Követeléskezelés


gerbera317 # 2018.08.10. 11:19

És kinek kellett volna fizetnem?
Annak, akivel jogviszonyban álltál. Mindaddig, amíg ő nem mondja, hogy "mostantól másnak fizess", vagy az a más nem szól, hogy "mostantól nekem fizess". Azzal, hogy nem fizettél senkinek, megszegted a részletfizetési megállapodást, és a kedvezményedet is elveszítetted.

Hát ezaz akkor miért nem a 1.8 millió 420 ezerrel csökkentett részére jelentkezett be?
Mit törődsz te azzal? Fizettél volna tovább rendesen, és közben tisztáztad volna a félreértést (mert ez az volt). Ehelyett szépen kiütötted magadat a korábban megszerzett előnyös pozíciódból.

Felmondták, majd annak rendje szerint elindult a folyamat.
És mit jelent ez a "rendre elindult folyamat"? Került sor fizetési meghagyásra, utána pedig végrehajtásra, vagy még mindig csak "puha" szakban van a dolog?

Alibi # 2018.08.10. 09:29

Az ÚJ azonban >> JOGUTÓD lett!
(és ebbe neked nincs beleszólásod, közöd hozzá semmi)

Hát ezaz akkor miért nem a 1.8 millió 420 ezerrel csökkentett részére jelentkezett be? Ha elsőre azt mondnja hogy igen ennyivel tartozik küldjük a csekkeket, kezdje fizetni fizettem volna tovább ugyanugy.
Köszönöm a válaszokat.

Alibi # 2018.08.10. 09:16

Amikor felhivtam a 2. céget hogy akkor törlesztem nekik tovább azt mondták nekik nem mert eladták. Fog jelentkezni a cég aki megvette. Ez volt kb 2 hónap. Amikor jelentkeztek a 2.6 millióra szoltam hogy van megallapodásom és elkértek minden papirt. El kellett volna fogadnom az első telefonra a 2.6 milliót és elkezdeni törleszteni?

Alibi # 2018.08.10. 08:51

És kinek kellett volna fizetnem? Nem volt egy megállapodásom az első megkeresésükre elküldtem a megállapodást. A régi csekekk mind az előző cégnek szóltak most küldtek ki csekkeket a 2.8 millióra. És ha felmondták a megállapodást akkor nem kell figyelembe venni az eddigi befizetéseim?

gerbera317 # 2018.08.10. 08:28

@kerteszbeni
Nem jó a kérdésed! Eleve kevered a behajtót a végrehajtóval. És azt hiszed, bárki, bármilyen nyilvántartáshoz csak úgy hozzáférhet. Hát nem!

A behajtó egyetlen jogosultsága az, hogy a rendelkezésére álló címre felszólító levelet írjon. Nincs jogosultsága arra, hogy ellenőrizze, hogy az adósa valóban itt lakik-e, vagy bármilyen köze van-e a címhez. Általában két dolgot tehetsz: 1) Kidobod az iratot, és a füled botját sem mozdítod. De sok kellemetlenségtől óvod meg magadat, ha inkább 2) írsz a követeléskezelőnek egy levelet, melyben közlöd, hogy a címzettet nem ismered, itt nem lakik, vagyontárgyai itt nincsenek.

Ebben az esetben a gond az, hogy a BÖK a Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő, aki BKK-s és parkolási pótdíjak kezelésével foglalkozik. Neki valószínűleg van hozzáférése a lakcímnyilvántartáshoz, és akkor a rossz hír számodra, hogy a címzett a te címedre van bejelentve. Ilyenkor a fenti 2) lehetőség javasolt (meg egyébként is), megfejelve azzal, hogy a postahivatalba bemész az értesítővel, és a lakcímkártyádat bemutatva, írásban nyilatkozol, hogy a címzett nem lakik a címeden.

Ha ezeket elmulasztod, akkor idővel megjelenhet nálad a végrehajtó (nem behajtó!), akinek olyan jogosultságai vannak, hogy akár a lakásodat is felnyithatja.

alfateam # 2018.08.10. 08:23

. Miért az én lakásomra küldték ezt? Mit tegyek ezzel?
Semmit, dobd ki!

komolyan nem ellenőrzik nyilvántartási adatbázisban ki lakik egy adott címen
De, Te. Bemész a nyilvántartóba és megnézed van-e más is bejelentkezve a lakásodba.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 08:21

A szóhasználata indokolatlanul durva - de úgy van, ahogy nonolet mondja: azzal, hogy abbahagytad a törlesztést, alighanem elvesztetted a kedvezményt.

nonolet # 2018.08.10. 07:47

Az ÚJ azonban >> JOGUTÓD lett!
(és ebbe neked nincs beleszólásod, közöd hozzá semmi)

Azaz vele szemben PONTOSAN ugyanúgy
KELLET volna eljárnod, mint a régivel.

Vagyis: fizetni tovább az ALKU szerinti!!!! 30 ezret.

HA nagyokosan nem fizetted, akkor elkúrtad.
Mert ezzel FELRÚGTAD az örökölt alkut.

Így az már rá nézve sem kötelező... az alku.

Alibi # 2018.08.10. 07:32

Az mostani jogosult az intrum. Nekik nem fizettem mert nem ismerem el a 2.8 millió követelést. Mert ebben a befizetett 420 ezrem sincs.Csak annak fizettem akivel megállapodtam az 1.8 millióra.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.10. 07:10

Félreértettél. Az új jogosultnak is fizettél-e?

Alibi # 2018.08.10. 06:47

Igen fiezttem. Azért is irtam hogy indok nélkül vissza dobta az ő megbizojának. Azóta kikértem tőlük és aláirt papirom van az 1.8 milliórol. Szo sincs felmondásrol. De még az igazoltan befizetett 14x30 ezer forintom se írják le.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.09. 19:36

Tudnak adni valami tanácsot mi tévő legyek?

Fizetted rendben a megállapodás szerinti részleteket az engedményesnek?

Alibi # 2018.08.09. 17:53

Üdvözletem!
Tanácsra lenne szükségem kérem ha tudnak segítsenek. Előre is köszönöm.
Volt egy személyi hitelem amit nem tudtam fizetni. Felmondták, majd annak rendje szerint elindult a folyamat. 2016 őszén megkerestek X követeléskezelőtől hogy van 2.4 millió tartozásom az ügyben. Alkudozások után elfogadtam az ajánlatuk ami ugy szólt hogy ha bevállalok 30 ezer ft havi befizetést akkor elengednek 600 ezer ft ot az összegből. Tehát kötöttem 1.8 millió/ 30 ezer havonta. Ezt fizettem 14 hónapig. Idén január első napjaiban jött egy levél hogy a tartozásom visszadták Y cégnek ezentúl ők jogosultak az ügyben. Indoklás nem volt. Eltelt 1 hónap és mivel nem jelentkeztek hivtam őket. Ők tovább adták Z cégnek mondván felszámolták a lakossági portfoliójukat. Z cég megkeresett tavasszal hogy tartotok 2.6 millió forintal. Elküldtem a megállapodást mivel Y cég azt mondta ezt a megállapodást fogom tovább vinni. Utánna kérték a befizetési bizonylatokat ezt is elküldtem. Közben Y cégtől kértem egy hivatalos papirt az egészről amit meg is kaptam. Most megint küldött Z cég egy szerződést már 2.8 millió forintról 30 ezres havi törlesztő részlettel x2 hónapig. Szóval a összeg megy felfele náluk havi kb 90 ezerrel, a befizetéseimet és az megkötött megállapodást egyszerűen nem veszik figyelembe. Most aug 20 az első befizetési határidő de én nem ismerem el az összeget sem.
Tudnak adni valami tanácsot mi tévő legyek?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.09. 15:40

Mit tegyek ezzel?
Dobd ki!

alfateam # 2018.08.09. 15:29

Dr. Attika!
Tegeződő világháló?

Nyelvi udvariasság az Interneten

Az egész világot behálózó információs rendszer elterjedésével olyan új kommunikációs színtér jött létre, amely a magyar nyelvű használók körében is kialakította a nyelvi kapcsolatteremtés új, ebben a közegben érvényes szabályait.

Az általános tegeződés és a közvetlen hangvétel elfogadottnak számít a cybertér bármely szituációjában, sőt sarkított vélemények, így a hálózat stílusát jellemző Szilágyi Árpád szerint "ebben az új világban ez a tradíció, eltérni tőle - minden túlzás nélkül - illetlenség".

