sikkasztás? csalás?


Szomorú örökös # 2021.11.15. 19:16

frescohu

Ja, és nem ártana, ha egyoldalúan felbontanátok vele a szerződést, ami szerintem jelenleg jogilag még érvényes.
De azért egy ügyvéddel kozultálnék, nehogy a végén a vállalkozó perelje be a társasházat, ha kiderül, hogy jogellenes volt a szerződésbontás.

Szomorú örökös # 2021.11.15. 18:56

frescohu

Nem az a kérdés, hogy csalt-e, hanem az, hogy ez jogilag fogható-e.

Jogilag leírták már neked, hogy előbb egy tértivevényes levél neki, aztán jöhet a fizetési meghagyás.
Te itt elsőre mindjárt csalónak akartad kikiáltani. Az nem mentegetés, ha leírom, hogy ebben óriásit tévedsz.

frescohu # 2021.11.15. 18:50

Szomorú örökös:
Nem nagyon értem, hogy egy bizonyíthatóan csaló kivitelezőt miért kell mentegetni, és a károsultról azt feltételezni, hogy " a kérdezőnek kevés az, hogy visszakapja a pénzét, a vállalkozón példát szeretne statuálni."
Nagyon örülnék neki, ha valamikor sikerülne visszaszerezni a társasház pénzét.
A kivitelezőnek azért kellett valamennyi munkát elvégezni, mert a megállapodás szerint nem kért előleget, viszont egy napi munka után mégiscsak kikönyörgött 370.000.- forintot, aztán azonnal eltűnt, elérhetetlen. A telefont nem fogadja, a levélre és SMS-re nem reagál. Csak a felesége igér mindíg visszahívást és másnapi munkavégzést.
Nem az a kérdés, hogy csalt-e, hanem az, hogy ez jogilag fogható-e.

Szomorú örökös # 2021.11.14. 12:40

drbjozsef

"Mivel vett anyagot, valamit csinált, ez pont elég ahhoz, hogy nemigen merülhet fel a csalás.

sőt: „a vállalt munkának kb. a 20 %-át végezte el, aztán abbahagyta

A csalók általában idáig el se jutnak, simán lelépnek a pénzzel már az elején.
De ezek szerint a kérdezőnek kevés az, hogy visszakapja a pénzét, a vállalkozón példát szeretne statuálni.

drbjozsef # 2021.11.14. 10:14

frescohu,

Nem. A csalás az, hogy ha a pénz felvevőjének _eleve_ nincs is szándékában elvégezni a munkát. Mivel vett anyagot, valamit csinált, ez pont elég ahhoz, hogy nemigen merülhet fel a csalás.

Eredeti kérdésedre : tértis levélben, szerződés szerinti címre, fizetési felszólítást küldenék, részletezve mit miért mennyit hova fizessen vissza, határidővel. Ha ezt nem teszi meg, akkor utána mehet az FMH, nem kell rögtön a bíróság. Aztán ha ellentmond, majd a bíróságon elvitatkozhattok a dolgokon.

Szomorú örökös # 2021.11.14. 09:58

frescuhu

az nem csalás, ha valótlan indokokra hivatkozva kér előleget? Pl. az állvány bérlési díjára és a kaucióra, de nem bérelt állványt:

2 hét után ez még nem az szerintem. De nem is a 72 lakó bármelyikének a joga ezt megítélni. Ezért fizetjük ugyanis a rendőrséget.

frescohu # 2021.11.14. 08:47

Nem vagyok jogász, ezért kérdem: az nem csalás, ha valótlan indokokra hivatkozva kér előleget? Pl. az állvány bérlési díjára és a kaucióra, de nem bérelt állványt:

Szomorú örökös # 2021.11.14. 00:51

frescohu

Megértelek és elfogadom. Ettől viszont még rossz topikba tetted fel a kérdésedet, mert nem büntetőjogi a téma, akárhogy is próbálod csűrni-csavarni. Itt simán polgári tartozása van a ház felé a vállalkozónak, mivel a pénzt nem ellopta, elcsalta tőletek, hanem ti adtátok oda neki előlegként. Így ha nem végzi el maradéktalanul a munkát, amivel megbíztátok, akkor közjegyző és fizetési meghagyás a helyes jogi útja.

