TIGÁZ - NAGY GÁZ


JOLY-JOKER # 2016.01.20. 10:27

sziasztok mindenkinek .-D köszönöm a konstruktív hozzászólásokat. az ügy megoldódott ismét feljelentettem a tigázt mert nem kötötte vissza a szolgáltatását annak ellenére,hogy a fogyvéd megállapította a jogszabálysértést. az új eljárás eredménye, hogy a szolgáltatás azonnal és saját költségen kell helyre állítani. megtörtént viszont a jogtalan kikötés és a visszakötés között eltelt 3 év. mint írtam a házat súlyos fagykár érte a vízet hagyjuk mert a zsindelyek felfagytak a fűtetlenség miatt és kiadni sem tudtam ezideig nembeszélve a jogtalanság miatt elszenvedett sérelemről. most ott tartok,hogy kártérítésért perelnék milyen lehetőségeim vannak ?

runningman # 2015.11.16. 11:36

Olyat nem lehet, hogy egyszerűen nem adod oda az órát, mégpedig azért nem, mert te MEKH vizsgálatot akarsz, ahhoz meg sértetlen plombák kellenek?

Vagy két éve amikor nagyban ment ez a lehúzós szemétkedés, vasárnap délben jöttek, előzetes értesítés nélkül, úgymond szúrópróbaszerű ellenőrzés, akkor viszik el az órát, ha valami gyanúsat észlelnek. Hátramentem, kikötöttem a kutyát, fogtam a kötelet és úgy mentem a gázosemberek elé, hogy a kutya tanúként végig felügyelni fogja az eljárást és ha bármi szabálytalanságot észlel, akkor rájuk engedem, vele beszéljék meg. Tökéletes jegyzőkönyv lett, így nem derült ki mi van, ha mégis el akarják vinni az órát. Iparkodtak is keményen, mert vicsorított rájuk a kutya.

Kenderice # 2014.11.21. 20:07

Hát ha a jogi zárak sértetlenek voltak akkor vélelmezni kell, hogy az a beégés már a gázmérő felszerelése előtt is ott volt, vagy nem külső behatás következtében keletkezett.
A tulajdonos a jogi zárak és a gázmérő sértetlenségéért felel. Ha ezek rendben voltak, akkor mehet a szolgáltató a sóhivatalba...

Bigpapa # 2014.11.21. 12:59

Sziasztok!

Júliusban a Főgáz lecserélte a gázóránkat.A sötét pincében a szerelő azt mondta édesapámnak, hogy az óra belülről manipulálva van. Lecserélték az övét is, arra is azt mondta. A vicc- csak sajna ezen nem tudok nevetni - , hogy az én tulajdonomban lévő ház csak 2007 óta az enyém, az órát 2004-ben helyezték fel(ahogy apukámét is.), még az előző tulajdonosnak. A ház osztatlan közös tulajdon. Én nem lakom a házban, alig volt gázfogyasztás.
Ma apu megkapta az 540.000Ft-os csekket.
A főgáznál szétkapták az órákat és valami beégetést állapítottak meg.
Az összes ellenőrzésen az évek során SÉRTETLEN plombát állapítottak meg a jegyzőkönyvekben, a leszereléskor is azt jegyezték fel. A szakértő azt írta, hogy gázszerelési hozzáértés kellett a manipuláláshoz.Ezzel egyikünk sem rendelkezik.
Az órát csak leszerelve lehet gondolom beégetni, így mi meg sem tudjuk tenni, hiszen a plomba rajta volt.
Tud valaki olyan ügyvédet, akihez ebben az ügyben érdemes fordulni? Mindenki szakosodik valamire, ezért lenne jó tudni.
Ráadásul ugyan az a plomba volt az órán, amivel 2004-ben felrakták, amikor még itt sem laktam!

Köszönöm előre is!

Jogbancsalódótt # 2014.08.11. 17:23

Ha befizetted elismered,hogy sáros vagy. A számla ennek a következménye valószinüsitik a "beismerésed" után,hogy ennyit "loptál".

csipke81 # 2014.08.11. 13:34

Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni?
Sajnos nekünk is van elég negatív tapasztalatunk a Tigázzal kapcsolatban. Megállapították, hogy sérült és hamis a plomba, így kötbért szabtak ki, amit be is fizettünk. Így utólag már bánom, nem kellett volna.
Az óra leszerelés március végén történt, 2 hete kaptunk egy elszámoló számlát, mely szerint egy becsült fogyasztás alapján vezetik ki a leszerelt mérőt a rendszerből és fizessünk be 205 ezer forintot.

