Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


szomszédjog

ZsoltM39 # e-mail 2019.05.13. 19:08

Sziasztok
Érdeklődnék, ha a szomszéd engedély nélkül áthelyezi a kerítését az én telkemre, és még egy kis járdát is öntött a háza fala, és az áthelyezett kerítés közé, jogilag én a kerítést vissza helyezhetem a telekhatárra?

alfateam # e-mail 2019.05.13. 17:18

2. Egyes szomszédjogok
5:24. § [A földtámasz joga]

A tulajdonos nem foszthatja meg a szomszédos épületet a szükséges földtámasztól anélkül, hogy más megfelelő rögzítésről ne gondoskodnék.

5:25. § [A szomszédos telek igénybevétele]

(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.

(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

ornata # e-mail 2019.05.13. 16:45

Tisztelt Szakértők!

Telkünket körbekerítettem, majd nemsokára az új szomszédok bejelentkeztek, hogy a telekhatárhoz közel építkeznének és az építkezés idejére a kerítést elbontanák, majd később falazott kerítést építenének.
A közös telekhátár mellé (meg a többi kerítés mellé is) bokrokat, növényeket ültettünk.
Írtam egy használatba adási megállapodást, ami arról szól, hogy kártérítési felelősségük mellett a kerítés 1 m-el beljebb telepíthetik, valamint arról, hogy a nagy mértékben megrongált növényeket köteles pótolni.
Továbbá a nyilatkozatba foglaltam, hogy az elbontott kerítés bekerülési költségét kötelesek megtéríteni (számlákkal igazolt, csak anyagköltség).
A nyilatkozatot átolvasták és kihúzták belőle a kerítés értékének megfizetéséről szóló részt, valamint beleírták, hogy az építkezés megkezdését megelőzően telepített és megrongált növényeket kötelesek pótolni.
Gyakorlatilag most úgy érzem, hogy a megállapodás kizárólag az ő érdekeit védi. Mivel csak a kerítés elbontásával tudja befejezni az építkezést, az általam kifizetett kerítésben kárt okoz, vagyis kártérítésre kötelezett, még akkor is, ha új, fal szerű kerítést akar építeni.
Véleményeket várok.
Előre is köszönöm!

drbjozsef #   2019.02.13. 06:55

Te megteetted a tőled elvárhatót.
(Most kellene egy fizetési meghagyást küldetni neki 3 millióról, hátha azt se veszi át, bár ha nem tök hülye, akkor azért a tiedet a feladó miatt nem veszi át, a MOKK-os feladót csak átveszi).

De küldethetsz levelet közjegyzővel vagy ügyvéddel is, hátha olyan feladóval átveszi.

De ha nem, az se számít. Te megpróbáltad.

Én úgy levágatnám az ágakat, mint a sicc.
És ha csapkodja meg berregteti, akkor beszivárog a gyökerekhez a gázolaj is véletlenül, és megoldódik a kivágás kérdése is...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kalalaa # e-mail 2019.02.12. 22:18

Köszönöm a választ!

Sajnos kétszer is küldtem felszólító levelet tértivevényesen, de ő nem vette át és visszajött a feladónak. De elvileg a helyi hivatalban a szomszédjoggal foglalkozó hölgy régebben azt mondta hogy kiküldhetik ők a felszólításomat és akkor talán átveszi.

Mégegyszer köszönöm a tájékoztatást!

drbjozsef #   2019.02.12. 20:52

Már hogy ne tehetnéd.

A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédjait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Felszólítod írásban tértivevénnyel a szomszédot, hogy 30 napon belül szüntesse meg a fa miatti balesetveszélyt, a tetőd fölé nyúló ágakat az élet- és vagyonbiztonság miatt vagy metssze le, vagy vágja ki a fát. Ha nem teszi, a telektulajdonodra átnyúló ágakat az ő költségén fogod levágatni.

A darust meg küld el a francba, és keress másikat, a saját telkeden (madjnem) azt csinálsz amit akarsz, ha eltelt a határidő, egy másikkal levágatod.

Persze, elképzelhető, hogy a szomszéd beperel, neked kell tudnod, hogy perképes-e a követelésed, és bíróságon is megállja a helyét az élet és vagyonvédelem.

