt, érdemes inkább fizetni. A behajtási költség sokszor jóval több, mint maga az összeg.

Gyozo93 # 2016.02.13. 19:25

Kedves Fórumozók!

Kaptam a Consequence Europe-tól egy levelet, miszerint 300 Ft összegű tartozásom van a Vatera felé, amely a behajtási költségekkel több, mint a 10-szeresére emelkedett.

A Vaterán új regisztrálóként kaptam pár száz Ft-ot, melyet kiemelésekre használhatok fel, így én éltem is ezzel a lehetőséggel.

Később kaptam email-t, hogy a kiemelések lejártak, és szeretném-e újra használni őket. Mivel semmilyen plusz költség nem jelent meg a Vaterán, mikor a kiemeléseket hosszabbítani próbáltam, leokéztam a folyamatot. Nem irányított át mondjuk egy PayPal-es vagy bankkártyás fizető felületre, ahogy ez lenni szokott minden online fizetés esetében. Sehol nem volt látható, hogy ez a kiemelés plusz költségekkel jár, gondoltam még benne vagyok az ingyenes határban.

Egy ekkora cég valóban képes volt egy HÁROMSZÁZ forint értékű "tartozást" behajtóknak átadni, ráadásul ilyen nevetségesen nagy összeggé emelni? Arra is kíváncsi lennék, hogy a lakcímemet hogyan tudták meg, ugyanis én azt nem adtam meg sehol, erre nagyon ügyelek, ahogy a telefonszámomra is.

Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő ilyenkor? Esetleg a 300 Ft-ot kifizetném nekik, de közel 4000-et már nem vagyok hajlandó. Egyetemistaként nincs semmi keresetem, tartanom kell attól, hogy berontanak hozzánk, és elviszik pár ingóságunkat? Vagy bírósági per is lehet ebből? Egy ilyen nevetséges összegnél? Feltételezem annak is van minimális összeghatára.

Előre is köszönöm a segítséget!
Győző

Rexor # 2016.02.04. 15:05

Bravo: az árat visszakövetelheted, ha nem kaptad meg a terméket. Ha nem megy önként akkor fizetési meghagyást indíthatsz.

Véleményem: "Mindenkinek tudom ajánlani a Polgári Törvénykönyvben foglaltakat. Ezen túl vannak még különféle jogszabályok.": Hát persze, ez kb. olyan mintha azt mondanád, hogy nézegessünk tervrajzokat és már mérnökre sincs szükség, vagy ha anatómia könyvet olvasol már elmehetsz sebészorvosnak is.

bravo # 2016.02.04. 14:28

Nagyon szépen köszönöm, de én jogi analfabéta vagyok

Véleményem # 2016.02.03. 14:05

Mindenkinek tudom ajánlani a Polgári Törvénykönyvben foglaltakat. Ezen túl vannak még különféle jogszabályok.

Vannak ennél speciálisabb fórumok ezen témára, ahol pontosabb segítséget kap az ember illetékesebb embertől mint itt. A Fogyasztóvédelmi Hatóság oldalát érdemes olvasgatni sok alapvető dolgot leírnak amivel lehet érvelni adott esetben az eladóval szemben.

bravo # 2016.02.03. 12:36

Tisztelt Szakértő!
A Vaterán liciten nyertem egy órát és utána 1 órával tönkrement a kazánom. Csere 260.000 Fr. Mivel elment a megtakarított pénzem, elállást jelenttem be "vis majorra" való hivatkozással. Az eladó nem fogadta el és ügyvéd lévén különböző szankciőkkal fenyegetett. Megállapodtunk egy januári fizetésben. Január végén közölte, hogy most már nem annyi az ár, hanem majdnem 50 %-al több, mivel senki nem őriz ingyen semmit. Ennyit az ügyvéd "úr" korrektségéről. Jótállást nem ad, számlát nem ad! Az órát a licitáló oldalon úlként hirdeti, majd jóval alatta ahol már senki sem nézi, hogy újszerű! Mit tegyek, mert a licit árat kifizettem, de se pénz, se óra!

Menthe # 2016.01.09. 11:46

Remélem, jó helyre írom, először írok ide.

