Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


szomszéd általi zaklatás - feljelentés lehetőségei

Zsuzsanna880814 # e-mail 2021.04.16. 12:50

Semmi ilyenről nincs szó. Annyi hogy főút és az millió felett lenne. A szomszéd lenne a legolcsóbb. A vízügynek sem jó átfúrni. Az a baj hogy 3 éve nálam dolgozott a szomszéd lánya és amiért a fizetésért dolgozni is kellett volna közölte nem dolgozik de fel se mond, így kirúgtam. Most szerintem bosszúból csinálják ezt. Pedig tanúk is, jegyzőkönyv is volt a múltbéli hülyeségére.

Szomorú örökös #   2021.04.14. 14:36

Zsuzsanna880814

Csak egy kérdés: nem lehet, hogy eszmei megosztású - pl. kerítéssel leválasztott - osztatlan közös tulajdonon van az ingatlanod a szomszéddal és azért van ez a helyzet? Ott valóban több településen csak egy víz és szennyvízbekötési lehetőség van többnyire. Nekem az előző lakhelyemen volt ilyen a közvetlen oldalsó szomszédomnál, ők is eléggé sokat veszekedtek emiatt. Ott pl. az egyik ingatlanrésznél hiába volt egy részen utcafrontja, ott eleve be se tudták volna vezetni a szennyvizet meg a vízvezetéket, mert az egy lakóépület alatt kellett volna áthaladjon. Ilyen esetben valóban meg kell valahogy egyezni a szomszéddal.

Szomorú örökös #   2021.04.14. 07:54

Intézze el a vízmű, ha csak így köt.

Mivel nagy valószínűséggel nem kötelező ez a rákötés a szolgáltató részéről - gondolom ha a feltételek nem adottak, akkor esetleg visszautasíthatják - ezért úgy gondolják, hogy a szolgáltatást megrendelő lakó intézze el a szomszédjával.

Egyébként a XXI. században szerintem az sem lehetne akadály, hogy alul átfúrják azt a főutat a csatornavezeték rákötése céljából. De mivel nem ismerjük a konkrét helyszínt és a valós lehetőségeket, szabályokat, így ez is maximum csak egy találgatás.

drbjozsef #   2021.04.14. 07:18

Akkor meg mi közöd hozzá, ha "csak így köt"?
Intézze el a vízmű, ha csak így köt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsuzsanna880814 # e-mail 2021.04.14. 07:01

Kell a szomszéd mert a vízügy csak így köt.

drbjozsef #   2021.04.13. 21:23

A szomszéd hozzájárulása kell a közterületen lévő csatornára való csatlakozáshoz.

Ahhoz biztosan nem. Legfeljebb, hogy átvezesd a csatornádat a területén, vagy ott csatlakozz be az ő csatornájába, ami a közterületre vezet.

Ha nincs megegyezés, bíróságon ki lehet kényszeríteni a szolgalmi jog bejegyzését, és a rákötés tűrését. Ez egyrészt persze nem két nap, másrészt csak akkor ítélik meg, ha máshogyan nem, vagy csak jelentős többletköltséggel lehet enélkül megoldani.

Főszabály szerint, ha "megoldható", akkor azt kell megoldani.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Zsuzsanna880814 # e-mail 2021.04.13. 21:16

Tisztelt Címzett!

Szennyvízcsatorna kiépítés a probléma. A szomszédra akarnak a vizesek kötni. A szomszéd hozzájárulása kell a közterületen lévő csatornára való csatlakozáshoz. Nem egyezik bele pedig pénzt is ajánlottunk. Mit lehet ilyenkor tenni? A gerinc a túl oldalon van, főút így az drágább is illetve a vizesek is ki akarják ezt a megoldást hagyni. A másik szomszéd magasabban van így ő kiesik.

drbjozsef #   2021.03.02. 08:08

tmisi024,

Ja, hogy nem jogi kérdés.

Alapvetően, ha nem akarnak kiköltözni, akkor arra még ne számíts, hogy idén beköltözhetsz. Talán még jövőre sem, a vészhelyzettől is függ. Úgyhogy ráérsz még problémázni.

De én nem hinném, hogy ez probléma lenne, nem fognak ott táborozni, az unalmas. Vagy agyonvernek, vagy elmennek.

Jogi szempontból igen, ha zaklatnak, feljelentést tehetsz a rendőrségen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tmisi024 # e-mail 2021.03.02. 07:20

1/1 ház tehermentes, beköltözhető, a kiköltöztetést értem, hogy működik csak az a része érdekelne, hogy aki járt már igy, hogy utána a nyakukra jártak meg zaklatták őket mit tudott csinálni. Itt sajna nagyon úgy nêzki, hogy a ház elé fognak táborozni és ha majd rájuk hivom 1-2x a rendőröket nem hiszem, hogy az megoldaná ezért keresnék alternatív dolgokat amiket ti tapasztalatok alapján szereztetek

drbjozsef #   2021.03.02. 06:26

tmisi024,

Kérni kell a végrehajtótól megfelelő időben az ingatlan átadását a Vht. szerint.