(A Legfelsőbb Bíróság egyik állásfoglalása kimondta, hogy a szomszédos ingatlanon - különösen a közös határvonal közelében - levő növényzet zavaró, károsító hatása miatt a növényzet eltávolítása iránt indított perben mindenkor azt kell vizsgálni, hogy a növényzet szükségtelenül zavarja-e a szomszédot ingatlana birtoklásában, okoz-e kárt, vagy fennáll-e a károsodás veszélye.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kalalaa # e-mail 2019.02.12. 20:17

drbjozsef:

Köszönöm a linket, de ezt ismerem, és ez alapján az átnyúló ágakat vágathatnám le. A szomszéd nem fogja a csúcsig felkopasztani a fát, alpinista nem mehet be mert nem engedi, kosaras emelős autós pedig úgy hogy a szomszéd nem egyezik bele nem jön el és vágja le, hiába van hozzá jogom.
Keressek ügyvédet és vigyem bíróságra? Vagy ott sincs esélyem?

drbjozsef #   2019.02.12. 18:13

kalalaa,

https://www.fehervarifavagas.hu/…_szomszedjog

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

kalalaa # e-mail 2019.02.12. 13:36

Üdvözlök mindenkit!

Egy több éve húzódó problémával fordulok Önökhöz, mert már nem maradt más.
Van egy kocka házam sátortetővel, aminek a teteje 2 éve Lindab cserepeslemez. A szomszédban a házam falától 1.5 méterre áll egy 20-25 méteres fenyőfa, aminek így a lombja az én házam felett van. A lehúlló tűlevél vastagon áll az ereszben, ami folyamatosan nedves, ami így nem lesz hosszú életű pedig szinte új és elég drága volt. A lehulló toboz óriási puffanásokkal ébreszti fel az egész családot éjjelente, miközben horpadásokat okoz a tetőn. A fenyő elég gyakran hulajtja száraz ágait, amivel szintén tele a tető és az eresz, miközben karcolja a festett lemezt és dugulást okoz a vízelvezetésben. Az uralkodó szélirány állandóan felénk fúj, ami miatt a fa felém dőlve nőtt, így a fa ha egyszer kidől akkor az én tetőmben biztosan nagy kárt fog okozni. A két házat amúgy össze is köti ez a fa, így ha egyszer kigyullad akkor mindkét hát leég a fával együtt. Az alsó ágakat sikerült levágatnom a szomszéddal, hogy legalább ne csiszolja folyamatosan a tetőt, de csak a kivágás lenne a megoldás, amiről ő hallani sem akar. Az önkormányzat nem tud segíteni, mivel csak az újonnan telepített fákra van az ültetési távolságról törvény. Mellesleg a szomszédom egy igazi igénytelen együgyű lény, akinek az udvara csupa szemét, aki csak azért csapkodja a kapuját, és berregteti reggelente az autóját az ablakom alatt, mert tudja hogy zavar. Szóval nem az a típus akit meg lehet győzni, mert ő csak azért se vágja ki hogy idegesítsen. A csatornát nem takarítja, bejutni hozzá nem lehet, hogy én takarítsam ki...
A tető nem lesz így hosszú életű, pedig sokat költöttem rá, a tobozok és ágak zajától már megőrülünk, és ha egyszer egy viharban a széltől vagy a villámtól valami történik akkor nem tudom mi lesz.

Kérek valakit segítsen!

Köszönettel:
Kis László

drbjozsef #   2019.02.05. 11:59

Jogilag kérhettek a jegyzőtől birtokvédelmet.

De jól értem, hogy veletek van valami baja, de még nem beszéltetek vele?

Csak mert a jogi út itt nehezen tud érdemlegeset tenni...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ratu # e-mail 2019.02.05. 08:52

Üdv Mindenkinek!

Teljes elkeseredésemben kérek tanácsot és segítséget. Tégla építésű társasházban lakunk. A hálószobánk fala közös a szomszéd nappalijának falával. Nyilvánvalóan szűrődnek át hangok, de ez már elviselhetetlen amit egy éve tűrünk. A szomszéd este 7 órától éjfélig, majd a hajnali órákban folyamatosan kiabál. Egyedül él, és eleinte azt hittük magában beszél, de egyre többször figyeltünk fel rá, hogy a szitkozódásait nekünk szánta. Hívtunk már ki rendőrt, de azután sem történt semmi változás. Teljesen tönkremegyünk lelkileg a folyamatos szitkozódások hallgatásába, és pihenni sem tudunk az ordibálástól. Mit tudnánk tenni ebben az esetben?

Köszönöm a választ!

Mate02 # e-mail 2019.01.23. 13:52

Üdv Mindenkinek!

