özvegyi,haszonélvezeti jog


Réka76 # 2013.08.07. 11:30

Kedves Peter66!
Előrebocsátanám, hogy csak zöldfülúű vagyok, várd meg ObudaFan vagy kbs kolléga válaszát, de leírom, én hogyan látom a dolgot:
Kezdjük azzal, hogy anyukád élettársa jól láthatóan arroganciával pótolja a hiányzó tudását. :)
Először is nézzük a haszonélvezeti jog mibenlétét - lehet, utána már magad is rájössz, hogyan is áll a helyzet.
Előrebocsájtanám, hogy a haszonélvezet erős ugyan, de kötelezettségek is járnak ám vele, nem csak jososultságok. :)
Először a haszonélvezeti jogról, aztán az átengedésről:
A haszonélvezeti jogosult a más tuladonában álló dolgot BIRTOKÁBAN TARTHATJA, HASZNÁLHATJA ÉS HASZNAIT SZEDHETI. (Ptk.157.(1)bek.)
A költségekről:
A haszonélvező a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni; viseli a dolog fenntartásával kapcsolatos terheket és közterheket, kivéve a RENDKÍVÜLI JAVÍTÁSOKAT és HELYREÁLLÍTÁSOKAT. A dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek őt terhelik. (Ptk. 159.§(1)bek.)
A haszonélvezet megszűnésekor a haszonélvező követelheti a tulajdonostól a SZÜKSÉGES költségek megtérítését (-écs). Ha a tulajdonos ezt meghaladó mértékben gazdagodott, a különbözetet meg kell térítenie (Ptk. 162.§(2)bek.).

Az átengedésről:
Maga a haszonélvezeti jog nem ruházható át, csak a gyakorlása (Ptk. 159.§(2)bek.) ELLENÉRTÉK FEJÉBEN CSAK AKKOR LEHET IDEGENNEK a gyakorlást átengedni, HA A TULAJDONOS AZONOS FELTÉTELEK MELLETT NEM TART RÁ IGÉNYT. (ezt csak azért írom, hogy végiggondold: téged megkérdeztek-e? mert gyanítom, nem).

A tulajdonjogról való lemondásról: ilyen nem létezik. :) Max. ajándékozás lehetséges, de kinek szeretnéd odaajándékozni? Anyukádnak vagy az élettársának? :) A saját véleményemet tolmácsolnám: nem javaslom.

A lakáshasználati díjról: te nem kérhetsz lakáshasználati díjat. Anyukád kérhetne, mert őt illeti az özvegyi jog - tehát ő szedheti a dolog hasznait. De úgy látom, a szerződéssel ő már kap (kapja, tényleg?). Kérdés persze, a szerződésben a pénzért minek a haszonélvezeti jogát engedte át (lakás, telek, mindkettő) - bár, ha tényleg kapja a pénzt havonta, ez jelenleg kevésbé releváns.

A telken lévő csinálgatásokról: a rendes gazdálkodás fogalomkörébe véleményem szerint az is beletartozik, hogy a nagyobb beruházások előtt megkérdezi a tulajdonost, megteheti-e. A költségekre vonatkozó rendelkezésekből az is kitűnik, hogy te lényegében csak a gazdagodásodért felelsz (nem semmi a szükséges költségeket bizonyítani). Ebbe nem lenne túl jó belemenni, ugyanis az élettárs arroganciájából kiindulva itt nagyon durva per lehet (bizonyításra váró tények: telek értéke módosítgatás előtt, után, elvihető-e - hajjaj, a ráépítés és a közös tulajdon kérdése ugye... Jelen ingatlanhelyzetben elég érdekes lenne a jövőben egy ilyen értékbecslés).

Hogy mit tudsz tenni? Hát ez erősen helyzetfüggő, azonban a jövőbeli pereskedést és pénzköveteléseket kizárandó már előre írásban tiltakoznék az előzetes engedélyed nélküli további "telekalakítgatások" ellen.

