özvegyi,haszonélvezeti jog


Mónyk # 2014.11.05. 17:29

Tisztelt Fórumozók!
Köszönöm Kovács Béla a válaszát.
Megpróbálom röviden.
Egy ingatlanról van szó, melynek 1 tulajdonosa és két haszonélvezője volt egészen 2014.11.04 ,akkor ugyanis meghalt az egyik haszonélvező. Ilyenkor mi a teendő? Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.05. 15:16

Ez így nem fog menni. Próbáld meg értelmesen, és csak a lényeget.

Mónyk # 2014.11.05. 12:01

Tisztelt fórumozók!
Már kértem tőlletek segítséget és kaptam is. Ingatlan tulajdon és haszonélvezetről volt szó ebben.
Bemásolom:
Tisztelt Fórumozók!
Már kértem tőlletek segítséget, és eddig sikeresen vittük az ügyet a Ti segítségetekkel.
A szomszéd fiúról volt ebben szó, aki mostmár az élettársam is. Abba a helyzetbe kerűlt, hogy 2006-ban az Önkormányzattól megvásárolta a házat, majd 2013-ban édesapja és annak élettársa akik holtigtartó haszonélvezeti joggal bírnak 2006 megvásárlás óta, végleg kizárták a házból, majd ajándék visszakövetelés miatt pert indítottak, ez megdőlt, mert nemtörtént ajándékozás.
Most pénzt követelnek, elsősorban lakáshasznállat címén, bizonyítható, hogy a követelt időszakban sem lakott az ingatlanban a fiú, és azóta sem. És még követelnek 3 millió forintot,hogy kiköltözzönek a házból, ez a meghatározott 3millió minden költséget tartalmaz, és a haszonélvezetről is lemondanának. De nem tud fizetni, és nemis akar. Mi az amit most tehet? Január 09-én volt a tárgyallás, és a tárgyallás megkezdésekor kapta kézbe az újabb követelést, ami már nem az ajándékozás visszakövetelése volt, pedig ezért ment, hanem a pénzbeni követelésről szólt, a pártfogó ügyvéd pedig azonnali választ várt, holott valóban a Bírónő adta át az új per tárgyát. Mi lehet tenni ez ügyben? Előre is köszönöm válaszotokat! Újra indították a pert, mert az akkori pártfogó ügyvédjük, nemtudom mitől pártfogó, felmondott, a Tisztelt Bíróságra most újra ajándék visszakövetelése címen de másik ügyvéddel, elküldte őket az új Bírőnő is. Csakhogy most meghalt az eggyik haszonélvező. Most ilyenkor mi a teendő? A kedves papát meg gyámság alá kellene venni, mert sajnos robbantással, fenyegetőzik, ugyan ezt évek óta teszi, de már mi sem tudjuk mire képes. Szinte minden szomszédot feljelentett már, ki tudja milyen céllal. Most Mit lehet és mit kell tenni? Válaszotokat tisztelettel köszönöm.

ObudaFan # 2014.09.18. 10:10

Fecó34

Nélküle csak haszonélvezettel terhelten tudod eladni, úgy meg aligha kell az bárkinek is.

Fecó34 # 2014.09.17. 15:41

Szép napot!

Az lenne a kérdésem,hogy édesanyám meghalt 1998-ban a mostoha apám lemondott a részemre a házról így 1/1 lettem a tulajdonos,viszont özvegyi jog van neki rajta.Közben el szeretném adni a házat mert neki lett egy élettársa és 4 gyermeke akivel elköltöztek egy másik házba amit maguknak építettek. Mit tudok tenni??? neki él még az özvegyi joga(mert hisz nem bejegyzett élettársa van) vagy ha eladom akkor neki is kell részesednie az ingatlan árából?

a válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.08.27. 17:51

andacanavar

Igen, lehet mit tenni, az özvegyi jog korlátozása iránt pert lehet indítani. A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs vagy a bejegyzett élettárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.27. 14:19

A régi Ptk. szerint az özvegy a hagyaték egészén kap haszonélvezetet. Így, ha valóban 2012-ben nyílt meg a hagyaték, akkor ez a kérdés nem kérdés.

andacanavar # 2014.08.27. 11:02

Sziasztok!

