Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


gépjármű vásárlásától való elállás

ObudaFan # e-mail 2017.02.26. 16:57

Azt neki kell bizonyítania, hogy a hiba oka fennállt átadáskor. De ha átadás után rögtön elvitte szerelőhöz, akkor ez a bizonyítás nem tűnik lehetetlennek.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rutaim # e-mail 2017.02.26. 16:43

Üdvözlöm Önöket,
A segítségüket kérném: Tegnapi nap folyamán megvették édesapám törött gépjárművét. A hirdetésben szerepelt, hogy a motor, hűtő ép, a kocsi bal oldalát törték össze. A vevővel többször beszéltem telefonon, elmondtam a kocsi ismert hibáit, ill. hogy csak trailerrel szállítható. Tegnap este 11-kor érkezett meg a vevő, annak ellénre, hogy többször megkérdeztem, biztos este szeretné-e megnézni az autót. Az autót körbenézte, a motor be lett indítva,5-6 percig járt. Majd -annak ellenére, hogy Biankó szerződést kért - végül minden adatot kitöltve, 2 tanúval aláírták a szerződést, amelyben benne van, hogy a megtekintette a gépjárművet. Ma délután azonban telefonált, hogy a szerelője szerint az autó hengerfejes, egyezzünk meg, vagy a fogyasztóvédelemhez fordul... A kocsinak korábban semmi baja nem volt, napi szinten használtuk, "csak" összetörték. A vevő által emlegetett hibákról mi soha nem hallottunk. A kérdésem:jogosan követelhet-e rajtunk bármit a vevö?
Váaszukat köszönöm!

Dr.Attika # e-mail 2017.02.10. 08:09

Tisztelt simusic!
Ön a 750 ezer forintért a gk. korlátlan ideig tartó használati jogát vásárolta meg. Ahhoz, hogy használni tudja a javítás és fenntartás költségeit viselnie kell. Nem tudja a tulajdonoson érvényesíteni a javítási költséget.Kár bármi nemű jogvitát kezdeményezni a tulajdonossal. Ő azzal, hogy hozzájárult az üzembetartásához,minden szerződési kötelezettségének eleget tett.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Dr.Attika # e-mail 2017.02.10. 06:35

Tisztelt simusic!
Jól tudja. Üzemben tartóként még eladni sem tudja.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

simusic # e-mail 2017.02.09. 22:24

Dr. Attika!
Nagyon köszönöm a gyors választ! 750e Ft ellenértéket fizettem a gépjárműért. Sajnos a javítások nagy részéért számlát sem kaptam, tehát nem tudom igazolni, viszont a tulajdonost elvittem a szerelőhöz, aki elmondta a valós költségeket neki. Ennek a felét szerettem volna visszakapni, amit én méltányosnak találtam mindkettőnk részére.
Úgy tudom, hogy üzembentartóként a gépjárművet sem vagyok jogosult eladni.
üdv, Sándor

Dr.Attika # e-mail 2017.02.08. 23:35

Tisztelt simusic!
Ön nem megvette a gk-t, hanem az üzemben tartását vállalta. Nem írta, hogy milyen jogcímen használja a gk-t (bérlet, haszonbérlet , szívességi használat, lízing stb). A jogcím alapján háríthatja vagy nem háríthatja át a javítási költséget a tulajdonosra, a szomszédra.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

simusic # e-mail 2017.02.08. 21:48

Tisztelt Szakértők!

Október 1-én vettem egy autót üzembentartóival a szomszédomtól:-( Már egy hét után elromlott az automata váltó 250ezer, majd újabb 70 ezer Ft költség, most 450 ezer plussznál járok.
Behajthatok valamit ebből a korábbi tulajdonostól?
köszönet, Sándor

Kincses # e-mail 2017.02.03. 11:50

Tisztelt Szakértők!
Hasonló a kérdésem az előzőekben írottakhoz. Egy autó eladásakor szóban lett közölve, hogy v.színű v.mi hiba van a motorral. A vevő kifizette az autót (többet adott, mint ami az adásvételiben írva volt...) Elvitte szerelőhöz, aki megállapította a hibát. Ennek tudatában ment vissza az eladóhoz: Vegye vissza az autót, és fizesse vissza a vételárat, vagy fizesse ki a szerelés költségét. (azt az összeget követeli, amit átadott, nem a szerződésben írtat!)
Kérdésem: a vevő mit követelhet ha esetleg perel, illetve mennyi ideje van (15 nap?) a szerződéstől való elállástól ezek tükrében?
Köszönettel: Kincses

józsef 69 # e-mail 2017.02.02. 19:26

dd

Robi2017 # e-mail 2017.01.22. 22:28

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Valóban a szerződésbe való beleírás lett volna a legjobb, bár így utólag már kár ezen rágódni.

Nagyon sokat segített, köszönöm még egyszer.

drbjozsef #   2017.01.22. 21:57

Persze, a szerződésbe beleírás lett volna a legjobb.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2017.01.22. 21:57

Ha tanúkkal bizonyítható, hogy az amúgy általában tipikus tüneteket produkáló hengerfej-hiba gyanút megbeszélték, és ennek tudatában vásárolta meg - felthetőleg ezzel arányos vételárért - a gépjárművet, akkor egyáltalán nem olyan biztos, hogy ha perel, akkor meg is nyerheti, márpedig neki kell perelnie, ha az eladó vitatja az igényét.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

guba" # e-mail 2017.01.22. 19:24

Tisztelt Robi2017!

Az eladó érdeke,hogy az ismert hibákról tájékoztassa a vevőt és ezeket az írott szerződésben tételesen feltüntessék. Tanúkkal is lehetséges bizonyítani, hogy a hibák ismeretében döntött a vásárlás mellett.

Arról ír, hogy a vevő vettette fel, hogy a motor esetleg hengerfejes, ez nem egyenértékű azzal, hogy az eladó tényként közölte, miszerint valóban az.

Ügyvéd-Vpm.

www.drguba.hu

Robi2017 # e-mail 2017.01.22. 17:01

Köszönöm szépen a választ. Hát a szerződésben nincsenek feltüntetve a hibák sajnos, de szóban maga a vevő említette a hibát aminek két fültanúja volt (nem tudom az elég-e bármire) illetve aminek köszönhetően tudott alkudozni az árból. Ezért is nem értem, hogy most miért a felháborodás, amikor mindenről tájékoztattuk, mindenről tudott.

ObudaFan # e-mail 2017.01.22. 13:58

Ha bizonyítható, hogy a hiba tudatában vásárolt a vevő, akkor nem lehet követelése. Kérdés, hogy bizonyítható-e. A lényeges hibákat mindig érdemes a szerződésben feltüntetni.
Ha nem tudod igazolni, hogy tudott a hibáról, akkor a kár kijavítását kérheti tőled, ennek hiányában elállhat a szerződéstől.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Robi2017 # e-mail 2017.01.20. 11:49

Üdvözletem!
Az én történetem a következő lenne. Eladtunk egy autót kb két hete. Az eladás közben minden hibára felhívtuk a figyelmet ismerősömmel amit csak tudtunk, a vevő is többször körbejárta az autót egyszer meg is jegyezte, hogy valószínű hengerfejes és ez majd sokba fog neki kerülni.

Megtörtént az eladás az adás-vételin ugye rajta is van, hogy minden problémáról, hibáról tájékoztattuk.
A mai nap felhívott, hogy vegyük vissza az autót vagy vállaljuk a szervizelés összegét (230.000 FT), mert a busz hengerfejes!

Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben nekem milyen jogi kötelezettségeknek kell eleget tennem? Be kell e szállnom a szervizelésbe vagy kötelező visszavennem az autót vagy ilyenkor már minden felelősség az övék és nekik kell-e megoldani a felmerülő problémát?

Előre is köszönöm a választ!

hellishspeeder # e-mail 2017.01.12. 09:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két napja lefoglalóztam egy hasznàlt autót. Ma lekérdeztem alvázszám alapján az autodna.hu-n és kiderült, hogy az autó balesetes volt ráadásul 140.000-el több km van benne a meghirdetettnél.
Az lenne a kérdésem, hogy elàllhatok-e a vásárlástól és visszajár-e a foglaló?
Köszönettel,
Juhász László

MirkoJenovai # e-mail 2016.09.20. 18:45

Tisztel Ügyvéd Úr!

