Albérleti gondok


ttip # 2014.03.24. 13:57

"10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni

  1. az épület karbantartásáról;
  2. az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;
  3. a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről."

Az épület felújítása a tulajdonos költsége. A bérbeadók persze a felújítási alapot nagyvonalúan hozzá szokták csapni a rezsihez. Addig nincs is gond, amíg egy bérleti szerződés tartama alatt a tulajdonosok meg nem szavaznak egy brutális emelést, egy jövőbeli felújítás fedezeteként.

pepe112 # 2014.03.24. 11:13

De itt mar a haz felvan ujitva az arra felvett hitelet fizettette velumk de most nem is az a problema hanem h a nehai ottalvasert joga van e penzt kerni mikor a szerzodesben egy szo sem esett errol

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.24. 10:45

A felújítási alapba fizetendő összeg is közös költség.

pepe112 # 2014.03.24. 09:42

Koszonom a valaszokat itt a kozos koltseges ugyet csak azert hoztam fel mert mikor kiderult akkor szolt h akkor baratom is fizessen mar ha ois ittszokott neha aludni addig egy percig nem zavarta , nem az osszeg szamit mert az 7000ft volt csak miutan ettol a penztol elesett kezdodott ez az egesz, a szerzodesben pedig semmi ilyen nemall h nem lehet itt velem senki egyszer szolt h akkor fizessen ket honapja mondtam h nem, mivel o kulon lakik attol fuggetlenul h neha ittalszik ugyanugy ahogy en nala, ezutan szolitott fel ujra h megszegtem a megallapodasunkat holott irasban semmi ilyesmirol nem volt szo!

Zoltanuss # 2014.03.24. 09:00

pepe112 !

És mennyi lenne az a hatalmas közös költség ? Mi a különbözet ?? Mármint a felújítási alappal terhelt és az a nélküli között !
Bp. -en a közös költségek nagyon egyen értékűek. nagyjából 150 ft / m2. viszont a vízóra nélküli lakásoknál ez lehet 200 ft /m2 érték is.
Fogad vendéget nem fogadra . Egy egyszerű bérletnél ez fel sem merülhet, alapvetően nem lehet korlátozni. de egy bútorozott lakásnál, ráadásul az un. "ott alvó" vendég esete már más.
Ez már súrolja az életvitel szerű használatot és az ilyennek elvileg tükröződnie kell a bérleti díjban.

Ezert kerdeznem h abbol lehet nekem bajom h a baratom neha ottvan
Bajod nem lehet, de kérdés miben állapodtatok meg. Mert lehet, hogy szerződés szegő vagy.
Anno nekem egyik bérlőmnél hónapokig ott volt a lánya, probléma semmi - ha elférnek miért ne.

ttip # 2014.03.24. 08:37

pepe112: rezsiköltséget bemondásra ne fizess, csak számla bemutatása ellenében. A bérbeadónak nincs köze a vendégfogadáshoz, arra hivatkozva árat sem emelhet. A lakbéremelés a szerződés módosítása, amit te nem vagy köteles elfogadni.

pepe112 # 2014.03.23. 16:04

Kedves forumozok !
En olyan problemaval fordulok hozzatok h en es a baratnom kivettuk egy lakast en vagyok a nappaliba o pedig egy kulon szobaba, nemsokkal bekoltozes utan rajottunk h a tulajdonos a lakas kozos koltsegevel atvert mindket mert a lakas felujitasi dijat is azzal egyitt kifizetette velunk mikor mi erre rajottunk a levont otezer forintot abbol az osszegbol de igazabol meg most sem vagyunk tisztaban a valos osszeggel mert a ceg ami intezi a lakas dolgait csak a tulajnak adja ko az informaciokat , ezekutan mivel igy kevesebb penzt kap kitalalta h azert mer a baratom sokat van fent nalunk fizessen plusz a10000ft-ot pedig addig ezzel egy kis porblemaja sem volt , a honapban pedig mar emiatt kiisakart tenni h h kepzelem h nalam alszik neha es nemfizet . Ezert kerdeznem h abbol lehet nekem bajom h a baratom neha ottvan es nemfizet de a szerzodesben ilyenrol szo sem volt h nem fogadhatnek vendegeket .
Elore is koszonom a segitseg !

Zoltanuss # 2014.03.22. 04:21

madery, madery !

