elállási jog szolgáltatás megrendelése után


Boszi85 # 2021.05.17. 20:24

Nagyon köszönöm Béla!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.17. 20:12

Építési szerződést érvényesen csak írásban lehet megkötni. Az emil nem írásbeli forma.

Boszi85 # 2021.05.17. 19:38

Tisztelt fórumozók!
Egy társasházi lakás erkélyének felújításához kértünk árajánlatot. A vállalkozó az ajánlatot 04.22-én e-mailben, a holnapjára mutató hivatkozással küldte meg, és kérte a visszajelzést annak elfogadására. Az ajánlatban részletezte a munkadíjakat, anyagköltségeket, hulladék elszállítás díját. Egy bekezdés szerepel még benne a garanciára vonatkozóan. Határidő azonban nincs, hogy meddig vállalja elvégezni a munkát.
Az ajánlat módosítással elfogadásra került, válasz e-mailt küldtünk erről, 04.23-án. A módosítás annyi volt, hogy a hulladék elszállítását nem kértük.
Múlt héten megjelent a vállalkozó 2 alkalmazottja, az erkélykorlátból az üveget kiemelték, és arra hivatkozva, hogy esős az idő, nem végeztek semmilyen további munkát, és újabb időpontot sem sikerült egyeztetni a folytatásra ("majd ha nem esik").
Van-e valamilyen határideje, amire hivatkozhat, hogy miért nincs még készen? Mi felmondhatjuk-e a szerződést kötelezettség nélkül? Semmilyen kifizetés nem történt még, és szeretnénk más szakembert megbízni a munkával, tőle pedig szabadulnánk.
A segítséget előre is köszönöm

drbjozsef # 2020.10.05. 13:12

A beszélgetésben külön jelezted, hogy ezt te használod, neked kell, és olyan legyen az új is?

Ha nem, akkor az eddigiekkel együtt az legalábbis kijelenthető, hogy a szolgáltató nem hibázott, nem szegett szerződést. Legfeljebb rugalmasabb lehetne, de hát az pont nem jellemző ezekre.

drbjozsef # 2020.10.05. 11:32

A régi szerződésben szerepelt, hogy a pppt szolgáltatás része a szerződésnek ?
(ami amúgy pptp szerintem)

Az új szerződésben szerepel, hogy a pptp szolgáltatás része a szerződésnek?

szntozs # 2020.08.04. 13:34

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!

Nonprofit civil egyesület, mentes az ÁFA hatálya alól, a fogyasztókkal azonos elbírálás alá esik a Békélető Testület eljárásaiban.

Internetes vásárlást esetén nonprofit egyesület, mely adószámmal rendelkezik, érvényes-e a fogyasztóvédelemben meghatározott tény, miszerint nem illeti meg az elállás joga?

Köszönöm előre is!!!

drbjozsef # 2020.03.12. 11:43

FOX MULDER,

Ha ez a távollévők között szerződők törvénye alá tartozó 14 napos elállási jog, amit gyakorolsz, és az eladónak a honlapján nincs konkrétan feltüntetve, hogy átvállalja a visszaküldés költségeit (bár azt se előre fogja), akkor neked kell fizetned azt.

Ha hibás teljesítés miatt akarsz elállni a szerződéstől, akkor neked elvileg nem lehet költséged, viszont ott nem az elállás az első, hanem a javítás vagy a csere.

Csak kellene valamit kommunikálnod velük.

FOX MULDER # 2020.03.12. 10:03

drb jozsef , köszönöm . A ceg felé online es a levélben tett nyilatkozatban is bejelöltem hogy ők intezzék a szallitást . Cèlszerű es javasolja a törvény hogy addig ne adjuk ki önként a terméket amíg a partner nem jelez együttműködően . Különben a fuvar díj kizarólag a mi kiadásunk és sem termék sem penz nem lesz birtokunkban . Betartom a ram vonatkozó javaslatot es az előírást , hosszú meccsnek ígérkezik .

drbjozsef # 2020.03.12. 06:18

Becsomagolod, visszaküldöd, jelzed hova kéred a pénzt (utalás/online fizetésnél csak ugyanoda mehet), ha nem küldik, felszólítod őket határidővel, ha úgy se, küldöd a fizetési meghagyást.