drbjozsef # 2021.11.13. 19:17

frescohu,

Itt is ugyanazt tudom kérdezni : miért fontos, hogy csalás vagy sikkasztás (amúgy szerintem egyik sem)? A 72 ember pénze nem érdekli a 72 embert? Miért büntetőjogi kategóriát keresnek, ahelyett, hogy bírósághoz fordulnak?

frescohu # 2021.11.13. 14:04

Szomorú örökös: igen, mindenkinek lehetnek váratlan nehézségei. Csak nehéz ezt feltételezni, mert amíg a pénzt nem kapta meg, minden nap telefonált, azóta legfeljebb a felesége veszi fel, aki mindíg közli, hogy most nincs otthon, de este visszahív.
Nem a saját pénzemről van szó, hanem 72 személy vagyonáról.

Szomorú örökös # 2021.11.13. 11:00

frescohu

Én várnék vele mindenképpen decemberig. Az a két hét még nem akkora határidő csúszás.
Tudom, hogy magasról teszel rá, de nálunk két utca is hónapok óta fel van túrva, az egyiknek ráadásul november végére készen kell lennie - természtetesen egyáltalán nem úgy áll, hogy ez teljesülni is fog. Mégis mindenki szépen türelmesen kivárja a végét és max. magában háborog miatta.

Az milyen akadályoztatás lehet, hogy két hete azt állította telefonon, hogy pár perc mulva megérkezik az állvány és kezdik a munkát, viszont azóta a telefont sem veszi fel?

Nagyon gyorsan ítélkezel! Megértem, hogy sok kókler és csaló dolgozik az építőiparban, de ettől még vannak tisztességes emberek is, és a ti vállalkozótoknak is lehet akár olyan problémája is, ami miatt nem tudta tartani a szerződéses határidőt. De ez nem jelenti egyből, hogy nem fogja megcsinálni és elszámolni a pénzzel a végén.

frescohu # 2021.11.13. 10:50

Szomorú örökös: A szerződés szerinti határidő már 2 hete lejárt és mivel kültéri munkáról van szó, valószínűleg az idén már nem is lehet pótolni. Az milyen akadályoztatás lehet, hogy két hete azt állította telefonon, hogy pár perc mulva megérkezik az állvány és kezdik a munkát, viszont azóta a telefont sem veszi fel?

Szomorú örökös # 2021.11.13. 10:24

frescohu

az anyagot meghozza, de se a Társasház nevére szóló számlát nem ad, sem saját számlát, így a költség nem könyvelhető

Mennyi ideje nem jelentkezik és nem lehet elérni? Én úgy gondolom, hogy nem akkor kell neki mindenről számlát adni, amikor mondjuk előleget vesz fel, hanem akkor, amikor a munka készen van. Az előleg azért előleg, mert azzal is a végén kell(ene) elszámolnia. Ha nem túl régóta van ez az állapot, akkor én türelmesen várnék még egy kicsit és nem azonnal jogi eszközökkel támadnék, mert ha csak valóban akadályoztatva van a vállalkozó és azért nem fejezte még be a munkát, akkor jó esetben simán elbukhatjátok.

frescohu # 2021.11.13. 08:55

Tisztelt Fórumozók,
lehet-e csalásnak vagy sikkasztásnak minősíteni, ha az építési vállalkozó a Társasházzal kötött vállalkozási szerződés alapján előleget vesz fel az anyagra, az állvány bérlésére és a munkadíjra, de:

  • az anyagot meghozza, de se a Társasház nevére szóló számlát nem ad, sem saját számlát, így a költség nem könyvelhető,
  • heteken keresztül hitegetett azzal, hogy másnap tudja bérelni az állványt, de ebből semmi nem lett. Volt, hogy telefonon azt közölte, hogy 10 perc mulva érkezik az állvány, de később arra hivatkozott, hogy az autó defektet kapott.
  • a vállalt munkának kb. a 20 %-át végezte el, aztán abbahagyta. Telefonon nem érhető el, a levélre nem válaszol.