Próbáltam utána járni az özvegyi jognak egy problémával kapcsolatban, és azt találtam, hogy az elhunyttal közösen használt lakrészre illeti meg az özvegyet a jog, hogy a korábbi életvitel szerint élhessen ott tovább. Legalábbis én ezt vettem ki belőle. Vita tárgyát az alábbi probléma képezi nálunk: a telken, amin a lakóingatlan áll, amit most az özvegy használ egyedül, található még egy üzem, amit édesapámmal közösen használtunk, de halála után nem sokkal nekem költöznöm kellett, és az üzem azóta teljesen kihasználatlan. Kérdésem, hogy ennek az üzemnek a bérbe adása esetén valóban az özvegynek járna a bérleti díj? Ő ezt az üzemet nem használta, gyakorlatilag be sem tehette a lábát, hiszen alapvető munkavédelmi oktatásban sem részesült (fokozottan balesetveszélyes üzem), azt viszont tudom igazolni, hogy én korábban használtam. Az üzem gépeinek egy része az én nevemen van, a többit én örököltem, illetve volt részem a családi vállalkozásban. Az öröklés még 2012 -ben történt, és édesapám életében az egész ingatlan az ő nevén volt, mivel már jóval a házasságkötés előtt is az ő tulajdonát képezte (tehát nem édesanyámmal közösen szerzett vagyon volt). Édesanyámnak csak az özvegyi joga van, amit ő úgy értelmez, hogy mindent ő egyesegyedül használhat, ami annak idején Édesapámé volt. Szerintetek tudok bármit tenni, hogy legalább az üzem bérbeadásából legyen valami bevételem, ha már használni nem használhatom, és nem tehetek mást, mint nézem, hogy porosodnak a milliós gépek?

ObudaFan # 2014.07.16. 05:53

Özvegyi jogot, tehát haszonélvezetet az utolsó közös lakásra lehet örökölni. Ha nem ott lakott, akkor nem az volt az utolsó közös lakás, így arra nem haszonélvezetet, hanem egy gyermekrésznyi tulajdont lehet örökölni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.15. 17:37

???

misi62 # 2014.07.15. 09:45

Üdvözletem. Kérdésem, hogy annak is jár-e az özvegyi jog, aki sohasem lakott a neki bejegyzett lakásban?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.27. 08:51

Földhivatal. Persze, akárkinek nem adják ki.

Hercegina # 2014.05.26. 18:50

üdvözletem. Szeretném megkérdezni 1981-ben eladott lakás adásvételi szerződését hol tudom megszerezni? Az ügyvéd már nem praktizál, a szerződést nem találják. Valahol meg lehet találni? Köszönöm. Magdolna

Eurika1969 # 2014.05.08. 13:35

Szerinted erre a hagyatéki ügyünket tárgyaló közjegyző tud pontos választ adni? Mivel a hagyatéki tárgyalás során is ő számolná ki, hogy mennyi járna megváltáskor az özvegynek, akkor arra is tudna választ adni, hogy kevesebbért is meg lehet-e váltani anélkül, hogy illetékfizetési kötelzettségünk lenne? Talán felhívhatnám őt és megkérdezhetném...

ObudaFan # 2014.05.08. 12:28

Az én véleményem szerint ez nem megfogalmazás kérdése. Szerintem az úgy legalább részben ajándékozás.

Eurika1969 # 2014.05.08. 03:44

Bocsánat, rossz szót használtam. Özvegyi jog megváltása történhet-e kevesebbért, mint egy gyermekrész? Mindenhol azt olvasom, hogy az özvegyi jog megváltásakor az özvegyet egy gyerekrész illeti meg. Ha egy gyerekrészért megváltom, akkor utána gondolom biztos nincs ajándékozási illeték. Kérdésem az, hogy kevesebbért is meg lehet váltani az özvegyi jogot úgy, hogy utána semmiféle adó vagy más járulékfietési kötelezettségem ne legyen?

