Albérleti gondok


Óvónéni # 2014.10.01. 12:18

Szép napot!

2014. június eleje, és július 05. között albérletben laktam Kovács Józsefnénál az Új utca 19/A szám alatt.Ezen időszak alatt a Magyar Közútnál dolgoztam közmunkásként. Már az ott tartózkodásom ideje alatt voltak nézeteltérések, belekötöttek sok dologba, amit csináltam.Ez sok volt nekem, és mondtam, hogy elmegyek onnan, erre Kovács Józsefnénak a lánya (Szotszkov Gáborné) kijelentette, hogy csak akkor mehetek el, ha az élettársa kijön a börtönből. Az egész dolog akkor fajult el, amikor megkaptam a fizetésem, melynek összege 40.000 forint volt.Kicsalták a pénzem, hogy majd ők vigyáznak rá, nehogy elhagyjam, eltűnjön vagy hasonló, és majd ha kell csak szóljak.ez azonban nem így volt, amikor szükségem lett volna a pénzre azt vissza már nem kaptam.Ez vitákat szült, és a végén már annyira nem bírtam, hogy a kollégámtól kértem kölcsön pénzt és hazajöttem. Azóta többször próbáltuk visszakérni a pénzt és az ottmaradt ruháimat, eredménytelenül, nem hajlandóak segíteni, ehelyett inkább a családomat sértegetik, például egyszer azt a kijelentést tették, hogy azért nem adják vissza a pénzt, mert félrerakták édesanyám temetésére. Az ott maradt ruházatom összege kb. 15.000 forint.

Tisztelettel:

Sólyom Zsolt

SolnesM # 2014.09.23. 08:42

raffaieva !

.Mi a teendő?

Megjavíttatod a mosógépet, újat veszel vagy szerződést módosítotok.

Viszont háztartási gépekkel nem praktikus kiadni lakást.

Azt hozza csak magával a bérlő.
Ha van ilyen / pl. mosógép , hütő, stb. ... / azt un. ráadásként bonuszként kell megjelelőlni. A mig működik addig ok. ha elromlik vegye úgy hogy nincs .

Persze dilema ,hogy egy lakást hogy adjunk ki. A teljesen bútorozott és a teljesen bútor nélküli a két véglet. Mindegyiknek van előnye és hátránya.
Korábban félig /harmadáig bútorozottan adtam ki ingatlanokat. Nos ilyenkor nem mondhatja az ember, hogy ne egészítsék ki. Ez egy nem jó megoldás.
Legközelebb csak teljesen bútorozott ingatlant adok ki. Azért jó mert a szépséghibákat takarják a bútorok.
A bútorozott és háztartási gépekkel is ellátott ingatlan nem bérlakás hanem apartman - annak megfelelő árakkal .

raffaieva # 2014.09.21. 10:27

Sziasztok!
Segítségre lenen szükségem. Bérbeadtam a lakásomat bútorozottan idén júniustól. Elromlott a mosógép a múlt héten a bérlők rám hárítják a problémát.A lakást működő berendezésekkel vették ki és eltelt 3 és fél hónap.Mi a teendő?

Zoltanuss # 2014.09.10. 09:05

Én egyébként ha a bérlőm menni akar, nem gördítek akadályt elé. Akár másnap is mehet. De szólok neki, hogy ne hamarkodja el. ha megy emlékeztetem, hogy 1 hónap felmondásban egyeztünk meg. És felajánlom neki, hogy ha előbb elmegy a fennmaradó időt felezzük. Azaz ha most szept. 10 én akar menni és tényleg kiköltözik akkor 2 hét lakbér még jár nekem és holnap 11.- én elszámolunk. De az ilyen azonnal menő ritka. Inkább úgy szokott lenni : most 10 -én szól , hogy 20 án menne . Ok. akkor a martadék 20 napot felezzük.

Az ilyen az elején történő felújításba meg sohasem egyezek bele. Ez azt jeleneti ,hogy a lakás nem felel meg a bérlőnek, akkor meg minek akarja kivenni ?
Persze lehet igaza van, de az átgondolás az én dolgom.

Mottó : egy lakáson sok mindent lehet csinálni, alakítgatni - akár a végtelenségig is -, viszont csak a balesetet okozó dolgokat kell elhárírtani.

Zoltanuss # 2014.09.10. 08:50

.A bérlő az iskolára hivatkozva a lakást nem kívánja használatba venni,a lakásbérleti szerződéstől elállna,és azt szeretné,hogy az eddig a tulajdonosnak megfizetett 2 havi kaut + 1 havi lakbért visszafizessék neki.A lakásra költött pénzt nem kéri vissza.
Természetesen visszajár a kaució, a bérleti díjon lehet vitatkozni, de elvileg a felmondási időre jár a bérbeadónak- mert ugyi van a világon szimetria is.
De ha nagyvonalú a bérbeadó, akkor el is engedheti, hiszen a leendő bérlő :
-Az átalakítást a bérbeadó tudtával,és beleegyezésével történt,szerződésbe is van foglalva.
Persze a tulaj abban a hitben élt, hogy egy hosszú lejáratú jogviszony lesz. Ez nem jött be, így tekintheti az egész átalakítást rongálásnak /is /. Nem tudhatjuk az átalakítás hasznosságát ,költségét és még sok mindent. Csak annyit a bérlő meggondolta magát és előítélettel van a nehezen kezelhető gyerekek iránt.

bitimania # 2014.09.09. 13:12

Zoltanuss-Az átalakítás a bérbeadó tudtával,és beleegyezésével történt,szerződésbe is van foglalva.
ObudaFan-Akkor késő bánat...a szerződésben nincs meghatározva 8 napon belüli elállás,vagy bárminek a lehetősége.

