özvegyi,haszonélvezeti jog


Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.30. 10:48

Igen.

moha1 # 2014.01.30. 05:57

Köszönöm.
A férjem még gyermekkorában elvesztette az édesapját,így a tulajdon jog 1/2-1/2 arányban oszlott meg közte és édesanyja között.
Anyósom később újra férjhez ment, majd elvált.
Férjemnek egyéb okból szüksége volt a tulajdoni lapra és meglepődve látta, hogy több, mint 20 évvel a válás után bejegyzésre került az özvegyi jog az ő tulajdon részére is.
Jogilag ez hogy lehetséges? Jelenleg is a második férj utáni asszony nevét használja.
A férjemnek lehetősége van a földhivataltól kikérni a bejegyzés alapjául szolgáló okiratot?

ObudaFan # 2014.01.29. 22:21

Nem.

moha1 # 2014.01.29. 09:57

Az özvegyi jog az özvegy ismételt házasságkötésével megszűnik. Arra szeretnék választ, hogy ha az új házasság válással végződik az özvegy újfent jogosulttá válik korábbi özvegyi jogára?

monalisa1 # 2014.01.27. 14:53

menjen...

monalisa1 # 2014.01.27. 14:24

Az anyósod menyjen be a bankban és töltsön ki egy "elhalálozási rendelkezést" miszerint a halálakor a számláján található teljes összeg 1/1-ben a lányát illeti - kell a lánya személyi igazolványszáma. Ennek alapján a lánya majdan bemutatja az anyja halotti anyakönyvi kivonatot, a pénzt bármiféle korlátozás nélkül felveheti ill. a saját számlájára átutaltathatja. Az összeg nem képezi hagyaték tárgyát.

ObudaFan # 2014.01.27. 11:44

Az a lánya örörkli akkor az özvegy haszonélvezetével?

Igen.

És mi a helyzet a bankszámlával, ha nincs kedvezményezett és külön számlán vannak? Arra is haszonélvezet van, és addig a lánya nem nyúlhat hozzá amig az özvegy hozzá nem járul?

Igen.

Azt egy az egyben leveheti a pénzt az özvegy és mehet vele világgá?

Nem, az özvegy csak a kamatokat veheti le.

margit75 # 2014.01.27. 11:35

Köszönöm a választ. A lakás nem közös, mert anyósomé volt még házasság előtt. Az a lánya örörkli akkor az özvegy haszonélvezetével? És mi a helyzet a bankszámlával, ha nincs kedvezményezett és külön számlán vannak? Arra is haszonélvezet van, és addig a lánya nem nyúlhat hozzá amig az özvegy hozzá nem járul? Azt egy az egyben leveheti a pénzt az özvegy és mehet vele világgá?

ObudaFan # 2014.01.27. 11:22

Attól függ, mert ha maradnak magyar állampolgárok, a svájci állampolgárságot nem veszik fel, és lesz itthon hagyatékuk, akkor legalábbis erre a magyar jog mindenképpen alkalmazható lesz.

Arra a lakásra, ami az utolsó közös lakása a házastársaknak, lesz az a szabály az új Ptk. szerint, hogy haszonélvezetet örököl az özvegy, de ezt nem is lehet megváltani (illetve persze lehet, de csak közös megegyezéssel), de minden egyéb ingatlanra egy gyermekrészt örököl az özvegy.
Egyébként a költségek szempontjából mindegy, hogy az új, vagy a régi Ptk-t nézzük, mert a mostani Ptk. szerint ugyan az egyéb ingatlanokra is özvegyi jogot örököl, de azt éppen egy gyermekrésszel lehet megváltani.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.27. 11:13

Ha kiköltöznek Svájcba és ott hal meg valamelyikük, akkor a magyar öröklési jog nem játszik.