Találkozott más is ilyennel?

Nem értem, egyszer már büntettek a kötébér kivetésével, akkor most mit akarnak még?

Teljesen tanácstalan vagyok, ezt megtehetik?

Üdv.

szivas # 2014.06.14. 14:48

@Rasmanov, köszönöm a tanácsot, láttam a másik threadedet a 540000 Ft-os tétellel is.

"Pontosan és ebből eredő kárért is!”"

  • ahogy mondod, de ennek keletkezését természetesen a sértett félnek elöbb bizonyítania kell.

"Honnan tudod, hogy nem keletkezett?”"

  1. Nem állítanak ilyet.
  2. A jegyzökönyvben erre való utalás nem szerepel.
  3. Nézd, minthogy nem a saját nevemben kérek tanácsot, csak abból tudok kiindulni, hogy az, amit a tanácskérö állít, igaz. Ha nem így van, nem tudok segíteni neki, és te se tusdsz.

Bíróságon Főgáznak kell bizonyítani a lopás tényét és ő indítsa el a pert, NE pedig a fogyasztó!

Ez alap.
Különben nem a Fogyasztóvédelemhez, hanem a MEKH-hez kell fordulni, ök a felügyeleti szerv. Ez megtörtént.

Kenderice # 2014.06.13. 11:16

Valamit olvastam régebben erről a közös helyiségben lévő órákról.
Koránt sem biztos, hogy olyan felelőssége van mint annak, akinek saját tulajdonú, lezárható heyliságben van a mérőórája.
Ennek jobban utána kell nézni.

szivas # 2014.06.13. 06:02

Egy kedves ismerösöm érdekében kérném ezúttal a segítségeteket, akit nagyon súlyos kár ért. Ömaga jogban és jogi természetü ügyintézésben teljesen járatlan; szeretnék segíteni neki.
A FÖGÀZ 390000 (!) Ft kötbér megfizetésére próbálja kötelezni, mert egy ellenörzés során azt tapasztalták, hogy a gázmérö plombáját eltávolították és azt ilymódon az "gáz jogtalán vételezésére alkalmassá tették".
A fölszólításban a 19/2009 Korm rend 1.sz mellékletének 18.4. pontjára hivatkoznak.
Az ismerösöm egy társasházban lakik, a mérö a lakáson kívül, nem lezárt közös helységben található. A szerzödés szerint a méröóra sértetlenségéért csakugyan ö felel. Én úgy vélem, hogy a plombák megrongálásáért esetleg felelösségre lehet vonni, de minthogy a mérö maga sértetlen, jogtalan vételezés bizonyíthatóan nem történt, így a FÖGÁZNAK valódi kára nem keletkezett.
Mi a véleményetek?

Egyjogász # 2013.12.08. 08:05

"Megjött az 540 000 Ft.-os csekk a plomba hamissága végett.Tud valaki értelmes válasz sablont??"

Azért érdekes, hogy a tanácsadó kollégák közül senki nem tartotta szükségesnek megkérdezni, hogy mi a tényállás, tényleg hamis volt-e az a plomba, vagy nem? (Ugyanis ilyet azért valamire alapozva szokták állítani.)

Azt meg csak te tudod, hogy van-e alapja amit állítanak, vagy nincs.

Mert ha netán van alapja, akkor azért nem biztos, hogy érdemes ilyen öntudatos, arcoskodó válaszokat adni, mert még esetleg tényleg beperelnek, aztán jól rábaszol, mert abból az 540.000-ből kamattal perköltséggel lehet 1 millió is....

kisemmizve # 2013.12.07. 18:59

Szép estét.
Köszönöm szépen.

scriptor # 2013.12.05. 09:00

Tud valaki értelmes válasz sablont??

Tisztelt Szolgáltató,
Tisztelt Soós Gábor Ügyvezető Úr!

Levelüket megkaptam, azonban az abban szereplő kötbérkövetelést vitatom.

Egyebekben ajánlom figyelmébe az alábbi jogszabályi szakaszt:

2008. évi XL. törvény a földgázellátásról

19. § 3b) Ha a (3) bekezdés a) pontja szerinti fizetési kötelezettség nem vagy nem kizárólag számlatartozásból ered, a földgázkereskedő a lakossági fogyasztók földgázellátásból történő kikapcsolását a nem számlatartozásból eredő fizetési kötelezettség vonatkozásában akkor kezdeményezheti, ha annak polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárás útján történő érvényesítését igazolható módon megindította.

Dátum, aláírás

Kenderice # 2013.12.05. 07:32

Nem kell ide semmiféle sablon. Kettőt tehetsz.

