osztálypénz


1kisember # 2016.08.19. 13:29

Pontosabban!

A kisfiam jár abba az osztályba.

1kisember # 2016.08.19. 13:26

Köszönöm a választ!

Egy szülő vagyok abból az osztályból. Körlevél volt, a viszontválaszok is,

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.19. 11:04

Én kérek jogi állásfoglalást mi tévő legyek
Miért, te ki vagy az ügyben? Amúgy szerintem azt teszel, amit akarsz.

(Ilyen kérdések olvastán mindig a magyarberki, régi sarkantyú jut eszemben, pláne 35 Reaumur fokos hőségben.)

1kisember # 2016.08.19. 09:35

Tisztelt Mindenki!

Alább bemásolt levelet kaptuk egy szülőtől. Én kérek jogi állásfoglalást mi tévő legyek, jogos-e a benne foglaltak külön-külön, egyebek.

Lett gyors hozzászólás, amik igen durvák, személyeskedők, és ezek nagyon ragaszkodnak a befizetés. 2 évvel ezelőtti megszavazásra hivatkozva. (ha fontos, ezt is bemásolom).
Nagyobb számba nem reagáltak eddig.
Hol, hogy kell befizetett összeget tartani, felhasználni, igazolni dönteni mikor mire mennyit stb.

Szóval eléggé tudatlan vagyok ebbe, ezért is kérek teljes felvilágosítást, amivel hivatkozhatok adott esetben.

Köszönöm!

"Tisztelt Szülők!

Elnézést kérünk ha az alábbiakkal zavarnánk bárkit.

Ha valaki nem ismerné az alábbi linkekben írottakat, tanulmányozza szülői értekezlet előtt. Ezek ismerete a későbbiekben is hasznos lehet a javaslatok, ígények, döntések előtt, járó kedvezmények, ingyenesség kapcsán.

Kezdőlap= http://www.mszoe.hu/index.php?…

Nekünk az egész anyagból ezek tartalma azok, amiket kiemelten ajánlunk.

http://www.mszoe.hu/index.php?…

http://www.mszoe.hu/index.php?…

http://www.mszoe.hu/index.php?…

Ezeken kívül még sok egyéb hasznos tudnivaló olvasható a teljes anyagban.

Osztálypénz, vagy hasonló részünkről:

Mi ezekre befizetni nem kívánunk, ellene vagyunk kezdetektől. Pénzünket jobbnak tarjuk ha nálunk van több okból. Bármilyen majdani programra, vagy más kiadásra a gyűjtést meg tudjuk itthon oldani, továbbá el tudjuk dönteni mire mikor költünk.
Sem kötelező, sem hátrányos nem lehet senki felé, ha bármi okból nem fizet az esetleges többségi kívánalom ellenére.Természetesen elsődleges a törvényi elírás ha van.

Ha mégis befizetés a döntés valami nyomós okból (közölni ezt), akor legyen minden pénzmogás másnapján számlás igazolással ez emailba közölve mindenki felé, valamint hol, és hogy van tárolva a befizetett összeg. Évzáró előtt pedig kb 2 héttel előbb a maradék visszafizetése.
Ha adott esetben ezek valamelyike nem történne meg, pár napon belül legyen szülői értekezlet, és ott a visszafizetések történjenek meg. Ezek legyenek írásba rögzítve, és mindenki által aláírva mint kifejezett igény erre. A jelenleg megmaradt összegből mi kérjük vissza ami nekünk jár, szülői értekezleten.

Más:
Gyerekeink előnyös feladata lehetne, ha a napi-heti papír zsebkendő, wc papir, szalvéta adagjukat a táskájukba hordanák, Ők gondoskodnának róla, azt használnák szükségük szerint. Elég lenne csupán mini tartalék az osztályba. Azon könyvek amik nem fontosak xy ideig otthon is, maradhasson a terembe táskakönnyítés miatt.

Ha valaki a fentekkel nem ért egyet, jobb ötlete, egyéb meglátása van, kérjük írja meg körlevél módon.

Végezetül kérjük mindenkitől az előzőek támogatását köszönettel!"