margit75 # 2014.01.27. 11:06

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő, ha tudtok benne segíteni: Anyósom 5 éve ment férjhez, jelenlegi tervük, mivel nyugdíjba ment, hogy kiköltöznek Svájcba, életvitelszerűen ott fognak élni, mivel a férjének még van 12 éve a nyugdíjig, így a férj mé dolgozni fog (nyelvet nem tudják). Házasság előtt volt egy lakása 1/1-ben, egy lánya van. A Magyarországi lakásból a férj biztos, hogy kijelentkezik. Ha anyósom elhalálozik, akkor a férj kapja az özvegyi jogot. Az új Ptk. szerint akkor ő egy gyerekrészt örököl, vagy a lakásból nem örököl, hanem az özvegyi joga, haszonélvezeti joga lesz rajta? Mert akkor mint özvegy kérheti annak megváltását, ami ugye kevesebb kiadás, mint a lakás fele?

monalisa1 # 2014.01.14. 10:38

Elismerés mindkettőknek, ők pedig remélve előbb-utóbb rájönnek mennyire elcseszték a dolgokat.

Mónyk # 2014.01.14. 10:28

Tisztelt Kovács Béla!

Én az Ön válaszát vártam, mert előző évben amikor kértem az első segítséget, Ön válaszolt így megis nyertük az első pert.

Bárki válaszát elolvasom, meghallgatom, utánnajárok, és még van egy kevés idő talán, hátha sikerűl. Önnek az előző válaszait köszönöm. Azok megalapozottak voltak, én nem hozzáértő vagyok. És nemtudom ki-kicsoda, egyedűl Önt csekkoltam le.
És szívesen olvasnám az Ön válaszát!
Köszönöm Önnek

Mónyk # 2014.01.14. 10:24

monalisa1!

Próbáltam, civilizálltan kúltúrálltan beszélni velük. Erre feljelentés feljelentés hátán, fenyegetőzések, egyenlőre csak szóbeli.
Feljelentett mert ugat a kutyám, majd beíratom nyelv iskolába beszéljen más nyelven, a kis szomszéd bérlőket is ugyanezért feljelentette ők elköltöztek. Az utcán játszanak a gyerekek, szomszédok gyerekei, őket megfenyegette, hogy kaszával vágja le a fejüket ha kimernek menni játszani. Fényképezgette a gyerekeket, 18-év alattiak mind. Szílveszterkor kihívta a rendőröket mert trombitáltak a gyerekek.Nem csak az enyémek. És még sorolhatnám, de igazából úgy gondolom felesleges. Akkor is ez volt a helyzet mikor gyerek volt és közöm sem volt a fiához. Tehát ez igazából alapból ilyen ember. Az első tárgyalláson tulajdonképpen az élettársa a papának azt mondta az Ő fia érdemelné meg a házat, és mivel csak haszonélvező, rádöbbent ha meghal nem hagy az ő két gyerekére 1fiú egy lány már ők is idősek és unkák is vannak, nemhagy rájuk semmit. 3 évvel ezelőtt a lányát tartotta megfelelő örökösnek. Két gyerekek és ha jól tudom 5 unokája évek óta nem foglalkozik vele. A papának két fia van, mindkét kapcsolatából egy, ezt a bíróságon letagadta, azt mondta nincs gyereke. Mégis fiaként perelte be páromat. A Bírónő ezt sérelmezte is, hiszen ha van gyereke miért tagadja le? Az idősebb fiával ahol 2-3 unoka van soha nem tartotta a kapcsolatot, illetve egyszer évekkel ezelőtt megkereste, de sajnos a fia azt mondta neki ha eddig nem kellettem ezután se keljek.A párom 27 éves, tényleg egy lelkileg sérűlt és nemis akarja akarta kiteregetni a gyermekkorát, de lehet rákényszerűl, a tanúk akiket kért is ,hogy hívjanak be mind utcabeliek, vagy épp rokonok, akik csak a kedves papa szavahihetőségét eskü alatt akarták bizonyítani. Megöregedett, és ,, megőrűlt" csúnyán fejeztem ki magam, de nemtalálok rá szebb szót. Én nagyon szeretem ezt a fiút, én 38 éves vagyok, 4 gyermekem van 6 éve vesztettük el gyermekeim édesapját, és lassan egy éve azt érzem érdemes volt élni, és még vanis miért. Segíteni akarom őt amiben csak tudom, ezért kérdezősködök és érdeklődök. De a legszebb az egészbe, énis megvettem a házat 4 gyermekem a tulajdonos én a haszonélvező, de eszembe se jutna ,hogy kisemmizzem őket, igaz lassan felnőnek, de az nem lehet,hogy ilyen legyek majd öreg koromra. Én az ő helyükbe büszke lennék arra, hogy 14 éves kora óta eltartja magát, 11 éve egy munkahelye van, ahonnan még nem hiányzott még betegen is dolgozott. Van egy kislánya és gondoskodik róla, pedig az anyuka lelépett. És igenis fizette az összes felmerülő költséget, mégis ő a rossz, és már születése óta rossz. Az anyukája elmenekűlt a városból is, és 280 km-re lakik, mert naponta rendőrség ,és havonta bíróságra kellett járniuk a kedves papa miatt. Tehát ő egy unatkozó papa és élettársa a kedves mama. Ha végre békénhagynának bennünket, akkor sokkal jobb lenne mindenkinek. Mert nemhiszem,hogy ez nekik is jó.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.14. 10:20

Én azt gondolom sokat segítettek a válaszaid.
Hülyeségeket írt, de ha neked az is segít, akkor semmi baj.

monalisa1 # 2014.01.14. 09:22

Írtad, az öregekkel régebben nem volt semmi probléma, normálisak voltak stb., most meg "fújnak" mindenért. Tán mert összejöttél a fiukkal...

Egy névnap, születésnap, egy tálca sütemény, egy kávé és/vagy pohár bor melletti békés elbeszélgetés a "régi" szép dolgokról, talán oldja a feszültséget - ha nem is azonnal. Szóval nem a jelen dolgaival kezdeni...

Mónyk # 2014.01.14. 08:54

Kedves monalisa1!

Nemtudtam,hogy tegezzek vagy magázzak, még nemvagyok annyira öreg, semmi gond.
Én kérek elnézést. És nagyon-nagyon köszönöm a segítségedet. Én azt gondolom sokat segítettek a válaszaid.
Azt már most tudom, nem lessz egyszerű ez a meccs.

monalisa1 # 2014.01.14. 08:32

Pártfogó ügyvéd iránti kérelem dolgában be kell menni a bíróság ügyfélszolgálára, űrlapot kell kitölteni., vinni a jövedelemigazolást valamint természetesen a per ügyiratszáma.

Az apa a fiától csak arra az időre kérhet "lakbért" és rezsihozzájárulást ameddig a fiatalember ott lakott, az azon túli követelés nem jogos.

Az hiba volt hogy nem maga fizette be a havi csekkeket, nehéz lesz bizonyítani, hogy rendszeresen pénzt adott a törlesztőre - aztán mivel az apja jobban ráér fizesse azt be.

A csatornabekötésre, annak előkészítő munkáira az apa köteles beengedni a fiát - vagy annak megbízottját -, azaz a haszonélvező köteles ezt tűrni. Ha nem teszi és emiatt kára- költsége származik a tulajdonosnak, annak megtérítését követelheti tőle.

Az élettársad előzetes íratban kérheti a bíróságtól, hogy téged tanuként idézzenek be a tárgyalásra, ha szükséges akkor még valaki mást is.

Külön: itt a jogi fórumon általános a tegeződés, ergo nem az illetlenség miatt tegezek vissza...

Mónyk # 2014.01.14. 07:39

Tisztelt monalisa1!