De, mint írtam az elején: ObudaFan és kbs tanácsát fogadd meg elsősorban. :)

peter66 # 2013.08.05. 15:03

Tisztelt Fórumozók!
Ötletet szeretnék kérni az alábbi kérdésben, mit tehetnék.
Édesapám meghalt 1996-ban. Maradt édesanyám és egyedüli örökösként én. Volt egy nyaraló, amit 1998-ban eladtunk és abból megkaptam az örökségemet, az anyám amaradék pénzből vett egy telket ami közelebb, van úgy hogy a nevelmre, de az ő holtig tartó haszonélvezeti jogával. Mindez 1998-ban történt. Plusz maradt a lakás, amiben már 1/2 tulajdonos lettem, persze az anyám özvegyi jogával.
2006-ban anyám társkereső hirdetés útján megismerkedett egy illetővel, aki rögtön az elején az első találkozásunkkor a telek vonatkozásában közölte velem, hogy ott nekem "coki van". Érthető, ha nem nagyon kedvelem az öreget, de hagynám az egészet. De azóta valahányszor anyámhoz megyek, semmi mást nem hallok, mint állagvevő, haszonélvező, a haszonélvezet ilyen erős, meg olyan erős stb... Érthető, ha nem szívesen megyek. Az illető hamar odaköltözött az anyámhoz életvitel szerűen ott lakik már 6. éve. Közben fenyegetéseket kapok, hogy feljelent meg a vidéki telken ezt csináltatott azt csináltatott, és újabban fenyeget, hogy majd beperel, kifizetteti velem. (2011-ben kötöttek egy szerződést mely értelmében havi 50000 bérleti díj fejében az anyám átengedte a használat jogát persze úgy, hgogy közben ő is jogosult ott lenni de ez az illető köteles minden terhet minden költséget visleni. Ügyvéd ellenjegyezte a szerződést.) Az elején anyám próbálozott, hogy mondjak le a tulajdonjogomról a telek vonatkozásában. Erre nem voltam hajlandó. Ma már ott tartunk, hogy az anyámmal négyszemközt nem beszélhetek, anyámat rávette 70 évesen hitelt vettek fel kocsit vettek !!! az anyám kocsijának a beszámításával...
Miért kell nekem eltűrnöm, hopgy ez az egyébként meglehetősen arrogáns ember jelen legyen az életemben? Nem tehetek semmit? Nem vagyok akár lakáshasználati díjra jogosult a részéről? Pénzt követel, miközben ingyen lakik. Az anyám persze el van vakulva, nem látja a lényeget. Sokszor nekem bántja a fülemet amikor az öreg rászól anyámra tegye le a kocsin kulcsot, mit keresett a csomagtartóban... és mindez az anyám lakásában.
Előre is köszönö,m a tanácsot.

lajcsó # 2013.08.03. 16:40

"Az utolsó lakóhelye szerinti illetékes önkormányzat állítja ki a halotti anyakönyvi kivonatot. Illetékköteles." Ez sajnos nem így van. A halotti anyakönyvi kivonatot a haláleset helye szerint illetékes anyakönyvvezető állítja ki. (Az anyakönyvezés mindig az anyakönyvi esemény (születés, házasság, haláleset) helyén történik. Szerintem próbálkozzál az utolsó lakóhely szerinti anyakönyvvezetőnél, hátha az otthonában halt meg a néni!

Szilvia0801 # 2013.08.03. 10:10

ObudaFan!

Bár nem ide tartozik de meg kell jegyezzem: mióta idetévedtem erre a fórumra Te vagy az első aki paragrafusokkal is alátámasztja a véleményét illetve hozzászólását.

Köszönöm, köszönjük!

ObudaFan # 2013.08.03. 10:00

Ptk. 162. § (1) A haszonélvező a rendkívüli javítási vagy helyreállítási munkálatokat elvégeztetheti, ha felszólítására a tulajdonos azokat nem végzi el.

