parkolás!!!!!!!


ObudaFan # 2013.07.10. 11:52

60 napon belül ajánlott levélként postára kell adnia a parkolási társaságnak a felszólítást.
Ha odébb álltál meg a kocsival, akkor az viszont nem zárja ki az újabb bírságolást.

Ubilubi # 2013.07.09. 16:05

Tiszteletem a fórumozóknak!

A VII. kerületben parkoltam ballagáskor, tehát 2013.05.03.-án. Mivel este érkeztem és reggel mire lementem jegyet venni már rajt volt a mikuláscsomag az autón ~15 perccel korábbról, már nem láttam értelmét jegyet váltani. Abban a hiszemben voltam, hogy egy nap egyszer büntethetnek meg parkolásért ugyanott. Ballagás után ~15 m-rel arrébb álltam meg és rajta hagytam a csomagot az autón. Aztán kaptam mellé egy másodikat is. Gondoltam ebből már nem lesz fizetés, ilyen pofátlan bandának nem fizetek. Általában veszek jegyet vagy sms-t küldök de volt korábban a Centrummal pár eset, amikor nem fizettem mert indokolatlannak találtam a követelést és pár levél jött, de aztán nem lett semmi belőle.

Kaptam egy fizetési felszólítást sima postai levélben korábban(nem ajánlva), majd tegnap kaptam már egy ajánlott levelet 19.125 Ft-ról. Maga a levél dátuma is 2013 július 4 tehát a dátumozása is 60 napon kívüli.

  1. A kérdésem az lenne, hogy ez ebben a formában szabályos felszólítás-e? Hol van leírva és pontosan hogyan, miként köteles 60 napon belül tájékoztatni a parkolási cég? Ezt a rendeletet nem sikerült megtalálnom.
  2. Második kérdésem, hogy a dupla büntetés jogos-e? Azt kiderítettem, hogy maximum 3 órás várakozási zónában parkoltam és a második büntetés délután 4 óra körüli.

Illetve azt kérdezném mi a tapasztalat mostanában, meddig jutnak el az ilyen ügyek ha nem fizetem be?

tothvili # 2013.06.24. 18:15

Rengeteg a gond ezzel a nyavalyás parkolással, méghozzá azért, mert teli van joghézaggal...
Azt írtad, hogy csak öt ezer forinttal kell többet fizetned azért, mert nem fizetted be határidőben a pódíjat?
Úgy szokot lenni, hogy kb 6.000 forint, ha két héten belül fizetsz. Mivel nem értesültél a pótdíjról a hátsó ablaktörlő niatt, ezért nem tudtad határidőben befizetni azt. Ebben az esetben viszont a fizetendő kb. 20.000 forintra ugrik...
Ebben az összegben van még egy ún. ügyviteli költség is, kb. 3.000 forint, aminek nincs jogszabályi alapja, kivetik és beszedik.
Ez a tisztességtelen haszonszerzés, nem tehetsz ellene semmit, hacsak nem vállalod be, hogy nem fizeted ki. Nekem van egy ilyen ügyem, lhet, hogy per lesz belőle, lehet, hogy nem.

MrBenga # 2013.06.21. 09:56

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni parkolás ügyben, megbüntették a feleségemet valamikor márciusban, a kocsin nem volt csomag így nem is tudtunk róla, majd körülbelül 2 hónap múlva megjött az anyósomékhoz a felszólítás és a csekk kicsit több mint 20ezer forintról, körülbelül ezzel egy időben ki kellett váltanom a éves parkolási matricát és ekkor tudtam meg, hogy meg büntettek minket, megkértem őket, hogy mutassák meg a fotókat, ekkor láttam, hogy a hátsó ablaktörlő lapáthoz tette a parkoló őr, én ezt a helyszínen kifogásoltam, de persze jó magyar mentalitás és bürokrácia lévén ki kellett volna töltenem egy halom papírt, de a büntetést kénytelen voltam kifizetni, mivel nem kaptam volna meg a parkolási matricát. Szóval kifizettük a büntetést, és írtam egy e-mailt a XIII. kerületi parkolási társaságnak, a problémámról, ezután kb két héttel később kaptam a választ, amibe azt írták, hogy nekik nem kell bizonyítaniuk, hogy a csomag a kocsin volt, én ugye nem is tudtam, volna bizonyítani, hogy nincs rajta, de nem is ez volt a legnagyobb problémám, hanem válaszként vissza írtam a társaságnak, hogy nem azzal van itt a fő problémám, hogy megbüntettek, azt e-mailon is elismertem, hogy nem volt érvényes jegyünk mivel azt hitte a feleségem, hogy ott a panelek között nem kell fizetni, hanem mivel a csomagot nem találtuk meg a kocsin feltételezhetően azért, mert a parkolóőr a hátsó ablakhoz tette ezért a azt hiszem 5000 forinti plusz költséget kérem vissza, mivel nem oda kell rakni a csomagot.
Erre nem jött semmi válasz, majd mivel holnap után járt volna le a 30 napos válaszolási határidő írtam nekik ismét, hogy ne felejtsék el a dolgot, majd jött az újabb válasz, hogy a fotók alapján, ők úgy vélik, hogy jól látható helyre rakta a parkolóőr, és ők lezártnak tekintik a dolgot.
Ezek után felmentem a honlapjukra és kimásoltam a saját oldalukon lévő szöveget, miszerint az első ablaktörlőlapáthoz kell elhelyezni a büntető csomagot, de erre az e-mailomra még nem kaptam választ.

Igazából mivel ennyire nem ferek, igazán gondolkodom rajta, hogy béreljem-e őket és ebben szeretném ki kérni minél több ember véleményét, vagy esetleg egy ügyvédi véleményt, mert nem arról az összegről van szó, mert az nem sok pénz, de az elv már csak azért is hajt.

KÖSZÖNÖM
Nagy Ferenc

ObudaFan # 2013.06.17. 10:47

A KEKKH-től szerzi be az autópálya kezelője is, meg a parkolási társaság is.

SolnesM # 2013.06.17. 05:55

be a gépjármű-hatóságnál,
Az vajon milyen hatóság ?
Annyit tud egy halandó, hogy gépkocsiját az Önkormányzat tartja nyilván, nyilván van más is. Erről jut eszembe az autópálya felügyelet is megszerzi valahonnan az autós címét.

ObudaFan # 2013.06.16. 20:52

Értem.Akkor keressem fel a Centrum Parkoló céget és reklamáljak hogy nekem semmien levél nem jött..
Azóta volt lakcím változás is.
A végrehajtó cégnél ha elmondom hogy nem jött nekem semmi talán elengedik a büntetést??

Akkor mégsem érted, mert nem a Centrumot írtam, és nem is a végrehajtót, ahol intézkedni kellene.

gerbera317 # 2013.06.16. 18:56

jogtudósok ezt hogyan ehet kivédeni?

Simán.

felipecolt # 2013.06.16. 18:53

Értem.Akkor keressem fel a Centrum Parkoló céget és reklamáljak hogy nekem semmien levél nem jött..
Azóta volt lakcím változás is.
A végrehajtó cégnél ha elmondom hogy nem jött nekem semmi talán elengedik a büntetést??

ObudaFan # 2013.06.16. 17:31

Ha már végrehajtónál van az ügy, akkor kellett, hogy legyen fizetési meghagyásos eljárás, az más kérdés, hogy ott az iratok a valós címedre mentek-e. Ha volt az elmúlt években lakcím-változásod, viszont nem jelentetted be a gépjármű-hatóságnál, akkor meg is van a probléma forrása. Ebben az esetben annál a közjegyzőnél, amelyik a fizetési meghagyást kibocsátotta, a kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet és ellentmondást nyújthatsz be 15 napon belül ahhoz képest, hogy a végrehajtásról tudomást szereztél.

felipecolt # 2013.06.16. 14:07

Akkor kérdezzek meg egy ügyvédet melött bemennék a bíroságra és minden hónapban 15.000.- et fizetek 6 hónapon át..???
Ha van valakinek egy ügyvéd ismerőse,kérdezze meg mert nekem kedden reggel 8kor megkénemennem és tisztáznom magam.

matthiasi # 2013.06.16. 13:44

tothvili !

vili miért kapott volna ? 6 - 8 eft csak nem annyi mint 88 eft.

matthiasi # 2013.06.16. 13:42

felipecolt !