FOX MULDER # 2020.03.11. 12:56

Üdvözletem . Hivatalosan postai es email útjàn elindítottam elállást a szolgáltatástól amire 14 után sem jeleztek semmit . ( Webaruháztól nem azt a kategóriajú árut küldték amit rendeltem , kaptam egy gyári selejtet .) Mi a teendő reszemről ? A fogyvédelmet megemlíteni a cégnek ha x idő után sem intézkedik vagy a hivatalt keressem fel ? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.04. 14:45

Nincs véletlenül egy monalisa nicknevű férfirokonod?

Szomorú örökös # 2020.03.04. 11:47

turgi

Semmivel sem erősebb szerintem egy papírra vetett tintával aláírt szerződés

Tévedsz! Egy megrendelés semmi konkrétumot nem tartalmaz, mindössze annyit, hogy a munkát megrendelték. Konkrétumok a munka ütemezéséről, kifizetésről kizárólag egy mindkét fél által aláírt szerződésben szerepelhetnek.

Én egyébként mindössze 100 ezer alatt nem kötök szerződést. Afelett viszont mindig. Viszont olyan soha nem volt még, hogy egy nappal előtte lemondjanak bármilyen munkámat is. Ennyi!

KBS pedig egyetlen ügyvéd a sok közül és mint írtam, ha perre viszed, akkor a másik félnek is lesz egy ügyvédje, aki szintén nyerni akar. Megértelek egyébként, igazad is van, de szerintem drága dolog pereskedni és balga ember, aki egy ilyen úgy esetén azt mondja, hogy a kimenetele egyértelmű.

turgi # 2020.03.04. 08:36

De a továbbiakban ha rám hallgatsz, ne előlegre meg egyebekre koncentrálj, hanem szerződés megkötéséig semmit ne vásárolj meg inkább. Ha viszont van már szerződés, akkor lehet előleget is kérni, amit természetesen a szerződésben le lehet írni.

Semmivel sem lennék előrébb. KBS ügyvéd is megírta ez a megrendelés is egy szerződés. Semmivel sem erősebb szerintem egy papírra vetett tintával aláírt szerződés. A helyzeten nem változtat. Ugyan úgy a bíróságon kötünk ki, ha nem tartja magát hozzá az ügyfél, és ugyan úgy éveket pereskedhetek vele adott esetben.
Egyébként pont az előleget mondták nekem vállalkozó társaim, mert abban az esetben 5x meggondoltja az ügyfél, hogy visszamondjon egy ilyen megrendelést. Az esetek 99%-ban nem is mondja vissza. Csak sokan meg azon vannak nem fizetnek előre, mert nagyon elszaporodtak a tisztességtelen vállalkozók, csalók, szélhámosok, és utána meg futhat a pénze után az ügyfél.

Konkrét vállalkozási szerződést sokkal nagyobb beruházásoknál írunk, egy kazán csere nem tartozik ide. Ha minden ilyen kisebb munkáról papír alapú szerződést írnék, titkárnőt kellene felvennem. :D

Szomorú örökös # 2020.03.04. 08:01

turgi

Nem a múlt században élünk, hogy csak és kizárólag a papírra vetett és tintával aláírt szerződés a szerződés. Szerintem ez a levelezés alapján egyértelműen bizonyítható is.

Ez igaz, de pont ezért nem biztos, hiszen te a magad oldaláról értelmezed, viszont mindig van másik fél is ilyen esetben és valószínűleg ő is ügyvéddel fog menni. Ezért tarthat el nagyon hosszú ideig egy ilyen per.

Szomorú örökös # 2020.03.04. 07:59

turgi

Nem biztos hogy megéri, de ha minden ilyen inkorrekt emberre ráhagyjuk az ilyen hozzáállást, akkor ez lesz a beidegződés, hogy bármit megtehetnek következmények nélkül, mert nem visszük perre. Hát nem!