(2) A haszonélvezet megszűntekor a haszonélvező követelheti a tulajdonostól a szükséges költségek megtérítését, levonva azokból az időközi értékcsökkenésnek megfelelő összeget. Ha a tulajdonos gazdagodása az így megállapított összeget meghaladja, a különbözetet is köteles megtéríteni.

163. § (1) Ha a dolog egészben vagy jelentős részben elpusztul, a tulajdonos nem köteles azt helyreállítani.

(2) Ha a tulajdonos a dolgot helyreállítja, a haszonélvezeti jog feléled, de a tulajdonos kérheti a helyreállításra fordított összeghez mért korlátozását.

(3) Ha a tulajdonos a dolgot nem állítja helyre, a haszonélvezet megszűnik; ha azonban a haszonélvezet tárgya helyébe más dolog lép, a haszonélvezet erre terjed ki. Ha a dolog helyébe pénzösszeg lépett, a haszonélvező az összegnek a dolog helyreállítására vagy pótlására fordítását is követelheti.

birka1 # 2013.08.03. 09:33

T.Forumozok,haszonélvező vagyok egy ingatlanban,mik az én kötelességeim,illetve mi a tulajdonos kötelessége...PL a ház tetőszerkezete már felújitásra szorul,nyilászároknál beköp a ló..illetve a telek 70%-os lejtő,hosszú,ennek gyommentesitését nem tudom megoldani,k.b. 500ezer forint a rendbetétel,köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.24. 12:38

Meg kell legyen az utolsó bejelentett lakóhelye a nyilvántartásban, csak a kérelemben jelezni kell, hogy elhunytról van szó.
De annál az önkormányzatnál, közjegyzőnél is lehet érdeklődni, amelyik a telekkönyvbe bejegyzett címe szerint illetékes.

(Kissé az a benyomásom, hogy te nem a megoldást keresed, hanem a kifogásokat.)

Beva76 # 2013.07.24. 12:32

A népességnyilvántartó nem tartja nyilván a nénit, nincs benne a rendszerben, sem a levéltárban nem találták. A halottá nyilvánítást kinél kell intézni? Bíróság?

ObudaFan # 2013.07.24. 09:11

Ha sehogy nem lehet fellelni, akkor pedig a néni holttá nyilvánítását lehet kezdeményezni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.24. 06:43

A népességnyilvántartó megmondja, hogy hol volt a néni utolsó lakóhelye. Az utolsó lakóhelye szerinti illetékes önkormányzat állítja ki a halotti anyakönyvi kivonatot. Illetékköteles.

Beva76 # 2013.07.24. 06:32

Kedves fórumozók!

A problémám a következő: örököltünk egy családi házat, amit van egy 1940-es özvegyi jog bejegyzés. A néniről nem tudunk semmit, csak annyit hogy 3 fia volt, és már mind a 3 meghalt, tehát a néni sem élhet már. A földhivatal ugye nem törli az özvegyi jogot csak halott anyakönyvi kivonat alapján, amit nem tudunk produkálni, mert nem tudjuk hol halt meg a néni. A népességnyilvántartó nem tartja nyilván. Szeretnénk eladni a házat, de állítólag már ha hitelt szeretne valaki felvenni a házra vagy építési engedélyt kérne rá, akkor is kérnék a tulajdoni lapon szereplő összes személy beleegyezését, tehát a nem létező néniét is. A kérdésem az lenne, hogy erről tud-e valaki konkrét dolgot, és az özvegyi jogot hogyan lehetne töröltetni a halottá nyilváníttatáson kívül.

Előre is köszönet

ObudaFan # 2013.06.14. 12:23

Pista72

Járni fog az özvegyi jog.
Ha ott lakott a férj a feleség halálakor az ingatlanban, akkor nem lehet megváltást kérni. Ha nem lakott ott, akkor a hagyatéki eljárásban bárki kérheti a megváltást, ezzel közös tulajdon keletkezik.
Ha aztán a közös tulajdon megszüntetését bíróságtól kéri bárki, akkor ott részletfizetést nem igazán kérhet az, aki a másikét magához szeretné váltani, ilyen esetben a végrehajtói árverés marad.

Pista72 # 2013.06.13. 20:23

Tisztelt Fórumozók.

Egy kis tanácsot szeretnék kérni tőletek, mivel konkrétan ilyen esetet nem találtam a fórum korábbi hozzászólásaiban.
Nagymamám miután újraházasodott, az új férjével továbbra is külön háztartásban éltek/külön gazdálkodtak, külön bankszámlát vezettek, mindenkinek megmaradt a saját háza, a férje be sem jelentkezett a nagymamám lakcímére, de alapvetően nagymamámnál aludtak. Szóban megállapodtak (tudom ez már semmit nem jelent), hogy egy esetleges elhalálozás után egyikőjük sem tart igényt az özvegyi jogra. Néhány év elteltével a férje a saját ingatlanának tulajdonjogát elajándékozta a saját gyerekének :).
Nagymamám meghalt és a férje most természetesen igényt tart az özvegyi jogra.
Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy van -e jogalapja annak, hogy az özvegyi jog létjogosultságát megtámadjuk (nem tudom, mi a helyes kifejezés erre) bíróságon , milyen indokok jöhetnek számításba amivel kérésünket alá tudjuk támasztani? Mi történik akkor, ha pénzbeli megváltást kér és mi nem tudunk fizetni? Lehet kérni azt, hogy pl. 10 év alatt fizessük meg az özvegyi jog megváltását?
Már a hagyatéki tárgyaláson kell jeleznünk a szándékunkat?
Előre is köszönettel

Pista

didu # 2013.02.14. 16:31

Tisztelt Dr. Attika!
Természetesen ügyvédnél van már az ügy. Csak azért kérdeztem rá, mert a hagyatéki leltárnál az "örökös" állította, hogy 3 ügyvéddel is beszélt még sem tudott az özvegyi jogról.
Köszönöm válaszát!
Üdv!

Dr.Attika # 2013.02.14. 15:22

Tisztelt "didu"!
A lízingelt ingatlan nem a hagyaték tárgya csak a szerződés terheit "örökli"az özvegy és az első gyerek. Nem kényszerítheti semmire az özvegyet. Miért nem mennek el ügyvédhez ilyen fontos kérdésben? Miért kell "Házilag barkácsolni"?

Dr.Attika # 2013.02.14. 15:12

Kedves Bea!
Nem fogja komolyan venni a bíróság. Meg fogja szüntetni a tulajdon közösséget.

didu # 2013.02.14. 15:02

Tisztelt forumozók!
A következőkre szeretnék választ kapni. Bocs, ha hosszú a történet: 2009-ben rokon házaspár külföldről hazatelepült. Lakhatásukat 65 év felettiek révén csak lízingelésssel oldhatták meg fele-fele arányban 25 év lejárattal. Jelenlegi (euro alapú) részlet 75000.-valamint vettek egy kis (osztatlan közös tulajdonú)telket gazdasági épülettel Balaton környékén, amit közösen felújítottak. 3 év múlva a férj hirtelen elhunyt, hátrahagyva a havi törlesztő részleteket.Van egy közös fiuk, aki mindenről lemondott édesanyja javára. Az elhunytnak előző házasságából született fia az özvegyet a kis ház/telek eladására akarja bírni, hogy abból elégítse ki az örökséget. A Fiú, ha nem mond le az örökségről -negyedrészben lenne örökös, vagyis fizetni kellene a havi részletek negyedét még 21 évig valamint 4 év CHF alapú autó finanszírozási kölcsönt, havi 33000 Huf jelenleg. Tavaly február óta nem fejeződött be a hagytéki, mert utólag kérte a lakás/ház berendezés értékbecslését is. Követelne 3 milliót. Kérdésem, hogy a 67 éves özvegyet mire kötelezhetik?
Válaszukat előre is megköszönöm! Üdvözlettel!
Kori