Összességében a részére adott 370.000.- Ft-ból anyag+munka fedez kb. 120.000.- Ft-ot, de erre sincs számla.
Másik kérdés: lehet-e a szerződés alapján közjegyzői fizetési meghagyást indítani, vagy csak egy bírósági eljárás után?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.08. 15:02

Lehet - csak arra nem biztos, hogy nyomozni kezdenek. És nem is értesülsz róla hivatalosan, akár igen, akár nem.

Félsz?

Megjegyzem, ha csak ennyi konkrétumod van, mint amit itt előadtál, az nagyon kevés lesz egy fellebbezéshez. Névvel vagy névtelenül.

Jutka70 # 2020.01.08. 14:57

azt szeretném kérdezni névtelenül lehet feljelentést tenni?

drbjozsef # 2020.01.05. 21:38

gerbera,

szerintem kisebb telepulesen elofordul, hogy egy kepviselo a Klarika, a helyi vegyesbolt eladoja, vagy effele. Siman fogalma sics, mi a teendo. Bar az is igaz, a polghivnal vagy vmelyik ellenzeki partnal lehetne keresni valami jogot legalabb messzebbrol mar latott embert...

gerbera317 # 2020.01.05. 18:52

Ha a kérdező magánszemély, hogyan jutott olyan adatok birtokába, amelyekkel minimum valószínűsíteni tudja az állítása szerinti tényállást? Ha viszont hivatalból szerzett ezekről tudomást, hogyhogy nem tudja, mi a teendő ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.05. 13:58

Konkrétumot, könyörgöm, konkrétumot! (Ez itt nem a politikai pamfletek világa.)

Jutka70 # 2020.01.05. 13:49

képviselő, 20 évig ment a nagy semmi, most is az készül új borításban, ez ellen szeretnénk tenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.05. 13:48

Mi az, hogy hiányzik? Ki állítja? Honnan veszi? Hogyan valószínűsíti legalább?

Hapciusz # 2020.01.05. 12:20

Rendőrség, sikkasztás gyanúja ismeretlen tettes ellwn

Jutka70 # 2020.01.05. 11:35

Üdv. Azt szeretném kérdezni, önkormányzatban, költségvetésből hiányzik 56mft amivel nem tudnak elszámolni, plusz 9mft adósság is fent áll. Ki az illetékes, hol lehet ezt jelenteni, jelezni?

Rol23 # 2019.11.12. 17:27

Jo estet Mindenkinek.
Nem tudom,hogy a megfelelo helyre irok e,ha nem elnezest kerek....
Par kerdesem lenne amiben nem vagyok jaratos.
Folyamatban levo ugyem volt 2008 ban (feketen dolgoztam,hetek multan sem kaptam fizetest,a fonok kimosolygott,hogy semmit sem tudok csinalni.En pedig vissza mosolyogva ki vettem a kasszabol ami jart,majd ezek utan feljelentett)
A targyalasra mar nem mentem el,kulfoldre koltoztem,nem emiatt.
Majd bo 5 evvel kesobb lattam,hogy koroz a bv birosag 2014 oktoberetol sikkasztas vadjaval,de szinte napra pontosan 5 evre ra,tehat 2019 oktobere ota mar nem vagyok fent az oldalon.
Az elso kerdesem,hogy letezhet e hogy elevult amiert kerestek?
A msodik kerdesem az lenne,hogy ha tavolletemben eliteletek es meg mindig hatalyban van az elfogato parancs ellenem,akkor kerhetek e per ujra felvetelt,amiert tavolletemben iteltek el?(soha nem voltam buntetve)
Valaszaikat elore is koszonom!

Szomorú örökös # 2019.10.04. 15:13

CHIP84

aminek az árát 55.000.- forintot elóre átutaltam az eladónak

Öreg hiba volt! Ez az, amit nem szabad!
Aki az utánvétet megtagadja, az felettébb gyanús...

Ha a rendőrségen feljelentést teszek mekkora a büntetési tétele ennek a cselekménynek?

Az neked tök mindegy, lényeg, hogy te kapd vissza a pénzedet, vagy tévedek?

Mivel az összeget az eladó bakszámlájára utaltam, a számlaszám alapján a rendőrség megtalálhatja-e az elkövetőt?

Egyáltalán nem biztos, hogy az eladó számlájára utaltál.
Hogy megtalálják-e? Ki tudja!