Hajrá, szurkolok neked!
De a továbbiakban ha rám hallgatsz, ne előlegre meg egyebekre koncentrálj, hanem szerződés megkötéséig semmit ne vásárolj meg inkább. Ha viszont van már szerződés, akkor lehet előleget is kérni, amit természetesen a szerződésben le lehet írni. Én továbbra is a szerződés híve vagyok, mert ne a bíró dolga legyen kihámozni egy internetes levelezésből, hogy milyen tényállás is valósult meg. Erre jó ez az irat, ami mindent korrekten rögzít. Hidd el, ha aláírt szerződés van már, akkor nem fognak visszalépni többnyire.

turgi # 2020.03.04. 07:24

Ez a szerződés nem csak létrejött, hanem egyenesen írásban jött létre. Nincs jelentősége annak, hogy a felek nem ugyanazon az iraton írták alá.

Köszönöm. Ezt én is így gondolom. Nem a múlt században élünk, hogy csak és kizárólag a papírra vetett és tintával aláírt szerződés a szerződés. Szerintem ez a levelezés alapján egyértelműen bizonyítható is.
Első körben felkérek egy ügyvédet és megíratok vele egy felszólító levelet. Ha nem hajlandó megtéríteni az okozott kárt emiatt, akkor lehet perre viszem.

Az ilyenekből lesznek jó kis hosszú perek, amire inge-gatyája rámegy a vállalkozónak, mire véget ér. Biztos megéri? :-(

Nem biztos hogy megéri, de ha minden ilyen inkorrekt emberre ráhagyjuk az ilyen hozzáállást, akkor ez lesz a beidegződés, hogy bármit megtehetnek következmények nélkül, mert nem visszük perre. Hát nem!

Szomorú örökös # 2020.03.03. 19:47

KBS

Az ilyenekből lesznek jó kis hosszú perek, amire inge-gatyája rámegy a vállalkozónak, mire véget ér. Biztos megéri? :-(

Szomorú örökös # 2020.03.03. 19:45

turgi

Tehát tisztában vele a megrendelő, hogy az árajánlat elfogadása egyben megrendelés is

Ezt nem is vitatja szerintem senki.
Csak én a megrendelés után mindig szerződést kötök, az biztosabb. Ott már konkrétan mindent papírra lehet vetni, ami kérdéses. Sohasem rendelek anyagot, amíg a szerződést mindketten alá nem írtuk.

Amúgy meg a szóbeli szerződés is szerződés én úgy tudom

Hááááááát, próbáld meg bebizonyítani bárkiről, hogy szóban megrendelt bármit is. Ha nincs tanúd, ő meg letagadja, akkor mehetsz a sóhivatalba vele. :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.03. 18:37

Ez a szerződés nem csak létrejött, hanem egyenesen írásban jött létre. Nincs jelentősége annak, hogy a felek nem ugyanazon az iraton írták alá.

Ptk. 6:249. § [Elállás, felmondás]
(1) A megrendelő a szerződéstől a szerződés teljesítésének megkezdése előtt bármikor elállhat, ezt követően a teljesítésig a szerződést felmondhatja.
(2) A megrendelő elállása vagy felmondása esetén köteles a vállalkozónak a díj arányos részét megfizetni és a szerződés megszüntetésével okozott kárt megtéríteni azzal, hogy a kártalanítás a vállalkozói díjat nem haladhatja meg.

turgi # 2020.03.03. 18:31

Ez nem tisztán csak egy árajánlat, hanem egy megrendelés is. Le van benne írva, hogy amennyiben az árajánlatot elfogadja a hozzá tartozó anyagokat megrendelem, és erre jóváhagyást kérek levélben. Tehát tisztában vele a megrendelő, hogy az árajánlat elfogadása egyben megrendelés is, ami fizetési kötelezettséggel jár és ő a válaszban egyértelműen megrendelte az egész szolgáltatást.
Amúgy meg a szóbeli szerződés is szerződés én úgy tudom. de itt ettől többről van szó.