Szeretném megkérdezni,hogy építésügyi bírság kiszabásról és annak összegéről,miért fogják a 2 közvetlen szomszédot tájékoztatni?
A hivatal szerint törvény írja elő,viszont én még ilyet nem is hallottam,mert ez szerintem sérti a jogaimat.Az hogy építkezés megy és ha valami gond van fellebezhet stb. ez oké,ezzel az értesítéssel nincs gondom de a büntetés összege???
Szinte minden szabályos az építkezésben hála istennek,viszont ellenőrzéskor ami egy feljelentés miatt történt az egyik falnál lévő minimális túllépés miatt,minimális büntetést szabták ki. Minden más rendben van,a szomszédokat nem sértjük,minden megfelelő, erről kaptunk is végzést már. A feljelentés nem is a közvetlen szomszédtól jött. A bírságot vállalom, elismerem a hibát, és szeretném folytatni az építkezést amire fennmaradási engedély kérés van folyamatban. Ez tényleg így törvényes? Előre is köszönöm.

enterprise # e-mail 2018.11.25. 20:31

Tisztelt Fórumozók!
1973-as építésű panel lakásban lakom. Minden emeleten van erkély, kivétel a mi szintünkön. Az erkélyek zöme be van fedve műanyag hullámlemezzel. (Ha nekem lenne én is befedném). Az alattunk levő lakóé is be volt, de nyáron lebontották a rossz állapota miatt. A héten újat tettek fel. A probléma az, hogy ha esik az eső, mint most is, akkor a felettünk levő erkélyről, vagy tetejéről a kb. 5m magasból érkező víz az alsó szomszéd műa. hullámlemezén landol, és olyan hangja van, mintha kavicsokat szórnának rá. Nem az eső zavar, azt nem is hallani ettől. Baromi hangos, még csukott ablakon keresztül is. Nyitott ablaknál igencsak zavarja a nyugalmunkat, hát még az alvást. Nem azt akarom, hogy lebontsák a tetőt, de valami szigetelést rátehetnének, ami elnyeli a zajt. Nyáron nem fogunk tudni sem pihenni, sem aludni nyitott ablaknál ha esni fog. (Klímánk nincs). A lényeg: Kell-e az erkélytető építéséhez v.milyen engedély a lakóktól, vagy bárkitől, vagy kérhetem-e jogszabály alapján, hogy módosítsa a tetőt, pl. tegyen rá valamit, ami elnyeli a zajt, vagy más anyaggal fedje be, ne műa. lemezzel. Nem pereskedni szeretnék, hanem megegyezni, de jó lenne v.milyen háttér, amire hivatkozhatom.
Köszönöm, ha pitiáner kérdésemre érdemi választ kapok!

nonolet # e-mail 2018.11.06. 18:52

Nyilván nem lehet akadálya a szomszédban az építkezésnek a a kéményed.

HA SZABÁLYOS kialakítású, akkor nem okozhat gondot.

HA szabálytalan, akkor meg értelemszerűen szabályossá kell tenned.

Dini76 # e-mail 2018.11.06. 08:19

Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésben kérem a segítségüket. Családi házunk mellé zártsori beépítéssel társasházat szeretnének építeni. Az engedélyeztetési eljárás már állítólag folyamatban van, bár mi még nem kaptunk róla hivatalos értesítést. Az építtetőtől megkaptuk a terveket, és abban az szerepel, hogy a társasház gerincmagassága 12,88 méter lesz, míg a mi házunk gerince 9,60 méteren van. Az új házhoz közel van egy dupla kéményünk, amiből az egyik gázos, a másik szellőző. Van ettől picit távolabb egy harmadik vegyes tüzelésű kéményünk is. Az a kérdésem, hogy amennyiben a kéményt meg kell magasítani, ahhoz mi kötelesek vagyunk hozzájárulni? Mi ilyen esetben az eljárás? Van-e vétójogunk, vagy csak tűrni kötelesek vagyunk? Nem szeretnénk a házunkra „árbócót”, semmilyen egyéb szerkezetet. Válaszukat előre is köszönöm!

Stage # e-mail 2018.07.11. 00:14

Nehezemre esne tudomásul venni hogy a háborítatlan birtokhoz való jog, fölül tudja-e írni az alaptörvényben elismert és garantált vállalkozáshoz való jogot. Mindenképp mérlegelném hogy valóban "szükségtelen" a zavarás, hogy a munkával okozott zaj szükségtelen.