ObudaFan # 2014.05.07. 20:27

Lemondhat róla bárhogy, de a jelképes ártól az még (legalábbis nagyobbrészt) ajándékozás marad.

Eurika1969 # 2014.05.07. 16:22

Készpénz feletti özvegyi jogáról lemondhat az özvegy egy jelképes összegért is (ingyen nem, mivel akkor ajándékozási illetéket kellene fizetni), vagy csakis egy gyermekrész fejében? (mivel mindenhol egy gyerekrészt emlegetnek a törvényben, hogy ennyi illeti meg az özvegyet)

ObudaFan # 2014.03.14. 11:21

Létezik.

Rahula # 2014.03.13. 15:18

A volt férjem újranősült és házassági szerződést kötöttek, melyben örökösöknek a férjem garzon lakására a gyerekeket jelölte meg. Közben született egy közös gyerekük is, aki természetesen belépett az örökösök közé.
Férjem halála után a probléma az, hogy az özvegy, özvegyi haszonélvezetről beszél erről a kis garzonról, amiben ő soha nem lakott és a gyerekeket illeti. A kérdésem, ilyen estben ( házassági szerződés ellenére és nem közös lakás esetén)is létezik özvegyi haszonélvezet?

ObudaFan # 2014.02.24. 10:16

Akkor még egyszer. Az özvegyi jogáért annyit kér, amennyit akar, arról ugyanis nem kell lemondania, erre nem kötelezhető. (Hacsak nem vállalt valami mást ebben a szerződésben, amit az ingatlanirodával kötött.)

Greens80 # 2014.02.22. 08:51

Először is köszönöm a válaszokat,de egész pontosan arról van szó,hogy anyám és köztem kicsit megromlani látszik a viszony és ő szóvá tette,hogy élni fog velem szemben a haszonélvezeti jogával...
Miközben egy ingatlanirodával kizárólagos szerződéssel áruljuk a házat!
Tehát ő már belement a lakás eladásba...
Miközben az ingatlanos segítségével megtudtam a tulajdoni lap lekérése után,hogy nem is haszonélvezeti joga van,hanem özvegyi joga...
Az ingatlanos elmondása szerint csak a haszonélvezeti joggal követelhet pénzt,de ő ilyenről még nem hallott,hogy egy anya a fiával szemben tenné ezt!
És arra lennék kíváncsi,hogy az ÖZVEGYI JOG mire hatalmazza fel?

ObudaFan # 2014.02.20. 13:11

Ön az édesanyja nélkül csak úgy tudja eladni a saját részét is, hogy az haszonélvezeti joggal terhelt marad, úgy pedig aligha kell bárkinek, vagy ha kell, akkor nem túl jó áron. Mivel pedig édesanyja nem köteles erről a jogáról lemondani semekkora összegért sem, annyit kérhet, amennyit szeretne érte, vagy azt is mondhatja, hogy egyáltalán nem hajlandó lemondani róla.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.20. 10:42

Ezt a kérdést nem így kell feltenni, hanem úgy, hogy követel-e a haszonélvezető az eladás kapcsán bárkitől bármit. Ha megegyeztetek az eladásban, akkor csak beszéltetek erről is, nem?

Greens80 # 2014.02.20. 08:50

Jó napot kívánok!
Apám meghalt 15 éve,amivel én megörököltem a családi házunk tulajdonjogának 50%-át.
Anyám is rendelkezik 50%-kal + még ő megörökölte az özvegyi jogot...
Most ezt az ingatlant (amit használunk mindketten) eladjuk,hogy külön menjünk!
Afelől érdeklődnék,hogy anyám élhet-e velem szemben bármilyen anyagi követeléssel az eladásnál az özvegyi joga miatt?
Mert úgy tudom haszonélvezeti joggal igen...
De neki özvegyi joga van és ezzel nem vagyok tisztában!

Előre is köszönöm a választ!