parkolás!!!!!!!


Szomorú örökös # 2020.07.13. 06:02

wers

Székesfehérváron 5 perc. Azaz a parkolójegy a jegyvásárlást időpontját megelőző öt perctől kezdődően érvényes.

Itt egy jó kis táblázat, amelyből kiderül, hogy a nagyobb városok többségében ez nincs. Egy kezem elég rá, hogy megszámoljam. Kétségtelenül jó lenne, ha mindenhol lenne valami türelmi idő, de akkor meg azzal élnének vissza, hogy 5 percig senki se akarna váltani jegyet. Szimplán megállnának és 5 percen belül el is mennének onnan, ami a jogszabály szerint fizetős parkoló övezetben elkövetett várakozás parkolási díj megfizetése nélkül, ergo én nagyon nem támogatnám. Bár ha a parkoló őr rögzíti, hogy jegy nélkül parkolt valaki és bár bizonyíthatóan 5 percen belül elment onnan, nem volt jegye, akkor rá teljesen jogosan vetném ki a pótdíjat.

Egyébként Franciaországban Cannes-ban - tavaly személyesen tapasztaltam meg - vannak hivatalosan is leírva türelmi idők. Várakozás megkezdésekor viszont ott is regisztrálni kell az autót és jó esetben zónától függően 15-30 percig nem kell parkolási díjat fizetni a várakozásért.

Szomorú örökös # 2020.07.13. 05:56

Szóval csak leírtad, de nem alapoztad semmire - nem az első eset.

Hazudsz, mert leírtam, de nálad nem az első eset ez sem.

Megjegyzem Szegeden még most is eltekintenek a kiszabott bírságtól, ha bemutatok egy érvényes parkoló sms-t a parkoló őrnek 1 percen belül. Igaz ez nálam nem fordul elő, mert eszem ágában sincs úgy ott hagyni a kocsit, hogy nincs érvényes parkolási díj fizetve rá. Az SMS-ben indított Start-Stop rendszer nagyon kulturált és használható megoldás erre. Sőt még számlát is kapok róla a mobilszámlába beleépítve. :-)

Szomorú örökös # 2020.07.13. 05:52

Ezt esetleg olvastad-e a fővárosi közgyűlési rendelettel kapcsolatban? Szerintem nem, mert akkor nem lovagolnál még mindig ezen. :-)

A probléma akkor jelentkezik, ha valaki az adott napon abban a parkolási zónában többször parkol vagy átparkol és a lejárt parkolójegyét a szélvédőn hagyja. Az arra járó parkoló őr a lejárt jegyet veszi figyelembe a pótdíj kiszabásakor. Ilyen esetekben a parkoló-társaságok nem veszik figyelembe a türelmi időt. Ugyanis a lejárt jegynél a parkolási cég a parkolási idő vége és az ellenőrzés időpontja közötti időt veszi alapul. Ha a fogyasztó tehát úgy váltott jegyet, hogy az ellenőrzés időpontja és a megváltott jegy érvényességének kezdete között 5 perc még nem telt el, de a szélvédőn ott hagyott egy lejárt parkolójegyet, akkor azt már nem fogadják el. Ilyen esetekben a fogyasztónak kell ugyanis bizonyítania, hogy nem ugyanazon a helyen parkolt folyamatosan, hanem átparkolt, mely adott esetben egy új parkolási eseménynek számít, tehát érvényesülhet a jogszabály alapján biztosított türelmi idő.

wers # 2020.07.13. 05:44

Székesfehérváron 5 perc. Azaz a parkolójegy a jegyvásárlást időpontját megelőző öt perctől kezdődően érvényes.

Szomorú örökös # 2020.07.13. 05:41

Szóval hol egy perc?
Most már sorold, mert erre hivatkoztál!

Ne kakaskodj, inkább fogadd ezt el, majdnem az egész országban így van:

gerbera317 2020.07.12. 10:34
Nem létezik türelmi idő. A parkolás megkezdéséhez nem.

Szóval menj inkább dolgozni és ne töltsd meg értelmetlen, felesleges karakterekkel a fórum oldalait! :-)

Szomorú örökös # 2020.07.13. 05:18

gerbera317

Itt is az volt, hogy "az utas kiszállt, szóvá tette az ügyet". Ki tudja, mi hangzott el ott?

És ha azért nem rakta ki a mikulás csomagot, mert közben elhajtottak onnan, akkor pl. nálunk ez játszik:

(1) Díjfizetés nélküli várakozásnak minősül, ha

  1. parkolójegy nélkül,
  2. mobiltelefonon megvásárolt parkolási jogosultság nélkül,
  3. parkoló bérlet nélkül,
  4. érvénytelen bérlettel vagy parkolási igazolvánnyal

parkol a jármű, továbbá a rendszer üzemeltetője részéről kétséget kizáróan bizonyítható a díjfizetés nélküli várakozás ténye, azonban a pótdíjfizetési felszólításnak a járművezető részére történő átadására vagy a szélvédőre történő kihelyezésére amiatt nem kerül sor, mert a gépjármű vezetője az intézkedés befejezése előtt a helyszínről a gépjárművel elhajt.

Szomorú örökös # 2020.07.13. 05:01

Szerencsére a jogalkotó már belátta hogy valamennyi idő KELL a jegy megvásárlására és ezért ad rá valamennyi időt.
Addig türelemmel van.

Nyilván ez jogos, nem is vitattam soha, de az, hogy országos jogszabályként hoztad a példát egészen mostanáig, az nálam bizony ismét kiverte a biztosítékot. Kár, hogy ez a felismerés hiányzik belőled. Szóval ne vezesd máskor félre a kérdezőket! Köszi!

Természetesen várom tőled azokat a helyeket ahol csak egy perc áll rendelkezésre a jegyet megvenni, hiszeh ha hivatkoztál rá, akkor te azt tudod is és elhozod ide példáknak.

Egészen konkrétan Szegeden volt régebben, ha bemutatod egy percen belül - és nem utólag az ügyfélszolgálati irodában, hanem ott a helyszínen - az érvényes megváltott parkolójegyet, akkor megúsztad a büntit - persze ehhez azért nem ártott a parkolóőr jófejsége sem. Én már jártam párszor így, nyilván tapasztalatból írtam. Igaz az utóbbi években erre nem nagyon volt példa, mert egyrészt tele van a város automatával. Ez még akkor volt, amikor előre váltott parkoló szelvényt kellett érvényesíteni, viszont a boltok többsége már nem vállalta be, hogy árulja. Sőt tovább megyek, még egy mozgáskorlátozott parkolási engedély utólagos bemutatására sincs lehetőség Szegeden. De a lényeg: amióta parkoló automaták vannak a városban mindenhol, azóta nincs lehetőség az érvényes jegy helyszíni bemutatására sem. Ennyi!

Nem beszélve arról, hogy sárga láthatósági mellényben dolgoznak, messziről ki lehet őket szúrni, így eléggé bénának mondható az a személy, aki képtelen szétnézni, mielőtt elmegy az automatához jegyért.

És érdekes módon te megint kiállsz a kérdező mellett - na persze megint a törvénytelenséghez pártolsz, nem véletlenül - aki szándékosan nem váltott jegyet, holott már bőségesen várakozásnak számított a tette, mivel ott hagyta az autót. És ahogy írtam is, teljesen irreleváns, hogy ült-e bárki is az autóban a hátsó ülésen, mint ahogy az is, hogy ő „csak egy porszívót hozott le a lakásból”.

Szomorú örökös # 2020.07.13. 04:22

Szóval ketten írtuk, hogy semmilyen türelmi idő nincs a parkolás megkezdésekor. Még gerbera317 is pont ugyanezt állította:

gerbera317 2020.07.12. 10:34
Nem létezik türelmi idő. A parkolás megkezdéséhez nem.

Furcsa, hogy már neki sem hiszel, felesleges trollkodnod, mert csak félrevezeted a kérdezőt.

Szomorú örökös # 2020.07.13. 04:03

Csak hogy egyértelmű legyen mennyi a türelmi idő

És ez még mindig nem az a bizonyos „vonatkozó jogszabály”, amire te „országos szinten” akarsz türelmi időt meghatározni. Ha a kérdező nem kies fővárosunkban követte el a tettét, akkor máris nem „vonatkozik” rá. Felesleges volt háromszor ugyanazt beírni.
De kiemelem neked a lényeget „csak hogy egyértelmű legyen”: „10/2016. (III. 31.) Főv. Kgy. rendelet

Ahogy korábban is írtam, ez nem országosan van meghatározva, hanem minden egyes település a saját hatáskörében dönthet türelmi időről. Pl. Veszprémben már nem is érvényes ez a bizonyos „vonatkozó jogszabály”, ugyanis ott kicsit mást alkottak bele a rendeletbe. De ha nem hiszed el nekem, akkor íme:

Van-e türelmi idő a jegyvásárlásra?
A jogszabály kizárólag a szabályosan megváltott és kihelyezett jegyek érvényességének lejárta után biztosít türelmi időt. Ha a jegyet egy óránál rövidebb időre váltották meg, akkor a türelmi idő öt perc, ha egy órára, vagy ennél hosszabb időre váltották meg akkor tizenöt perc. Nincs türelmi idő közvetlenül a várakozás megkezdése után. A gépkocsival történő megállás után haladéktalanul jegyet kell váltani, vagy elindítani a mobiltelefonos parkolást.

képes vagy félrevezetni a kérdezőt, meg itt bárkit

Hát jelen esetben ezt inkább te teszed, mert egy fővárosi közgyűlési rendeletre alapozva akarsz országosan türelmi időt belemagyarázni a parkolásba. De már ismerünk, úgysem fogod elismerni, holott te mindig azt várod el a másiktól, hogy megtegye, ha úgy érzed, hogy neked van igazad. Most pedig bizony nagyon nem neked van, de mindegy. :-)

És megint itt a terelés az elhagyhatatlan példállózás nem releváns dolgokkal.
Nagyon szereted látni magad

Nem szakad rád ilyenkor a mennyezet? Főleg miután ugyanazt háromszor nyomtad be. :-D

gerbera317 # 2020.07.12. 20:48

A parkolási díj fizetésének elmulasztása nem szabálysertés.

Szomorú örökös # 2020.07.12. 19:34

gerbera317

Én kérek elnézést, valóban félreértettem a mondatot.
És nagy valószínűséggel a parkoló társaságnak sikerült a pótdíj kiszabása, ami én úgy gondolom, nem csak akkor jogos, ha erre értesítést hagy a kocsin, ugyanis az autós a szabálysértést elkövette a fizetős várakozás szabályainak semmibe vételével, ráadásul erről fotó is készült. Az pedig, hogy ült-e benne bárki is, teljesen irreleváns.

Kb. ez hasonló, mikor tilosban állok valahol és a közteres vagy a rendőr lefotóz, majd utólag kiküldi a bírságoló levelet érte. Nincs semmilyen értesítés a legtöbb esetben a helyszínen, a fizetési felszólítás később jut el az elkövetőhöz.

Ráadásul ha időben kiküldték a jegy nélküli parkolásért a fizetési felszólítást, akkor pont annyit kellett (volna) fizetnie az autósnak, mint ami a csekken szerepelt volna.

gerbera317 # 2020.07.12. 18:14

A perben pedig majd kiderül, hogy ez végül sikerült-e neki.
Nem figyelsz, Szomorú! Én ezt arra írom, hogy nem vagyok biztos abban, hogy sikerült a parkolóőrnek a pótdíjazás. Habár, ha fmh-ig vitte a parkolótársaság, akár még az is sikerülhetett.

