tulajdonjog megszerzése elbirtoklás útján


László88 # 2019.01.03. 18:47

"De nehogy birtokháborítás legyen belőle!

Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani azoknak, akik elbirtoklással kívánnak valamilyen ingatlant megszerezni, hogy egyes esetekben nagyon megüthetik a bokájukat. Például mert a használat révén belefuthatnak egy birtokháborítási ügybe. Akkor ugyanis, ha valaki más ingatlanját használjuk, úgy hogy arra annak tulajdonosa nem adott engedélyt, akkor birtokháborítást követünk el. A birtokháborító ellen pedig birtokvédelmi vagy tulajdonvédelmi eljárás indítható. " én erre értettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.03. 19:03

Uram, ne hagyj el...

drbjozsef # 2019.01.03. 20:05

László,

nem tudom ez honnan van, de nézz még szét ott, ahonnan másoltad. A te esetedre nem vonatkozik. Feltételezem, ez olyasmi eset lehet, ahol egy EGÉSZ ingatlant (telket, házat, lakást) használ valaki a sajátjaként, és próbál meg elbirtokolni. Ott "egyes esetekben" bele lehet futni ilyesmibe.

A te eseted nem ez.

László88 # 2019.01.04. 05:27

értem, hogy nem pontosan erre vonatkozik, csak egy bizonyos részre.

de én erre vagyok kíváncsi, ez vonatkozik e rám?

A törvény alapján az elbirtoklás megszakad, ha

  • a tulajdonos a dolog kiadása iránti követelését bírósági úton érvényesíti;
  • a tulajdonos a dologgal kapcsolatban tulajdonosi jogát gyakorolja;

előbbit csak kérni kell a bíróságtól, pl igényt tartok rá stb.. vagy külön per útján érvényesíthetem?

a 2. jelenleg én birtokolom, kerítéssel van elkerítve.

drbjozsef # 2019.01.04. 06:05

Igen, minden törvény vonatkozik rád.
Ahogy mindenki másra is.

László88 # 2019.01.04. 10:10

uram, nekem 4 gyerekem van, fő állás mellett még 2 helyen dolgozom. a szomszédomék nem laknak itt már vagy 20-30 éve, 67 meg vagy 70 év körül vannak, nyugdíjasok és feltételezem nagyon sok a szabad idejük és pénzük. én csak próbálok vmiféle tanácsot kapni, hogy meg tudjam védeni ami a miénk. Csak azt nem értem mikor eladó volt a mi házunk hosszú évekig, miért nem vették meg. :) további szép napot. Üdv.

drbjozsef # 2019.01.04. 12:39

Nézd, hiába kérdezel újra, érzésem szerint addig, amíg végre azt nem mondaná valaki amit hallani akarsz, egy ilyen fórumon keresztül, ilyen értelmezhetetlen tényállásra nem lehet mást mondani, mint hogy megvalósulhatott az elbirtoklás, majd a bíróság eldönti, ha ez iránt pert indít a szomszéd. Ha megvalósult, nem tudod mivel védeni magad.

Az egyetlen értelmes tanács szerintem már elhangzott, vagyis menj és mutass meg minden iratot egy ügyvédnek. Hátha okosabb lesz tőle, és tud valamit javasolni.

Ingtln # 2019.01.04. 13:12

Üdvözletem!
Tulajdonjog elbirtoklásának megszakításáról szeretnék kérdezni.
2008-ban házastársak elváltak, az anyuka a két gyermekkel (akkor még kiskorúak) elköltöztek. Az apa egyetlen egy válóperes tárgyaláson se jelent meg. A lakás tulajdonjoga 50%-ban megoszlik. (Illetve a közösen vásárolt autó is, amit kizárólag az apa használ. Kérésre sem adta oda a másik félnek.)

2016 júliusáig külön éltek, utána a fiatalabb gyermek visszaköltözött a lakásba. Az idősebbik már dolgozik és külön él, a fiatalabbik idén fejezi be tanulmányait nappali tagozaton.

2016-2018 között az apa új párjának lánya életvitelszerűen élt a lakásban, 2017 második felétől a párja is (jelenleg is). Erről nem tájékoztatták az anyát.

Kérdésem az lenne, hogy az anya milyen módokon élhet a lakás tulajdonjogával? Milyen lépéseket tehet az elbirtoklás megszakításával kapcsolatban?

Köszönöm, várom válaszukat.
Ingtln

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.04. 13:15

Ugyan már! Szó nincs itt elbirtoklásról.

drbjozsef # 2019.01.05. 08:16

Kérdésem az lenne, hogy az anya milyen módokon élhet a lakás tulajdonjogával?

