Elővásárlási jog - elállási lehetőségek


Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.17. 18:57

A szerződésben mi van?

Pici78 # 2021.07.17. 18:20

Egy hete kaptam levelet a ballangatlantól, hogy az egyik szomszéd eladja a tulajdoni hányadát 6,8M Ft-ért, és lemondó nyilatkozatot is mellékeltek. A ház, ahol a szóban forgó ingatlan van, osztatlan közös tulajdon (nem társasház). 4 lakás van, 50/100, 21/100, 15/100 (ez vagyok én) és 14/100. Ez a szóban forgó ingatlan, melyre küldték az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot. Viszont ott 14/200-ad tulajdoni hányadról van szó! Az egész lakást árulta ennyiért, nem csak a felét! Ez így szerintem csalás! Nyilván nem élek az elővásárlási jogommal, de ez így megtévesztő! Ezzel a szomszéddal korábban jóban voltam, de miután alá akart irattatni velem egy olyan használati megállapodást, mely rám nézve kedvezőtlen, és nem írtam alá, már nem beszélek vele, mert meg is fenyegetett a nyomorultja, ami jogellenes. Ezek után bármit kinézek belőle. Hogy tudok utánanézni, hogy valójában mennyi tulajdoni része kerül eladásra és mennyiért?

kakaóscsiga # 2021.05.25. 13:52

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.25. 13:21

Nem. A már létrejött szerződéstől főszabályként nem lehet elállni.

kakaóscsiga # 2021.05.25. 12:44

Kedves kbs!

Ha írásban lett volna, akkor vissza tudtam volna lépni, következmények nélkül?
Üdvözlettel: Reviczky Zita

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.25. 08:46

Eleve érvénytelen volt a nyilatkozatod. Csak írásban közölhetted volna érvényesen.

kakaóscsiga # 2021.05.25. 08:28

Tisztelt Mindenttudók!

Ex-férjemnek szóban és e-mailben nyilatkoztam, hogy élni kívánok az elővásárlási jogommal. (egy 1/2-1/2 tulajdonrészű ingatlan kapcsán)Sajnos a vételárat nem sikerült a 15 nap alatt előteremtenem.Kérdésem hogy ennek van-e bármilyen jogkövetkezménye, ha igen mi? Vissza kell-e vonnom, vagy egyszerűen nem teljesül így az adás-vétel?

Köszönettel:kakaóscsiga

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.22. 14:18

Szerintem még elővásárló hiányában is csak közös megegyezéssel módosítható. A kifüggesztés kérésével az eladó elfogadta az ajánlatot - sőt, ez többnyire kifejezett formát is ölt, mert általában magát a szerződést függesztik ki, nem csak a vételi ajánlatot.

lajcsó # 2013.01.22. 13:38

A felek nem, hanem kizárólag az ajánlattevő módosíthatja az ajánlatát és csakis akkor ha az elővásárlásra jogosultaktól nem érkezett elfogadó nyilatkozat. De ez már új ajánlatnak minősül és ismét közzé kell tenni 15 (munka)napra.
(Amennyiben az elővásárlásra jogosultaktól elfogadó nyilatkozat érkezett, utána már a közzétett vételi ajánlat nem módosítható.)

leander34 # 2013.01.22. 11:33

Segítséget szeretnék kérni az elővásárlási joggal kapcsolatosan.
Kérdésem, hogy a termőföldre vonatkozó vételi ajánlatot, miután kifüggesztették a polgármesteri hivatalban, a felek módosíthatják-e a kifüggesztés időtartama alatt?

TNándi # 2013.01.18. 23:48

Köszönöm a válaszokat (elnézést hogy csak most tudtam reagálni). Remélem sikerül megfogni a Té Ügyfelet, mert tudtommal póthatáridőt nem tűzött.

ObudaFan # 2013.01.17. 10:50

És itt merül fel a kérdés, hogy mikortól ketyeg az óra, mikortól merül fel a késedelmi kamat, és mikortól mondhatja az eladó, hogy eláll a szerződéstől.

Elállni a póthatáridő után főszabály szerint, ahogy az a késedelmes teljesítés szabályainál le van írva.