A fiú vette meg a házat valóban, és akár otthon lakott akár nem, mindíg adott pénzt, volt amikor más előtt tehát tanúja van, és többször volt amikor csak odaadta. Az öregek mentek a postára befizetni a csekkeket ,köztük a lakás törlesztést is valóban, de nem a saját pénzükből, hanem amit a fiú adott. Most azomban követelnek 2008. 04- hóig visszamenőleg 1505000 ft-ot, lakáshasznállat címén, és a rezsi 1/3 át, ebbe a kamat is benne van. Vagy 3 millió forintot és lemondanak a haszonélvezeti jogról illetve elhagyják a házat. És akkor nem követelik a lakáshasználati díjat + rezsi 1/3 át. Csak a 3 millió, ugymond lelépés? ! Lehet nem ez a helyes kifejezés, de nemjut más az eszembe.
A házra jelzálogot nem lehet felveni, és hitelt sem tud felvenni fizetése nem túl magas. Van egy 4-dik éves kislánya, akire szeretne örökűl hagyni. Tehát fizetni semmiképp nem szeretne. Én ezt megis értem. Amikor megvette a házat elővásárlási joga volt, mint mindenkinek, ha valaki nem tudta volna megvenni az ingatlant harmadik személynek pályázat útján eladták volna, ezért mindenki akinek felajánlották az ingatlant összesen 6 család megváltotta a házat, előleget kellett befizetni, és minden hónapban kamatmentesen, ugyanaz a törlesztő részlet. Tehát nem hitel. Tehát 2031-ben jár le valóban. Ha neki kell mint tulajdonos fizetni, természetesen fizetni fogja, de sem eladni nem szeretné, sem 3 milliót fizetni amit nemis tudna kifizetni ,hogy elmenjenek a házból, de még a környékről is. A kedves papa pedig mindent elkövet, hogy ellehetetlenítse az életét a fiának és mindenkinek aki szóba áll vele, tehát engem és gyermekeimet is. Április 30 a határidő a csatorna bekötésre, tervek készen vannak, de nem engedi be a kapun a fiát, ezálltal nemtudja teljesíteni a határidőt. Vagy említhetném a fiú beköttette a upc- ,hogy tv- hessenek, mert otthon vannak és imádják a sorozatokat, a fiú fizette ők élvezték, majd amikor végleg kizárták, mi a szolgáltatást szüneteltettük, erre ők szét darabolták a vezetékeket, így a pénzbírság is a fiúnak jött. Nem vagyok elfogult azért mert már vele élek, de állíthatom, ő nem az az ember akit édesapja megaláz és rágalmaz bármerre is megfordúl. Sajnálltatják mindenütt magukat, valótlan dolgokat állítanak, és mondhatni ez nagyon mélységesen érinti. Én láttam ahogy szenved gyereként, éhezett, nem egyszer még élt a férjem befogadtuk, 14-éves kora óta eltartja magát, gondoskodik gyermekéről. Az apját és annak élettársát folyamatosan anyagilag támogatta ,annak ellenére, hogy talán 5 évet élt velük, 8 éves korától kezdve ahogy ők összekerűltek. Mármint az apja és annak élettársa. Borzalmas ez a helyzet. Kérhet ő is pártfogó ügyvédet? Hogyan kell ezt kérni? Köszönöm szépen válaszootokat

monalisa1 # 2014.01.13. 22:15

Ha a tartozást nincs miből megfizetni ajándékozza a házat az apjáéknak., fel kell értékeltetni és a 3 millió tartozást beszámítani - már amennyiben ér a ház annyit...

monalisa1 # 2014.01.13. 22:00

Tehát bár a fiatalember a saját nevében vette a házat de a havi törlesztőt az apja fizeti helyette (...), és az emiatt felgyülemlett ca. 3 millió tartozást most követelik tőle.

A "problémára" nektek megoldást kell találni, legkésőbb a következő tárgyaláson választ kell adni.

Ha megadjátok a kért összeget a szülők lemondanak a haszonélvezetről, ellenkező esetben a követelés megmarad - rossz esetben egyre csak növekszik, valamint a kamat továbbra is ketyeg.

A házon a vállalt 25 év hiteltartozásból ca 17 év még hátra van...

Mónyk # 2014.01.13. 18:04

monalisa1!

Azért fizetik a lakástörlesztőt is ők, mert minden évben egyben kűldenek 12 db csekket az Önkormányzat, és saját nevükre kitöltve adták fel. Mivel arra hivatkoztak és ez így is volt, sokat volt távol, munkája miatt, persze azt nem mondták sohasem el a hivatalos helyeken, nem csak a munkája miatt volt távol,hanem azért mert kizárták, elzavarták!

Mónyk # 2014.01.13. 17:58

Tisztelt monalisa1!

Kértük a Tisztelt Bíróságot a tanúk megidézére, de nem tartották szükségesnek, mert ajándék viszakövetelése címén pert vesztettek. Hiszen az Önkormányzat adás- vételi szerződést írt alá a fiúval.

