kézbesítési vélelem megdöntése


Kenderice # 2013.05.29. 08:36

Szerintem ha a beadványban megvan a pontos cím, a tértivevényen meg más cím szerepel, ez alapból hibás.
Teljesen mindegy a bíró azon megjegyzése, hogy már egyszer vagy többször átvetted a hibás címre küldött leveleket...
Ezzel a megjegyzésével a bíró csak a saját szaros gatyáját akarja tisztára mosni.

NGyurka # 2013.05.29. 06:43

Kedves Sándor, köszönöm a segítő szándékod, azonban egy igen egyszerű kérdést fogalmaztam meg. Nem az ügy más részeiben szeretnék segítséget kérni, csupán a kézbesítési vélelem azon alapvető részével kapcsolatosan érdeklődöm, hogy van-e valahol a törvényben definiálva, hogy egy értesítést a pontos címre kell küldeni vagy ez egy evidencia.

Eddig az "evidencia" kapott egy szavazatot, ObudaFan, köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.28. 15:16

Minek a bizonyítására hívott fel az a végzés? Mikor tettél eleget a felhívásnak? Korábban ugyanezt a felhívást nem közölte a bíróság tárgyaláson szóban?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.28. 15:14

Ja, hogy "smeretlen helyre költözött". Akkor nyilvánvalóan nem kézbesítették szabályosan.
Továbbra is gyanakszom, hogy valami lényeges körülményt elhallgatsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.28. 15:12

Mellébeszélsz. Milyen megjegyzéssel kapta vissza a bíróság a tértivevényt?

NGyurka # 2013.05.28. 12:01

Az van az indoklásban, elutasítja a megdöntést, mert korábban ugyan ezen a címen átvettem. Arra nem tér ki, hogy korábban csak az ajtószám volt rossz, azonban a kifogásoltnál már egy nemlétező emeletszint is bekerült a dologba. Visszaérkezett tértivevény természetesen van, annak már csak a posta a megmondhatója, hogy miért ismeretlenhelyre költözött szerepel benne. Nem a bírót kritizálom, nyilván szabályosan jár el (bár ha elfogadja, az is az lenne). A határozat szerint II. fokra fellebbezhetek, az egy és utolsó lehetőség, szeretném úgy, hogy egyértelmű legyen és jó.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.27. 11:58

Nem kerek ez így. Nincs az a bíró, aki visszaérkezett tértivevény nélkül azt állítaná, hogy szabályos volt a kézbesítés. Ugyanígy akkor se, ha a tértivevény "ismeretlen, "nem kereste" vagy "cím elégtelennel" érkezett vissza. Ezek elemi dolgok.

ObudaFan # 2013.05.27. 07:47

Abból, hogy a jogszabály szerint neked valamit kézbesíteni kell, azért következik az, hogy a helyes címedre kell kézbesíteni.

NGyurka # 2013.05.26. 21:30

Hát... ezért írtam, hogy idétlen a kérdés. Azonban miután a bíró határozatában azt írta, szabályosan járt el, logikailag kellene hivatkoznom egy jogszabályra, mely szerint nem. Másrészt ha nincs ez sehol megfogalmazva, tényleg szabályos, ha nem az én címemre küldi, hanem kitalál egyet, amit aztán bírói státuszban szabályos eljárásnak minősít. Egyébként ilyen az egész ügy. Elkeserítő.

ObudaFan # 2013.05.26. 20:41

Azt ugye nem gondoltad komolyan, hogy az külön le van írva a jogszabályban, hogy mindenkinek a valós címére kell kézbesíteni a levelet?

NGyurka # 2013.05.26. 18:23

A házszám jó, a többi nem, ez akárhonnan nézem, rossz címzés. Nincs mit igazolni, nem is vonta kétségbe a bíróság, hogy a címzés rossz, arra hivatkozott, hogy a rossz címen korábban átvételre került a levél. Mint írtam, a postás ismer, azonban egy helyettesítő nem fog nyomozásba kezdeni azon az emeleten ahova címezték ilyen nevű nem lakik, ennyi (mert hogy olyan emelet sincs). Ez egyértelműen kiderül a bírósági iratanyagból, ott tértivevény, az én beadványaimban meg ott a helyes cím. De a kérdés, hogy mely jogszabály szabályozza ezt pontosan- azért ha én adnám elő a bírói hivatkozást azzal maga a bíró nevetne ki, ez így elég komolytalan.

ObudaFan # 2013.05.26. 13:07

Ha "ismeretlen helyre költözött"-ként ment vissza a levél, akkor kézbesítési vélelem megdöntését nem lehet kérni, hanem igazolási kérelemmel lehet élni. De valószínűleg nem a forma az igazi probléma, hanem hogy igazoltad-e mindezt.

