szomszédjog


Jimbo21 # 2018.02.25. 09:54

az alsó két sor véletlenül került be, elnézést!

Jimbo21 # 2018.02.25. 09:49

Üdvözletem! Házvásárlás előtt állok. Megvenném azzal a feltétellel, ha az emeletre erkélyt épithetnék (ami most nincs), de az erkély belógna a szomszéd emeli ablakának látképébe. Megakadályozhatná a szinte üvegből készülő erkély épitését a szomszéd? A ház messze az utcafronttól (15 méterre) épült korábban épp azért, hogy a szomszéd előtt ne legyen ház. Most viszont ezzel az erkéllyel bővítenénk, mint leendő tulajdonosok. Előre is köszönöm a válaszokat.

nonolet # 2017.11.30. 23:08

"az illető osztott tulajdonként értelmezte "

Végül is egy CSAK ÖNMAGÁVAL KÖZÖSKÖDŐ tulajdonos :-)

De ez logikusan ugyebár a TELJES tulajdonlás.

alany # 2017.11.30. 19:55

"ha UGYANAZ a tulajdonos többször is szerepel,
akkor az ő hányadai EGYÜTT (összevonva) számítanak,
nyilván"

Köszönöm! Ez lett volna a következő kérdésem, amit egy másik topikban fel is tettem. Ezzel is ugyanaz a helyzet: nekem mindmáig világos volt, de miután ez az illető osztott tulajdonként értelmezte a helyzetet, elbizonytalanodtam az 1/2-ek értelmezésében.

alany # 2017.11.30. 19:51

Kösz szépen! Nekem világos volt (legalábbis sokáig azt hittem), de aztán egy üzletfelem, akinek nálam sokkal nagyobb a gyakorlata tulajdoni lapok böngészésében, azt olvasta ki belőle, hogy közös tulajdonról van szó.

nonolet # 2017.11.30. 19:50

Tulajdoni viszonyok a II. részből derülnek ki.

HA a II. részben
1-nél több tulajdonos van megnevezve
AKKOR
van "osztatlan közös" tulajdon.

Mégpedig a nevekhez tartozó hányadok szerinti arányban.

(ha UGYANAZ a tulajdonos többször is szerepel,
akkor az ő hányadai EGYÜTT (összevonva) számítanak,
nyilván)

nonolet # 2017.11.30. 19:44

Önálló szöveges bejegyzés a 8237/1 és 8238hrsz összevonva és 8237/1re, 8238/1-8238/2re megosztva."

"Jelentheti ez, hogy a megosztás után nem 3 önálló ingatlan keletkezett, hanem közös tulajdon? "

Miért jelentené?
(nem érteni magyar?)

A 3 önálló helyrajzi szám az 3 önálló telek

Ami úgy jött létre, hogy:
A korábbi két telek területéből lett három új telek kiszabva.
Ezt úgy hívják, hogy: telekcsoport újraosztása.

Miért a III. részben szerepel, a terhek között?"

Mert nem csak a terhek helye, hanem saláta... jegyzetfüzet rész.

alany # 2017.11.30. 19:35

Kedves mindenki! Tudnátok nekem segíteni egy tulajdoni lap értelmezésében? Mit jelent ez a bejegyzés egy telek tulajdoni lapjának III. részében, ahol elvileg a terhek és esetleges jogok lennének felsorolva?

"III. RÉSZ
[1. pont nem szerepel a lapon, a 2. az első tétel]
2. bejegyző határozat, érkezési idő: 7962/1985.04.01
Önálló szöveges bejegyzés a 8237/1 és 8238hrsz összevonva és 8237/1re, 8238/1-8238/2re megosztva."