Szomorú örökös # 2020.07.12. 15:32

Az a legmókásabb az egészben, hogy a tisztelt fórumtárs direkt lehagyta a szöveg elejét, mert ott kiderült volna, hogy pontosan az ott is a szabály, amit mi más területre írtunk:

Ha lejárt a parkolójegye, 5 illetve 15 percen belül új jegyet kell váltania. Előbbi arra az esetre vonatkozik, ha az egy óránál rövidebb időre fizette be a parkolási díjat, míg a 15 perces türelmi idő a hosszabb parkolási időre jogosító díjfizetés esetén érvényes. A vonatkozó jogszabály értelmében amennyiben a pótdíjazás és a parkolójegy vásárlása között nem telik el 5 percnél hosszabb idő, az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapos jogvesztő határidőn belül a Budavári Kapu Kft. ügyfélszolgálatán lehetősége van igazolni a parkolási díj befizetését.

Kiemeltem a lényeget, hogy még hatásosabb legyen az égése! :-D

Szomorú örökös # 2020.07.12. 13:20

gerbera317

A perben pedig majd kiderül, hogy ez végül sikerült-e neki.

Nem kifejezetten van esélye. Így szól ugyanis a szabály:

Megállás: járművel a be- és kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

A lényeget kiemeltem, ez bizony nem így történt, tehát nagy valószínűséggel bukta lesz és még a bünti is emelkedni fog a vesztes per miatt.

Szomorú örökös # 2020.07.12. 13:16

Szóval a vonatkozó jogszabály szeint 5 perc a türelem.....

.....Budavári Kapu Kft. ügyfélszolgálatán. Csak ott és nem máshol. Ezek nem országos érvényű jogszabályok alapján működnek, hanem az egyes parkoló társaságok saját hatáskörben döntenek így. Van, ahol cseszheted, ha már 1 perc után érsz oda, ugyanis ezen a helyen pl. csakis a jegyed lejártát követően van az a bizonyos 5 perces türelmi idő:

Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

Az 5 illetve 15 perces türelmi idő a szelvény érvényességének lejártát követően kerül felszámolásra, NEM a szelvény kihelyezését, virtuális szelvény esetén megvásárlását megelőzően.

gerbera317 # 2020.07.12. 08:34

Nem létezik türelmi idő. A parkolás megkezdéséhez nem. Az persze megint más, hogy a parkolóőr az alatt a fél perc alatt csap le lesből, amíg a vezető kiszállva az automatával bíbelődik. De ez egy esetleges perben szintén jól védhető, és adott esetben a parkolóőr állásába is kerülhet.
Egyébként valamelyik utas nem tudott volna arra az időre a kormány mögé ülni?
Ezzel egyetértek. Valószínűleg a szabályok nem ismerete miatt bíztak abban, hogy a parkolóőr nem akar majd pótdíjazni. Hát akart. A perben pedig majd kiderül, hogy ez végül sikerült-e neki.

gerbera317 # 2020.07.12. 07:51

Nem feltétlenül azok. A "rongyságuk" nagyban múlik az autós hozzáállásán is. Ugyanúgy, mint a rendőrök esetében is. Itt is az volt, hogy "az utas kiszállt, szóvá tette az ügyet". Ki tudja, mi hangzott el ott?

Zoltanuss # 2020.07.12. 07:47

Hogy mennyire más egyes külföldi országokban a hozzáállás itt egy példa.

