szomszéd általi zaklatás - feljelentés lehetőségei


oligaliga # 2021.04.19. 12:39

És ettől lennének gátlástalanok?

Szomorú örökös # 2021.04.19. 09:21

A vízműnél napi gyakorlat hogy felássák az utakat.

Tudnék mesélni, hogy utána ott marad hetekig is a gödör. De azért ők is tisztában vannak vele, hogy egy főútvonal átmenő szakaszán ezt nem tehetik.

oligaliga # 2021.04.19. 09:00

bermuda háromszög

Ok vagy engedély nélkül nem bontanak aszfaltot. A vízmű nem hülye.

Szomorú örökös

Mellesleg abszolút nem értem az egészet, mert nem kizárólag telken belül, hanem simán az utcán, közterületen is ezt nagy valószínűséggel megtehetnék, ott meg már nem sok köze van szerintem hozzá a szomszédnak.

Ezzel csak az a gond, hogy a Vksztv. szerint ha a telked előtt megy a gerincvezeték, akkor arra kell rákötnöd. Nagyon kevés kivétel van, amikor nem kell. De ha kell, akkor nem kérheted, hogy a szomszéd telkén hozzák át a másik utcából, akkor sem, ha ez kevesebbe kerül.

Szomorú örökös # 2021.04.19. 06:44

oligaliga

Nem vagyok biztos benne, hogy a vízmű pont így mondta.....Amit a kérdező valójában kaphatott, az egy tájékoztatás, amiben minden eshetőség említve van, többek között a szomszéd telkén átvezetés.

Épp ezért várjuk meg szerintem, hogy a kérdező pontosítson, miről is van szó valójában. Ha valóban olyan drága átfúrni egy főutat, akkor meg megértem a vízművet, hogy inkább a szomszéd csatornacsövére kötném rá. Mellesleg abszolút nem értem az egészet, mert nem kizárólag telken belül, hanem simán az utcán, közterületen is ezt nagy valószínűséggel megtehetnék, ott meg már nem sok köze van szerintem hozzá a szomszédnak.

oligaliga # 2021.04.19. 06:37

Szomorú örökös

Ezt a kérdező írta:

„Kell a szomszéd mert a vízügy csak így köt.”

Szerintem ennek a hátterét kellene megtudni, hogy a vízmű miért is csak a szomszéd telkén futó szennyvízcsatornára hajlandó rákötni.

Nem vagyok biztos benne, hogy a vízmű pont így mondta. A legtöbb itteni kérező hajlamos azt leírni, amit hallani vélt, nem azt, amit tényleg mondtak neki. Főleg, hogy az első posztban ezt is írta: „A gerinc a túl oldalon van, főút így az drágább is illetve a vizesek is ki akarják ezt a megoldást hagyni.

Amit a kérdező valójában kaphatott, az egy tájékoztatás, amiben minden eshetőség említve van, többek között a szomszéd telkén átvezetés.

A szennyvízbekötés pedig egy egyszerű lakossági felhasználónál nem milliós tétel még akkor sem, ha főút alatt kell átfúrni.

De persze terv és igénybejelentő nélkül nem lehet semmi biztosat tudni.

Szomorú örökös # 2021.04.19. 04:15

létezik olyan technika, amivel nem kell aszfaltot törni.

Valóban létezik olyan technika, csak kérdés, hogy nálunk használatos-e. Nekem az ajtómtól pár méterre lévő, a lakáson belüli vízbekötési pontig, ami kb. 3-4 méter volt, magasnyomású vizes átmosással fúrták ki egy 40-es csatornacső segítségével, amelybe aztán a vízvezeték került, így nem kellett azt a pár métert a bejáratnál felbontani (elég nagy katasztrófa lett volna feltörni kb. 60-70 cm mélységig). Ez akkor jóval kisebb volumenű munka volt és 2015-ben került 30 ezer forintba. Egy csatornacső esetében ez a módszer kevésbé kivitelezhető már.

Szomorú örökös # 2021.04.19. 04:05

oligaliga

Az, hogy a szomszédod telkén keresztül vezető bekötés olcsóbb, mint a te telkee előtti rákötés, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szolgalmi jogot alapíthatsz a szomszéd telkére.

Ezt a kérdező írta:

Kell a szomszéd mert a vízügy csak így köt.

Szerintem ennek a hátterét kellene megtudni, hogy a vízmű miért is csak a szomszéd telkén futó szennyvízcsatornára hajlandó rákötni.

oligaliga # 2021.04.19. 03:23

Zsuzsanna

Az, hogy a szomszédod telkén keresztül vezető bekötés olcsóbb, mint a te telkee előtti rákötés, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szolgalmi jogot alapíthatsz a szomszéd telkére. Gondold át még egyszer, és először terveztesd meg, majd után kérj árajánlatot.

