Egészségügyi adatok kezelése


rigoz # 2019.07.16. 00:47

Ehelyütt is a költözést tudom javasolni, kedves Tyutyuka.

Az ORFK, meg az ügyészség a belterjessége folytán szép kis bűnszervezetté fejlődött az elmúlt közel 10 évben, de ez független a konkrét ügytől...

Tyutyuka # 2019.07.15. 20:10

Kedves Fórumtársak!

Egy olyan zaklatási ügybe bonyolódtam, aminek okát és valós hátterét képtelen vagyok megfejteni.
Nyolcadik éve költöztem ebbe a dunaparti városba.
A szomszédom aki önkormányzati alkalmazott, biztonsági őr, fia is ott dolgozik, korábban is sokat követelőzött, két éve ismeretlen ok miatt megvadult, valahányszor meglátott a kertben, durván szidalmazott, fenyegetett, elzavart, megalázott. Elmondta hogy az önkormányzati beadványaim tartalmát ismeri, amik nem vele kapcsolatosak. Kiröhögött miattuk. A kutyámat ő mérgezte meg, ezt láttam, de nem tudom bizonyitani. Miután már a családtagjaimat is megfenyegette akik nálam látogatóban voltak és a helyzet egyre durvább lett, feljelentettem. A környékbeliek szerint a szomszédom börtönviselt, ugyanakkor jó kapcsolatai vannak a rendőrségen, másokat is bántallazott, de mindig megúszta. Mivel hangfelvételem volt a fenyegetéseiről, biztam a rendőrségben. Ennek ellenére két napon belül érdemi vizsgálat nélkül lezárták az ügyemet. Majd mivel egyre durvább támadásoknak voltam kitéve, feljebb tettem feljelentést, ORFK stb. és kértem a helyi rendőrség kizárását. Ennek következtében meginditották a nyomozást, de másnap a szomszédom is feljelentett engem zaklatásért. Mivel egyedülálló nő vagyok, nem jár hozzám senki, soha nem bántottam meg őket, nincs nálam zaj, tehát a feljelentése egy jogi húzás, hogy elérje, hogy a rendőrség "rossz szomszédi viszonyként" érdemi vizsgálat nélkül lezárja az ügyemet. Az ügyészségi iratbetekintésen azonban arról értesültem, hogy a szomszédom - aki a zaklatóm - azt állitotta a rendőrségnek, hogy engem évek óta a pszichiátrián kezelnek. A rendőrség pedig ennek alapján kikérte a pszichiátriai dokumentációmat és mivel abban az áll, hogy húsz éve depresszióval és pánikbetegséggel kezeltek, a rendőr szerint a zaklatás elleni feljelentésem tárgytalan ill. érdektelen. A szomszédom lánya betegirányitóként dolgozik a helyi kórházba. Semmilyen módon nem juthatott hozzá ahhoz az információhoz, hogy engem húsz évvel ezelőtt mivel kezeltek a pszichiátrián, csak adatvédelmi visszaélés útján. Döbbenetesnek tartom, hogy a rendőrség az áldozat után nyomoz különösen érzékeny egészségügyi adatok iránt, mégpedig a tettes intenciói alapján. Nyugdijasként egyelőre nincs ügyvédem, de annyira jogfosztott lettem ebben a városban, sem a birtokomat nem tudom használni, mivel a szomszédom azonnal fenyegetni, zaklatni kezd, ha meglát, sem a jegyző nem jár el a birtokvédelmem ügyében - a szomszédom tavaly ősszel olyan wifikamerát szerelt fel, ami az én kertemet, lépcsőmet, bejárati kapumat veszi fel, és el is mondta nemrég hogy már egy pendrive tele van a rólam készült felvételekkel. Az az érzésem, hogy ez a hely törvényen kivül áll, itt semmilyen törvények nem érvényesülnek, teljesen jogfosztott vagyok és ez a helyzet nemcsak elszigetel a lakókörnyezetemben, de az egészségemet is tönkreteszi, mivel terror alatt vagyok tartva. Azt sem tudom, mihez kezdjek, hova forduljak, mert eddig bárhova fordultam, falakba ütköztem.
Esetleg tudna valaki segiteni abban, hogy a rendőrség miért nyomoz a sértett ellen?
Hogy miért esik nagyobb sőllyal a latba a tettes szava, mint az enyém?
Hogy a jegyző hogyan szabotálhatja el a birtokvédelmi kérselmeimet?
Hogy a szomszédom fia, aki rendszergazda a polgármester mellett, és nagy valószinűséggel ő adta ki apjának az összes önkormányzati információt rólam, hogyan úszhatja ezt meg és miért falaz neki az önkormányzat?
A zaklatás igazi okát nem tudom, nem bántottam meg őket, felmerült, hogy az ingatlanom kell neki, nem tudom.
Kérem, segitsen valaki.

Atti79 # 2010.11.12. 15:51

Köszönöm a gyors választ, sajna én is úgy érzem már, hogy veszett fejsze nyele az egész dolog, mert már úgysem lehet visszacsinálni, vsz. akkor és ott kellett volna észbekapnom.
Úgy döntöttem, hogy nem bolygatom tovább a dolgot, mert nem akarom kirúgatni magam, de legalább legközelebb nem dőlök be ennek az olcsó trükknek.

Köszi és üdv Attila.

Thetys # 2010.11.11. 15:45

Kedves Atti!
1: ráutaló magatartás az volt, hogy a vizsgálatnak alávetetted magad. (Véleményem szerint jó lett volna, ha alá is íratnak veled vm doksit az önkéntességről, ami tartalmazza az adatok kezelését is)
2: az adatok rendszerben rögzítése, és a munkáltató általi hozzáféréshez semmilyen - ráutaló magatartással sem- hozzájárulást nem adtál. Most már veszett fejsze... annyit tehetsz, hogy egy un. titoktartási nyilatkozatot készítesz, és aláíratsz a főnököddel. (Ha nagyon idegesít a dolog, akkor írásban szólítsd fel - vagy kérd meg - hogy az adataidat töröljék)

Azt jó, ha tudod, hogy az eredmény miatt téged semmilyen hátrány nem érhet, soha, semmilyen körülmények között nem hozhatják fel ellened, sőt, bármiféle hivatkozásnál Te "támadhatsz", hogy nem adtad a hozzájárulásod a rögzítéshez, és ehhez kapcsolódóan ahhoz, hogy orvosi adataidhoz bárki hozzáférjen.

Ezt nem igazán értem: "Ez utóbbira azt mondta, hogy kapni fogunk a rögzítettek alapján egy leletet". Gondolom a doki, mint bt, kft, vagy egyéni eü. váll. volt jelen (és szerződött), így leletet - mint egészségügyi dokumentáció - csak saját nevében, ő adhat ki. Számomra ebben a történetben nagyon sántít a doki szerepe is, meg erőteljesen súrolja az orvosi titok kategóriáját az, hogy a "szellemi termékét" egy külső személy, egy külső rendszerben rögzíti...

Atti79 # 2010.11.11. 14:51

A cégem a minap egy egészségügyi szűrést rendezett, melyen önkéntes volt. Mikor bementem az egyik kolléganőm elkérte tőlem a tajkártyámat és egyéb irataimat, majd a felvitte azokat a céges gépére. Mint utóbb kiderült ő asszisztált az orvosnak. Közben folyt a vizsgálat és a végén az orvos megállapította a diagnózist, amit a kolléganőm (HR) egy excel fileba rögzített is.

Utólag kényelmetlenül érzem magam a történtek miatt, mert a kollégám olyan dolgokról szerzett tudomást rólam amiről egyáltalán nem kellett volna, még a legközelebbi hozzátartozóim sem tudják. Nem is értem hogy miért volt végig bent a vizsgálat alatt (másnál is így történt), pláne miért kellett az egészet egy xls be beírni. Ez utóbbira azt mondta, hogy kapni fogunk a rögzítettek alapján egy leletet.

Igazából én is hibáztam, mert egyszerűen nem kellett volna, elmenni a vizsgálatra, csak nem tudtam, hogy ez így megy.

Nem tudom eldönteni, hogy csak paranoiás vagyok e, de bennem ez azt az érzetet kelti, hogy a cég kémkedik az egészségi állapotom után.

Kezelheti e a cég az egészségemre vonatkozó adataimat külön hozzájárulásom nélkül, vagy hogy részt vettem ezen a vizságlaton azzal ráutaló magatartást tanúsítottam? Az említett kolléga azt mondta, hogy ő egy külön titoktartási nyilatkozatot írt alá (ezt persze nem láttam, de elfogadom hogy így történt)

Köszi és üdv A.