Spanyolországba, közelebbről Andalúziában voltunk cirka 12 napat 10 éve. Sok sok parkoló, mélygarázs. természetesen mindért fizetni kell előre. de nem szar emberek mint nálunk.
Egy városnézésre mentünk, letettük a kocsit egy kijelölt parkolóba, 3 órát kifizettünk előre, figyeltünk, de a helyismeret híján a 3 órából 3 óra 15 perc lett. Amikor visszaértünk jeleztük a parkoló őrnek , hogy bocsi, kiegyenlítjük a tartozást, akár félóránál többre is. A parkoló őr nagyvonalúan intett semmi gond, sőt a dolgunkat is elvégeztük, kezet is mostunk.... mert a spanyoloknál ez is a szolgáltatáshoz tartozik és távoztunk.
Nem úgy a magyari helyzet, ahol arra vadásznak hol tudják minél jobban megszívatni az autósokat.
Vannak „derék ” parkoló őrök, akik ha találnak vétkes autóst (mert azért ilyen is akad ) felteszik a mikulás csomagot.. a szükséges eljárással, majd ők, vagy a beépített emberük 5 perc múlva eltávolítja.
Így a vétkes autós eleve abban a hitben van ,hogy megúszta, pedig nem. Duplán ,sőt triplán fizet később.

Zoltanuss # 2020.07.12. 07:33

Ettől üggetlenül, azt alant írogatotoktól, a Mo.-i parkoló őrök rongyemberek.

gerbera317 # 2020.07.11. 19:22

Ha elhagyta az autót, akkor az már várakozás, hiába maradtak ott rinyálni az utasok. Ld. KRESZ 1. függelék III. d)-e) pontok. Ezt a kérdező is tudhatja, mert nem erre hivatkozva mondott ellen az fmh-nak. Azt nem írja, volt-e 60 napon belüli felszólító levél. Ha az se volt, jó eséllyel megnyerheti a pert.

Szomorú örökös # 2020.07.11. 18:01

ddetonator

Miután csak a gépért mentünk, ezért nem lett jegy váltva.

Ha több mint egy percnél tovább ott hagytad az autót, akkor az már várakozás és hiába ültek a hátsó ülésen, jogosan bírságolt meg a parkoló őr. Ha lefényképezés közben érsz oda az egy percen belül, akkor van lehetőséged bemutatni a közben megvásárolt parkoló szelvényt, akkor fogod esetleg megúszni, de ehhez a parkoló őr jóindulata is kell.

wers # 2020.07.10. 11:44

Miután csak a gépért mentünk, ezért nem lett jegy váltva.

Értem.

erre értem én oda teli kézzel” Szóval nem a parkolójeggyel volt tele.

Szerintem ez nem mentesítő ok, hogy ne kelljen a parkolásért fizetni. Elfoglaltál egy helyet a parkolóból, fizetni kell érte.

ddetonator # 2020.07.10. 11:39

Azt tette szóvá, hogy rakodásban vagyunk, ne fényképezzen (a porszívót költöztettük ki a lakásunkból), erre értem én oda teli kézzel. Miután csak a gépért mentünk, ezért nem lett jegy váltva.

wers # 2020.07.10. 11:23

A lényeget kihagytad. Vettetek parkolójegyet vagy sem?

Az ellenőrzésre az utas kiszállt, szóvá tette az ügyet

Mit tett szóvá?

ddetonator # 2020.07.10. 11:04

Sziasztok!

A parkolóőr úgy fényképezte le a kocsit, hogy közben
ültek a hátsó ülésen. Az ellenőrzésre az utas kiszállt, szóvá tette az ügyet, közben én visszaértem. Beszéltem a parkolóőrhöz, ő morgott valamit és továbbállt. A helyszínről elhajtottunk abban a tudatban, hogy nincs ügy, később mégis jött a felszólítás. Az őr visszament és lefotózta az üres helyet, ez van a papírokban.
FMH-nak ellentmondtam, indul a per. A mikuláscsomag kihelyezésének hiánya miatt vitatnám a kézbesítést pl., van esetleg másnak tapasztalata, hasznos ötlete?

Köszönöm.