Vagy nem erre gondoltál?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tmisi024 # e-mail 2021.03.01. 18:58

Sziasztok! Nyertem egy árverési licitet még 20 nap mire jogerőre emelkedik és cigányok lakják ugye akik állandóan fenyegetnek a szokásos meghalsz stb szöveggel, de ezt már jeleztem a végrehajtónak. Olyan kérdésem lenne, hogy aki jártasabb nálam ilyen téren mit szokott csinálni vagy hogy oldja meg az ilyet. Oda szeretnék költözni míg felújítom, de csak addig. Amugy normálisabb fél cigányokra kell gondolni csak állitolag a barátok rokonok ahogy ők fogalmaztak kannibál cigányok. Remélem nem off topik, előre is köszönöm a válaszokat

Szomorú örökös #   2021.03.01. 18:01

Anonim Kovacs Istvan

rettegünk, hogy reagálna bármilyen panasz tételre

Hát pl. lehet, hogy utána már nem köszönne udvariasan a lépcsőházban...

drbjozsef #   2021.03.01. 14:27

Albérlet?

Akkor mi a gond? Huss.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Anonim Kovacs Istvan # e-mail 2021.03.01. 14:13

Segítség kérés, az újépítésű papírvékony fal túloldalán erőszakosan tomboló szomszéd kezeléséhez

Frissen költöztünk új albérletbe, bár tudtuk, hogy kockázatos szomszédok és a papír vékony gipszkarton és itong falak miatt, de a megtekintésekkor csend volt és a lakás is álomszerű. Beköltözés után sajnos azonnal ki is derült, hogy az egyik szomszéd bérlő bizony több mint problémás. Külsőre nagyjából 2m magas 120kg, afféle focista ultravezér karakter, annak minden sztereotíp jellemzőjével, aki barátnőjével és annak gyerekével él együtt, ijesztő termete ellenére udvariasan köszön a lépcsőházban. A falakon keresztül azonban napról napra szóról szóra tökéletesen hallhatóan erőszakos. Mindamellett, hogy termetéből fakadóan az alap beszéd hangereje is felér egy átlagos ember üvöltésével, időről időre halljuk ahogy 20-30 percen keresztül torkaszakadtából üvölt a barátnőjével, „Megöllek bmeg, te mocskos kva!”, „Kussoljál mert szétverlek, bmeg!” illetve a gyerekkel is, miszerint „Anyád egy XYZ helység ge nyelő rinca!”, és ezek variációi, De hallottunk már „Hol a fzban van a kva árú bmeg?”. (Párat ezekből a dühkitörésekből könnyedén fel is tudtuk venni a fal másik oldaláról.)

Teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy mi tévők legyünk! Mivel bármit lépünk, (főbérlőjének szólunk, cetlit hagyunk az ajtaja előtt, vagy rendőrt hívunk rá), mivel mi vagyunk az új beköltözők teljesen egyértelmű, hogy a panasztevők mi vagyunk, már csak azért is, mert bár a házvezetőtől tudjuk, hogy a szembe szomszédok, sőt még a kettővel alatta levő lakók életét is megkeseríti, csak nekünk van közös falunk velük, így ilyenformában (pláne a hallottak alapján) rettegünk, hogy reagálna bármilyen panasz tételre, (széttöri az autóm, barátnőmet, engem, a lakást)...

Sajnos még a nevét sem tudtuk kideríteni, (hogy esetleg utána kérdezzünk a rendőrségen), mert a bérleti szerződést, egy hasonlóan rossz alkatú ismerősének cégén keresztül kötötte (kb fél éve, egy évre), hogy el tudják számolni a bérleti díjat.

Kérem, ha van valami ötletük hogyan lehet egy ilyen helyzetet kezelni úgy, hogy ne rajtunk csattanjon az ostor, segítsenek! Mindamellett, hogy csodálatos álom otthonunk (amibe amúgy nem kevés pénzt is öltünk), így gyakorlatilag élhetetlen, az elmúlt hetekben már a korábban betartott házirendben leírt este 8-tól reggel 8-ig tartó csendes időszakot sem tartják be és a nappali tombolások mellett, már késő este, illetve a hajnali órákban esetenként 5-6kor, is elkezdődtek az üvöltözések és csapkodások, amivel így már az élethez szükséges minimális alvástól is elkezdett minket megvonni!

Köszönöm segítségüket!