A Vaterán többször adtam-vettem műszaki dolgokat. Egy illetővel többször adtunk el egymásnak dolgokat.
Legutóbb karácsony előtt cseréltünk két műszaki cikket, de az enyém többet ért, abban maradtunk, hogy utal 50 ezer forintot.
Mivel nem jött az utalás, felhívtam. Azt mondta, a két ünnep között küld 25 ezret, január első hetében is 25 ezret.
Nagyon nem örültem, mert karácsonyra kellett volna a pénz, és így a megtakarításunkhoz kellett nyúlnunk.
A pénz nem jött a két ünnep között sem, és utána sem, sőt, azóta nem veszi fel a telefont, nem válaszol az sms-ekre, e-mailekre.
Mit tehetek? Tudom a nevét, címét (jártam nála többször), és megvan a levelezésünk arról, hogy fizetni fog és mennyit.

Nem szeretnék lemondani a pénzről, felháborít a dolog.

Köszönöm a segítséget!

Alexys # 2015.08.01. 18:26

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémám lenne, hogy magánszemélyként vaterán eladtam egy használt 2 éves mobiltelefont. Az olyalon feltüntettem, hogy garancia nincs.
A vevő postai úton vette át a telefont.
Egy hét után azzal keresett meg e-mailbe, hogy a telefont naponta tölteni kell, és nem jó a headset és fizessem vissza a pénzét.
Leírtam neki, hogy a telefont új korában is naponta, vagy 1,5 naponta tölteni szükséges, ezt megerősítve, belinkeltem neki egy mobiltelefon tesztet, amit egy új azonos típúsú telefonnal készítettek.
Erre Ő, hogy nem is a headsettel van gond, mert másik telefonnal kipróbálták és azzal működött, hanem a csatlakozó nem működik. Mielőtt felraktam a hirdetést, hallgattam rajt zenét és semmi hibát nem rapasztaltam.
Ő fogyasztóvédelemmel fenyegetőzik.
Vissza kell vásárolnom a telefont? Vagy nem jogos a követelése? Mit tegyek?
Köszönöm!

Kata047 # 2015.01.27. 22:50

Tisztelt Szakértők!
A következő a problémám:
Január 3.-án vásároltam egy terméket egy vaterás eladótól. A regisztráció a volt
párom nevén történt, aki külföldön van, én viszont a vásárláskor azonnal jeleztem, hogy más névre, azaz az én nevemre kérem a csomagot, egy MPL posta pontra. ( A volt párom megengedte, hogy használjam ezt a vaterás felhasználónevet.) Azonban az okos eladó mégis a volt párom nevére címezte, holott én három különböző e-mailben kihangsúlyoztam neki, hogy milyen névre kell küldenie.
A csomagot nyilván nem tudtuk átvenni, mivel volt párom külföldön van, és csak az ő aláírásával
adják ki. Az eladó hölgy nem tett semmit annak érdekében, hogy megkapjam a
csomagomat. A csomagról azóta semmit nem tudok, a pénzemet nem hajlandó visszautalni, méghozzá azért, mert idézem: "nem tehetek arról, hogy hamis névvel, hamis címmel regisztráltál, ez a te hibád, nem az enyém." Engem a vaterának küldött levelében, és az értékelésnél nyilvánosan is megrágalmazott, hogy
hamis névvel és címmel regisztráltam a Vaterára és visszaéltem más adataival! Itt még neveket is írt, amit lementettem.
Kérdésem, mit tehetek, hogy a pénzemet visszakapjam, továbbá tehetek-e valamit a sértő rágalmazásaiért? Köszönöm a segítséget!

yasmine1122 # 2014.11.26. 19:54

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy 2 magánszemély közötti vásárlásnál milyen fogyasztóvédelmi szabályok vannak?
Vásárolt tőlem egy új, nem használt csizmát egy illető, ráadásul személyesen, de mint kiderült nem is ő jött érte, hanem megbízott valakit. Rá 3 napra jön az email, hogy hibás a csizma és utaljam neki vissza a pénzt. Holott nálam még nem volt a csizmán hiba! Bírósággal fenyeget a vevő.

