elállási jog szolgáltatás megrendelése után


Rexor # 2015.04.27. 09:37

Elvileg szokott lenni olyan kitétel a szerződésben, hogy mennyivel előtte van lehetőséged az elállásra úgy hogy visszakapd a foglalót. Ha ilyen nincs, vagy túllépted a határidőt, akkor ezt sajna buktad.

Jeanine # 2015.04.27. 08:15

Tisztelt Jogi Fórum!

A kérdésem az, hogy egy hotelban megkötött utazási szerződést, amelyért foglalóként kifizettem bankkártyával 20e forintot a helyszínen (további 170-et pedig majd két részletben kellene) vissza tudok-e mondani a 14 napos elállási joggal élve.
A szerződésben szerepel egy olyan rész, hogy "Szerződő felek kijelentik, hogy tisztában vannak a foglaló jogi természetével. A teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti."
Ez alapján is kérhetem az összeg visszatérítését?
Ha igen, pontosan milyen törvényre hivatkozzak?
Megjegyzésként annyit tennék hozzá, hogy számlát erről nem is kaptam, sem semmilyen bizonylatot amely igazolja a befizetést, csak a bankszámlakivonat lesz majd egyedül. Utólag átértékelve a szerződés megkötését képező körülményeket, nagyon naív voltam és szeretném visszakapni a pénzemet. Van-e erre esély valamilyen formában? Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.29. 16:41

És a kapott szolgáltatást hogyan adod vissza?

Novalyn # 2014.07.29. 14:30

Kedves Szakemberek!

Az elállási joggal kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy a 14 napos elállási jog hirdetőportálok esetében is érvényes-e? Gondolok ezalatt például egy olyan esetre, hogy el akarom adni valamimet, beregisztrálok egy apróhirdetési oldalra, ahol X Ft ellenében 1 hónapig fent lehet a hirdetésem, én azt feltöltöm, majd 10 nap múlva meggondolom magam, még sem szeretném eladni. Ekkor lehet-e élni az elállási joggal és mondhatom-e, hogy 1.: nem szeretném kifizetni hirdetés díját 2.: ha már kifizettem, akkor térítsék vissza?

Segítségüket előre is köszönöm!

pappcs # 2012.11.11. 12:23

Természetesen nem jár vissza a pénz. Felnőtt emberek nem írogatnak csak úgy alá ész nélkül szerződéseket. Aláírtad, fizess. Ez nem óvoda! Sőt ha még jó kedvében van a szolgáltatást nyújtó, a teljes összeget is követelheti. szerintem vedd igénybe a szolgáltatást, ha már megrendelted, leszerződtél.

lina81 # 2012.11.07. 09:37

Köszönöm a választ.

Akkor sem jár vissza az előleg, ha az van a megrendelőlapon, hogy az előleg a vételár részét képezi? Még nem kaptam semmilyen szolgáltatást és nincs is rá garancia, hogy a jövőben fogok kapni bármit is a pénzemért cserébe. Most vettem észre, hogy még keltezés sincs ezen a megrendelőlapon. Sajnos. Ez a megrendelőlap szerződésnek számít így? Van 8 napos elállási jogom?

guba" # 2012.11.06. 19:54

visszajár-e az előleg ha a megrendelőlapon az áll, hogy megrendelés visszamondása esetén az előleg nem jár vissza.

Nem jár vissza, mivel így egyeztek meg. Igaz ugyan, hogy előlegnek van nevezve, de tartalmát tekintve ez egy bánatpénz.

lina81 # 2012.11.06. 17:16

Kedves Szakértők!

A következő kérdésem lenne:

Megrendeltem lakásomon fotós szolgáltatást, amit mégsem szeretnék igénybevenni a jövőben. (Nem az én kifejezett kérésem volt, hogy jöjjenek házhoz, a szolgáltató keresett fel magától). Van-e 8 napos elállási jogom ebben az esetben,illetve visszajár-e az előleg ha a megrendelőlapon az áll, hogy megrendelés visszamondása esetén az előleg nem jár vissza. Én úgy tudom, hogy a foglaló az ami nem jár vissza, az előleg viszont igen. Előlegről kell-e számlát adni? Megrendelőlap szerződésnek számít? Csak megrendelőlap lett kitöltve és aláírva, külön szerződés nem. Telefonon próbáltam lemondani a megrendelést, de nem mutattak hajlandóságot az előleg visszafizetésére.

Köszönöm a segítséget.