bettykis # 2013.01.30. 14:33

Tulajdonközösség megszüntetésére irányuló perben (felperes vagyok) pertárgy a következő ingatlan: lakóház, melyet 1977ben vásárolt meg a két gyermeke nevére (én volnék az egyik) az apám és az anyám. Tehát az ingatlannak két tulajdonosa van. A testvérem és én. Apukám meghalt 1992-ben. Az ingatlanon maradt a holtig tartó haszonélvezeti jog az anyámnak. És a két tulajdonos, a testvérem és én. A viszony megromlott, kérem a tulközösség megszüntetését. Az anyám erre hivatkozik: vissza akarja vonni az ajádékozást (adásvételi szerződés készült, nem ajándékozási szerződés) azzal, hogy idő közben, 1977 óta érdemtelenné váltam a ház felének tulajdonlására....Kérdésem: komolyan fogja venni ezt a kérését a bíróság, vagy ez csak ijesztgetés? (1977-ben én kétéves voltam, most 37 éves vagyok, a viszony kb 27 évvel ezelőtt kezdett el romlani). A másik tulajdonos, a testvérem, az anya pártján áll. Ma volt az első tárgyalás :((Mire számíthatok? Lehetséges egy ilyen szerződést semmissé tenni? Azaz nem 1/2 arányban maradnék tulajdonos, hanem csak az édesapám után örökölt 1/4 részben.Köszönettel, Bea

Janek31 # 2013.01.27. 08:57

Tiszteletem!

A kérdésem a következő. Illeti e meg özvegyi haszonélvezeti jog az elhunyt féj feleségét, ha a halál előtt több mint két évvel külön éltek és nem tartották a kapcsolatot? Az ingatlan 1/1 tulajdonában volt a férjnek.

Köszönöm a választ.

Janek31 # 2013.01.25. 21:11

Tiszteletem!

A kérdésem az lenne, hogy megilleti e az özvegyet a haszonélvezeti jog akkor, ha a házastárs halála előtt már több éve külön éltek?

Válás nem volt, csak külön élés, minden kapcsolat megszünt közöttük.

Köszönöm a választ.

guba" # 2012.07.11. 13:55

Nem, az a hozzászólás már a te igényperes felvetésedre vonatkozott.

Ha megnézed amit beidéztem, az arra az esetre vonatkozik, amikor olyan tartozásért foglaltak, amely kizárólag az egyik házastársat terheli. És mivel a kérdező azt állítja, hogy itt haszonélvezettel terhelten árvereznek, vélhetően az az eset áll fenn, amikor a tartozásért a házastárs nem felelős. Ellenkező esetben teher nélkül árvereznék a dolgokat, tehát annak amit hangsúlyozol itt most szerintem túl sok relevanciája nincsen. Egyébként helyes volt amit írtál, és nekem azzal nem is volt vitám.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.11. 13:38

beidézett végzést = beidézett szöveget
csak másoltam:)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.11. 13:35

Ha elolvassátok nfero által beidézett végzést, abból én azt látom, hogy az özvegy még örökösként sem volt a perbe bevonva. Persze, egy sorban felel a tartozásért, de az ítélet szerint a felperes kizárólag az özvegyi haszonélvezettel terhelt vagyonból elégítheti ki magát.

ObudaFan # 2012.07.11. 11:42

Nem, az a hozzászólás már a te igényperes felvetésedre vonatkozott.

guba" # 2012.07.11. 11:20

Ezért volt szerintem ez a hozzászólásod felesleges:

ObudaFan # e-mail 2012.07.11. 10:57