Dr.Attika # 2018.08.09. 15:19

Mint már többször leírtuk ez nem "sziasztok" fórum. Jogászok adnak jogi tanácsot. Tessék tiszteletteljes megszólítást alkalmazni. Ha ez sikerül, akkor írja le a történeti tényállást. Így esetleg kap választ.

Burn Out # 2018.05.08. 20:40

Béna!

runningman # 2016.12.03. 10:43

off bkitty:
Ez a kulcs:
"Hiába erősködtem, hogy bizonyítsák be, tényleg elpostázták a szerződést, és én mulasztottam el visszaküldeni mert addig nem vagyok hajlandó fizetni, erre behajtó céggel fenyegetőztek."

Normális cég ilyet nem tesz, hanem elküldi a - nehezen támadható - bizonyítékának másolatát (akár szkennelve emailben) annak reményében, hogy tényleg fizetni fog a kötelezett anélkül, hogy sok pénzért és nyűgért fizetési meghagyást, végrehajtást kéne indítani ellene. Itt nem ez történt, hanem befenyítettek a behajtóval (ami nem egyenlő végrehajtó, többletjogai egy mezei polgárhoz/céghez képest nincsenek csak "jól" hangzó tevékenységi körük van amitől sokan megijednek és fizetnek). Majdnem biztosan csalásról van szó.

Miután fizettél az első bepróbálkozásra, utána elkezdtek nyúzni. Ha a pénz követelésének a módja nagyon hasonló, akkor elképzelhető/valószínű, hogy egyetlen értelmi szerző áll az egész csalássorozat mögött, hiába különböző internetes cégek követelnek különböző összegeket. Azaz egy ember/banda áll az egész mögött, még akkor is ha a cégnyilvántartásban ennek nincs nyoma, azaz nem egy tulajdonosé az összes cég hanem különbözőek a (valójában csak névleges) tulajdonosok, ügyvezetők, stb.

Amit én tennék: elmennék a rendőrségre ahol előadnám az általad leírtakat és ismeretlen tettes ellen csalás vádjával feljelentést tennék. Aztán esetleg kiderül, hogy ismert szarháziakról van szó, mondjuk benkő sándor ingatlandepo.com vagy ingatlanbazar.com-s szélhámosról vagy haverjairól. Ekkor sikeres véget ért az ügy, megfontolhatod, hogy megéri -e visszakövetelned a pénzt amit átadtál nekik (jó eséllyel nincs értelme).

Ha nem ismertek még a hatóság előtt, akkor kell tudniuk mutatni

  1. vagy legalább egy hangfelvételt a te/céged adataival amiben egyértelműen elhangzik az is, hogy egy év múltán fizetős lesz a dolog, vagy felhívják a figyelmed, hogy a szolgáltatás feltételeit hol találod meg még /ha csak telefonon ment a megrendelés/
  2. vagy egy adott ip-címről történő belépést és a te/céged adataival való szerződéskötést és egy megerősítő hangfelvételt az internetes szerződéskötésről /ha a neten megrendelted és rádtelefonáltak, hogy valóban megrendelted -e/
  3. vagy egy adott ip-címről történő belépést és a te/céged adataival való szerződéskötést /ha csak interneten ment a megrendelés/ - ez utóbbi kivédhető, újabban ilyet nem tesznek úgy tudom

Ha ezen felül még azt is állítják, hogy ők szerződést postáztak amit nem küldtél vissza, akkor be kell tudni mutatni a tértivevényt amivel elküldték. (Vannak olyan köcsögök, akik ezt úgy oldják meg, hogy küldenek - mondjuk - egy kétlapos reklámot a levélben, de azt tértivevénnyel adják fel, majd behazudják, hogy abban volt a szerződés. Te hiába lobogtatod a reklámlevelüket, hogy az jött, ők széttárják a kezüket ugyan miért küldtek volna egy szar reklámot tértis levélben - addig működik amíg két eset össze nem ér valahol...) on

gerbera317 # 2016.12.01. 20:33

Ennek mi köze a követeléskezeléshez?