Jelentheti ez, hogy a megosztás után nem 3 önálló ingatlan keletkezett, hanem közös tulajdon? Miért a III. részben szerepel, a terhek között?

alany # 2017.11.29. 19:18

Szuper! (Időközben ui. kiderült, hogy az északi telek osztatlan közös tulajdonban áll a felette lévővel, bár le van kerítve.)

nonolet # 2017.11.29. 19:02

"Vagy keresztül kell járnia a saját telkén, a tulajdonostárs területén át, a felső kaput használva?"

Igen, és nyilvánvalóan...

alany # 2017.11.29. 18:48

Tisztelt fórumozók, lenne egy kérdésem.
Adva van egy keskeny, nagyon hosszú telek, osztatlan közös tulajdonban, a felső végén kijárással a felső utcára. A legalsó tulajdonrész szörnyen messze esik a kaputól, viszont közel esik egy alsó utcához, ahová a teleknek nincs kijárata, mert egy másik, nem túl hosszú telek választja el az utcától.

Ilyen helyzetben a legalsó tulajdonrész birtokosa igényt tarthat szolgalmi út létesítésére az alsó utcához, a közbülső telken keresztül? Vagy keresztül kell járnia a saját telkén, a tulajdonostárs területén át, a felső kaput használva?

Valamikor vezetett (be nem jegyzett) szolgalmi út ehhez a legalsó tulajdonrészhez az alsó útról. Ezt azonban a jelenlegi tulajdonos sosem használta, mivel egy önálló ingatlan is van a birtokában, ami szomszédos a szóban forgó tulajdonrésszel, és ez utóbbin keresztül jár be. Az egykori szolgalmi utat a másik tulajdonos, akinek a telkén át vezetett, lekerítette, az átjárást megszüntette, kb. 5-6 éve.

Az elsőként említett tulajdonrész birtokosa kérheti-e a szolgalmi út visszaállítását, arra hivatkozva, hogy a saját, önálló ingatlanát el akarja adni, és utána nem lesz hol bejárnia a tulajdonrészébe?

nonolet # 2017.10.25. 16:52

1.
Jegyző

  • birtokháborítás miatt

és

  • ZAJ norma megállapítását kérése

utána zajmérésekkel zaklatni...

2.
Bíróság

  • birtokháborítás

Ellesztek majd évekig-évtizedig ezekkel.
De közben a zaj marad.

- -

Ha a bérlik a társasháztól, akkor mondjatok fel nekik.
Ha az övéké vegye meg a társasház tőlük.

Aztán adjátok másnak bérbe/el.

- -

Egyébként pedig az elköltözés az egyetlen valódi megoldás. Kerül, amibe kerül...

amyylee # 2017.10.25. 16:27

Kedves Forumozók,

Valaki tudna ötletet adni kihez lehetne fordulni segitsegert..
Egy ötlakásos társasház földszintjén lakunk.Az alagsorban (pont alattunk) egy vendeglö,most inkább már menüztetö üzemel.Minden reggel 5-kor jönnek fözni és indul az edenydobalaás kiabálás stb,
Ez egész nap felhallatszik,de reggel a legzavaróbb,amikor az ember még pihenne.Van a társasháznak házirendje,amely tiltja a reggel 8 elötti hangoskodást,de őket nem érdekli-Van hogy este 10-ig is itt vannak.
Szóltunk már nekik személyesen,normálisan és hangos szóval,még a közös képviselön keresztül is.De hiába minden.)Most a jegyzonél is voltunk,de sok jóval ö sem kecsegtetett.
Kihez lehetne fordulni még segitségért.
Válaszokat elöre is köszönöm.

SzaboE11 # 2017.03.03. 11:34

Sziasztok!

Segítségre volna szükségem. Az alsó szomszédunk megfenyegetett minket, hogy a gyermek miatt birtokháborítás címen feljelent minket.

