szomszédjog


Csuklósbusz # 2020.06.20. 18:01

Azért résztulajdonosról mert azoknak a telkeknek csak résztulajdonosai vannak, osztatlan közös társasházak állnak rajta.

Nem tudom lényeg-e, persze a sok közül csak egynek van baja.

Elgereblyézzük, "kijavítjuk" hogy ne úgy maradjon a nyom, nade több 10 ezerért feltölteni kővel ami esetleg az út szélére sodródó autót is megdobhat ... abba nem kívánunk részt venni sem költeni rá.
Pláne hogy nincs is autónk, napi többször ők járnak rajta, havi 1-szer lejön rajta a futár... vagy heti 1-szer rokon...

Kivett saját használatú út az mit takarhat ebben az esetben?

gerbera317 # 2020.06.20. 17:22

Annyit még elárulhatnál, hogy miért résztulajdonosokról beszélsz. Azt látom, hogy szereted túlfogalmazni a dolgokat. De nem ezért kérdezek vissza, hanem mert hátha jelentőséggel bír ez a körülmény.

gerbera317 # 2020.06.20. 17:17

De hát az közterület. A 0569 hrsz-ú főút része. Ha följavította murvával, az az ő dolga, de még akár vissza is bontathatja vele a közút kezelője. Azonban magánrendeletet alkotni a lehajtó használatáról, éppen nincs joga.

Csuklósbusz # 2020.06.20. 15:34

A bekarikázott lehajtó használatát akarja korlátozni az A -val jelölt résztulajdonos a B ingatlan résztulajdonosa látogatói számára.

Mert B-nek nincs autója... de az A porta résztulajdonosa azt mondja hogy vagy fizet zúzottkőért amit oda leraknak vagy ne használja...
http://keptarhely.eu/view.php?…

gerbera317 # 2020.06.20. 13:49

Olvasom a posztot, nézem a fotót, és csak nem értem: ki tiltana meg kinek, micsodát, és miért? (Egyébként pedig nyomvályú.)

Csuklósbusz # 2020.06.20. 13:12

Adott egy főút, mellette árok, árkon keresztül kocsibejáró, árok mellett kis földút, mellette a lakások.

Több társasház osztatlan közösben.

Itt láthatjátok képen:
http://keptarhely.eu/view.php?…

Felső kivett országos közút, középső kivett saját használatú út, legalsó lakóház.

A probléma hogy lett egy új lakó, kiakarja sajátítani a magához legközelebbi lejárót mondván mások ne csináljanak neki a sárba nyomvájút.

Több társasház is van, társasházonként több lakással, de előttük végigfut a kivett saját használatú út.
De viszont a közút és a saját használatú út között árok van, csak ott lehet átjönni ahol a műholdképeken is látszik, de ezek az átjárók nem elosztva egyenletesen vannak, hanem annó valszeg aki akart csinált magának, ma persze az árokfeltöltés és átjáró létesítése tilos.

Szóval a kérdés: megtilthatja-e hogy a szomszédos társasház lakója onnan közelítse meg az ingatlanát? Mert a valóságban elég szűk, így a gyakorlatban az egyiken lejön az ember, a másikon kimegy a kocsival és így megy ez 30 éve.
Az új lakó meg elszeretné érni hogy mindenki tolasson vissza, forduljon meg ahogy tud és csak a saját társasháza előtti lejárót és utat használja.
Csak ugye van akinek két lejárója van, van akinek csak egy... de a " saját használatú út" megszakításmentesen van rajzolva végig a társasházak előtt, a gyakorlatban is a buszmegálló ezen keresztül közelíthető meg, vagy a főúton ahol gyalogosan balesetveszélyes lenne közlekedni.

A vitás lejáró amúgy ahogy nézem pont középen van a két telek között...

gerbera317 # 2020.06.19. 17:00

És az emeleti ablak / erkély? Ha az összes ilyet patvarosítani lehetne...

drbjozsef # 2020.06.19. 14:03

Laci112,

Telekhatáron tömör kerítés legfeljebb 2,5m magasságig építhető - volt ez az OTÉK-ban két évvel ezelőttig. Azóta ez kikerült belőle. Szerintem áttették a HÉSZ jogkörébe, a helyi önkormányzat meghatározhatja, szerintem magasabbat most sem lehet építeni úgy általában.

Egyébként meg kérj egy birtokvédelmet a helyi jegyzőtől (már egy éven belül kezdődött ez a probléma), és a válaszából megtudod mi a helyzet nálatok.

gerbera317 # 2020.06.19. 11:04

Ad el a házat, és költözz el máshova.

Laci112 # 2020.06.17. 20:18

Tisztelt Fórumozók!

Érdeklődnék ha a szomszédnak olyannyira magasan van a terasza, hogy arról teljesen belátja az én udvaromat akkor ezellen mit lehet tenni? Esetleg a köztünk lévő kerítést magasságát mennyire lehet megmagasítani, ami még jogilag belefér? Vagy valakinek valami ötlet?

Eszter02 # 2020.05.26. 07:55

Tisztelt Szakértők!

Két dologban szeretném a segítségüket kérni.

Az egyik:
A szomszédban egy régi, egy szintes épületet - aminek 1 ablak nézett a telkünkre – lebontottak és ugyan arra az alapzatra egy kétemeletes épületet építettek, aminek több ablaka (tejüveggel) néz a telkünkre, ráadásul a jövőbeni használata is eltér a régitől. Tehát, ilyenkor nekünk mint szomszédoknak, kell-e a beleegyezésünk az építkezéshez vagy van-e valamilyen tájékoztatási kötelezettségük felénk? Amennyiben van, de nem kaptunk semmi tájékoztatást és nem adtuk hozzá a beleegyezésünk, akkor mit tudunk tenni?

A másik:
Az új tetőre tettek mi felőlünk is ereszcsatornát, amit feltételezzük, hogy a már meglévő kifolyóba fognak belevezetni. A kifolyó, még a szomszéd telkéhez tartozik. Mikor az új tetőt csinálták, már akkor úgy láttuk, hogy a gerendák átlógnak a mi telkünkre. Ez úgy néz ki igazolódott is, mert az ereszcsatorna csonkjából lefolyó víz a szomszédhoz tartozó kifolyó mellett (a mi telkünkön) vájt egy gödröt. Ilyen esetben mit lehet csinálni?

Válaszukat előre is köszönöm!

bela669 # 2020.05.26. 07:42

Tisztelt fórum!
Érdeklődnék, hol tehetnék panaszt a szomszéd építkezése miatt?
A szomszéd épület emeletes, terasszal. Az ingatlanomra való rálátása szinte teljes. Nincs olyan kertes rész amire nem tudna rálátni, és úgy gondolom, hogy az intimitás sérült. Úgy gondolom, hogy emiatt az ingatlan értéke is csökkent.

Szomorú örökös # 2020.05.07. 18:17

niko04

1. Be kell szerezni ultrahangos kisállat riasztókat, amelyek mozgásra hangot bocsátanak ki és elriasztják az idegen macskákat.

2. Be kell szerezni egy kutyát, ami sokkal idomíthatóbb a macskáknál és hát gondolom nem kell mesélnem róla, hogy ő mit fog csinálni az idegen macskákkal.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.07. 18:04

Ha az a kérdés, akkor lakott területen vadászni tilos. (Engedély nélkül meg mindenhol.)

niko04 # 2020.05.07. 17:48

Tisztelt jogiforum!

A környék macskái (kb 15 van) rendszeresen a kertünkben és a teraszunkon végzik el kisebb-nagyobb dolgaikat. A kertben veteményes van, a teraszon pedig az 1 éves gyerekünk játszik. Nemrég a fóliasátrat is szétszagatták. Jogom van-e bármilyen módon megszabadulni ezektől az àllatoktól?

Köszönöm.

drbjozsef # 2020.04.29. 07:26

Szabály,

Ha eladjátok, érdemes megemlíteni az adásvételi szerződésben, hogy mely kerítések a szomszéd tulajdona, nehogy félreértés legyen belőle később.

Szabály # 2020.04.29. 06:44

Kösz a választ, nem követeli.

drbjozsef # 2020.04.29. 05:30

Szabály,

Főszabály szerint nem.
Általában nem kötelező kerítést építeni, csak akkor, ha a helyi szabályok előírják. Gyakran egyébként még városokban sincs így.

Aki elrendelés nélkül épít kerítést, azt teljes egészében csak a saját telkén (NEM a telekhatárra) építheti, saját költségre, a helyi szabályok (ennek hiányában az országos szabályok) szerint, ez az ő tulajdona, neki kell karbantartania, lebonthatja, ő fizeti, semmi közöd hozzá.

Ha olyan helyen épít, ahol az elrendelés szerint neked kellene, önhatalmúlag akkor sem építhetne, fel kellene szólítania a tulajdonost.

Mert, követeli?

Szabály # 2020.04.28. 20:27

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy a gyerekem örökölt egy házat, még nem volt hagyatéki .valószinű hogy el lesz adva.a két szomszéd megcsinálta a keritést végig. Ki kell-e fizetnem a felét?

bohumil # 2020.04.19. 09:23

Tisztelt drbjózsef, köszönöm a választ, szerintem is egyértelmű a dolog, de azért biztos, ami biztos megkérdeztem.Köszi.

gerbera317 # 2020.04.19. 07:45

fafe
OK, ha találkozok vele, feltétlenül átadom neki.

fafe73 # 2020.04.19. 06:09

Sziasztok!
Mi Siófokon élünk párommal egy kis családi házban.A SZOMSZÉD a mi oldalunkon megbeszélés szerint , szóban engedélyezve kefnis kerítést épített!Ha megvan , ez mindkettőnk tulajdona?Át kell jönni neki bepucolni?Építhet-e rá bármi épületet ( most tett rá fagerendát)?Ha igen , mi is tehetünk rá a mi oldalunkról hasonlót?Szólhatunk nki ha a mi oldalunkon (tehát jobbos a kerítés)?Sokmindenben nem a megbeszéltek szerint csinálta , de van amikor betelik a pohár!Nem vitáznánk , s jó arrogáns a magatartása egy hülye huszonéves gyúródeszka gyerekkel...DE NEM ENGEDEM HOGY FENYEGESSENEK

drbjozsef # 2020.04.19. 04:52

bohumil,

Tarhatja-e a szemetét gyakorlatilag az udvarunkon?
Gyakorlatilag nem.

Bejöhet-e bármikor az udvarunkba?
Természetesen nem.

Lekeríthetem-e a telekhatárt ott ahol jelenleg nincs kerítés?
A saját telkeden (! nem a telekhatárra) építhetsz kerítést.

Rakhatok-e egy nádfonatot a jelenlegi drótkrítésre?
Ha az a kerítés a te telkeden áll VAGY a te tulajdonod (te építetted, vagy az akitől vetted az ingatlant) akkor igen.

Ezeket mind megkérdeztem már az önkormányzat építésügyi osztályán, de értelmes válaszokat nem kaptam.Köszönöm a válaszokat.
Szerintem nem ezeket kérdezted, mert ez még egy laikusnak is teljesen egyértelmű.

bohumil # 2020.04.18. 23:28

Tiszteletem!
Eléggé összetett kérdést szeretnék feltenni:Vásároltunk egy pár éve lakatlanul álló ingatlant, ahol a telekhatár a szomszéd ereszcsatornájának a vonala, olyan 50 cm körüli, a kertben ez a vonal már drótkerítéssel is határolt.A szomszéd eléggé hozzászokott, hogy itt tároljon ezt-azt, jelenleg zöldhulladékot, hullámpalát.A házától az utcafrontig tartó oldalsó kerítést átépítette, amin viszont a kutyánk ki tud mászni az utcára, nekünk hozzányúlni nem enged(teteje, alja átnyúlik hozzánk).Még az eresz alá-a saját területére épített egy kis falat ami az udvarunkra irányítja a vizet.Már beköltözésünkkor volt egy kis füge, és egy selyemakácfa a kertünkben, ha egy levél átért, már vágott mindent és visszadobta.Azóta levágtam én is, nem akartam vitatkozni.Összel aztán ameddig a karja átért levágott minden ágat, ezen már berágtam, és rákérdeztem, azóta fúj ránk, és hallottam fél füllel a kertben, hogy valamire vár és intézkedni fog.Kérdéseim:Tarhatja-e a szemetét gyakorlatilag az udvarunkon?Bejöhet-e bármikor az udvarunkba?Lekeríthetem-e a telekhatárt ott ahol jelenleg nincs kerítés?Rakhatok-e egy nádfonatot a jelenlegi drótkrítésre?Ezeket mind megkérdeztem már az önkormányzat építésügyi osztályán, de értelmes válaszokat nem kaptam.Köszönöm a válaszokat.

Ases92 # 2019.12.14. 16:09

Tisztelt alfateam!
Köszönöm az értékes hozzászólását, sokat segített.