Avila # e-mail 2021.01.15. 13:02

Tanácsot szeretnék kérni.
A szomszédos telek tulajdonosával egy jogsértő határozat miatt bírósági keresetet nyújtottunk be. Egyelőre várjuk a fejleményeket. Amennyiben a bíróság azt jóváhagyja, nem kezdheti el azt a jogsértő tevékenységet, amit szeretne. Ezért úgy gondolta, hogy változatos módon keseríti meg az életünket. Kerítés mellé telepített baromfiudvar (védőtávolságon belül), a házunk előtti füves rész módszeres kijárása autóval, hogy aztán majd a sárgödörből rácsaphassa a sarat a falra, a ház előtt járkál fütyörészve fel-alá, zseblámpával bevilágít az ablakon az utcáról, kiszúrta az autónk gumiját, fel rakott egy feliratot jól látható helyre, nekünk címezve, vasárnap reggel 6-tól döngöli a földet, stb.
Mit tudunk tenni? Ha feljelentem zaklatásért, legfeljebb azt mondják a rendőrök, hogy nincs bizonyíték. Egyszer már kihívtam őket, amikor itt ólálkodott, de csak rászóltak, hogy húzzon el, nyilván azt kiröhögi, mert azóta se áll le, de a rendőrök se mondtak semmit mit csináljak, pedig elmondtam nekik mi a helyzet. Mit lehet ilyenkor tenni?

gerbera317 # e-mail 2021.01.12. 13:29

ha még egyszer ki kell jönniük, akkor feljelentést tesznek
Ez azért hihetetlen, mert a rendőrség még a családi verekedésbe se avatkozik bele, nemhogy egy állítólagos bútortologatásba. Itt valaki nagyon túlspilázza a dolgokat.

drbjozsef #   2021.01.12. 07:07

Ha azt akarod, hogy ne legyen alaptalan a feljelentés, akkor kezdjetek el bútorokat húzogatni.

Ha azt akarod, hogy ne jelentsenek fel, azért nem tehetsz semmit. Feljelentést tenni nem tilos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Dreenn # e-mail 2021.01.11. 21:35

Jó napot!
Egy panel lakásban lakunk (saját tulajdon), az elmúlt kb 1-1,5évben nem lakott senki a lakásban, egészen decemberig, amikor a párommal beköltöztünk.
Az alattunk lakó már kétszer hívta ki ránk a rendőrséget, hogy egész nap bútorokat húzogatunk, és nem tud tőlünk aludni/pihenni.
Hozzá tenném, hogy semmi ilyen tevékenységet nem folytattunk, még a falra sem merünk felfúrni semmit hétvégén (vitrin/polc), nehogy ez legyen a probléma.
A rendőrség a tegnapi napon azt mondta, hogy ha még egyszer ki kell jönniük, akkor feljelentést tesznek ellenem.
Mit tudok tenni ilyen ügyben, ha tényleg semmi hangos tevékenységet nem folytatunk, csak alaptalanul vádaskodnak?

rigoz # e-mail 2020.12.14. 11:10

Ja, jól van! ????

wers #   2020.12.14. 10:51

A mosolyom, hogy tanulékony vagy, nem vársz gerberára

rigoz # e-mail 2020.12.14. 10:50

Mert kinek címezze, Kis Pistának? Wers... :) :O

wers #   2020.12.14. 10:45

renőrkapitányságnak címezve

:D

rigoz # e-mail 2020.12.14. 10:34
  • renőrkapitányságnak címezve és megküldve, mielőtt Gerbera kínjában ezzel szórakozna megint...
rigoz # e-mail 2020.12.14. 08:54

@Sándor0510: Feljelentést lehet tenni írásban az elkövetés helye szerint illetékes rendőrkapitányság felé garázdaság, illetve testi épség elleni cselekménnyel fenyegetéssel elkövetett zaklatás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja, illetve rongálás vétsége (illetve tulajdon elleni szabálysértés) elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Javasolt, hogy valamennyi sértett írja alá azt. És azt írásban, tértivevényes levélben vagy - ha van Ügyfélkapuu regisztrációja - az ún. Innova-portálon (ugyintezes.police.hu) tegyék meg!

Illetve kérjék a személyes adataik - nevükre is kiterjedő - zárt kezelését, illetve lehet kérni ezzel egyidejűleg távoltartás elrendelését és személyi védelem biztosítását.

A rendőri intézkedés ellen pedig - 30 napon belül - az alapvető jogok biztosához vagy az intézkedő rendőröket alkalmazó rendőrkapitányság vezetőjéhez címzett és benyújtható panasznak van helye.

Sándor0510 # e-mail 2020.12.14. 08:06

Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni.
És társasház egyik lakásában élünk. Saját tulajdon.
A közvetlen szomszédban egy fiatalember lakik a barátnőjével és a gyermekükkel.
A fiatalember, legyen Béla, rendszeresen részeg vagy éppen drogozik.
Eddig csak kiabált a párját bántalmazta. Viszont az utóbbi hetekben elkezdett minket is zaklatni.
Üti a két lakás közti falat, rúgdossa a bejárati ajtónkat, és fenyegetőzik,hogy "meg fog ülni minket és a többi szomszédot is. 2 nappal ezelőtt megrongálta a virágainkat is.
Nem tudunk már tőle aludni, a saját otthonunk kényelmét nem tudjuk kihasználni a folyamatos zajok és zaklatások miatt.
A barátnőm retteg,mikor nem vagyok otthon már a villanyt alig meri felkapcsolni, nehogy a szomszéd észrevegye, hogy otthon van.
Többször is kihívtuk rá a rendőrséget,de sosem történik semmi. " Amíg nem történik fizikai erőszak addig nem vihetik el."
Mi a teendő ilyenkor?