Bármilyen módon. Rég el kellett volna adnia. Ehhez az ex beleegyezése se kellett volna (legfeljebb elővételi joga volt). Vagy rég be kellett volna adnod bíróságra a közös tulajdon megszüntetése iránti pert (ha az ex nem veszi meg megegyezéssel előtte a részét).

Ezt mind most is megteheted, talán jobb is, valszeg 2x annyit ért a lakás mint 2010 körüli perrel ért volna.

roland1990 # 2019.01.27. 08:27

Sziasztok!
Kissé szokatlan -vagy legalábbis szerintem mindenképpen az- ügyben kérek segítséget, tanácsot.

Az ügy központi figurája egy 5 kilós kutya, no meg persze én és az exem.

Szakítás után írtunk egy írásos megállapodást, amely alapján a kutya közös tulajdonba kerül és egy hetet nálam egy hetet pedig nála tölt el.

Volt párom viszont nem először szegte meg a megállapodást és nem hozta vissza a kutyust időben. Akinek van kutyusa, azért tudhatja, hogy ez milyen frusztráló lehet

Most konkrétan azzal fenyegetőzött, hogy többet nem is látom viszont a kutyát és megint csak nem hozta vissza időben.

A megállapodásban világosan le van írva, hogy amelyik fél megszegi a megállapodást, azonnal elveszíti a kutya tulajdonjogát.

Hozzáértőktől kérdezem: egy ilyen megállapodást hogyan tudok érvényre juttatni, miután a másik fél már nem először szegi meg azt?

Mi a teendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.27. 11:45

Perrel. De előtte nem ártana, ha valaki hozzáértő megnézné azt a szerződést, hogy mit sikerült összebarkácsolnotok.

Jutka70 # 2019.02.25. 13:51

azt szeretném kérdezni, jelenleg a felperes kérte a per feljegyzés tényét az ingatlanra, de azelőtt meg kérte vegyék le, mert a földmérő nem tudta felmérni. hogyan milyen módon kérhetem hogy vegyék le a per feljegyzés tényét az ingatlanról?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 16:54

Írásban vagy a tárgyaláson szóban.
(Ami nem jelenti, hogy le is veszik.)

Jutka70 # 2019.03.18. 12:09

Azt szeretném kérdezni, II. alperes voltam egy elbirtoklási polgári perben, de eladtam közben az I. alperesnek a részemet, most el áll a felperes velem szemben, a bíróság kérdezi kérek e perköltséget? Kérhetek, e, ha igen mennyit és miért?

ObudaFan # 2019.03.18. 13:24

Jutka70

Elsősorban arra tudsz kérni, ha volt jogi képviselőd és díjat fizettél neki. Egyébként esetleg utazásra, esetleg munkából való kiesésre, de mindent igazolni kell.

Jutka70 # 2019.03.30. 16:51

elbirtokolhat a felpresek, amennyiben az elbirtokolni kívánt területet, a felperes földmérője adott neki egy vázrajzot, hogy nem az öve az elbirtokolni kívánt terület? térképjavítás is kért, de a föld hivatal elutasította, földmérés után szóban megengedte, meg azt vallotta a felperes hogy már másnap arrébb lett téve a kerítés?

magyarul tudott róla hogy nem az ő tulajdona az elbirtokolni kívánt terület, aztán indított elbirtoklási per.

a 15 éve alatt 2x is örököltek a felperesek, és a kerítést is el lett mozdítva ez idő alatt.

jelenleg a földhivatal által, földmérő által, kitűzött helyen van a vitatott kerítés.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.30. 16:57

Okot adtál a perre, nem fogja a bíróság a költségeid megtérítésére kötelezni a felperest.

Ildi90 # 2019.05.08. 04:18

Tisztelt Fórumozók!