Jogi segítségre lenne szükségem. Vásároltam 09.10-én egy használt autót magánszemélytől. Mielőtt megvásároltuk az eladó azt mondta, hogy nincs semmi hibája az autónak. Ennek ellenére 09.18-án az autópályán az olajlámpa kigyulladása után azonnal megszorult a motor. Az autó vételára 550.000 Ft volt. Egy motorcsere kb. 200.000 Ft lenne, a motor felújítása ennél akár jóval több is.
A kérdésem, hogy van-e lehetőségem jogi útra terelni ezt a történetet?

Válaszát előre is köszönöm.

ius latratus # e-mail 2016.09.15. 09:28

Rossz a kérdés a végén.
Majd ő eldönti. Ha az a kérdés, hogy mehet-e bíróságra, akkor a válasz egyértelmű igen. Ha az a kérdés, hogy kérheti e adott közjegyzőt a fizetési meghagyás kibocsátására, akkor a válasz egyértelmű igen.
A gépkocsi rejtett hibáiért barátodat szavatossági kötelezettség terheli. A vevő bizony a javítási költségeket követelheti a barátodtól.
S megint más kérdés, hogy ezt hogyan, milyen módon teszi.

Tete75 # e-mail 2016.09.14. 22:39

Üdvözlet!
Jogi kérdésem lenne. Barátunk meghatalmazott minket, hogy eladjuk az autóját. Egy 1998-as évjáratú autóról van szó. Az autó alja karosszériás által javított volt. Eladtuk az autót július 12-én, majd szeptember elején, pár napja, felhívott a vevő, hogy leszaladt az autó az útról, mert valami kormánymű hibája van az autónak, mert kiszakadt valami az alján, ami szerinte festéssel el volt rejtve. Elrejtett hibáról beszél, amit állítólag jogász mondott neki. Állítja, hogy nem rejtett hiba, hanem elrejtett hiba volt, ami bűncselekmény. Ráadásul visszaköveteli az autó árát. Létezik olyan, hogy elrejtett hiba? Vagy csak olyan van, hogy rejtett hiba? Egyáltalán két hónap után jogos amit követel, ha az adás-vételin rajta volt, hogy megtekintett, kipróbált állapotban eladva? Kétszer jöttek el megnézni. Főleg, hogy egy idősebb használt autóról beszélünk, aminek előjöhetnek műszaki hibái bőven két hónap alatt. Perrel fenyegetőzik, de ha jól tudom ebben az esetben neki kell bizonyítania az igazát és neki kell megelőlegeznie a szakértői díjat és a perilletéket. 190 ezerért kelt el az autó. Bíróságra mehet vagy csak közjegyzőhöz ilyen összegnél?

A válaszokat, hozzászólásokat előre is köszönöm.

jánosi # e-mail 2016.07.07. 07:09

Jó napot kívánok.

Tegnapi napon vett a barátom egy személy autót (1995-ös évjárat) az út során mire haza értünk kiderültek a hibái ( magasfordulaton füstöl,futomü kopog ,hátsókerékcapágy búg ,nem lehetett felhúzni az ablakot mire haza értünk így az autót nem tudja bezárni) A kérdésem igazából az lenne hogy az adásvételi szerződést vissza tudja e mondani vavy egyáltalán van-e ilyen lehetőség ?
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.: Dávid

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.04. 23:18

Perelhetsz. (Ezzel nem mondtam, hogy nyersz is.)
Ha a visszakövetelt vételár nem éri el az egymilliót, akkor nem is perelhetsz, akkor előbb fizetési meghagyást kell kérned.

www.kbs-ugyved.hu

streetrat # e-mail 2016.07.04. 22:18

Igen a kérdés,mit tudok tenni ha az eladó semmit se óhajt tenni,ő neki se pénze se ideje ezzel foglalkozni...
mit tudok tenni?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.02. 20:52

Szerintem a kérdés maradt le.

www.kbs-ugyved.hu

streetrat # e-mail 2016.07.02. 18:59

Tisztelt ügyvéd úr!

Lemaradt 1-2 információ, magánszemélytől vettem a kocsit, illetve a szerződésen az ő tanúja az én példányomat nem írta alá. Hátha lehet ezzel is valamit kezdeni.