Több probléma is volt már korábban. Volt, hogy itthon ültem betegen és folyamatosan zaklatott, hogy ne járkáljak magassarkú cipőben, hanem csak akkor vegyem fel, amikor indulok itthonról. Ekkor én azt mondtam neki, hogy nem én vagyok az aki magassarkúban járkál, mert én már 2 hete itthon ülök betegen. Nem értette meg. Folyamatosan leveleket küldözgetett, majd felhívtam a gondnokot, és akkor leállt. A gondok néni azt mondta, hogy vannak áthallások a panellakások azok ilyenek. Vékonyak a falak...stb..

Amikor megszületett a gyermekünk, akkor direkt felvettük vele a kapcsolatot, és mondtuk neki, hogy ha egy mód van rá, akkor ne üsse a radiátort és ne kopogjon fel ha problémája van, hanem jöjjön fel, és megbeszéljük.

Lett is probléma, nem is egyszer feljött hozzánk, de volt olyan is hogy összefutottunk a liftben. Volt amikor valóban mi voltunk a hibásak, de volt, amikor nem.

A lánya elmondta, hogy az anyukája szobája nagyon rossz. Az egyik oldalán zenészek vannak, a másik oldalán lévő lakástulajdonosnak 2 kutyája van, és ugye vagyunk mi, és olyan zajforrások érkeznek, amiket nehezen bír elviselni. Állítólag a konnektoron keresztül is szűrődik be hang. Az is zavarja, ha a fürdőszobában hangosan beszélgetünk stb...

Mivel tudom, hogy a panel hangszigetelés szempontjából nem olyan jó, ezért tettem intézkedéseket.

  • elvettem a gyerektől a járókát
  • 17:00 után miután hazaért a munkából eltettem a zajos játékokat
  • amikor feljött, hogy ő most betegen itthon van, akkor automatikusan eltettem a zajos játékokat

Majd egyszer csak arra figyeltem fel napközben, és egyre többször, hogy valaki, mint az állat veri a radiátort, és felkopog, majd dühösen feljön hogy ne zörögjünk, ne zajongjunk, és én mindannyiszor elmondtam, hogy ne üsse a radiátort, és ne kopogjon, hanem jöjjön fel, és beszéljük meg, találunk rá megoldást.

Volt olyan eset amikor nem mi voltunk. Pl. karácsony előtt 2 héttel. Mondtam is neki, de jó anyuka módjára akkor is eltettem a játékokat.

Legutóbb már nagyon durva volt, amit csinált, és ez most már kezd eléggé zavaró lenni. Úgy érzem, hogy ő nem a békés megoldásra hajlik, hanem inkább hogy valakivel veszekedhessen, vagy nem tudom. Ezen felül egy kicsit most már úgy érzem, hogy zaklat is minket.

Kérdésem, hogy nekem mit lehet tenni jogilag? Vagy ő mit tud tenni ellenünk....

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.03. 10:47

:D Bea, fogd vissza magad. Monalisai mélységekbe értél.

Bea1 # 2017.03.03. 10:26

Legelső lépés, hogy a helyi főkertészet szerint joga van-e a szomszédnak bokrot-fát ültetnie a telkén?

ObudaFan # 2017.03.03. 09:57

Ha nem több, mint egy éve tart ez a birtoksértő magatartás, akkor választhatsz, hogy a jegyzőtől kérsz birtokvédelmet, vagy a bíróságon indítasz birtokpert. HA több, mint egy éve, akkor csak a bíróság marad.

ic196 # 2017.03.01. 16:15

Sziasztok !