Egy olyan ügyben szeretnék segítséget kérni hogy:
Adott egy 150 nm-es telek melynek 6 tulajdonosa szerepel a tulajdoni lapon osztatlan közös tulajdon címszóval szülőktől örökölve 3 családtól.
3 különbejáratú épület van a telken melyek hosszában kapcsolódnak egymáshoz és melyek közül 1 a legelső nincs a telekrajzon.
A másik 2 épület használatáról illetve tulajdonáról megállapodási papír készült még a szülők idejéből.
Az elsö ingatlant ami nem szerepel a rajzokon ( 2 szoba kb 30 nm) mikor a " tulajdonos" rokon meghalt a 2 gyermeke felajánlotta hogy 200 ezer forintért átvehetem melyet kifizettem, de jó magyar hívén mondván rokon a papírmunka elmaradt.
Mikor megvettem teljes lakhatatlan állapotban volt 1 millió forintomba került a burkolatok a tetőlécezés egy fürdő hozzáépìtése a közművek beköttetése ( a villany a saját örökölt középső házból lett bevezetve ) mire költözhető lett. Ez kb 20 éve történt azóta lakom illetve fenntartom az ingatlant.
Most a 2 papíron tulaj jelentkezett hogy eladnák az ő részüket , mindeképp pénzt fognak kiszedni belőle, mert papir anno nem készült ők nem emlékeznek hogy ki lett fizetve ha a tetszik ha nem elővásárlási jogom van megvenni.
A kérdésem az lenne , hogy tényleg csak ennyi lenne mehtehetik , hogy 20 év után ujra kifizettethetik vagy ha nem tudom eladhatják alólam azt az ingatlant mert nen készült annó papír a kifizetésről? Van esélyem elbirtoklás útján ezt az ügyet rendezni?

Válaszukat előre is köszönöm!
K. József

drbjozsef # 2019.05.08. 06:26

K. József,

Igen, minden további nélkül, ha nem tudod bizonyítani valahogyan, hogy megvetted már. Papír, az jó lenne.
De tanúk sem voltak?
Lehet pereskedni, de elég kétségesnek tűnik a kimenetele...

Ildi90 # 2019.05.08. 07:18

Kedves József!

A 2 nővérem a tanú rá illetve ugye a követelők akik " nem emlékeznek".
Nekem követelésem nem lehet azok után hogy 20 évig fenntarotttam hozzáépìtettem felújìtottam? A telek amin az a 30 nm2 rajzokon sem szereplő alap nélküli salak falalból lett 2 szoba amiért menne ez a harc nem ér annyit együtt, mint amennyit ráköltöttem a másik ingatlanok a telken pedig ugye papirozva vannak hogy semmi közük hozzá.

drbjozsef # 2019.05.08. 10:02

József,

Természetesen lehet megtérítési igényed, ha Te költöttél rá, és te újítottad fel. A kérdés ismét a bizonyíthatóság lesz, ha vita van. Van számlád, bizonylatod a felújításokról?

A tanú alapesetben megfelelő bizonyíték is lehet. Az a baj, hogy az ingatlannyilvántartásban ők a tulajdonosok, ezért eladhatják a részüket. Neked kellene minél előbb pert indítani. Ha megteszed (és kéred), perfeljegyzés kerül az ingatlanra, és akkor nem tudják eladni (tehermentesen nem, legalábbis).

Az a baj, hogy nem biztos, hogy érdemes perelned.

Ugyanis :

Ptk 6:215. § (2) Ha az adásvételi szerződés tárgya ingatlan, az eladó a tulajdonjog átruházásán felül köteles a dolog birtokának átruházására is. Ha a szerződés tárgya ingatlan, az adásvételi szerződést írásba kell foglalni.

Ez alapján nem jött létre köztetek érvényesen az adásvétel. Hiába fizetted ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.08. 10:14

(Van ugyan egy kiegészítő szabály, amely "megmenti" az írásba foglalás hiánya miatt érvénytelen - de teljesített - szerződéseket -, azonban az az ingatlan tulajdonjogát átruházó szerződésekre nem alkalmazható.)

Rozsatő # 2019.05.08. 19:20

Az lenne a kérdés,hogy milyen jogszabaly van az elbirtoklasra. Adott az enyémmel szomszédos földterület, amit már 5 éve én tartok rendben /kaszálás, vízelvezetés, stb/, a tulajdonos ez alatt az idő alatt egyszer sem jelentkezett, egyáltalán nem is ismerem. Szomszédok elmondása szerint a területet jelentős adóztatózásból eredő jelzálog terheli. Egy esetleges elbirtoklással ez a tartozás kit terhel, vagy ez lehet-e akadály?

Ildi90 # 2019.05.09. 02:50

József,

Hogyan lehet eladni egy olyan ingatlant amely nem szerepel telekrajzon illetve a saját örökölt résszel is egybe van nyitva ,amiről ugye van papír hogy nem tartozik csak a mi családunkhoz hisz mikor átvettem a 2 szobát egybenyitottam a felújítások alatt plusz fürdőt raktam és benne lakom 20 éve hisz sajátomnak kezeltem teljes mértékben? Kirakni nem tud hiszen közös tulajdon főleg hogy elővásárlási joga van minden tulajdonosnak úgy tudom... idegen igy megvenni nem fogja azt a maroknyi részt.