Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


tulajdonjog megszerzése elbirtoklás útján

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.25. 17:54

Írásban vagy a tárgyaláson szóban.
(Ami nem jelenti, hogy le is veszik.)

www.kbs-ugyved.hu

Jutka70 # e-mail 2019.02.25. 14:51

azt szeretném kérdezni, jelenleg a felperes kérte a per feljegyzés tényét az ingatlanra, de azelőtt meg kérte vegyék le, mert a földmérő nem tudta felmérni. hogyan milyen módon kérhetem hogy vegyék le a per feljegyzés tényét az ingatlanról?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.27. 12:45

Perrel. De előtte nem ártana, ha valaki hozzáértő megnézné azt a szerződést, hogy mit sikerült összebarkácsolnotok.

www.kbs-ugyved.hu

roland1990 # e-mail 2019.01.27. 09:27

Sziasztok!
Kissé szokatlan -vagy legalábbis szerintem mindenképpen az- ügyben kérek segítséget, tanácsot.

Az ügy központi figurája egy 5 kilós kutya, no meg persze én és az exem.

Szakítás után írtunk egy írásos megállapodást, amely alapján a kutya közös tulajdonba kerül és egy hetet nálam egy hetet pedig nála tölt el.

Volt párom viszont nem először szegte meg a megállapodást és nem hozta vissza a kutyust időben. Akinek van kutyusa, azért tudhatja, hogy ez milyen frusztráló lehet

Most konkrétan azzal fenyegetőzött, hogy többet nem is látom viszont a kutyát és megint csak nem hozta vissza időben.

A megállapodásban világosan le van írva, hogy amelyik fél megszegi a megállapodást, azonnal elveszíti a kutya tulajdonjogát.

Hozzáértőktől kérdezem: egy ilyen megállapodást hogyan tudok érvényre juttatni, miután a másik fél már nem először szegi meg azt?

Mi a teendő?

drbjozsef #   2019.01.05. 09:16

Kérdésem az lenne, hogy az anya milyen módokon élhet a lakás tulajdonjogával?

Bármilyen módon. Rég el kellett volna adnia. Ehhez az ex beleegyezése se kellett volna (legfeljebb elővételi joga volt). Vagy rég be kellett volna adnod bíróságra a közös tulajdon megszüntetése iránti pert (ha az ex nem veszi meg megegyezéssel előtte a részét).

Ezt mind most is megteheted, talán jobb is, valszeg 2x annyit ért a lakás mint 2010 körüli perrel ért volna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.04. 14:15

Ugyan már! Szó nincs itt elbirtoklásról.

www.kbs-ugyved.hu

Ingtln # e-mail 2019.01.04. 14:12

Üdvözletem!
Tulajdonjog elbirtoklásának megszakításáról szeretnék kérdezni.
2008-ban házastársak elváltak, az anyuka a két gyermekkel (akkor még kiskorúak) elköltöztek. Az apa egyetlen egy válóperes tárgyaláson se jelent meg. A lakás tulajdonjoga 50%-ban megoszlik. (Illetve a közösen vásárolt autó is, amit kizárólag az apa használ. Kérésre sem adta oda a másik félnek.)

2016 júliusáig külön éltek, utána a fiatalabb gyermek visszaköltözött a lakásba. Az idősebbik már dolgozik és külön él, a fiatalabbik idén fejezi be tanulmányait nappali tagozaton.

2016-2018 között az apa új párjának lánya életvitelszerűen élt a lakásban, 2017 második felétől a párja is (jelenleg is). Erről nem tájékoztatták az anyát.

Kérdésem az lenne, hogy az anya milyen módokon élhet a lakás tulajdonjogával? Milyen lépéseket tehet az elbirtoklás megszakításával kapcsolatban?

Köszönöm, várom válaszukat.
Ingtln

drbjozsef #   2019.01.04. 13:39

Nézd, hiába kérdezel újra, érzésem szerint addig, amíg végre azt nem mondaná valaki amit hallani akarsz, egy ilyen fórumon keresztül, ilyen értelmezhetetlen tényállásra nem lehet mást mondani, mint hogy megvalósulhatott az elbirtoklás, majd a bíróság eldönti, ha ez iránt pert indít a szomszéd. Ha megvalósult, nem tudod mivel védeni magad.