Ki van ez találva !
A parkoló őr kiszúr egy autót, hogy a normát teljesítse !
Ez a zsákmány !!! Teljesen függetlenül attól, hogy fizetett e parkolási díjat vagy sem elindítja az eljárást - fényképezés azonosítás, majd kirakja a parkolási büntető csomagot, amit mikulás csomagnak neveznek.
Hogy a zsákmány biztos legyen párperc múlva ő vagy a beépített embere ezt a csomagot leveszi és így válsz zsákmánnyá/áldozattá vagy nevezzük bárminek.
Megkapod a 88 eft - ról szóló számlát !
jogtudósok ezt hogyan ehet kivédeni ??

felipecolt # 2013.06.16. 12:07

Nem kaptam egyáltalán értesítést azóta. Ilyenkor mi a tehendő? Hová kell fordulnom? És akkor a behajtó cég miért zaklat engem?
Kérem segítsenek mihamarabb!!

tothvili # 2013.06.15. 19:56

Gondolom időközben kaptál leveleket, merthogy azokat az üzembentartó számára küldik ki, azt hiszem az esemény után max 60 napon belül. Úgy emlékszem, ha közben eltelt egy év anélkül, hogy bármit küldtek volna, akkor viszont elévült.

felipecolt # 2013.06.14. 14:58

Tisztelt Hölgyem Uram

Az lenne a kérdésem,hogy 2011 január elsőhetesében parkoltam Budapesten és most 2013 Június 13 án jött ki a büntetés összege mely 88.000.-huf és behalytocégnél van az ügy. 6-hónap alatt kellene befizetnem és kérdem én ,hogy ez jogos vagy elévülhet a büntetés?

ObudaFan # 2013.06.08. 06:31

Önmagában az, hogy rajtad követelik, mindenképpen jogszerű, ha üzembentartó vagy. Hogy esetleg a végrehajtási eljárást kézbesítési vélelem megdöntésével meg lehet-e szakítani, és esetleg van-e olyan egyéb ok, ami alapján a perek nyerhetőek lennének, az ennyi információ alapján nem dönthető el.
Ha rajtad hajtják be, de tudod igazolni, hogy ő használta az autót, behajthatod rajta.

alabama28 # 2013.06.07. 13:13

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot,v agy segítséget szeretnék kérni. A nevemen volt egy autó, a volt élettársammal vettük (én jogosítvány nélkül). Ex-em, mint utólag kiderült számomra előszeretettel parkolt díjfizetés nélkül. Hozzám már csak a végrehajtási stádiumban jutottak el az információk, mikor már a fizetésemből tiltanak le. Én nem parkolta, jogosítvány nélkül nem is tehetném. Tehetek a végrehajtások ellen valamit? Az ex elismerni sem akarja a díjak nem fizetését.
köszönöm

Emese71 # 2013.06.05. 18:33

Tisztelt Fórumozók!

Jogbiztonságot nélkülöző esetem az alábbi (jogászként csak bambulok, hogy történhet ilyen...)

Gazdasági totálkáros, de üzemképes régi kisautónkat eladtuk 2010 nyarán kemény 20 ezerért, másnap bejelentettük a lakóhelyünk szerint illetékes budapesti okmányirodán.

Előző héten kapunk ám egy követeléskezelőtől (Credit Controll Kft) levélkét, hogy jogerős tartozásunk van, fizessünk csaknem 30 ezer Ft-ot. Kiderült, hogy már átruházás után Szolnokon az új tulajok többször szabálytalanul parkoltak 2010-ben és 2011-ben, de a nyilvántartásban a mi nevünk szerepel (mivel ugye nem íratták át az autót).

Állítólag lezajlott egy közjegyző előtti fizetési meghagyásos eljárás 2011-ben, amiről nem is tudtunk, így ellentmondással sem éltünk. Érdekes körülmény, hogy a kézbesítési vélelem beálltáról sem rendelkezünk információval, okirattal.

Ráadásul, mint kiderült, akár életünk végéig kísért majd ez a dolog, ugyanis ha az új tulajok nem íratják át az autót, a nyilvántartás szerint mi vagyunk és leszünk a tulajok idők végezetéig.... annyit tehetünk, hogy mindig írogatunk, küldözgetjük a szerződést.

A végrehajtás még nem indult meg, így az lenne a kérdésem (mivel nem polgári joggal foglalkozom, elkél a segítség), hogy mit érdemes tennem:

  • kézbesítési vélelem megdöntése vagy
  • elévülési kifogás beterjesztése (mi határozza meg a bíróság illetékességét?).

Bérből-fizetésből élő közszolgaként nincs kedvem ugyanis mások helyett perkálni....eszembe jut egy öreg tanárom, aki beszélt a JOGÁLOM-ról (jogállam helyett), azt hiszem, ez javában az!
Köszönöm előre is az ötleteket!

ObudaFan # 2013.04.30. 05:27

Lekésted a 15 napos határidőt az ellentmondásra, innentől kezdve egyáltalán nem meglepő, hogy elindult a végrehajtás. Sokat tenni nem tudsz, fizetni kellene, hogy legalább tovább ne nőjenek a költségek.

hathor # 2013.04.29. 20:32

Üdvözlöm a hozzászolókat!

Parkolási kálváriámat írnám le, hátha van ötlete valakinek.
Olyan az ügyem, amiben már elutasította a bíróság a Budapesti Önkormányzat Parkolási KFT követelését ami 2003-2004es parkolási ügyekre hivatkozott, de a parkoló társulat egy évvel később újra beadta követelését, úgy hogy határozatom van a perről, amiben elutasították a követelésüket egy átmeneti szabály szerint, amikor perem pont abba az iőszakba esett amikor csak egy évre visszamenőleg követelhettek parkolási díjat.. Ekkor volt a követelési perem a bíróságon pont, és mivel kifutottak az egy évből, így elutasították őket.

Bíróság indoklása: fizetési meghagyást elutasítják, ugyanis a jogosult 2007.12.04 napján fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet terjesztett elő a kötelezettel szemben parkolási díj és pótdíj megfizetésére.
A kérelemben hivatkozott jogosulatlan úthasználatok időpontja a fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem benyújtását megelőző egy évnél korábbi

Utána: A keresetlevelet a jogosulatlan úthasználattól számított egy éven túl nyújtották be..

Ezzel le is zártam magamban az ügyet ezen 2008.novemberi levél után. ----------------------------------
  • Majd azt hiszem eltörölték ezt az egy éves időtartamot ismét, és a Budapesti Önkormányzat Parkolási KFT újra beadta fizetési meghagyási kérelmét 2010.04hóban, amiben a 17.000Ft-os követelés már 24.000Ft-ra változott. 2010.05.11.én átvette az állandó lakcímemen édesanyám a levelet, amitől kezdve 15napom volt válaszolni, fellebezni, ekkor nem tudtam a levélért elmenni állandó lakcímemre, mert máshol tartózkodom (tudome ez nem érdekes, édesanyám átvette). Így nem tudtam 15napon belül fellebezni 2010.05.26án lejárt a fellebezési idő, 2011.06.09én adtam postára -hogy kérem ezt az ügyet már lezárta a bíróság és elutasította a jogosult követelését). Visszaírt a bíróság, hogy lekéstem a határidőt, így nem veszik figyelembe levelemet már..
Tellik múlik az idő, mai napon átvettem egy levelet egy végrehajtó irodától, hogy lefoglalják a 3éves autómat, és kérik vonják ki a hatóság forgalomból az autót!! 2003-2004,2006-os (4alkalmas parkoló jegy hiány)17.900Ftos induló követelésből mára 69.000Ftos követelés lett.

Ezek mindent megtehetnek?? Egyszer már a bíróság lezárta az ügyet, pert, hogyan lehet utána újra indítani egy lezárt ügyet? Úgy érzem magam mint egy bűnöző, akit büntet a hatóság, lefoglalnák az autómat, követelnek.. meghallgatni senki nem hallgatott meg engem.. nélkülem megy a per..

Felháborítónak tartom. Nincs kedem kifizetni ezt az összeget, mert már lezárták ezt az ügyet hivatalos bírósági végzéssel. Nem tudom, hogyan indíthatták újra a követelést utána :CC

Ki mit tenne?

Köszönöm

tothvili # 2013.03.29. 20:59

Levasoft:
Nekem van egy olyan ügyem, ahol nem volt mikuláscsomag, csak a felszólítás érkezett meg a parkolótársaságtól.
Mivel megtaláltam az akkori parkolójegyet, próbálkoztam azzal, amivel most te is.
Persze elhajtottak, mert 5 napon belül kell hogy elfofadják, azon túl nem. Nem hallottam még senktől sem, hogy 5 napon túl bemutatott jegyet befogadták volna, hiszen anyagilag érdekeltek a minél nagyobb bevételben.
Szóval az ügyemet átadták egy ügyvédi irodának, ám nem a teljes anyagot, mert az iroda csodálkozott, hogy van jegyem. Elküldtem nekik a másolatot mert kérték, - lehet, hogy kár volt - amire azt válaszolták, hogy elkéstem a bemutatással, és polgári ügyre fogják vinni. Persze, ha most befizetem a huszonvalamennyi ezret, akkor adnak belőle pár ezer kedvezményt.

Levasoft # 2013.03.28. 20:57

Nagyon köszi tothvili, élek az ellentmondás jogával, sokat segítettél!

tothvili # 2013.03.28. 20:39

Levasoft:
Találtam neked egy ombudsmani állásfoglalást az ügyedről:

“Álláspontom szerint ugyanis az az eset, amikor az autós rendelkezik az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel – amelyet maga a követelés jogosultja, a parkolási társaság is elismer –, de ennek ellenére a parkolási díj, valamint a pótdíj megfizetésére kötelezik, nem egyeztethető össze a jogállamiság elvéből fakadó tisztességes eljárás követelményével."

Az ombudsman azt is kifogásolta, hogy miért a parkoló társaság miért köti egyéb feltételekhez az utólagosan bemutatott jegyet.

Sajnos az Ombudsman csak ajánlásokat tehet, akiknek teszi, azok pedig tojnak rá.
Fontosabb az önkormányzatoknak a bevétel, mint a jogállamiság.
Ez van. Vadkelet.

Levasoft # 2013.03.27. 23:05

Köszi tothvili a hozzászólást,

A megtámadásról, és egyéb jogi vonzatokról tudok, a fő problémát abban látom, hogy a megnevezett határozat minden pontját betartottam, és az 5 napos bemutathatósági rendelkezés a parkolótársaságra ró kötelezettséget, miszerint neki kötelessége törölni, ha bemutatom. Ergó a vitás esetek nagy része így rendezhető könnyedén. Jelenleg egy vitatható helyzet áll fenn szerintem, merthogy a jegyet kiraktam, érvényes, és ugyan nem 5 napon belül, de mindent megtettem annak érdekében, hogy a vitás helyzetet rendezzem. Próbáltam bemutatni az ügyfélszolgálaton, elhajtottak. Beküldtem fénymásolatot, levél leírással, ajánlott levélben. Most az ellentmondásban is tervezem ugyanezt, tehát az ügy rendezése érdekében én úgy érzem mindent megtettem, ami tőlem elvárható volt.
Az 5 napos határidő abszolút nem jogvesztő, hiszen ezt külön ki kellene emelni a rendeletben.
De sajnos tudok én is nem egy szakmailag alkalmatlan bíróról, akik a szakmaiságot nélkülözve hozták meg döntésüket.
Jó lenne tudni, hogy ki mit tanácsol ezügyben.
Köszönettel:
Levasoft