Hale # 2014.03.18. 12:13

Kedves Fórumozók!
Rendeltem a vateráról egy autós üléshuzat szettet. A huzat hibás volt, szakadt és szálhúzódásos, és gyenge minőségű is - a leírásával ellentétben. Visszaküldtem, és a termék árát visszakaptam. Az oda-vissza szállítási költség ilyenkor engem terhel? Nem tehetek róla, hogy hibás árut küldött az eladó, ezért nem tartom ezt igazságosnak... jogilag így helyes?

Köszönettel: Hale

Tom7 # 2014.02.17. 17:19

Tisztelt jogi szakértő Hölgyek-Urak

A vaterával kapcsolatos a problémám, eladtam egy laptopot, megvették, a leírásába benne volt hogy a zsanérja (amin a kijelző forog mikor hajtogatják)
ki van kopva, de kis ügyeskedéssel meg lehet akasztani
A laptopot sokáig nem használtam, utóljára kölcsön volt adva Karácsonyra, és mikor elővettem akkor veszem észre hogy már nem lehet beakasztani, kb 140 fokos szögben hátrahajlik úgy hogy csak nyakat nyujtogatva lehet néni.
Én hülye szétszedtem, megpróbáltam megjavítani a zsanért, de 3 heti (napi 1-2 őrás) munkával + egy hasonló 2 E Ft+ fél nap utazás megvett zsanérral sikerült még rosszabb állapotba hozni a készüléket
A vevőt felhívtam, elmondtam mi van, nagyon rendes és megértő volt, visszautaltam neki a vételárat
Erre a vatera 2 nap múlva küld egy számlát, amiben kiszámlázza az el sem küldött terméket, ami itt van darabokban. Panaszlevelemre azt válaszolták hogy az (új) szabály szerint 21 napig nem értékelt adásvételt sikeresnek értékelnek
Ha jól tudom, létre nem jött szerződésre nem lehet jogot alapítani, nem elég hogy buktam 20e Ft-ot még a vaterának is fizessek ~1900Ft "sikertelenségi dijat"?

köszönöm a válaszokat

egyidegen # 2014.02.03. 14:09

Elnézést kérek!

PGabe # 2014.02.03. 13:49

Kedves egyidegen!
A "nézze igaza van" mondatrészben volt a lényeg. Ez ugyanis egy JOGI fórum, tehát aki idejön, az nem azt akarja hallani, hogy mit tehet meg, ha a jog által nyújtott lehetőségek nem felelnek meg neki. Szóval kissé kisebb vehemenciával kéretik lehurrogni azokat, akik JOGI tanácsokat adnak.

Zsóka05 - capisca hozzászólását kellene figyelembe venned. A szavatosság fennáll, azt itt senki nem tudja megsaccolni, hogy a vevő elmegy-e bíróságig és a vezérlő hibájára végső esetben egy szakértő mit mond (egyébként mire eddig eljuttok az össz költség szerintem bőven meghaladja egy új futópad árát is).

egyidegen # 2014.02.03. 11:44

Nézze,igaza van,de a mai romlott világban ez sajnos nem igy megy.
Kölcsönösen kizsákmányolják egymást az emberek,így ez gyakorlatilag nem egy bevált módszer. Ha mindenki korrekt lenne akkor nem kellene Ptk.§..
Ugye itt nem lehet tudni,hogy pontosan miről lehet szó,de az biztos,hogy a farkas törvények szerint ha megvette...akkor pénztártól való távozás után reklamáció nincs!!
:-)

Zsóka05 # 2014.02.03. 11:34

Nem állapodtunk meg garanciában, nincs adásvételi sem. Időközben kiderült hogy a vezérlő a nem jó. Aminek viszont nincs előjele, bármikor tönkremehet. Mert ő azt próbálta nekünk bemagyarázni, hogy mi tudtuk hogy rossz és úgy adtuk el. Nem tudtuk, nálunk soha nem volt semmi baja. Pech hogy nála romlott el, meg az is hogy egyáltalán elromlott. :(

capisca # 2014.02.03. 11:33

KEedves Egyidegen!

A magánszemélyekre is vonatkozik a Ptk. szavatossági szabályai. Ez alól nem lehet kibújni.

Kisösszegű ügyekben nem megy az ember bíróságra, de mondjuk egy ház, autó valamint hasonlóan értékes (még használt állapotban is) dolgoknál már igen.

egyidegen # 2014.02.03. 11:22

Kedves capisca.

Magánszemélyekről beszélünk.
Naív,ha maga ezt komolyan gondolja.

capisca # 2014.02.03. 11:05

"Előbb gondolkodott volna....sajnos sok az ilyen izgága f§§z.
Megnézte,kipróbálta...megvette. ennnyi!

Ha nem állapodtatok meg garanciába,akkor tartsa meg a futópadját."

Ez hülyeség már bocs.

Ha nem állapodnak meg a szavatosság idejében (mert használt terméknél lehet rövidebb időben is megállapodni), akkor a Ptk. általános szabályai az irányadók. Ilyenkor mondjuk kicserélés nincs, de javítás vagy pénzvisszafizetés van.

egyidegen # 2014.02.03. 08:39

Üdv.
Semmi!
Előbb gondolkodott volna....sajnos sok az ilyen izgága f§§z.
Megnézte,kipróbálta...megvette. ennnyi!

Ha nem állapodtatok meg garanciába,akkor tartsa meg a futópadját.
Karácsony után van ez,hogy megvesznek valamit,aztán nem azt az élvezeti értéket nyújtja amire számít akkor viszi vissza..sajnos itt tartunk a nagy lendületbe.
Hajrá Magyarország 2014. :-)

Zsóka05 # 2014.02.03. 07:02

Üdv!

Olyan kérdésem lenne hogy mi a teendő az esetemben?
Hétvégén eladtunk egy futópadot. Működőképes volt, minden rendben volt vele, soha semmi baja nem volt. A vásárló eljött kipróbálta, működött, semmi baja nem volt.
Majd este telefonált hogy nem működik a futópad. Illetve hogy hazavitte akkor egyszer működött, mert futottak rajta, majd mikor másodjára akarták használni akkor nem működött. Nyilvánvalóan a vásárló szeretné vissza a pénzét. De én meg nem akarom visszaadni, hiszen nekem egy jó, működőképes futópadom volt, megnézte, ő is látta hogy nálunk minden rendben volt. Ha visszaadom a pénzt és ő visszahozza a rossz futópadot, akkor nekem semmim nem lesz. Tőlünk elvitte, náluk is működött. honnan tudjam hogy mit csinálhattak vele hogy most nem működik? Mi ilyenkor a teendő? :(

szunyog85 # 2014.01.11. 20:14

Jó napot mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem. Az a helyzet, hogy a vatera.hu oldalon megnyeretem egy aukciót. Felvettem a kapcsolatot az eladóval, majd a megbeszéltek szerint elutaltam a vételárat és a postaköltséget az eladó kérésének megfelelően. Meg is érkezett a csomag időben. Viszont az aukció leírásában egy új Monster Beats by Dr. Dre márkájú felső kategóriás (véleményem szerint) Fülhallgató szerepelt, de én csak valami ócska és hiányos hamisítványt kaptam. Felvettem újra a kapcsolatot az eladóval és leírtam neki a problémát. A levélben felhívtam rá a figyelmét, hogy amennyiben nem kapom meg az ő által meghirdetett eredeti terméket, úgy az illetékes hatósághoz fogok fordulni. A panaszlevelemre csak ennyit reagált: Forduljon a hatóságokhoz ha gondolja, egy original fülhallgató 30 ezer forint nem 1500...
Ami igaz, az igaz. A fülhallgató bolti ára tényleg 30000 Ft körül van. Nekem a teljes összeg (postaköltséggel együtt) amit elutaltam csupán 2151Ft volt.
Ezen információk tudatában a kérdésem az lenne, hogy van-e értelme polgári perre vinni ezt az ügyet, vagy törődjek bele, hogy kidobtam az ablakon a pénzt?
A segítséget előre is köszönöm!

szunyog85