Köszönöm a válaszokat.

Zoltanuss # 2014.09.09. 03:49


bérlő elvégeztette szakszerűen a lakásban az igényeinek megfelelő átalakításokat,

azaz megrongálta az ingatlant, így előfordulhat, hogy kártérítést fizet !!

ObudaFan # 2014.09.08. 18:54

Jetta1993

Bérleti díj követelése lehet, hiszen ott laktok. De arra az időre, amíg nem teljes értékű az ingatlan, mondjuk, mert nincs víz, addig le kellene szállítani a bérleti díjat.

ObudaFan # 2014.09.08. 18:44

bitimania

8 napon belül akkor állhat el, ha a szerződésben ez így szerepel. (Esetleg bizonyos esetekben, ha fogyasztói szerződésről van szó, de itt aligha ez a helyzet.) Egyebekben azért úgy gondolom, hogy ez önmagában szavatossági alapon sem vezethet elálláshoz.

bitimania # 2014.09.07. 09:10

Üdvözlök mindenkit!
Szeptember elsején 2 fél kötött lakásbérleti szerződést.
A bérlő elvégeztette szakszerűen a lakásban az igényeinek megfelelő átalakításokat,majd felfedezett a társasház szomszédságában egy iskolát,mely nehezen kezelhető gyermekekkel foglalkozik.A bérlő az iskolára hivatkozva a lakást nem kívánja használatba venni,a lakásbérleti szerződéstől elállna,és azt szeretné,hogy az eddig a tulajdonosnak megfizetett 2 havi kaut + 1 havi lakbért visszafizessék neki.A lakásra költött pénzt nem kéri vissza.
Véleménye szerint neki 8 napon belül erre lehetősége van,hogy a szerződéstől elálljon.Szeretném megtudni,hogy 8 napon belül valóban elállhat a szerződéstől arra hivatkozva,hogy az ő részéről szerződéskötést kizáró tényezőre derült fény?
Köszönöm annak,aki segít.

Jetta1993 # 2014.08.23. 07:39

Sziasztok

Olyan gondunk lenne az albérletünkben hogy kb 4 honapja lakunk itt ( természetesen szerződést nem volt hajlandó írni, kérésünk ellenére sem) és lassanként fény derült olyan dolgokra, hogy közüzemi tartozásai vannak és nem is kicsik...mind villany,gáz és viz is...a vizet lassan 2 honapja hogy korlátozták e miatt(amit persze nem saját önerőből, hanem az albérleti dijbol szeretne rendezni..kb 4-6 honapos részletekben). kérdésem az lenne hogy ennek ellenére jogos e a bérleti dij követelése? És mit lehet tenni a probléma megoldása érdekében?

válaszukat előre is köszönjük
Tisztelettel:
Jetta és Ferenc

ObudaFan # 2014.08.21. 12:11

banty21

Ha jogi úton érvényesíted az óvadékot, és nem lesz semmilyen tartozásod, akkor természetesen megítéli a bíróság.
Szerintem lehet alapja annak a kártérítésnek.

banty21 # 2014.08.21. 11:11

Sziasztok!

A gondom a következő: júniusban közöltem az albérletem tulajdonosával, hogy júliusban kiköltözöm. Júliusban ki is költöztem. Nem akarta visszafizetni a kaukciót olyan indokkal, hogy megvárja a számlákat és levonja a kaukcióból. A szerződés szerint már augusztusban fizetnie kellett volna és a szerződésben szó sincs a fennmaradó számlákról. Írt egy nyilatkozatot, hogy szept. 12-én legkésőbb fizet, ha ezt nem tenné meg és jogi útra terelném az ügyet mire számíthatok? Másik problémám, talán a legnagyobb: mielőtt beköltöztünk kifestettem a lakást amit aztán a bérleti díjból vontunk le. Festés előtt kicsit penészes volt a lakás. A tulaj azt a lelkünkre kötötte, hogy sohasem penészedett a lakás csak az előző lakó nem rendeltetésszerűen használta (nem szellőztetett, bent teregetett stb.), magyarul ha jól használjuk nem fog penészedni. Szakszerűen kiirtottam a penészt, de újból és újból kijött amit havonta lekezeltem. Ezt jeleztük a tulaj felé. Kiköltözéskor az 1 éves szekrénysorom (azóta laktunk albérletben) tiszta penész lett olyan szobában amit nem is használtunk csak a gyerek ment át néha játszani. A gyerek ágyát le kellett cserélni mert tiszta penész lett. A párom allergiás lett rá pedig eddig semmi baja nem volt, folyik az orra, fullad. Magyarul rengeteg kárt okozott a penész, kérhetek kártérítést???
A válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2014.08.20. 17:02

Lehet-e valamilyen jogi következmènye a szàmomra?