Szomorú örökös # 2020.03.03. 16:54

Pethical

A vállalkozó az árajánlatban csakis azt rögzíti, hogy mit fog majd megvásárolni és beépíteni a megrendelőnek. Szó nincs róla benne, hogy azt mikor teszi, mikor vásárol be hozzá.

A megrendelőben is csak az szerepel általában, hogy az árajánlatban található munkát megrendelik, de szó nincs benne arról, hogy mikor kezdődik a kivitelezés és az milyen ütezeméssel fog végbemenni.

Tehát szimplán egy árajánlat és írásos megrendelés útján nagy felelőtlenség elkezdeni egy munkát szerintem, főleg akkor, amikor sokszámjegyű a végösszeg. Ilyen miatt már mentek tönkre vállalkozók.

Pethical # 2020.03.03. 16:47

Ez így teljesen érthető. Köszönöm szépen, hogy leírtad!

Szomorú örökös # 2020.03.03. 16:35

Pethical

Nem jöhetett létre az a szerződés ráutaló magatartással, hiszen nincs előírva az írásbeliség?

Lehet, de ettől még ő a megrendelő és kinek van kedve bíróságra rohangálni, amikor az illető nem vele akar dolgoztatni? Szerintem bizonyítani sem egyszerű, bár itt írásos megrendelő van. Azonban én a szerződésnél szoktam egy dologban biztos lenni: „a szó elszáll, az írás megmarad

a megrendelő számára rendelt olyan dolgokat, amik az ő igényeire vannak szabva (azaz a következő ügyfélnek valószínűleg nem lesznek jók) és azt szeretné, ha ezeket nem neki kellene kifizetni, majd tárolni, hanem a megrendelő átvenné őket tőle azon az áron, amiben megegyeztek.

Én ezt megértem, de tuti, hogy kétlem, hogy a megrendelőben szerepel bármiféle anyagköltség kifizetése előre. Ezért jobb sokkal a szerződés, ahol az ütemezést is rögzíteni lehet, de leginkább a fizetés feltételeit.

Pethical # 2020.03.03. 16:20

Szomorú örökös

Nem jöhetett létre az a szerződés ráutaló magatartással, hiszen nincs előírva az írásbeliség?
A kérdező leírása alapján ügyfél kifejezetten megrendelte a szolgáltatást és ezt e-mailben meg is erősítette.

munka nagy valószínűséggel se így, se úgy nem lesz belőle

Szerintem a kérdezőnek nem ez a nagyobb gondja, hogy nem lesz munka, hanem az, hogy a megrendelő számára rendelt olyan dolgokat, amik az ő igényeire vannak szabva (azaz a következő ügyfélnek valószínűleg nem lesznek jók) és azt szeretné, ha ezeket nem neki kellene kifizetni, majd tárolni, hanem a megrendelő átvenné őket tőle azon az áron, amiben megegyeztek.

Szomorú örökös # 2020.03.03. 16:02

turgi

ha a megrendelőm az árajánlatot elfogadta, a munkálatokat megrendelte írásban, és a kivitelezés előtt 1 nappal visszatáncol, közölve hogy "találtam mást aki olcsóbb, vagy akármi" ezt minden következmény nélkül megteheti?.....A megrendelést követően, nem szoktam előleget kérni

Egy hatalmas butaságot is tapasztalok ebben! Nagy összegű kivitelezés esetén szerződés nélkül nekifogni elég nagy merészség. Én mindig kötök szerződést, mert az mindkét félre kötelezettséggel bír. Az árajánlat még semmire nem kötelez engem, mert ha úgy döntök, hogy nem akarom megcsinálni, akkor hiába fogadják el és balhéznak, az árajánlat csak egy ajánlat, nem kötelezettség. Az már más kérdés, hogy ilyet én még sosem követtem el. Viszont lehet a hivatalos írásos megrendelő már más tészta, azzal esetleg lehetne kicsit keresgélni, csak kérdés, hogy érdemes-e, mert munka nagy valószínűséggel se így, se úgy nem lesz belőle. :-O