Azt nem értem egészen mi vezethetett idáig? Egy apa harcolt a fiáért 5-6 évesen, majd amikor a fiú édesanyját és testvéreit elűldözte, elkezdte a fiát is űldözni, vajon miért? Régebben nem voltak ők ilyenek, sőtt két normális nyugdíjas volt, Én sokat tanúltam a nénitől, gyermeket nevelni meg főzni stb, amióta pedig a fiúval vagyok mindjárt 1 éve járunk eggyütt és most összeköltöztünk, mert az unokatestvérénél lakott ismét, megváltoztak végképp, teljesen elmérgesedett a helyzet.

Hitel nincs a házon, 25 évre kamatmentesen vette meg a házat. Egyszerűen csak élni és élni hagyni kellene. Élhetnék a maguk kis nyugdíjas éveiket szépen nyugodtan, ha végképp lebetegednek nemtudom lessz-e valaki aki segít nekik, mert jelenleg nincs aki szóba álljon velük.

Ha a tulajdonos nemis lakik a házban mert kizárták, akkor is neki kell fizetnie a lakás törlesztést, a szemét díjat, házadót? Ez biztos? Ez azért nemjó hír!Nagyon köszönöm válaszát! Tényleg nemolyan egyszerű ez.

Az első tárgyalás 2013.október. 03 án volt, kaptak 30 napot, hogy mitis akarnak, mert nemvolt eggyértelmű ráadásúl teljesen butaság volt, ajándékozás címén, hiszen megvásárolta a házat és nemis tőllük. A bíróság helyben kitűzte a következő napot 2014 január 09 még az ajándékozás címén. Január 09-én azomban a Bírónő adta át az új beadványt amit 30 napon túl nyújtott be pártfogó ügyvédjük az-az december 19-én.
Mégegyszer köszönöm. Ha még van esetleg valami hozzászólás szívesen veszem, ügyvédre sajnos nem igazán van pénz.

monalisa1 # 2014.01.13. 16:48

Követelmi bármit lehet de bizonyítani kell tudni annak megalapozottságát. A törlesztőt az fizeti aki a hitelt felvette, a szemétdíj, a kommunális adó stb. a tulajdonost terheli. A rezsit alapból a haszonélvező fizeti, ha esetleg a használatot másnak átengedte akkor az illető.

A családi- rokoni békétlenségre, az életvezetési problémákra a megoldást sok másoknál is nehéz megtalálni...

Mivel a tárgyaláson a felperes lényegében új keresettel állt elő, a következő tárgyalásra jól fel kell készülni - ezért javaslom ügyvéddel eljárni.

Sok mulhat a tanukon, de név/lakcím szerint megnevezve kérni kell a bíróságot, hogy a tárgyalásra idézze meg őket.

----
  • laikus hozzászóló
Mónyk # 2014.01.13. 13:59

Tisztelt monalisa1!

A két haszonélvező, a fiú édesapja és annak élettársa, olyan időszakra követel szivességi használlati díjat, illetve villany víz 1/3 át, amikor 100% ban bizonyítható,hogy nem lakott otthon. Sőtt életvitelszerűen még kisgyermekként sem, mert űldözték. Erre a tanúk, az utcában lakók, a munkálltatója, és rokon lettek volna, de a haszonélvezők pártfogó ügyvédje elfogultságra való hivatkozással kérte a Tisztelt Bíróságot ne vegyék figyelembe. Így sajnos tűrnünk kell, hogy fenyegetik a gyermekeimet, a kocsimat le kellett cserélni mert cukrot tett a tankomba, lemérgezte a szomszédok és az én kutyámat, macskákat, és még sorolhatnám mi mindent tett, de azt hiszem nyomdafestéket nem tűrne. Nagyon szeretnénk nyugodtan élni, mert mostmár elég volt amit tettek, művelnek. A rágalmazásaikból meg főként,em akarok rendőrségre szaladgálni, pereskedni egy 79 és 71 éves emberrel. Ha valakit érdekel ez a story szívesen leírom privátban. az én mailem: horgasz062@t-online.hu . Esetleg mégegy kérdésem lenne: az ingatlanban felmerülő rezsiköltség, villany, víz, szemét díj és a törlesztő részlet. Kinek kell fizetni? Köszönöm szépen válaszotokat