Persze. Neked sem fog bérleti díjat fizetni. :-)

Zoltanuss # 2014.08.20. 07:52

v Bigo!

Ha ennyire rossz az az albérlet miért nem hagyod ott ?
Kínálat mint csillag az égen !

Zoltanuss # 2014.08.20. 07:52

v Bigo!

Ha ennyire rossz az az albérlet miért nem hagyod ott ?
Kínálat mint csillag az égen !

Jado # 2014.08.16. 05:28

A következõ kérdésem lenne:
Az albèrlöm szeretnè bejelenteni az egyèni vàllalkozàsàt szèkhelykènt a címemre. Internetes cèg, csak egy laptoppal jàr.
Lehet-e valamilyen jogi következmènye a szàmomra? pl. ha csõdbe megy a vállalkozàsa?
Elõre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.06. 08:36

Nem vagyok egy műszaki szaki, de a villanybojler egyik csövéből csöpögnie kell a víznek.

Másrészt ahogy alább írtam: nem ismerjük a szerződésedet.

Bigo # 2014.08.05. 17:23

Tisztelt Fórumozok!

Az alábbi gondom van, kérlek segítsetek hogy jogilag helyesen jár-e el a tulaj által megbízott személy.

2013 február óta bérlek egy ingatlant, mindent időben, rendesen fizetek. Az előző évben még volt érvényes szerződésem, de az lejárt meghosszabítva nem lett, pedig kértem. Két ok miatt: egy részt két teljes hónap kaukcióm van bennt (70.000 FT), amit nem szeretnék elveszíteni. Másrészt az elején tisztázva lett, hogy bármit szeretnék felújítani a házon megtehetem, de csak saját szkontóra, magyarul nem lakható le semmi. Ezzel nem is volt gond, de mivel a tetőtér be van építve és szó szerint semmi szigetelés nem volt a gipszkarton meg a palatető között, ezért áldoztam rá, hogy télen mikor felkelek reggel ne 6 fok legyen a szobában.. A szerződést szerettem volna meghosszabítani azzal a kritériummal, hogy a felújítás miatt, legalább egy évig ne rakhassanak ki az utcára. Először azt mondták semmi gond, de csak nem készült el a papír. Mikor harmadszor is rákérdeztem, már azt a választ kaptam, hogy nem lesz semmi szerződés, fizzessek, lakjak és ennyi.
Még egy dolog: ma észrevettem, hogy a villanybojler egyik csővéből csöpög a víz, és ázik a fürdőszoba fala. Felhívtam a megbízott személyt, hogy meg kéne nézetnie egy vízvezeték szerelővel, erre azt reagálta, hogy rendben beszél egy ismerősével, de az anyagi része engem terhel teljes mértékben!

Ez az első albérlet ahol lakom, sajnos nem tudom a jogi oldalakat, kérlek segítsetek, hogy ez így rendben van-e, vagy "csak" átejtenek, mert 26 éves nő vagyok.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.05. 11:49

Hát hogy szerződtetek?

pegabor # 2014.08.05. 10:32

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy az egyetem nyári szünetében, a júl-aug. hónapokra ha fél-fél hónap - azaz a kettőre egyhavi - bérleti díjat kérnek az "etikus", de az mennyire, hogy a részarányos rezsiköltséget is megkérik?
(Közös ktg., hideg/melegvíz alapdíj, Internet előfizetés, stb.)
Mi a szokásjog ilyen esetben? (mert gondolom ez törvényileg nincs szabályozva.)

Köszi előre is!

ttip # 2014.03.24. 15:27

pepe112: megsértetted a fenenagy büszkeségét, most ő is kekeckedik veled. Módosítsátok a szerződést: amennyi most a felújítási alap, annyival növeljétek meg a lakbért, írjátok bele, hogy felújítási alapot a továbbiakban külön nem fizetsz, és béke van. Te is védve vagy egy emeléstől, ő is a pénzénél van.

pepe112 # 2014.03.24. 14:09

Persze ezt elis fogadta h azt nem fizetjuk ki de ezutan jott azzal h akkor ha baratom ottakar aludni fizessen es ezert kerdezem h ehhez van e joga ugy h a szerzodesben szo sem volt ilyenrol en is ugyanugy alszom nala tolem megsem kernek

Zoltanuss # 2014.03.24. 14:00

na ja fel van újítva, de pár év múlva jön a következő. pár év 5 10 15 vagy annál is több.

Zoltanuss # 2014.03.24. 13:59

na ja fel van újítva, de pár év múlva jön a következő. pár év 5 10 15 vagy annál is több.