C a s a b l a n c a # 2011.06.21. 08:19

Az egész probléma alapja az OSZTÁLYPÉNZ.
Felháborító, hogy osztálypénzt szednek, amit évekig gyűjtenek. Számoljunk csak! 2-3 évig begyűjtenek 20-25 főtől havonta 1.000.- vagy 1.500.- Ft-ot, hogy majd ballagásra fordítsák az összeget. Ez az összeg simán eléri a félmilliós tételt is. Mi a fene kerül félmillió forintba egy ballagáson? A virág? A tanároknak ajándék?

És egyáltalán! Milyen alapon kötelező ez a fajta hozzájárulás? Ha ilyen drága mulatság a ballagás, akkor egyáltalán minek ekkora feneket keríteni neki???

Undorító! Mindenütt a pénzlejmolás, haszonszerzés, sutyi...

Ki nem unja ezt még!?

stampedli # 2011.06.19. 11:01

mindenesetre köszönöm mindenkinek a tájékoztatást. nem szaladgáltunk a rendőrségre rögtön egyébként, csak akkor ötlött fel a dolog, mikor a tanuló szülei át akarták hárítani a felelősséget, meg bírósággal kezdtek fenyegetőzni.

köszönöm

pazs # 2011.06.15. 07:26

Dr.Attika: hát nem vagyok meggyőzve, szerintem el kell választani a tényleges helyzetet (rá van bízva) a jogi helyzettől (nem lehet rábízni).

Lhotse # 2011.06.15. 05:59

És miért ne lehetne a gyerekre rábízni a pénzt? Sikkasztásra szavazok. :)

Dr.Attika # 2011.06.15. 04:14

Pazs!

A sikkasztás törvényi tényállása úgy kezdődik, hogy "Aki a rábízott idegen dolgot.."

Ha a rábízás semmis, akkor nincs rábízva.

nanemaaa # 2011.06.14. 19:57

Nálunk az of csinálja. Nem szólt róla senki, hogy nem teheti. Miért is ne tehetné? Ha a szülők beleegyeznek.....megbízzák?

marcika # 2011.06.14. 15:34

Az osztályfőnökök/tanárok nem foglakozhatnak az (osztály)pénzzel kb 3-4 éve. Ezt valamelyik szülő szokta felvállalni. Jobb helyeken bankszámlát nyitnak és oda utalják a szülők a pénzt.

nanemaaa # 2011.06.14. 14:32

Szerintem is megállja a helyét a sikkasztás. Mellesleg az ofőnök felelőssége is a "veszteség", hiszen egy kiskorút nem lehet ilyen feladattal felruházni. Fizessék ki fele-fele arányban, és akkor mindketten tanulnak belőle.
De ha az a fontos, hogy bíróság, sőt ítélet legyen belőle, akkor hajrááá, irány a rendőrség és feljelentést kell tenni.

Mosza!
A politikai purparlé helyszíne másik topicban található. :(

kovacsz # 2011.06.13. 17:33

közönséges sikkasztés.
Mielőtt azonban bárki is a rendőrségre futna, nem lenne jobb a kasszába visszatenni a hiányzó összeget?

stampedli # 2011.06.13. 09:57

Akkor most megállhat a kiskorúval (esetleg mással) szemben bármiféle büntetőjogi felelősségrevonás, és/vagy polgári peres úton lehet csak az eltűnt pénz nyomára jutni-azt visszakapni?

hunfrakk # 2011.06.09. 19:42

18 éves kor alattiak kiskorúak

büntetőjogilag 14-18 közöttiek: fiatalkorúak

stampedli # 2011.06.09. 19:19

és beszéljünk nem kiskorúakról, fiatalkorúakról, 17 évesek. Ha ez jelenthet vmit...

stampedli # 2011.06.09. 19:17

Mi szülők is hibásak vagyunk valahol, a gyerekeket nem hibáztatom, az ofinak ez az első osztálya, tanult ő is belőle, őt sem tudom hibáztatni :)
2 éva alatt összeszedett pénzről van szó, havi 1000-1500 ft-ról. Gyüjtögettek, ballagásra stb. De így jártak sajnos. Viszont a gyermek szülei az osztályt-osztályfőnököt fenyegetik perrel, és ez kicsit durva azok után, hogy nem tudott elszámolni 100-200ezer közötti összeggel. Eddig nem követelte senki, ha kérték, akkor elkerülte a számadást. Most is kb 2 hét volt mire hajlandó volt bevinni a maradékot, és az "elszámolását". Szerződés nem volt, az igaz, de a pénz nem az övé volt, és nem kevés. Valamit csak lehet vele kezdeni, h a gyerkőcök ne azzal kezdjék az életet, hogy igazságérzetük ennyire csorbuljon!

köszi a reagálásokat különben :)

vacsi # 2011.06.09. 11:51

A legidősebb gyerekemnél, még általánosban merült fel először az "osztálypénz" intézménye.
Mivel mi anyagilag soha nem álltunk úgy, egyetlen fillért is kidobhassunk az ablakon, én rögtön szóvá tettem, hogy én nem fizetek, csak a tényleges kiadásokat fedezem. Ez mind a 4 gyerekemnél a továbbiakban így működött: az osztályban szedegették az osztálypénzt, én akkor fizettem, ha a tényleges kiadás (kirándulás, osztálybuli, stb.) felmerült! Ennek volt még egy haszna: minden kiadást pontosan meg kellett határozniuk, fillérre, hiszen én azt ellenőriztem, így az osztály számára is követhetővé váltak a kiadások!

pazs # 2011.06.09. 06:50

Dr.Attika: ha nem szerződés alapján tart valaki magánál idegen dolgot és rendelkezik azzal sajátjaként vagy jogtalanul eltulajdonítja, akkor az nem lehet sikkasztás? Nocsak.

Dr.Attika # 2011.06.08. 20:17

Üdvözlet Stampedli!
Kiskorú nem köthet ilyen "osztálypénzt beszedő" szerződést. Ha kötött is, akkor érvénytelen. Sikkaztás már csak ezért sem kerülhet szóba.

Egyjogász # 2011.06.08. 20:10

Azért ez érdekes, mennyi "osztálypénzt" szedtek ebben a középiskolában, hogy 200eFt hiánya évekig fel sem tűnt? Meg mi a fenére dobott össze az osztály ilyen nagyságrendű pénzeket? És ha összedobta, akkor azt nem költötték el? Abból százezres nagyságrendű zsét csak úgy le lehetett nyúlni?

Annó ez úgy ment nálunk a középiskolában, hogyha kellett valamire pénz, akkor az ofő megmondta, hogy pl. a kirándulásra mindenki fizessen be 10e Ft-ot, azt ő szedte be, de ez a pénz a kirándulásra igazoltan fel is lett használva. Ilyen soha fel sem merült, hogy csak úgy dobjunk össze százezreket, aztán azt majd valaki (pláne az egyik gyerek) őrizgeti.

De végül is nem rossz lecke ez a gyerekeknek az életre...:)

stampedli # 2011.06.08. 17:15

köszönöm.

hunfrakk # 2011.06.08. 16:11

sikkasztás vétsége

BTK. 317. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a sikkasztást kisebb értékre követik el.

Lhotse # 2011.06.08. 16:07

Igen a felelősség a tanulót terheli. Büntetőjogi: sikkasztás. Polgári jogi: vissza kell adja a hiányzó pénzt.

stampedli # 2011.06.08. 14:46

Üdvözlet!
A kérdésem a következő lenne. Középiskolásokról van szó, 17 évesek. Az osztály megbízott egy tanulót, aki elvállalta, hogy szedi az osztálypénzt. Éveken keresztül szedte, de mikor megkérték egyszer, hogy számoljon el a beszedett pénzzel, kiderült, hogy hozzávetőlegesen 150-200 ezer forint hiányzik. Terhel-e valakit valamilyen felelősség (akár büntetőjogi is), és hogyan lehetne az eltűnt pénzt behajtani azon, aki felelős s dologért?

köszönöm