Az engedélyért a vízmű nem kérhet pénzt. Főút alatt max. 10-15 m lenne az átvezetés, és létezik olyan technika, amivel nem kell aszfaltot törni.

Szomorú örökös # 2021.04.18. 07:42

Zsuzsanna880814

A vízügy közölte az árat, ez csak kivitelezés a terv és engedély nélküli díj.

Ne törődj az okoskodó válaszadóval, itt gyakorlatilag két lehetőség van - bár lehet, hogy az elsőre nem fognak vállalkozni.

  1. Kifizeted mind a terv és engedély díját, illetve a kivitelezés költségét a vízműnek - feltételezem, hogy ezt te sem szeretnéd - de nem biztos, hogy a vízmű még így is szívesen fúrná át a csatorna helyét a főútvonal alatt, mert tartanak tőle, hogy többet árt, mint használ az egész a későbbiekben az út minőségével kapcsolatban.
  2. Lehetséges még a másik út is, hiszen ahogy azt drbjozsef le is írta, itt helyből felmerülnek ennek a feltételei (kiemeltem vastagon a lényeget)

Ha nincs megegyezés, bíróságon ki lehet kényszeríteni a szolgalmi jog bejegyzését, és a rákötés tűrését.....csak akkor ítélik meg, ha máshogyan nem, vagy csak jelentős többletköltséggel lehet enélkül megoldani.

Azaz vidd bírósági útra a történetet. Ők sem ingyen dolgoznak, nagyon nem is olcsók általában, de még mindig kevesebbe kerülne egy ilyen eljárás szerintem, mint az út alatt való csatornavezetés a vízmű által. Feltételezem, hogy ha a szomszéd csatornájára ráköthetnének, az nem milliós tétel lenne és ezért igyekeznek keresni a lehetőséget, hogy ne a főút alatt kelljen ezt megtenniük.

Zsuzsanna880814 # 2021.04.18. 03:29

A vízügy közölte az árat, ez csak kivitelezés a terv és engedély nélküli díj.

Szomorú örökös # 2021.04.17. 17:12

főút és az millió felett lenne...vízügynek sem jó átfúrni.

Naná, hogy nem fognak egyetlen csatorna-bekötést milliós költséggel megcsinálni. Én teljesen megértem a vízmű hozzáállását.

Szomorú örökös # 2021.04.16. 13:40

Zsuzsanna880814

Annyi hogy főút és az millió felett lenne. A szomszéd lenne a legolcsóbb. A vízügynek sem jó átfúrni.

Nyilván a vízmű sem akarja magát ekkora költségbe verni, de akkor nincs más, mint drbjozsef válaszában adott lehetőség:

Ha nincs megegyezés, bíróságon ki lehet kényszeríteni a szolgalmi jog bejegyzését, és a rákötés tűrését. Ez egyrészt persze nem két nap, másrészt csak akkor ítélik meg, ha máshogyan nem, vagy csak jelentős többletköltséggel lehet enélkül megoldani.

Zsuzsanna880814 # 2021.04.16. 10:50

Semmi ilyenről nincs szó. Annyi hogy főút és az millió felett lenne. A szomszéd lenne a legolcsóbb. A vízügynek sem jó átfúrni. Az a baj hogy 3 éve nálam dolgozott a szomszéd lánya és amiért a fizetésért dolgozni is kellett volna közölte nem dolgozik de fel se mond, így kirúgtam. Most szerintem bosszúból csinálják ezt. Pedig tanúk is, jegyzőkönyv is volt a múltbéli hülyeségére.

Szomorú örökös # 2021.04.14. 12:36

Zsuzsanna880814

Csak egy kérdés: nem lehet, hogy eszmei megosztású - pl. kerítéssel leválasztott - osztatlan közös tulajdonon van az ingatlanod a szomszéddal és azért van ez a helyzet? Ott valóban több településen csak egy víz és szennyvízbekötési lehetőség van többnyire. Nekem az előző lakhelyemen volt ilyen a közvetlen oldalsó szomszédomnál, ők is eléggé sokat veszekedtek emiatt. Ott pl. az egyik ingatlanrésznél hiába volt egy részen utcafrontja, ott eleve be se tudták volna vezetni a szennyvizet meg a vízvezetéket, mert az egy lakóépület alatt kellett volna áthaladjon. Ilyen esetben valóban meg kell valahogy egyezni a szomszéddal.

Szomorú örökös # 2021.04.14. 05:54

Intézze el a vízmű, ha csak így köt.