NGyurka # 2013.05.26. 12:12

Segítséget kérnék abban, melyik jogszabály mondja ki, hogy a hivatalos iratot pontos címre kell küldeni? Elnézést, ha idétlen a kérdés. Egy ügyben a bíróság valami elírás folytán egy 4emeletes ház 5. emeletére küldte folyamatosan a leveleit. Én beadványaimban megadtam a helyes, pontos levelezési címet (emelet és ajtószám). Számomra hátrányos határozat született mert a nem tettem eleget a rossz címre küldött bizonyítási felhívásnak. A hibás cím miatt adtam be kérelmet a kézbesítési vélelem megdöntésére. Elutasították, mert korábban átvettem a hibás címre küldött levelet.
Harminc valahány lakásos társasházban van a levelezési cím, nyugdíjas édesanyám egész életében itt lakott, a postás 20 éve ugyanaz az ember, személyesen ismer, ugyanakkor ha helyettesítik, nyilván nem fogják keresgélni egy 4 emeletes házban az ötödiket. Gondolom, mivel a 4.-röl 2 család költözött, a legegyszerűbb megoldás volt ráírni „ismeretlen helyre költözött”. A jogszabályok között nem találom azt, amelyik alapján kifogásolhatom, a fentieket, vagyis amelyik leírja, hogy a pontos címre kell egy levelet küldeni (bár ez egy evidencia kellene legyen-szerintem).

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.21. 08:28

Hmmm.
Kimész külföldre úgy, hogy nem tudod, hol fogsz lakni? Nincs kitől megkérdezned?

(Amúgy mondhattad volna, hogy az adóhatóság elől bújdosol, az ilyesmi nem elhanyagolható körülmény.)

egyvalaki2008 # 2013.03.21. 08:06

"Összefoglalva tehát megállapítható, hogy a megváltozott szabályrendszer nyomán szigorodott az adózók felelőssége az adóhatósági nyilvántartásokban szereplő lakóhely, illetve székhely valódiságával kapcsolatban, ezért a változások kellő időben való bejelentése minden adóalany érdekében áll."

  • a lehetőségekhez képest legvalódibb cím került bejelentésre.
egyvalaki2008 # 2013.03.21. 07:58

Amennyiben biztosan tudnám a választ, akkor nem tettem volna fel a kérdést.
Ez esetben úgy gondolom, mint magánszemély a bejelentési kötelezettségemnek legjobb tudásom szerint tettem eleget, ha a helyi jogszabályok miatt voltam akadályoztatva.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.21. 07:40

Településszintű címre szerinted hogyan lehet szabályosan kézbesíteni?

egyvalaki2008 # 2013.03.20. 20:36

Sziasztok,

Beáll a kézbesítési vélelem akkor, ha valaki végleg külföldre távozik, (személyi lead), majd egy településszintű lakcímet jelent be kiutazás előtt Magyarországon, mivel még nem tudja a pontos címet? Ha hivatalos levelet küldenének neki itthonról, ez esetben mi a menete?

Jhering # 2013.01.18. 12:19

Ez hasznos volt, nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2013.01.17. 18:26

Postai tudakozvány kell, és be kell mutatni az átirányítási kérelmet a bíróságnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.17. 16:01

A kézbesítési vélelem épp azt jelenti, hogy nem érkezett meg a levél ténylegesen. (Tulajdonképpen fikció, nem vélelem.)

De arra hivatkozhat, hogy szabálytalan volt a kézbesítés, vagy egyébként önhibáján kívül nem kapta meg.

Jhering # 2013.01.17. 14:21

Kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem esetén hogyan és mivel lehet alátámasztani szerintetek azt, hogy az irat tényleges nem jött meg?

(A címzett a postázás időszakában már máshol lakott, ezért kérelmezte a postai szolgáltatónál a továbbküldést. Sok irat megkérkezett hozzá, az fmh azonban biztosan nem.)

ObudaFan # 2012.09.13. 19:36

A kézbesitési vélelem akkor azt jelenti, hogy nem tudtam átvenni, és kézbesitettnek tekintették?

Ha a kétszeri értesítő után sem vetted át, akkor kézbesítettnek tekintették. Ha igazolod a bíróság felé, hogy neked fel nem róható okból nem vetted át, akkor nem fogja úgy tekinteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.13. 15:26

Csak értelmes segitőkész válaszokat várok!

Mi pedig értelmes kérdéseket.

Cseppjószág # 2012.09.13. 14:44

valóban volt olyan, hogy kaptam a biróságtól levelet, de sajnos munkám miatt nem tudtam átvenni.

a levélben egy régi tartozás volt, de az már ki van fizetve ezt az irat is tartalmaza.

A kézbesitési vélelem akkor azt jelenti, hogy nem tudtam átvenni, és kézbesitettnek tekintették?

Mint emlitettem a tartozásom már ki van egyenlitve, sajnos a levelen nem igazán tudok elmenni, mit akarnak, de le van rendezve az adósságom.