A következő problémával fordulok a kollektív tudathoz :)

Egy társasház földszinti lakásában lakunk, egyik oldalunk két hálószobával egy völgyes hegyoldalra néz, ezáltal nagyon sok fénnyel, nappal, és csodálatos panorámával is rendelkezik ez a két hálószoba. A lakás többi részén is van ablakunk, de sajnos korábbi adottságai miatt ezek árnyékosak, mert nagyobb fák vannak a környékén.
Amikor beköltöztünk kb 7 éve a hálószobánk alatti lejtős, szomszéd telkén volt pár bokor, de elég alacsonyak. Sajnos az utóbbi 4-5 évben ezek eléggé elzüllöttek, sok vad hajtással, és sajnos elkezdtek növekedni erősen. Eddig 2-3 alkalommal az egyik lenti lakóval megegyezve visszavágtam ezeket a bokrokat amelyek a telekhatárhoz közel, de a szomszéd oldalán nőnek úgy, hogy az ablakaink szintjén semmiképp se nőjenek feljebb. Azonban legutőbb ezen kérésemet visszautasították, mivel új lakó jelent meg, aki szeretné az alattunk lévő kerti részét intimebbé tenné, és ezért ezen bokrokat meg akarja növeszteni. Ezt én nem fogom hagyni, ugyanis ez azt jelenti, hogy a lakásunk egyetlen napos részét, ahonnan a fény jön, és ahol csodás panorama van ezzel megszüntetné. Tudnátok abban segíteni, hogy milyen jogi alapra hivatkozva, és milyen lehetőségeim vannak az igényem érvényesítésére ? Kikhez kéne forduljak első körben ? Kerületi jegyző ? Ez birtokvédelem vagy szomszédjog ? Mire érdemes figyelni ? Elég sok cikket elolvastam, de pont ilyen konkrét esetet nem láttam, ha netán valaki hallott ilyenről, kérem segítsen információkkal.

Köszönöm !
ic196

lajcsó # 2016.05.28. 20:23

Ennek, szerinted mi köze van az építési engedélyhez?

Bea1 # 2016.05.28. 18:23

Átláthatóságot biztosító fóliával kell lefednie a nyílászárókat, vagy a kerítést kell ugyanígy megoldania. sövény, nádszövet, stb.

lajcsó # 2016.05.28. 18:04

Ha nem stimmel valami a tervezett építés körül akkor fellebbezni lehet az építési engedély ellen!

K.Karesz # 2016.05.28. 13:29

Tiszteletem!

Nyilászáró témában szeretnék érdemleges választ kapni kérdésemre.Húsz éve meglévő házunkról van szó (lehet nem lényeges).A szomszédunk most építkezik,a hátsó fala néz a mi( bejárati oldalunkra ablakokra, bejárati ajtónkra)! A házunk 3m-re van a telekhatártól,az épülő 11m-re.Nyílászáróink(teljesen szemben) helyezkednek el az épülő házzal, nincs szög eltérés.Ő a hátsó falra nyit egy 3x3m erkély ajtót ez a nappali,és1.60x1.60m emeleti szoba ablakot.Igaz betartja a 3m túli távólságot,és ki kell neki is látnia hátra ezt is megkaptuk,de mi a helyzet az épület nyílászárók szögbeni eltérésével, az is benne van az ide vonatkozó jogszabályban, ami 60 fokos szög eltérés, nállunk viszont teljesen szemben van. Voltunk a helyi építési osztályon ott sem kaptunk kérdéseinkre választ csak legyintettek, mindenki csak a betartandó távólságról beszél ezt mi is tudjuk,de ha a távólság meg van, akkor a szögbeni eltérés és nyílászárók nagysága magassága sem számít?
Sehol nincs feltüntetve hogy nekünk ez nem hátsó fal hanem a bejárati oldal.Az építési engedély kitér az irányra,de nem a nyillászárókat veszi figyelembe hanem a felső terasz van bejelőlve,egy üres kocka szerepel a rajzon úgy néz ki mintha nekünk nem lenne semmi csak egy hátsó fal vagy terasz , a szomszédos ingatlanok bejárati irányát azt jelzik,ez is kérdés számunkra?!Három szomszéd hátsó fala néz még a bejárati oldalunkra abból az utcából 3m-től távolabb vannak tőllünk még sincs 3x3m ajtó. Az
illetékes építési osztályon,kitértek a kérdés alól,csak a távólságot fújták ! Köszönettel

nagycsalád6 # 2014.09.21. 21:00

Kedves Fórumozók!

Igen rossz kapcsolatot ápolunk az egyik szomszédunkal.
Részletek:
Klotildligeten lakunk, egy szép kertházas részen.
Mi nagy család vagyunk 6 "gyerek" (a legfiatalabb is már 17), úgyahogy hangosak, de mégsem egy olasz család.
Bár nem vagyunk szentek: 5 évig évente tartottunk egy nagy bulit (amit mindenhol bejelentettünk (önkormányzat, rendőr, tűzoltó) a környéket is körbejártuk, mindenkinek szóltunk két és, egy héttel is a buli előtt, persze mindenki áldását adta csak ők nem...)
Ezt már két éve nem tartjuk, mert nem akatunk bajt velük.
Ők már generációk óta itt laknak, még a nyagymamájuk ordítozott velünk előszőr hogy ne az "utcájában" tanuljunk bringázni, reméltük jobb lesz, de a lánya és az unokája is ugyan olyan megkeseredett emberek lettek.
Lényeg ami a légyeg, egyszerüen fáj nekik a létezésünk, amint tudnak feljelentenek (pl: tyúkokat akartunk tartani, megvétózták (rá egy hónapra ők vettek 30 tyúkot :D , szülinapot ünneplünk pár emberrel, ránkhívját a rendőrséget.)
Az én szüleim békeszerető emberek, próbálják megbeszélni a dolgot, de ők már nem tudnak emberi módon hozzánk szólni.
Mostmár ott tartunk hogy ha nekiáll a család este sütögetni (a kinti tűzhely minimum 15 méter a házuktól) ők 9kor odajönnek a kerítéshez fenyegetőzni, hogy ha nem megyünk be 10ig ránkhívják a rendőröket.
Ma sokaltam be. A család végre összejött, hogy a téli tüzelőt gyorsan felapritsuk, (véleményem szerint emberi időben: vasárnap fél 11, és nem láncfűrészel, hanem kézi fejszével) erre megint jött a fenyedetőzés.

Az lenne a kérdésem, hogy mi tényleg adunk rá okot hogy rendőrt hívjon? (a régi nagy bulikat leszámítva ami egy évben egyszer azért elviselhető)
Illetve létezik hogy kijön a rendőr egy sütögető családra, és ha többször is kijön és látja hogy alaptalan, van valamilyen retorzió a feljelentő ellen?
Milyen lehetőségeim vannak egy ilyen szomszéd mellett?
Mik azok a határok hogy jogosan lép így fel?

Kérlek ha van időtök, válaszoljatok, vagy küldjetek valami linket ahol emberi nyelven választ kaphatok ezekre.
Köszönöm.

Ui.: Tervezzük hogy jövőre a meglévő határkerítés mellé a mi oldalunkra felhúznánk egy 2mes tömör kerítést, ebbe milyen mértékben szólhatnak bele?

monalisa1 # 2013.07.31. 15:12

Neked mint szomszédnak nem köteles "papírt" felmutatni, valamint nem tudható miben állapodott meg a tulajdonossal - na persze ha egyáltalán...

Mondjuk lehet szólni az önkormányzatnak: mintha illetéktelenek lennének a házban.

panka654 # 2013.07.31. 14:47

Tisztelt Címzett!
Ha egy 17 fős család beköltözik egy családi házba, és nincsenek bejelentkeve az szabálysértés, vagy más jogsértés? Ki benne az eljáró?
A tulajdonos elköltözött, és semmilyen dokumentumot nem tudtak felmutatni, hogy milyen jogcímen laknak itt. Ez önkényes lakásfoglalás?
Hány négyzetméter kell egy embernek egy lakásba? Maximum hányan lakhatnak egyhelyen?

Nagyon fontos,hogy mihamarabb válszt kapjak.
Segítségüket előre is köszönöm!