A késedelmi kamat vonatkozásában ha a jogosult nem teremtett olyan helyzetet, hogy teljesíteni lehessen, az persze jogosulti késedelem, kérdés, hogy az adott felek viszonyában a bankszámlaszám nem közlése okozhatott-e ilyen problémát.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.17. 07:55

Csak a guba által írtakat tudom megerősíteni: az elővásárlási jog jogosultja írásban nyilatkozott, hogy él a jogával, a szerződés az ajánlatban foglalt feltételekkel létrejött. Mivel a szerződésben volt egy korább fizetési időpont, rögvest késedelembe is esett. Ez azonban még nem alapozza meg az eladó elállását, előbb írásban, határidő szabásával fel kell szólítania a vevőt a teljesítésre. (Persze ebbe a késedelmi kamat, sőt a felszólító levél - esetleg az ügyvédi munkadíj megfizetése is beleértendő.) Ha ez a határidő is eredménytelenül múlik el, akkor állhat el.

Maradt kérdés?

TNándi # 2013.01.17. 07:47

KBS: Természetesen az elővásárlásra jogosult nem akar elállni, azért élt az előjogával, hogy megvegye az ingatlant, viszont ha azt mondja, hogy nem jött létre a szerződés az elfogadó nyilatkozattal, akkor nem merül fel késedelem, elállás.

Egyébként írásbeli formája volt mind a vételi ajánlatnak, mind az elfogadó nyilatkozatnak.

Óbudafan, Guba: ezt elfogadom, de akkoris teljesíthetetlen kikötés, hogy a szerződés létrejöttével egyidejűleg fizetni kell. Pláne hogy nem volt megjelölve a bankszámlaszám. És itt merül fel a kérdés, hogy mikortól ketyeg az óra, mikortól merül fel a késedelmi kamat, és mikortól mondhatja az eladó, hogy eláll a szerződéstől.

guba" # 2013.01.16. 20:09

van-e elállási joga eladónak akkor, ha az elővásárlási jog jogosultja elfogadó nyilatkozatot tett, de nem utalta át egyben a vételárat.

Az elővásárlásra jogosult nyilatkozatával a szerződés az ajánlatban lévő tartalommal, vele jön létre. Ha nem fizetett határidőre, akkor késedelembe esett. Ez viszont első körben még nem elegendő ahhoz, hogy az eladó elálljon a szerződéstől.

ObudaFan # 2013.01.16. 13:07

Attól, hogy az elfogadó nyilatkozat nem alkalmas önmagában a földhivatali bejegyzésre, a szerződés létrejöhetett. Ha a vételárat és az ingatlan megjelölését az elfogadott ajánlat tartalmazza, akkor valószínűleg létre is jött.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.16. 12:20

Milyen formában zajlott az ajánlattétel és az ajánlat elfogadása?

Bár ha egyik azt mondja, hogy a szerződés létre sem jött, a másik pedig meg szeretné szüntetni, akkor mi a probléma? Szeretnek dogmatikai kérdéseken vitázni, a gyakorlati jelentőségtől függetlenül?

TNándi # 2013.01.16. 12:07

Tisztelt Kollégák!

Az alábbi kérdésem lenne: adásvétel esetén ha a vételi ajánlat úgy szól, hogy a "szerződéskötés napján vevő átutal xy forintot az eladó által megjelölt bankszámlaszámra", akkor van-e elállási joga eladónak akkor, ha az elővásárlási jog jogosultja elfogadó nyilatkozatot tett, de nem utalta át egyben a vételárat.

Azért kérdem, mert az eladó erre hivatkozva akar elállni, merthogy a szerződés az elfogadó nyilatkozattal létrejött. Szerintem nem, mert a szerződés és az abban foglalt feltételek nem lettek megkötve, az elfogadó nyilatkozat önmagában alkalmatlan földhivatali bejegyzésre. Csupán a jogviszony, és a szerződéskötési kötelezettség jött létre, és az elállás csak akkor illeti meg az eladót, ha érdekmúlás következik be.

Külön érdekesség, hogy a vételi ajánlatban nem szerepelt bankszámlaszám, tehát ez önmagában lehetetleníti az azonnali teljesítést, de ettől most tekintsünk el, mert a fenti kérdésem lenne a lényeg.

Segítségüket előre is köszönöm.

TN.