Nem tudod mi a főbérlő és a tulajdonos közötti különbség 4 előbb azt tanuld meg !
ki a fene fizetné azt a hevederzárat, ha nem te ?

ttip # 2014.03.21. 10:31

madery: azt jogszerűen vállalhatod, hogy a meglévő berendezések pótlását és cseréjét fizeted. Itt viszont a bérbeadó egy új berendezést vásárolt (te ugye nem erre, hanem zárcserére kérted), amit szerintem nem neked kellene fizetned, illetve nem életszerű, hogy az új zárat kiköltözéskor magaddal vidd. (Jobban jártál volna, ha magad cserélsz zárat.)

madery # 2014.03.19. 10:19

Tisztelt Címzett!

Pár hónapja bérelek egy házat, melynek a bejárati zárjában a kulcs nem fordúl el teljesen. Be lehet vele zárni a lakást, de mivel régi zárról van szó és csak felet fordúl félek, hogy könnyen betörhető. Kértem a főbérlőmet, hogy cserélje ki a zárat. Rendelt egy hevederzárat amit természetesen velem akar kifizettetni és arra hivatkozik, hogy a bérleti szerződésben van egy olyan kitétel ami arra vonatkozik, hogyha valami a beköltözés után lett felszerelve, legyen az vezeték vagy bármi más azt a bérlőnek kell kifizetni, amit majd kiköltözéskor természetesen magával vihet. A kérdésem az, hogy ez mennyire jogszerű?? A zárcsere nem a főbérlő feladata???

Szives válaszukat előre is köszönöm.

Zoltanuss # 2014.03.14. 18:41

Dszki55 !
Ott kell hagyni a bérletet !

ttip # 2014.03.14. 09:19

homless:

A lakás berendezéseinek karbantartása és javítása ellenkező megállapodás hiányában a bérlő költsége (a pótlás és a csere a bérbeadóé). De a fűtés az nem lakásberendezés, hanem az épület központi berendezése:

"A bérbeadó köteles gondoskodni (...)

  1. az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;"

"17. Az épület központi berendezései általában a következők:

  1. a központos fűtő- és melegvíz-szolgáltató berendezés a hozzá tartozó szerelvényekkel, ideértve a lakásban levő vezetékszakaszt és fűtőtesteket (radiátor stb.) is;"
homless # 2014.03.13. 07:53

Tisztelt hozzáértők!

Segítséget szeretnék kérni egy szerintem kérdéses dologhoz.

A lakóm 2010 dec. óta a lakásomban lakik. Mikor beköltözött, akkor teljes karbantartást csináltattam a gázkazánon.
A napokban eltört egy kapcsoló és kihívatta velem a szerelőt. Meg is csinálta és még plusz egy éves karbantartást is.
A kérdésem a következő lenne. Az éves karbantartás értsd, tisztítás portalanítás költsége engem terhel e mint tulajdonost? Szerintem nem. A hibás alkatrész cseréjét elfogadom de ezt nem tudom.

Hogy is van ez pontosan?

Dszki55 # 2014.03.06. 23:23

Én elmesélem a mi mostani aktuális történetünket.
December 5.-én beköltöztünk egy albérletbe , letettük a kauciót is, megegyeztünk a szobáért havi fix 40E Ft-ba.
Megígérte a főbérlő, hogy bejelent minket az albérletbe, most március van, ez eddig nem történt meg , sőt a kauciónkat sem akarja vissza adni, és nem hagyja lelakni ,mert ő így látja jónak, pedig nem rongáltunk meg semmit, rendbe tartottuk a lakást, és mindig rendesen fizettünk,sőt még ő károsított meg minket, mert folyamatosan lopta/lopja a dolgainkat.
Nekem személy szerint szükségem lett volna arra, hogy hivatal felé tudjam igazolni számlával, azt, hogy albérletbe lakom... megkárosítva érzem magam.
Utána néztem, hogy a lakókerülethez tartozó önkormányzatnál lehet bejelentést tenni ezzel kapcsolatban,a kérdés már csak az, hogy nekem ebből származhat -e bajom.
Ha ebbe tudna valaki segíteni azt nagyon megköszönném.
Nyilván nem adózik utánunk , mivel szociális ellátásban részesül 22000 Ft-ot kap kézhez havi szinten és némi meleg élelmet - fél, hogy ezáltal ezeket a juttatásokat elveszíti, ha bevallja ezt a kis "pluszt."

HunZolka # 2014.03.06. 21:45

'Blackywhite'

a kaucióról nem elég az hogy az átvétele el van ismerve a bérleti szerződésben? Végül is az nem azonnali bevétel, hanem elvileg külön kezelendő letét ami adott esetben visszajár.