Az egyetlen értelmes tanács szerintem már elhangzott, vagyis menj és mutass meg minden iratot egy ügyvédnek. Hátha okosabb lesz tőle, és tud valamit javasolni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László88 # e-mail 2019.01.04. 11:10

uram, nekem 4 gyerekem van, fő állás mellett még 2 helyen dolgozom. a szomszédomék nem laknak itt már vagy 20-30 éve, 67 meg vagy 70 év körül vannak, nyugdíjasok és feltételezem nagyon sok a szabad idejük és pénzük. én csak próbálok vmiféle tanácsot kapni, hogy meg tudjam védeni ami a miénk. Csak azt nem értem mikor eladó volt a mi házunk hosszú évekig, miért nem vették meg. :) további szép napot. Üdv.

drbjozsef #   2019.01.04. 07:05

Igen, minden törvény vonatkozik rád.
Ahogy mindenki másra is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László88 # e-mail 2019.01.04. 06:27

értem, hogy nem pontosan erre vonatkozik, csak egy bizonyos részre.

de én erre vagyok kíváncsi, ez vonatkozik e rám?

A törvény alapján az elbirtoklás megszakad, ha

  • a tulajdonos a dolog kiadása iránti követelését bírósági úton érvényesíti;
  • a tulajdonos a dologgal kapcsolatban tulajdonosi jogát gyakorolja;

előbbit csak kérni kell a bíróságtól, pl igényt tartok rá stb.. vagy külön per útján érvényesíthetem?

a 2. jelenleg én birtokolom, kerítéssel van elkerítve.

drbjozsef #   2019.01.03. 21:05

László,

nem tudom ez honnan van, de nézz még szét ott, ahonnan másoltad. A te esetedre nem vonatkozik. Feltételezem, ez olyasmi eset lehet, ahol egy EGÉSZ ingatlant (telket, házat, lakást) használ valaki a sajátjaként, és próbál meg elbirtokolni. Ott "egyes esetekben" bele lehet futni ilyesmibe.

A te eseted nem ez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.03. 20:03

Uram, ne hagyj el...

www.kbs-ugyved.hu

László88 # e-mail 2019.01.03. 19:47

"De nehogy birtokháborítás legyen belőle!

Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani azoknak, akik elbirtoklással kívánnak valamilyen ingatlant megszerezni, hogy egyes esetekben nagyon megüthetik a bokájukat. Például mert a használat révén belefuthatnak egy birtokháborítási ügybe. Akkor ugyanis, ha valaki más ingatlanját használjuk, úgy hogy arra annak tulajdonosa nem adott engedélyt, akkor birtokháborítást követünk el. A birtokháborító ellen pedig birtokvédelmi vagy tulajdonvédelmi eljárás indítható. " én erre értettem.

drbjozsef #   2019.01.03. 16:58

Birtokvédelem nem erre van. Felejtsd el.

Persze, fellebbezni lehet. Külön pert már nem indíthatsz, mert ez már ítélt dolog lesz. Talán menj el egy ügyvédhez az iratokkal, hátha tud tanácsot adni ha az egészet látja. Pár tízezer forintot talán megér...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László88 # e-mail 2019.01.03. 16:45

megértem, mert ez egy elég zavaros polgári per.

amennyiben elbirtokol, nem tehet ellene semmit? felebezés, vagy polgári per? a btk. szerint amennyiben elbirtokolt, akkor 1 éven belül indítható birtokvédelmi per. ?

drbjozsef #   2019.01.03. 16:06

Még mindig nem értem, mit akarsz a birtokvédelemtől. Tudod mi az?
A jegyző eltilthatja a birtokháborítástól, vagy kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására. Mindezt 15 napon belül.
Folyik valami a telkeden most? Huzigálja ki a kerítésoszlopokat, építi a házát a telkedre, járkál be hozzád? Erre való a birtokvédelem. Arra nem kérhetsz birtokvédelmet, hogy tiltsa el a jegyző a pereskedéstől.

Kérj birtokvédelmet, aztán meglátod mi lesz. De nem tudom, milyen indokkal kérnéd, ha nincs aktuális háborítás.

A perhez meg nem tudok hozzászólni, ha naponta változik az amúgy is zavaros tényállás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László88 # e-mail 2019.01.03. 14:14

azért kérdezem a bírtok védelmi pert, mivel a kerítés már nem ott van ahol azelőtt volt, földmérés, váz rajt, felperesek szóbeli megengedése után más másnap át lett helyezve. 15 év alatt volt öröklés a felperesek ingatlanában, és a mi ingatlanunkba is, már csak én vagyok 1/1 tulajdonos.