  1. Megválaszolatlanul hagyod a levelüket.
  2. Válaszolsz nekik. Leírod, hogy a követelésük jogtalan. Ha mégis fenntartják, forduljanak bírósághoz.

Ez részükről amolyan üres fenyegetősdi. Mint amikor egy lábait elvesztett ember fenyeget téged, hogy seggberúg.
Azonban (sajnos) a próbálkozást nem büntetik, így az nem kerül "semmibe" a szolgáltatónak.
Háthamegilyedszésfizetsznekünkegycsomópénzt alapon megy szinte az egész kötbéresdi...

kisemmizve # 2013.12.04. 19:25

Üdvözlök Minden sorstársamat!
Megjött az 540 000 Ft.-os csekk a plomba hamissága végett.Tud valaki értelmes válasz sablont??
Köszönöm.

Gingin # 2013.02.14. 20:51

T.
Kenderice!
Sajnos nekem nincs lehetőségem ügyvédre,így kénytelen vagyok magam harcolni az igazamért.Megviselt már eléggé ez az ügy,de meg kell küzdenem vele.Vigye bíróságra a Tigáz,hiszen ő gyanusít engem. Én csak várni tudom az Energia Hivatal levelét és a további fejleményeket.
Üdvözlettel!

Kenderice # 2013.02.14. 20:39

Úgyis kötni fogják a (döglött) ebet a karóhoz. Már azt is kinyilatkozták, hogy rájuk nem vonatkozik a törvény.
Amúgy csak addig nagy a pofájuk, addig fenyegetőznek, amíg bíróságra nem kerül az ügy.
Ott általában gyorsan visszakoznak és elállnak a követeléstől. Mert ott már nézik a jogszabályokat is...

Gingin # 2013.02.14. 20:27

Tisztelt Kenderice!!
Nagyon köszönöm a gyors választ!!!!
Remélem,ha ezt is belefoglalom a következő levelembe,talán valamit megértenek ők is ebből.
Vagy mégse??...ez legyen már az ő gondjuk.
Nagyon köszönöm!!!!

Kenderice # 2013.02.14. 20:20

TIGÁZ-DSO Földgázelosztási üzletszabályzat 6/g pont (51. oldal):
"A földgázelosztó a fogyasztásmérő berendezésen vagy mérési rendszeren elhelyezett hatósági plombák és engedélyesi jogi zárak sérülésmentes állapotban történt átadásáról a felszereléskor dokumentumot állít ki, amely tartalmazza a hatósági plombák és az engedélyesi jogi zárak SZÁMÁT és AZONOSÍTÓJÁT, valamint azok sérülésmentességét. Ennek mindkét fél által aláírt másolati példányát a felhasználónak átadja."

Gesz 47 § (2) bekezdése :„(2) A plomba sérülésére az engedélyes csak abban az esetben hivatkozhat, ha azokat a felhasználó dokumentáltan, azonosítható módon, sérülésmentes állapotban vette át a földgázelosztótól. A plombák számára, azonosítójára és sérülésmentes külsejére vonatkozóan a felhasználót írásban tájékoztatni kell.”
Az OMH plomba száma (ilyen nincs is, csak egy alig látható valamilyen jelzés...) a mérőóra felszerelésekor NINCS dokumentálva, ezért annak sérülésére illetve EREDETITŐL VALÓ ELTÉRÉSÉRE nem hivatkozhat a szolgáltató.

Gingin # 2013.02.14. 19:56

Sziasztok! Ha lehetne én is kérhetném az OMH plombáról szóló törvényt? Megköszönném nektek.Nekem is OMH plombával kapcsolatos a problémám. A kötbér miatti nem fizetés esetén már megkaptam az öt időpontot,melyen kikapcsolásra jönnének hozzám..Megírtam,küldjenek minden dokumentumot,fotót (másolatotokat)arról,mikor az én órámat felszerelték,hogyan nézett ki az a bizonyos OMH plomba,mert azt én csak szemrevételezéssel vettem át az óra felszerelésekor.Kaptam egy válaszlevelet tőlük az én levelemre.

"Tájékoztatjuk,hogy a plombát a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) helyezi el a gázmérő számlálószerkezetén,így a gázmérő az eredeti plombával kerül felszerelésre minden esetben."
1.)
Csakhogy nekem 2 évvel ezelőtt volt egy számlatartozás miatti ki és visszakapcsolásom is,mikor az órámhoz nyúltak.
2.)
Mikor 2012.08.hóba szakértői vizsgálatra hívta egy karc miatt,ott voltam és ott már OMH plomba eredtéről szólt az egész probléma,mivel mást nem találtak.A fuurcsa az,hogy ezen a szakértői vizsgálaton,miután akkor a helyszínen ennek megállapítása,amit állítanak,csak szemrevételezéssel történt.Az órámat nem szedték szét,-azt mondták,hogy további szakértői vizsgálatra küldik és várjam a szakértői véleményt.
Most akkor mi van?-Az volt a szakértői vizsgálat vagy történt egy olyan szakértői vizsgálat,ahol ott se voltam és az alapján csinálták meg a magyar szalagos szakértőit???Nélkülem....

Továbbá idézek a válaszlevélből. "Ezzel kapcsolatban tájékoztatjuk,hogy a kötbér és egyéb költségeket tartalmazó számlákat felszólítás alól abban az esetben tudjuk hosszabb időre zárolni,amennyiben megküldi Társaságunk részére a Magyar Energia Hivatalnak címzett levél egy példányát vagy bármilyen igazolást (tértivevény,ajánlott szelvény) arról,hogy valóban panasszal élt a Hivatalhoz.
A kötbérrel kapcsolatos megállapodásra vonatkozó ajánlatunkat változatlanul fenntartjuk, melyben lehetőség van a kötbér részletekben történő kiegyenlítésére illetve bizonyos feltételek mellett a kötbér mérséklésére."

Na ezt nevezem!!! Szerintük elfogadom ezt a zagyvaságot,amit irogatnak?
Megkapják a feladóvevény fénymásolatát és várok az Energia Hivatal válaszára.
Már nagyon nehezuen bírom idegileg ezt az egészet és ha ebbe kell is beledöglenem,akkor se hagyom magam!

Megköszönném,ha valaki erre vonatkozóan elküldené az erre vonatkozó törvényt!!!!
Köszönettel Mindenkinek aki tud segíteni!!!

butyiba # 2013.02.14. 12:08

Tisztelt Kenderice

"A jegyzőkönyvben nem rögzített plombák sérülése esetén a szolgáltató nem követelhet semmit. Ez van a törvényben."

Meg tudnád adni ennek a törvénynek a számát ?

Előre is köszi.

eagle # 2013.02.07. 19:36

Sziasztok
egy kis megerősítést szeretnék kérni úgy tudom hogy Az éves elszámoló tartalmazza az egész éves tartozást vagyis ha túl fizetésem keletkezett esetleg tartozásomat is (havi számla elmaradást)
válaszokat előre is köszönöm!

Kenderice # 2013.02.05. 14:07

Melyik plomba nem volt eredeti?
A sárga a gázmérő csonkján vagy az OMH plomba a számláló előtti plexin? Mert nem mindegy.
Ugyanis az előbbi sérüléséért felelőssé tehető a fogyasztó, az utóbbiért nem.
A gázmérő felszerelésekor a plombák számát és épségét jegyzőkönyvben kell rögzíteni, melynek egy példányát oda kell adni a fogyasztónak. A fogyasztó csak azon plombák épségéért felel, amelyek szerepelnek a jegyzőkönyvben. A jegyzőkönyvben nem rögzített plombák sérülése esetén a szolgáltató nem követelhet semmit. Ez van a törvényben.
Persze fognak próbálkozni, mert szerintük a törvény rájuk nem vonatkozik. általában csak bíróság előtt szoktak visszakozni, amikor már figyelembe kell venni a törvényeket/jogszabályokat is.
Sajnos azért még nem marasztalható el a szolgáltató, hogy bepróbálkozik a fogyasztónál.
Remélem ez ellen is tesznek valamit majdan a jogalkotók.

kikeszbikesz # 2013.02.04. 13:20

TIGÁZ Csalás áldozatai lettünk !Kérlek ,segítsetek mit tudnánk tenni.Dec4-én egyedülálló apukámnál gázóra ellenőrzést végeztek.Már az ajtóból látni vélték,hogy az órához hozzá lett nyúlva,mert a festék a plexi körül eltérő volt.Bemérésre leszerelték,természetesen tökéletes értéket mért.Az egyik kolléga közben apukámmal átment egy másik helységbe kitölteni a jegyzőkönyvet.Addig a másik egyedül maradt az órával és már a bedobozolt órával jelent meg ,hogy apukám írja alá.De mit csinált addig amíg a jegyzőkönyvet töltötték?Sajnos a gyanúnk beigazolódott.A szakértő megállapította,hogy a plomba nem eredeti.540000 ft pénz bírságot kell fizetni!!!Apukám soha nem nyúlt az órához ,mindig becsületesen időre fizetett .78 éves ,7 éve özvegy,a kevés nyugdíját beosztva próbál létezni ami nem könnyű.Miből fog ennyi pénzt kifizetni ha nem tudjuk bebizonyítani az ártatlanságát.Sajnos a jegyzőkönyvben aláírta,hogy végig jelen volt az óra leszerelésénél,ami nem igaz,mert csak a bemérésnél volt ott.Az után a jegyzőkönyv kitöltésével volt elfoglalva egy másik helységben!!Minden jó tanácsot szívesen elfogadok.Irjatok.

forgomorgo1 # 2013.01.04. 13:35

A napokban a következő tartalmú e-mailt kaptam:

„Tájékoztatásul mellékelten megküldöm a Tigáz Zrt. és a Tigáz-DSO Kft. székhelye szerinti illetékes, Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek egy egyedi ügyben írt válaszlevelét.

Ennek alapján:

 a HBM-i Főügyészség folyamatosan figyelemmel kíséri a TIGÁZ Zrt-vel szemben a fogyasztóvédelmi hatóság által hozott marasztaló határozatokat,

a HBM-i Főügyészséghez folyamatosan érkeznek a TIGÁZ Zrt. jogsértéseivel foglalkozó fogyasztói kérelmek,

 a HBM-i Főügyészség ezen tömeges jogsérelmekre is tekintettel vizsgálja a közérdekű keresetindítás lehetőségét a TIGÁZ Zrt-vel szemben, amelyhez azonban további adatgyűjtésre, információk, illetve nyilatkozatok beszerzésére van szükség.

Tekintettel a főügyészség válaszára kérem, illetve javaslom, hogy amennyiben környezetében van olyan fogyasztó, aki a TIGÁZ aggályos kötbérezési, illetve tömeges rágalmazási gyakorlatának („jó hírnév megsértése, ártatlanság vélelmének a megsértése, bizonyítási kötelezettség elmulasztása, hamis, vagy elfogult szolgáltatói szakvéleményre történő döntés alapozása, ugyanazon ügyben készült, különböző tartalmú szakvélemények, szolgáltató által történő fenyegetés, megfélemlítés, megvezetés, szolgáltatásból történő jogellenes kikapcsolás, a szolgáltató mulasztásából eredő, fogyasztót megillető kötbér kifizetésének megtagadása, a szolgáltató gazdasági erőfölényéből adódó visszaélés, irat betekintési jog megtagadása, jogorvoslathoz való jogról történő tájékoztatás elmulasztása, elfogult szakértő függetlennek történő beállítása, joghatás kiváltására alkalmatlan polarizációs fólia alkalmazása, karcolás rongálásnak történő minősítése, szakértői díj jogtalan megfizettetése, megalapozatlan kötbérkivetés, stb.)” az elmúlt három évben áldozatul esett, úgy Őket a fentiekről tájékoztatni és a megalapozott kereseti tényállás megállapítása érdekében történetüket, az azt alátámasztó iratokat, valamint a tárgyban megjelent újságcikkeket, interpellációkat, ítéleteket stb. az alábbi címre eljuttatni szíveskedjenek:

Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség Közérdekvédelmi Szakág 4025 Debrecen Antall József u. 4.

A szolgáltatói és szakértői jogsértések eredményes visszaszorítása, illetve a sikeres keresetindítás érdekében jelen kérést minél több károsult részére eljuttatni, illetve a témával foglalkozó fórumokon megosztani szíveskedjenek."

kkicsim # 2012.09.12. 13:45

Tisztelt Tagok!

Sajnos, mi is áldozatául estünk a Tigáznak, tegnap kikapcsolták a szolgáltatást. Nem a tartozással van a gond, hanem, hogy azzal a szöveggel mentek be két idős ember otthonába - a szüleim voltak otthon - hogy fényképezni és ellenőrizniük kell az órát. Ez már önmagában undorító.
Ma viszont, mikor átutalásra került a sor, és kértük a visszakapcsolást, a telefonos ügyintéző elismerte, hogy a pénz ott van, látják is, de ez nem elég, a banktól kell igazolás az átutalásról!!!!
A 2008. évi földgázellátásról szóló törvényben az áll, hogy a gázszolgáltatónak, amint tudomására jut a tartozás rendezése, 24 órán belül vissza kell kapcsolnia a szolgáltatást. Az, hogy telefonon elismerték, hogy látják a pénzt, onnantól ketyeg a 24 óra??

Köszönöm előre is!

Aczbergerné