Mivel nagy valószínűséggel nem kötelező ez a rákötés a szolgáltató részéről - gondolom ha a feltételek nem adottak, akkor esetleg visszautasíthatják - ezért úgy gondolják, hogy a szolgáltatást megrendelő lakó intézze el a szomszédjával.

Egyébként a XXI. században szerintem az sem lehetne akadály, hogy alul átfúrják azt a főutat a csatornavezeték rákötése céljából. De mivel nem ismerjük a konkrét helyszínt és a valós lehetőségeket, szabályokat, így ez is maximum csak egy találgatás.

drbjozsef # 2021.04.14. 05:18

Akkor meg mi közöd hozzá, ha "csak így köt"?
Intézze el a vízmű, ha csak így köt.

Zsuzsanna880814 # 2021.04.14. 05:01

Kell a szomszéd mert a vízügy csak így köt.

drbjozsef # 2021.04.13. 19:23

A szomszéd hozzájárulása kell a közterületen lévő csatornára való csatlakozáshoz.

Ahhoz biztosan nem. Legfeljebb, hogy átvezesd a csatornádat a területén, vagy ott csatlakozz be az ő csatornájába, ami a közterületre vezet.

Ha nincs megegyezés, bíróságon ki lehet kényszeríteni a szolgalmi jog bejegyzését, és a rákötés tűrését. Ez egyrészt persze nem két nap, másrészt csak akkor ítélik meg, ha máshogyan nem, vagy csak jelentős többletköltséggel lehet enélkül megoldani.

Főszabály szerint, ha "megoldható", akkor azt kell megoldani.

Zsuzsanna880814 # 2021.04.13. 19:16

Tisztelt Címzett!

Szennyvízcsatorna kiépítés a probléma. A szomszédra akarnak a vizesek kötni. A szomszéd hozzájárulása kell a közterületen lévő csatornára való csatlakozáshoz. Nem egyezik bele pedig pénzt is ajánlottunk. Mit lehet ilyenkor tenni? A gerinc a túl oldalon van, főút így az drágább is illetve a vizesek is ki akarják ezt a megoldást hagyni. A másik szomszéd magasabban van így ő kiesik.

drbjozsef # 2021.03.02. 07:08

tmisi024,

Ja, hogy nem jogi kérdés.

Alapvetően, ha nem akarnak kiköltözni, akkor arra még ne számíts, hogy idén beköltözhetsz. Talán még jövőre sem, a vészhelyzettől is függ. Úgyhogy ráérsz még problémázni.

De én nem hinném, hogy ez probléma lenne, nem fognak ott táborozni, az unalmas. Vagy agyonvernek, vagy elmennek.

Jogi szempontból igen, ha zaklatnak, feljelentést tehetsz a rendőrségen.

tmisi024 # 2021.03.02. 06:20

1/1 ház tehermentes, beköltözhető, a kiköltöztetést értem, hogy működik csak az a része érdekelne, hogy aki járt már igy, hogy utána a nyakukra jártak meg zaklatták őket mit tudott csinálni. Itt sajna nagyon úgy nêzki, hogy a ház elé fognak táborozni és ha majd rájuk hivom 1-2x a rendőröket nem hiszem, hogy az megoldaná ezért keresnék alternatív dolgokat amiket ti tapasztalatok alapján szereztetek

drbjozsef # 2021.03.02. 05:26

tmisi024,

Kérni kell a végrehajtótól megfelelő időben az ingatlan átadását a Vht. szerint.

Vagy nem erre gondoltál?

tmisi024 # 2021.03.01. 17:58

Sziasztok! Nyertem egy árverési licitet még 20 nap mire jogerőre emelkedik és cigányok lakják ugye akik állandóan fenyegetnek a szokásos meghalsz stb szöveggel, de ezt már jeleztem a végrehajtónak. Olyan kérdésem lenne, hogy aki jártasabb nálam ilyen téren mit szokott csinálni vagy hogy oldja meg az ilyet. Oda szeretnék költözni míg felújítom, de csak addig. Amugy normálisabb fél cigányokra kell gondolni csak állitolag a barátok rokonok ahogy ők fogalmaztak kannibál cigányok. Remélem nem off topik, előre is köszönöm a válaszokat

Szomorú örökös # 2021.03.01. 17:01

Anonim Kovacs Istvan

rettegünk, hogy reagálna bármilyen panasz tételre

Hát pl. lehet, hogy utána már nem köszönne udvariasan a lépcsőházban...

drbjozsef # 2021.03.01. 13:27

Albérlet?

Akkor mi a gond? Huss.