Jogosan kérhetem a cégtől, hogy ők bizonyítsák be

Kérni éppenséggel kérheted, de ő nem köteles bizonyítani. Majd ha pereskedni fogtok, a bíróság majd követeli tőle a bizonyítéko(ka)t. Aztán vagy tudja bizonyítani, vagy nem.

bkitty # 2016.12.01. 20:23

Az alábbi eset kapcsán kérném a tanácsotokat.
Az utóbbi hónapokban több telefonhívást kaptam különböző online felületen működő cégektől, amely szerint én telefonon megrendeltem cégem megjelenését, amely 1 évig díjtalan szolgáltatást biztosít számomra. Mivel azonban letelt az 1 év és én nem jeleztem vissza/nem küldtem vissza a szerződést, ezért most fizessek 50-90e Ft összeget. Elképzelhető, hogy valóban megrendeltem az ingyenes megjelenést, azonban a problémám:
Egészen biztos, hogy nem kaptam postai úton semmilyen szerződést egyik cégtől sem, amelyet nekem vissza kellett volna küldenem, kvázi a lehetőségét sem adták meg, hogy lemondjam az állítólag megrendelt szolgáltatást. Bevallom az első alkalommal még elgondolkodtam, hogy biztos én voltam "figyelmetlen" és fizettem,sőt a 2. alkalommal is a következő cégnek mint a katonatiszt, de amikor már 6.alkalommal hívnak különböző cégek, ugyanezeket az információkat elmondva, meggyőződtem arról, hogy nem lehetek annyira "hülye", hogy ennyi állítólagosan postázott szerződést nem küldök vissza!
További érdekesség, hogy tényállásként közlik, hogy akkor holnap vagy holnapután érkezik a futár, fizessem ki az x tízezer forintot, benne lesz a számla és a szerződés, amelyet majd felmondhatok 1 év múlva!
Hiába erősködtem, hogy bizonyítsák be, tényleg elpostázták a szerződést, és én mulasztottam el visszaküldeni mert addig nem vagyok hajlandó fizetni, erre behajtó céggel fenyegetőztek.
Volt olyan cég, amelyik olyan dátumra hivatkozott, amikor még a vállalkozásom honlapja sem működött, kvázi nem volt mit megjelentetni /hirdetni, egyszóval úgymond a "hálózat csapdájában" érzem magam. Ráadásul egy egyszerű egyéni vállalkozó vagyok, tehát egyik napról a másikra kidobni az ablakon 70-80 000 Ft-ot igenis megterhelő egy nem egyértelműen bizonyított szolgáltatás megrendeléséért.

Úgy gondolom, hogy sikeresen "behálóztak" az ingyenes megjelenés lehetőségével, majd egy mondvacsinált állítólagos postázott szerződésre hivatkozva, amely nem került részemről visszaküldésre, beszedik a következő 1 évre a megjelenés díját.

Jogosan kérhetem a cégtől, hogy ők bizonyítsák be, hogy ezek az állítólagos szerződések valóban postázásra kerültek (mivel ez az egyetlen dokumentum, amely bizonyítaná, hogy én valóban megrendeltem a szolgáltatást) vagy hogyan "bizonyíthatom" az igazamat? Ha nincs szerződés, nincs mit visszaküldenem, nincs lehetőségem lemondani sem!!! Valóban nemes egyszerűséggel behajtó céget küldhetnek anélkül, hogy bizonyítani tudnák követelésük "jogosságát"???

Köszönöm a segítséget!

Súgás # 2016.10.22. 15:53

ingyenes tanácsadás!

Hagymusz # 2016.09.18. 18:59

Nagyon szépen köszönöm az iránymutatást! Holnap akcióba is lépek.

gerbera317 # 2016.09.18. 16:50

Itt azért nehéz okosnak lenni, mert nem lehet tudni, mennyi az, aminek a megfizetésére már szóba áll veled a jogosult. Ismerünk olyan faktorcéget (nem az Exigo), aki az egyösszegű befizetést komoly (csaknem teljes) kamatelengedéssel honorálja. Ha ennek a gyakorlatából indulunk ki, akkor a megoldás:
Megfizeted a végrehajtónál a jogosult tőkekövetelését és költségeit (ezekből egyébként sem szokás engedni) + a teljesítéshez igazodó végrehajtási költségeket, és kéred a végrehajtót, továbbítsa a kérelmedet a jogosultnak. A kérelmed (kérdésed) pedig az, hogy amennyiben a hátralékot további 1 vagy 2 részletben rendezed, mennyit enged abból a jogosult.
Itt a "kétszer ad, aki gyorsan ad" elve működik, és tényleg jó esélyed van arra, hogy komoly fizetési kedvezményt érj el. Erre a sablonválasz ilyen szokott lenni: „Ha az adós megfizet a bankszámlánkra (vagy a végrehajtónál teljesítve) október 15-ig (mindig valami teljesíthetetlenül rövid határidőt adnak) további 150 ezer forintot, azzal a követelésünket megtérültnek tekintjük. További feltételünk, hogy ugyaneddig a végrehajtónak járó végrehajtási költségeket is rendezze. Amennyiben a fentieket a határidőig nem teljesíti, kedvezményét elveszíti.
Tehát ha első körben megfizetsz saccperkábé 100 ezer forintot, majd október elejére megjön ez a válasz, és 15-ig tényleg meg tudsz fizetni további 150 ezret, akkor jó 200 ezret meg fogsz spórolni. (Az itteni összegek csak példák, de - tapasztalat szerint - nagyságrendileg így szokott kinézni egy rövidre zárt teljesítés. Ne legyen igazam, és kapjál még ennél is nagyobb kedvezményt.). Ja, és a jogosulthoz továbbított kérelmedben legyen ott a telefonos elérhetőséged is. Meglásd, fel fognak hívni, és akkor már magával a jogosulttal tárgyalhatsz. Csak arra ügyelj, hogy ne legyél vele tuskó.

Hagymusz # 2016.09.18. 16:22

Sok, számomra új dologra világítottál rá, köszönöm!Amit leírtál, jelen helyzetben csak annyit tehetek, hogy szándékom komolyságát jelezvén, legalább 100 eft-al a zsebemben bemegyek a végrehajtóhoz, és részletekben kifizetem a teljes követelést. Ha nincs más, ezt fogom tenni. Arra akkor semmilyen esélyem nincs, hogy ez az összeg mérséklődjön, akkor sem, ha vállalom, hogy a csökkentett tartozást egyösszegben, 5 munkanap alatt befizetem? Ez lenne a valódi szándékom, de nem tudom azzal közölni, aki ennek eldöntésében illetékes.

gerbera317 # 2016.09.18. 15:30

A végrehajtást kérő nem köteles az adós semmilyen megkeresésére sem reagálni. Reagálhat, könnyítést engedhet, mérsékelhet, de nem kötelezhető rá.
Az adós a végrehajtóval áll kapcsolatban, nem a végrehajtást kérővel. A végrehajtó a végrehajtható okirat szerint jár el, és ha az adós az aszerint felszámított tartozását megfizette, a végrehajtás hivatalból befejeződik. Ahhoz pedig, hogy az adós ne egyösszegben teljesítsen, hanem részösszegekben, nem kell külön engedélyt kérni; fizessen egyszer ennyit, aztán annyit, majd amannyit, de ne kérdezgessen, mert addig egyébként se számíthat érdemi válaszra, amíg egy kanyit sem teljesített; de ha már fizetett, akkor sem köteles vele a végrehajtást kérő szóba állni. A részletfizetést a Vht. 52/A. §-a szabályozza, aszerint a végrehajtó - részteljesítést követően - engedélyezhet részletfizetést az adósnak, és ha az nem tetszik a végrehajtást kérőnek, majd akkor felszólal, de a részletet nem tőle kel kérni. Az az adós, aki a vh-kérőt keresi, az gyakorlatilag nem teljesíteni akar, csak időt húzni. Na. És ha a végrehajtó ezt a törekvést érzi a telefonhívás alapján, lerázza az adóst, ahogy a Korláth is lerázott téged. Így jártál: a vh-kérőt nem éred, el, a végrehajtó meg oda irányított, hogy aztán csinálj amit akarj, ha fizetni nem akarsz, hagyd őt békén. Ez van, Hagymusz, tényleg így jártál, és ezen csak te fogsz tudni változtatni, de csakis akkor, ha nem azzal kezded minden mondókádat, hogy "ez felháborító".
Azt pedig ne állítsd, hogy bizonyítani tudod a szándékodat, mert erre csak elég visszakérdezni így: "Igen? És mennyit fizettél meg eddig?" Erre valószínűleg nem fogsz tudni érdemi választ adni, és akkor mári annyi a "bizonyítható szándékodnak".