László88 # e-mail 2019.01.03. 13:57

elsőnek 160 m2 akartak elbirtokolni, ami földmérő vázrajz szerint nem tartózik a felperesek ingatlanához. A földmérés után, per előtt, készítettünk a jó szomszédság érdekében mind két oldalon, 500-500 méter kerítést. A földmérőjük szerint végig azaz 500 méteren jár nekik ott 1 méter átlagosan, holott mi azelőtt ismételten kitűzettük, akkor rendben volt a vitatott 1 méter, az is kiderült e közben, van 90 cm tűrés határ és 30 cm térképezési hiba, valószínűleg ezt írta jóvá a felpereseknek. Mivel a földmérő falubeli, és messziről rokoni kapcsoltban is áll, ezt a felperesek rokona meg is erősítette. A földmérés, váz rajz után készült egy garázs, terv raj alapján stb... Per indítása előtt fel is épült, és ha vissza nyerik azt a területet akkor a garázs sarka krb. 10 % az ő ingatlanukon lesz. Pedig próbáltuk azt a területet elhagyni épp az ilyen per miatt. A bíróság felfüggesztette a per, per indításának tényét levették a házunkról. Mivel haszonállatokkal foglalkozunk, ezért a régi olt, le bontottuk, mert az alkalmatlan volt a célnak, építettünk egy 100 m3 alatti olt. Ott is elhagytuk a érintett területet de a földmérőjük szerint krb. 90-100 cm lesz benne ismét a területükbe, amennyiben megnyerik. Hiába kértük a bíróságot, a lenti részt különítse el, nem tette, pedig ott a kerítés nincs 15 éve lent. Van értelme bírtok védelmi pert indítani? a polgári per előtt próbálkoztak még 3 perrel is de azt a bíróság elutasította.

drbjozsef #   2019.01.03. 13:33

Eddig 160 nm volt. Mitől duzzadt meg a föld felétek?

Épületekről sem esett szó eddig itt.

Nem vagytok kötelesek elfogadni semmit, kivéve a bíróság döntését. Majd az eldönti, jó-e a földmérés, kirendel-e másikat, megtörtént-e az elbirtoklás.

Ha a helyi szabályoknak megfelelnek az elbirtoklási méretek az új telkek esetén, és a bíróság úgy dönt, akkor tűrni lesztek kötelesek a bejegyzést és a föld elvesztését.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

László88 # e-mail 2019.01.03. 11:21

értem. De a felperes, a saját 6200m2 ből, szeretne elbirtokolni majd nem 800 m2. Maradna 5200m2, de ez lehetséges, mikor minden hivatalos papíron, adás vételin, 6200 m2 van? Kötelesek vagyunk elfogadni a földmérő mérését? Nekem nem kéne az a terület, de a per előtt épültek fel épületek, természetesen engedéllyel.

ObudaFan # e-mail 2019.01.02. 08:45

Ha nem járultok hozzá, akkor a földhivatal egyelőre nem jegyzi be a tulajdonváltozást. De a pernek természetesen nem akadálya a hozzájárulásotok hiánya és ha a bíróság azt állapítja meg, hogy az elbirtoklás megvalósult, akkor a bíróság megkeresésére már bejegyzi a változást a földhivatal.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.02. 08:44

Szerinted mire való a per?

www.kbs-ugyved.hu

László88 # e-mail 2019.01.01. 21:19

Üdv. azt szeretném kérdezni.

Telekalakítási eljáráshoz hozzá járulását adta a földhivatal, de mi nem adjuk a hozzá járulásunkat, sem az engedélyünket a változási vázrajhoz, és nem vagyunk hajlandóak aláríni, elfogadni semmit sem. Ebben az esetben, a felperesek zsákutcába mentek? Azaz nem kapják meg az engedélyt?

lajcsó # e-mail 2018.12.19. 18:34

"Jelenleg telekigazítási eljárást indítottak. Kérdésem az lenne megkaphatják e ezt az engedélyt?"
Ezt innen nem lehet tudni, mert ez sok tényezőtől függ. Viszont a telekmegosztási engedély előfeltétele az elbirtoklás bírósági megállapításának.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd