Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


tulajdonjog megszerzése elbirtoklás útján

agi76m # e-mail 2016.09.13. 23:18

Tisztelt Szakértők!

Elbirtoklással kapcsolatban kérném ki a véleményüket.

Megpróbálom röviden és átláthatóan vázolni az esetemet.
Jelenleg tulajdonomban van egy családi ház, mely 2001. októberében (tartási szerződéssel, a Nagymamám akarata szerint) került a nevéről az én nevemre. Akkor még én is ott éltem, később a munkám miatt másik városban éltem. Ő továbbra is ott lakott, és én is segítettem rendszeresen neki (és ezt a mai napig teszem).
Megromlott egészségi állapota miatt a közelünkben él az év eleje óta, és a házat közös megegyezéssel el szeretnénk adni. És itt kezdődik a problémánk.

A tulajdoni lapon a telek mérete 320 m2, de valóságban a kerítésen belüli terület ennél jóval nagyobb. Kiderült, hogy még a Nagypapám (aki 2000-ben halt meg) a telket körülvevő gondozatlan bozótost rendbe téve, a területet megművelte, a kerítést átépítette, azt a sajátjukként használták.

Jelen állapotában nem tudjuk eladni a házat, mert a tulajdoni lapon más méretű telek "tartozik" a házhoz.

A terület valószínűleg a városé. Egy ismerősöm javaslatára megkerestem az Önkormányzat jogi osztályát, ahol ténylegesen kiderült, hogy a város tulajdona az elbirtokolt terület. Ott azt tanácsolták, hogy írjak egy levelet a Polgármesternek vázolva a tényeket azt tanúkkal igazolva. Megtörtént. Válaszában az Önkormányzat nem ismeri el az elbirtoklás tényét tekintettel arra, hogy az ingatlan közterület - forgalomképtelen.

Kérdésem az lenne, hogy esetemben érdemes Bírósághoz fordulni, tarthatok e igényt a kb 30 év alatt megművelt területre, amit a város nem "hiányolt"? Tudnak valamilyen megoldást javasolni?

Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Balogh Ágnes

ObudaFan # e-mail 2016.09.06. 06:26

Majd 15 év használat után bíróságtól kerheted a tulajdonjogod megallapitasat. A jelenlegi szabalyozas szerint a peeinditashoz még a megyei földhivatal engedélye is kell, de ki tudja, hogy lesz ez szabályozva majd akkor.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kelist # e-mail 2016.09.06. 05:21

Jó napot kívánok!

A nevem Kelemen István és elbirtoklással kapcsolatban lenne kérdésem. Van egy közel 2 hektáros erdőterület, melynek 2 tulajdonosa van, egy házaspár. A pár férfi tagja 1905-ban a hölgy 1907-ben született. A tulajdoni lap szerint mindketten Kanadába költöztek. Figyelembe véve a magyar és kanadai átlagéletkort, sajnos kicsi rá az esély, hogy még mindketten az élők sorában lennének. Örökös vagy más tulaj, haszon élvező vagy bármilyen más jogcím nincs bejegyezve. Ezt a területet már két éve tartom karban, de sajnos ezt semmilyen hivatalos dokumentummal nem tudom igazolni. A kérdésem az lenne, hogy ezen terület elbirtoklását milyen módon lehetne érvényesíteni? Elég, ha bejelentem a területileg illetékes önkormányzatnál vagy erdészetnél?
Válaszokat előre is köszönöm!

Dr.Attika # e-mail 2016.09.04. 06:06

Kedves István!
Nem következett be az elbirtoklás. A másik testvér is részesedik a bérből, a kezességgel maga is hasznosító.
Ügyintéző testvér sajátjaként birtokosnak nem tekinthető.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Istvan_031 # e-mail 2016.09.03. 22:38

Kedves Szakértők!

Elbirtoklás fogalomkörben kérném ki véleményüket!

20 éve két testvérpár 1/2-1/2 arányban tulajdonosa lett egy termőföldnek szülők halála miatti öröklés során.

Az egyik testvérpár (legyen továbbiakban "ügyintéző") az öröklés óta bérbe adja a teljes termőföldet. (A másik testvérpár ebbe szóban beleegyezett.)
A bérbeadásból folyó bevétel után az ügyintéző adót fizet, a föld után Ő adózik, Ő tartja karban, de a bérlő gondozza és gazdálkodik vele. (A bérlő bérleti díjából származó bevétel felét az ügyintéző testvér a másik testvér között megosztja.)

Lehetséges e, hogy az ügyintéző testvér 15 év után elbirtokolja a másik testvér 1/2 részét azzal a címszóval, hogy a teljes földterület ügyeit Ő intézi, Ő adja bérbe, Ő gondozza és Ő fizeti az adót, stb-stb?

(Annyit kell még tudni, hogy az ügyintéző testvér a tárgyalt 20 év alatt több alkalommal jelzálogot vett fel a teljes termőföldre, amire kezességet minden esetben a másik testvér vállalt.)

ObudaFan # e-mail 2016.07.19. 16:53

A távollevő részére a gyámhatóság gondnokot rendelhet ki és a gondnok majd a távollevő költségére megteheti a szükséges lépéseket.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

szigsany # e-mail 2016.07.19. 16:02

Kérdés!

Adott egy társasház, 4db. lakással. 2db. lakás önkormányzati tulajdon, 2db. magánszemély tulajdona.
Ebből az egyik személy feltehetően külföldön van, évek óta nem használja az ingatlant. Utolérni nem lehet! Lakása üres, elhagyott, rendezetlen. Hajléktalanok költöztek be, szemetes és erősen felújításra szorul. A szomszédok panaszkodnak joggal a gaz, szemét, és fertőzés veszély miatt.
Mit tehet az önkormányzat?
Kitakarítja rendbe szedi, felújítja a saját költségén. Utána van valami joga hozzá, elbirtokolhatja, kiadhatja, eladhatja ha nem éri el a tulajt évek óta?
Az áldatlan állapotot muszáj megszüntetni.
Vagy ÁNTSZ, Rendőrség bevonásával kiüríteni, lezárni és üresen hagyni míg megint be nem törnek és jönnek a panaszok!
Az ilyen üres, elhagyott lakásokra vonatkozik valami törvény?

spielman3 # e-mail 2016.07.02. 14:18

Most ekkor nincs Európai Únió?

Igaz ez még viccnek sem jó kérdés, pl. egy ismerősöm, aki egy rakat ingatlant vett Spanyolországban, vidéki környezetben, ha mondjuk nem lesz EU, akkor nemcsak eleve harmadát érik majd a házak, de kérdéses lesz, hogy ő mint német állampolgár legálisan tulajdonosa e a házaknak stb....

És ez esetemben is egy kérdés, potenciális elbirtokló éppúgy nem rendelkezik spanyol állampolgársággal.

Biztosan tudjátok, mennyire régről gyökereznek illetve mennyire általánosak vagy harmonizáltak a magyar rendelkezések.....csodákra azért talán nem kell számítani?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.02. 14:02

Si, senor. :D

www.kbs-ugyved.hu

Burn Out # e-mail 2016.07.02. 14:01

az itteni ügyvédek, jogászok biztos naprakészek a spanyol polgári törvénykönyv rendelkezéseit illetően :)

spielman3 # e-mail 2016.07.02. 13:54

Elképzelhető elbirtoklási ügy Spanyolországban:

Az elbirtoklás feltételei első látásra nagyon szépen fennálnak:

1.: Adott egy ingatlan, melynek tulajdonosa helyben ismert, de aki külföldre, másik kontinensre távozott és ingatlanát, mely egy belterületi ház, több évtizede teljesen magára hagyja.

2.: A tulajdonosnak a helyi közösség tudomása szerint nincsen törvényes örököse sem.

3.: A potenciális elbirtokló hajlandó lenne az ingatlant megvásárolni is, de a tulajdonossal kapcsolatot felvenni képtelenség.

4.: A helyi közösség támogatná a potenciális elbirtoklót, hiszen olyan személyiség- és hivatási profillal rendelkezik, mellyel és melynek hatásaival igen jól illeszkedne a város adott pontjához kapcsolódó elvárásokhoz.

Viszont kérdés, hogy esetleg a tulajdonos visszatérése és egy nem kizárható jogvita esetén egy spanyol bíróság nem pártolná e jobban a spanyol állampolgár tulajdonost, mégha a potenciális elbirtokló is majdnem éppúgy tud spanyolul.

Bármi információnak vagy forrásnak örülnék.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.15. 22:16

Itt van egy szolgáló és több uralkodó.

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2016.04.15. 21:19

"Szolgalmi jogot is el lehet birtokolni."
Persze, hogy el, de ahhoz kell két telek (uralkodó-szolgáló)!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2016.04.15. 21:16

Csak előbb alapítani kellene.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.04.15. 17:49

Szolgalmi jogot is el lehet birtokolni. Nem is kell hozzá 15 év, csak 10.

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2016.04.15. 15:21

"Az elbirtoklás jogintézménye erre nem vonatkozik?"
Több okból nem.
Ki birtokolná el? Mindenki aki használja?
Az út esetében hogyan valósulna meg a megszakítás nélküli sajátként való használat? Stb.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

acer56 # e-mail 2016.04.15. 14:30

Az elbirtoklás jogintézménye erre nem vonatkozik? Megjegyzem, más megközelítési lehetőség nem létezik. :(

lajcsó # e-mail 2016.04.15. 13:33

"Tisztelettel kérdezem, ennyi év után van joguk az utat megszüntetni?"
Amennyiben a az útként használt terület, hivatalosan nem is út, hanem csak azon jártak valamilyen okból, abban az esetben joga van megszüntetni ezt az állapotot.

"Hová fordulhatunk jogorvoslatért, főleg, hogy leállítsák a beszántás szándékot?"
Meg kell nézni a hiteles térképmásolaton, hogy ténylegesen hol vannak az adott területen az utak és azokat kell használni!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

acer56 # e-mail 2016.04.15. 12:30

A faluban több, mint harminc éve használunk egy utat, amit annak idején a TSZ alakított ki magának. Az út egyik oldalán szántó, másik oldalán lakóházak hátsó kertjei, amelyek egy része már megosztódott és családi házak is épültek rajtuk. Rendszerváltás után magántulajdonba került a szántó, de az út továbbra is "működött". Mostanában magánszemélytől bérli a területet egy gazdálkodó, aki be akarja szántani az utat.
Való igaz, hogy helyrajzilag az út magán terület.
A bérlő - nem igazán jó indulattal - most kijelentette, hogy felszántja a területet, mi meg járjunk arra, amerre akarunk illetve tudunk.

Tisztelettel kérdezem, ennyi év után van joguk az utat megszüntetni? Hová fordulhatunk jogorvoslatért, főleg, hogy leállítsák a beszántás szándékot?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.02.29. 17:27

Az "engedéllyel" lesz a kulcsszó. Így valószínűleg nem valósult meg a sajátként birtoklás.

www.kbs-ugyved.hu

hhgygy # e-mail 2016.02.29. 17:24

Elbirtoklással kapcsolatos kérdésem lenne.
Van egy garázsszövetkezet, amelyik 1994-ben épített 20 db garázst önkormányzati területen, engedéllyel, infrastruktúrát épített ki hozzájuk, tehát áram, közvilágítás, aszfaltút. Most az önkormányzat részéről felmerült, hogy bérleti díjat szednének érte, de 20 év alatt nem történt elbirtoklás?

Köszönöm

Horváth György

ObudaFan # e-mail 2016.02.29. 17:04

Mármint nem az elévülést, hanem az elbirtoklást.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2016.02.29. 17:03

JogiKérdező

Ha történt bérbeadás, az megszakította az elévülést. A csatorna bevezetése már nem valószínű.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

JogiKérdező # e-mail 2016.02.27. 23:23

Tiszteletem!
16. éve gondozok egy bekerítetlen telket a sajátommal szemben.Egyik szomszéd szerint önkormányzati tulajdonban van,a másik szerint meg bérli valaki (egy rokona),de rajtam kívül senki nem húzott ott ki egy fűszálat stb. sem!Kérdésem hogy ilyen esetben megállja-e a helyét az elbirtoklás?Mondjuk ha tényleg bérli valaki,de nem gondozza?Vagy ha nem bérlik,viszont 10 éve bevezettek egy szennyvízcsatorna leállást,gondolom azt az önkormányzat fizette,ott megtört-e az én 16 évem?

lajcsó # e-mail 2016.01.17. 08:39

Az is megoldás lehet, ha tulajdonrészt vásárolsz a termőföldön. Utána a tulajdonostárssal kötni kell egy használati megállapodást! Itt legfeljebb a művelési kötelezettség teljesítése "kavarhat" be.
A tulajdonost is meg kell érteni! Valószínűleg a támogatásra való jogosultságát befolyásolja az általad használt terület.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd