Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


TIGÁZ - NAGY GÁZ

ius latratus # e-mail 2016.06.16. 15:54

Kedves Ügyvéd Úr! Kedves Kommentelők, olvasók!
Az Eneregtikai Hivatal nagyon kedves munkatársa azt mondta fogjunk össze és inditsunk a Tigáz ellen csoportos keresetet.

Persze. Biztos ezt mondta.

ius latratus # e-mail 2016.06.16. 15:52

Brigitta69

A törvény is úgy szól, hogy gazdasági tevékenységet folytató szervezet, akár egy személyben is(ezek az egyéni vállalkozók.)

Hát, éppen nem. De nem csak ez a baj a hozzászólásaiddal, hanem az, hogy személyes sértettség vakká is tesz. Hülyeség a lázadásotok alapja, de hát ki más lenne vevő a hülyeségre, mint az ATV, az origó, a HírTv, meg a Szon és társaik...

Sok sikert!

Nitacska0718 # e-mail 2016.06.16. 15:34

Kedves Ügyvéd Úr! Kedves Kommentelők, olvasók!
Az Eneregtikai Hivatal nagyon kedves munkatársa azt mondta fogjunk össze és inditsunk a Tigáz ellen csoportos keresetet.
Aki szeretné bebiztosítani magát és kifizetni ezt az összeget, az a Ptk 316. §ra hivatkozva tegye meg ami a jogfenntartás intézménye, ami szerint bár kifizeti ezt a követelést, de ha pert nyer ezt az összeget kéri vissza.
Csak a gond az hogy ha kivonul a tigáz, akkor kin fogják behajtani?

Én azt mondom fogjunk össze és inditsunk egy csoportos keresetet. Esetleg egy facebook csoport keretében is ezt meg lehetne szervezni. Várnám az ötleteket, javaslatokat, esetleges kimentési lehetőségeket.

Anita

Tazoltan # e-mail 2016.06.16. 15:24

A tigáz tudja bizonyítani hogy én mikor kaptam kézhez a sekket?
Mert szerintem nem. Mivel nem ajánlottan kapom nem kell aláírni hogy átvettem.
Talán ezt a felszólítást sem kaptam meg?
Kinek mi a véleménye erről?

Brigitta69 # e-mail 2016.06.16. 14:52

ObudaFan
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Milyen kimentési lehetőségre gondol? Ha jól tudom a törvény a kimentési lehetőségre akkor ad lehetőséget, ha az előre történik!
Brigitta

Brigitta69 # e-mail 2016.06.16. 14:50

Az a baj a Tigaz szerődéssel, hogy nem tesz különbséget a nem lakossági célú felhasználói szerződésben a magánszemély és vállalkozások között. A Főgáz szerződése már sokkal jobb, ott külön kezeli a egyéni gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyt és a vállalkozásokat.
És eldöntheti a magánszemély, hogy az üzlethelyiséget, irodát, sztb. gazdasági célra kívánja használni vagy magáncélra?

Másrészt most a legfontosabb kérdésem, amit a Minisztériumba is elküldtem jogértelmezés céljából, hogy a törvény hatálya kiterjed
az egyéni gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyre is?
Mert többször hangoztatták, hogy magánszemélyekre nem vethető ki a bűntetés.
A törvény is úgy szól, hogy gazdasági tevékenységet folytató szervezet, akár egy személyben is(ezek az egyéni vállalkozók.)

ObudaFan # e-mail 2016.06.16. 06:51

Mézeskalácsház

A törvény tartalmaz kimentési lehetőséget.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2016.06.16. 06:50

Egyjogász

Bocs, én értettelek félre, visszavonom.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Mézeskalácsház # e-mail 2016.06.15. 20:36

Mi nonprofit alapítvány vagyunk, családi napközi. Ahogy megkaptam a csekket, befizettem. De ez mindig a határidőn túl volt (postának köszönhetően). S most meg is lett az eredménye, 50.000 Ft-ot követelnek. S jelentem eszembe sem jut befizetni ezt az összeget. Ha bármi összefogás lesz. Jelezzetek!! Mi ott leszünk...

ObudaFan # e-mail 2016.06.15. 18:19

Egyjogasz

Köthető, csak behajtási koltsegatalany nem érvényesíthető rá, mert annak mások a feltételei.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2016.06.15. 18:19

Egyjogasz

Köthető, csak behajtási koltsegatalany nem érvényesíthető rá, mert annak mások a feltételei.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Tazoltan # e-mail 2016.06.15. 16:11

Nekem sikerült a Hír televízióval felvennem a kapcsolatot. Ha igaz kedden jönnek hozzánk forgatni egy riportot ebben az ügyben. Az ügyvédem is vállalta hogy nyilatkozik. Ha esetleg van még valaki aki hajlandó lenne nyilvánosan vállalni a szereplést esetleg jelezze.
Persze nem tudom mire van lehetőség de talán elérünk valamit.

Egyjogász #   2016.06.15. 15:55

A törvény azt mondja, hogy lakossági, háztartási szerződés azzal köthető, aki saját háztartása – lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, lakossági célra használt garázs – fogyasztása céljára vásárol földgázt és az így vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

Így nyilván egy üzlethelyiségre is lehet háztartási szerződést kötni, ha valaki ott lakik (az a háztartása), de még akkor is, ha egyéb saját célra használja (pl. a lomjait tárolja ott), de ha már kiadja a helyiséget (nem saját célra használja és üzletel vele), akkor nem háztartási célú a használat.

Azaz a törvény nem ahhoz köti a háztartási szerződés megkötését, hogy valaki természetes személyként, vállalkozóként vagy cégként szerződik-e, hanem hogy aki szerződik, milyen célra használja a gázt. Így magánszeméllyel is köthető nem háztartási szerződés.

msanya # e-mail 2016.06.15. 14:18

http://www.origo.hu/…-cegnek.html

A fentebbi cikkből, ami még tavaly született emelnék ki egy részt egy kérdés végett: "Természetesen, a behajtási költségátalány a 2013. július 1-jét követően kötött, vagy ennek megfelelően módosított szerződések esetében alkalmazandó, az ezen időpontot megelőzően kötött, illetve a pénztartozás és a késedelmi kamat tekintetében nem módosított szerződések esetén e rendelkezés akkor sem alkalmazható, ha a késedelem 2013. július 1-jét követően áll be."

Kérdésem az lenne, hogy akkor most a Ptk.-ból lett idén márciusban kiemelve egy új törvény, ami alapján annak is kiküldhetik jogosan a 40 euró összegű behajtási költségátalányt, akinek korábban ezt nem tehették, mert a szerződése 2013.07.01. előtt köttetett?
Vagyis 2016. március 22-én rám még nem vonatkozott a korábbi törvény, ami március 23-tól kezdve nem csak hogy vonatkozik, de egy évre visszamenőlegesen is?

Brigitta69 # e-mail 2016.06.15. 13:24

Kezd nyílvánosságot kapni a dolog, már több cikk is foglalkozik vele, mint mindig a nyilvánosság segthet és az összefogás. Legtöbben úgy nyilatkoznak, hogy nem fogják kifizetni, épp az a felvetés miatt, hogy nem ajálva érkezett. Persze ez egyenlőre csak időhúzás, de majd addig történik valami, valaki észbe kap, hogy mi a fene törvényt hoztak már megint, és mi a fenét művel már megint a Tigáz...Addig nem kellene befizetni, mert az egységes fellépés segíthet. Én és a debreceni ismerőseim nem fogják befizetni. Gombos Gábnor vállalkozó Szolnokról együttesen kíván tiltakozni. Jó lenne csatlakozni, ha valaki megtalálja hogyan lehet elérni, írja meg!
Itt a link:

http://www.szoljon.hu/…lesen-670022

tevee # e-mail 2016.06.15. 11:13

Mi nonprofit egyesületként kaptunk behajtási költségátalányról felszólítást. Nem is vagyunk gazdálkodó szervezet.
Laikusként én azt gondolnám, hogy a számlát hivatalosan át kell vetetni a vevővel. Ha a cégünk számlát küld postán, mindig tértivevényesen küldjük, hogy az átvétel megtörtént-e. Személyes átvételnél alá kell íratni az átvevővel.
A Tigáz csak mezei postán küldi a számláit, amit nem tud bizonyítani, hogy megkaptuk-e időben.
Szerintem itt lehetne megfogni a dolgot. Egyébként a posta nem garantálja a kézbesítést.
Ha van itt valaki, aki ért ehhez, írjon.

Attila111111 (törölt felhasználó) #   2016.06.15. 09:33

én speciel bérlek egy ü.helységet raktározás céljából az otthoni és rokonok lomjainak. Szerencsére, mint magánszemély fizetem a gázt, valahogy akkoriban fel sem merült a szolgáltatónak, hogy vállalkozóként vagy cégként regisztráljon be a rendszerbe. Sőt a villanyt is magánszemélyként fizetem. Szerintem "Egyjogász" ebben a kérdésben téved. Korábban béreltem már helységet több helyen is, de mindig magánszemélyes számlákat kaptam és fizettem a rezsit.

Csani24 # e-mail 2016.06.15. 09:26

Sziasztok,

mi most kaptunk egy visszamenőleg 75 eFt-os Behajtási költségátalány csekket a Tigáztól. Kis településen van a vállalkozás, a gáz számlát a befizetési határidő végére szokta kihozni a posta. A számlán rajta van, hogy 2 hete feladta a szolgáltató, de mégis mindig későn kapjuk.. Érdemes e a Postánál reklamálni? Vagy mi a teendő ilyenkor?

Köszönöm a segítséget!

Brigitta69 # e-mail 2016.06.15. 08:31

Attól válik egy helyiség, pl. egy üzlethelyiség vállalkozássá, hogy egy cég, vagy vállalkozó kibérli. Addig pedig lehet, hogy csak süttetem a hasam benne, "nem üzleti" célból. :)

Egyjogász #   2016.06.14. 23:37

Miért, mit művel a TIGÁZ?
Háztartási szerződést magánszeméllyel is csak akkor köthetnek, ha a gázt háztartási célra használja (pl. lakás fűtésre, főzésre), egy üzlethelyiség üzemeltetése mitől háztartási cél?

Brigitta69 # e-mail 2016.06.14. 23:25

Kata, ha lenne még kedved megkeresni írott sajtó szerkesztőségét is, jó lenne.

Kata64 # e-mail 2016.06.14. 21:39

Írtam az ATVnek. Meglátjuk mit kezdenek vele.
Ma megjött az üzlet villanyszámlája. A számla mellett egy papíron egy sor: el tekintenek a 12.450.-ft behajtási költségátalányt megfizetésétől:-)))

Brigitta69 # e-mail 2016.06.14. 18:36

Telefonon megkeresni a szerkesztőséget, hogy van egy aktuális téma, ami érdekelni fogja az embereket. Megint egy törvény, ami nincs rendben, nem értelmezhető egyértelműen, és a Tigázról, hogy mit művel. A Tigáz téma érdekelni fogja a lakosságot, az átlagembert is, mert már nagyon besokaltak tőle az utóbbi időben.

Sherlock # e-mail 2016.06.14. 18:14

Nekem lenne, de soha nem válaszolnak a megkereséseimre.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Brigitta69 # e-mail 2016.06.14. 17:59

Kedves Fórumozók!

Van valaki, akinek lenne kedve felvenni a kapcsoatot a sajtóval? A nyílvánosság ereje jót tenne az ügynek.
Brigitta