Stage # e-mail 2018.07.10. 22:23

Üdv! A szomszédnak mennyire kell eltűrnie azt, ha 40m -en belül egy garázsban szabályos bejelentett vállalkozás működik? Kérhető-e birtok védelem, hogy bezárassák ezt a vállalkozást? A vállalkozás úgy működik, hogy szükségtelenül senki ne legyen zavarva, és ehhez van igazítva a délelőtt 10-től délután 17-ig tartó munkavégzés. Nincs szó arról sem, hogy a nyitva tartás alatt mondjuk folyamatosan flexelünk, kalapálunk. A közvetlen szomszédokkal jó a kapcsolat, de van 1-2 okos, aki ki akar túrni, ez az igazság. Szeretnék itt maradni, túl sok pénzt locsoltam bele a vállalkozásba hogy unatkozó idős emberek miatt távoznom kelljen.

nonolet # e-mail 2018.07.08. 12:05

A füstben és zajban igazat adtam...

A többi témában nem, de a bíróság ítélhet másként is adott esetben.

A kerítéshez építés és a farakás helye
pl. nem olyan fekete-fehér ahogy te gondolod.
Kétséges, hogy ezek miatt pert nyernél...

Kilátás a utcára egy belső telken, ugyanmár!

argus # e-mail 2018.07.08. 11:26

Köszönöm a válaszokat!
Közben nézelődtem jogi téren és elvileg az a helyzet,a telekhatártól meghatározott távolságon belül jószerével semmit nem lehet építeni,még engedéllyel sem.Ezen kívül az új szomszédjogi törvények írnak többek közt kilátáselvonásról és benapozásról is...elég sokrétű ez a téma,ezért tettem fel itt a kérdésem,vártam valami okos ,ténylegesen jogos hozzászólást.
Mellékesen,kedves nonolet!
megértelek valamilyen szinten,hogy pártolod az ilyen embereket.Lehet,ha én lennék olyan ember,mint a szomszéd,én is tennék arra mit mond a szabály.Gondolom,Téged sem zavarna,ha arra ébrednél reggelente,hogy szinte teljesen körbe vagy építve jó 3 méteres átláthatatlan kerítéssel,épületekkel,nem mellékesen a nap szinte bármelyik szakában előfordulhatna,hogy a házad tele lesz füsstel ,ami a szomszédtól jön át mert épp valamit "sütni" támadt kedve,nem mellékesen közel 1 méterre az előkészített 5 köbméter téli tüzeléjétől....
Szóval nem tudom,de nekem vannak aggályaim és addig megyek,amíg biztos választ nem kapok

nonolet # e-mail 2018.07.07. 15:32

A hatóság az nem ő maga...

Neki ahhoz nincs köze, hogy % a beépítettség!
Nem is érinti, ezért nem kell rajta rágódnia sem.

Szomorú örökös #   2018.07.06. 20:04

nonolet

"már olyan szinten be van építve,hogy enyhe túlzással legalább 80%-ra saccolom."

Közöd hozzá?!!!

Hát azért ebbe van némi beleszólás, ha nem is közvetlenül neki, de a hatóságnak segíthet egy kicsit. Anno nekem is már bőséggel teleépített ingatlanomon, ami osztatlan közös udvar volt, a szomszéd egy ronda vasbódét húzott fel a kizárólagos használatú kertjében, hogy azt majd műhelynek fogja használni. Aztán elröppent egy kis bejelentés az építési hatóság felé és máris jöttek ki helyszíni szemlézni, megállapították, hogy engedély nélkül épült, ráadásul nem könnyűszerkezetes, a méreteket is meghaladja, majd bontásra kötelezték. Igaz az én történetem még 7 éve volt, akkor más volt kicsit a szabályozás.

Szóval e téren is van némi keresnivalója, mert ha a szomszéd engedély nélkül húzott fel ott bármit is, ami engedélyköteles, akkor bizony ki fogják vizsgálni.

nonolet # e-mail 2018.07.06. 19:43

"a telket Lindab lemezzel vette körbe nagyjából 1,7-1,8 méter magasan."

Joga van hozzá.

Mivel a SAJÁT telkét mindenki úgy keríti be ahogy akarja.
Kivéve, ha jogszabály mást ír elő.
De ez eseten biztosan nem ír elő mást...

-
"a telekhatárra egy fedett,közel 3 méter magas, nagyjából 4x4 méteres fedett „bográcsozót” épített, aminek 2 oldalát a kerítés adja plusz a felőlem levő oldal a tetejéig meg van magasítva,"

Joga van hozzá.
Jogszabályt nem sért.

"így részben lefogja a kilátásom a főút irányába,"

Így jártál.
Amikor megvetted a "belső" telket ezekkel a dolgokkal akkor is számoltál, nyilván.
Hisz tudtad, hogy előfordulhatnak.

"részben 2 hálószobám ablakától pár méterre füstölnek,hangoskodnak "

Ez birtokháborítás.

HA 1 évnél még kevesebb ideje zajlik, akkor a jegyző az illetékes.

HA 1 évnél már régebben, akkor pert indíthatsz.

Azonban, a tartós megoldás kb. reménytelen.
Ha nem bírod a változást, költözz el...

-

A vizet a SAJÁT telken belül kell elszikkasztani.
Más telkére víz nem folyatható át!

Ha a vízzel elárasztott szolgalmi út a saját telkén belül van.
Akkor építési jogszabályba nem ütközik, ha a szolgalmi útra folyik víz.

Ha átfolyik a te telkedre is az birtok háborítás.

HA 1 évnél még kevesebb ideje zajlik, akkor a jegyző az illetékes.

HA 1 évnél már régebben, akkor pert indíthatsz.

Azonban, jobb lenne békésen-közösen megoldani...

-

"már olyan szinten be van építve,hogy enyhe túlzással legalább 80%-ra saccolom."

Közöd hozzá?!!!

nonolet # e-mail 2018.07.06. 19:28

Nem szorgalmi út az.
A méhecske az a szorgalmas... nem az út.

Hanem: SZOLGALMI út!

Azaz mások számára SZOLGÁLÓ út.

argus # e-mail 2018.07.06. 11:12

Tisztelt Szakértők!

A problémám több szálon fut, ezekben kérném a segítséget.
Hozzávetőleg 30 éve vettünk házat egy vidéki kisvárosban. Ami fontos, egy régi nagy telek lett több évtizede három részre megosztva,a két hátsó telek hivatalosan bejegyzett szorgalmi joggal, („rendes” , zúzott kővel fedett úttal ellátott), így az én telkem,ami a középső, szintén. A főút felőli telken és a telkemen családi házak állnak,a harmadik telek üres. A telkemre a szorgalmi jog meg lett erősítve bő 10 éve ügyvéd által a főút felől lakó aláírásával. Idő közben az előttem lévő telket új szomszéd vette meg,bővítette a garázs előtti részt, tárolót épített ,a telket Lindab lemezzel vette körbe nagyjából 1,7-1,8 méter magasan. Most a tavasszal közvetlen a telekhatárra egy fedett,közel 3 méter magas, nagyjából 4x4 méteres fedett „bográcsozót” épített, aminek 2 oldalát a kerítés adja plusz a felőlem levő oldal a tetejéig meg van magasítva, így részben lefogja a kilátásom a főút irányába,részben 2 hálószobám ablakától pár méterre füstölnek,hangoskodnak (hangos zene és ezt a hangerőt próbálják átkiabálni ha beszélni akarnak egymással) jószerével minden hétvégén kora tavasztól késő őszig. A házunk fala a telekhatártól nagyjából 2 méterre van,így vettük.
Az első kérdésem: mennyire szabályos az ilyen beépítés? Tudok valamit tenni ellene?
Hozzáteszem,a szomszéd telke már olyan szinten be van építve,hogy enyhe túlzással legalább 80%-ra saccolom.
A másik dolog pedig,hogy mind a házukról,melléképületekről,mind az új építményről az összes esővíz a szorgalmi útra van kivezetve. Nagyobb esőzésnél részben rongálja az utat,részben úszik az út.
Második kérdésem ez lenne,ez mennyire szabályos?
Mellékeltem egy képet,kék vonallal rajzoltam be a köztünk lévő telekhatárt és két piros vonal,ahol az esővíz ki van vezetve.A ház mögötti terület már másik szomszédé,látszik mennyire zsúfolt az előttem levő telke.
A kép elérhető: http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?…

Előre is köszönöm a segítséget!

nonolet # e-mail 2018.06.18. 17:16

Logikusan...

Előre (pusztán aggódásból) csak akkor csinálunk ügyet,
ha
teljesen nyilvánvaló, hogy nem oké az a megoldás.

Ha nem nyilvánvalóan rossz a megoldás, akkor

0.
Figyelsz.
HA nem lesz gond belőle, OKÉ!

HA gond alakul ki mégis, akkor

1.
Kéred a megoldását, határidővel, írásban.
Ha erre megoldja, OKÉ!

HA nem oldja meg, akkor
2.
A jegyzőnél birtokháborítási ügyet indítasz.

Ha a jegyző sem oldja meg, akkor pedig pert indítasz.

- -

Alapvetés....

Az ilyen ügyek 3 módon zárulnak le.

1.
Közös megegyezéssel, önként megoldva.

2.
Hatósági úton, jegyző/bíróság, perben-haragban.

3.
A szenvedő fél beletörődésével...
Vagy a saját védekező megoldásával.