Ugyanúgy ahogy (gondolom én) az ügyvédnél letétbe helyezett összegekről sem számlát, hanem átvételi elismervényt ad.

Blackywhite # 2014.03.06. 20:16

Tunderninja

Igazad van abban, hogy aki komoly szándékú, akár meg is adhatja ezeket az adatokat amiket te kértél, a referenciával kapcsolatban. Aki tisztességes szándékú, az meg fogja adni. De azért te nem vagy ám hatóság, hogy személyit, meg bankszámla kivonatot kérj! A feltöltős óra nem lenne rossz ötlet, ha nem lenne sokkal drágább úgy az áram! A közjegyzői okiratba foglalás kérdéses, hogy jó ötlet-e, kölcsönöknél szokásos, azonban jobban jársz, ha kuciót kérsz és ha a tartozás összege nagyobb mint a kaució, a delikvens meg nem akar se fizetni, elmenni, kikapcsoltatsz minden közművet, el fog menni hamarosan. Ráadásul bárki aláírhat neked akármilyen tartozás elismerést, ha nincs mit tőle behajtani cseszheted a papírkádat. Erre nem gondoltál?! Viszont aki ilyen dolgokat kérne tőlem beköltözés előtt, azzal ezt közölném:

  1. Ügyvéd által ellenjegyzett, határozott időre szóló bérbeadási szerződés ad.
  2. Mivel amúgy köteles vagy bejelenteni, aláírt bejelentő lapot ad önkormányzat felé.
  3. Gyönyörúen kiállított NAV követelményeknek megfelelő számla mind a kaucióról, mind a havi bérleti díjról.

Ha erre nem hajlandó és korábban sem tette meg, akkor üzletszerű, tudatos adócsaló, akit azonnal fel kell jelenteni a NAV-nál, mint költségvetési csalás elkövetőjét (ÁFA). Ha te ezt eddig így csináltad, akkor te személy szerint már most a bűncselekmény gyanúsítottja vagy, IP cím alapján pedig lenyomozható az elérhetőséged. Ezt akarod?

HunZolka # 2014.03.06. 18:48

Üdv,

nekem olyan kérdésem lenne, hogy amennyiben a szokásos (telefonos, e-mailes) elérhetőségeken nem sikerül elérni az albérlőt, milyen szabály vonatkozik arra, hogy bemehessek a kiadott lakásomba? Lehet hogy már napokkal ezelőtt szó nélkül lelépett, meddig kell várni vagy mit kell tenni, ha közben kiderül hogy mégis bent lakik még, ne legyen jogtalan behatolással gond.

Tony 31 # 2014.02.27. 20:53

Tisztelt Fórumozók !

Nekem egy olyan gondom lenne,hogy közel 3 éve élek egy másfél szobás lakásba mint bérlő,és egyszer csak betoppan a tulaj,hogy sajnos 30 napom van,mert el adja a lakást.a felmondás Január 30-kor történt meg egy írásos formába,Amibe csak annyi van írva,hogy van kemény 30 napom hogy el hagyjam a házat,és Úgy adjam át ,ahogy Át vettem..És a mai világban elég nehéz albérletet keresni sajnos,fordultam ingatlan közvetítőhöz is 'aki elég szép díj után volt hajlandó címeket adni',hogy hátha szerencsével járok,de még mindig semmi,pedig számtalan lakást tekintettem meg már ,és a tulaj valamiért egyre idegesebb.
a kérdésem az lenne,hogy Sok jogi oldalon olvastam,hogy a törvény szerint 3 hónap türelmi időt kell adni a bérbeadónak,hiába a szerződésen 1 hónap szerepel,és hogy a törvény a bérlőt védi.
Sajnos nem tudok addig hova költözni,míg nem találok másik albérletet,de ezt a tulaj nem nagyon érti meg ..valaki tud valami megoldást erre a problémára ?

Cissyfr # 2014.02.25. 23:58

Jó napot kívánok!

Családommal 1 éve lakom ebben az albérletben, a bérbeadó szerint - amit egy ismerőse- támasztott alá, 160.000 ft, nem fizetésem van a távhőszolgáltatónál, de az nem lehet. Erre ő azt állítja, semmi bizonyíték nélkül, hogy márpedig van, én sajnos átadtam neki ezt az összeget, de ő ezt tagadja és egy közjegyzői okiratot is készíttetett. Azt szeretném kérdezni, hogy mit tehetek ellene?

Zöldövezeti11 # 2014.02.20. 10:03

Lehet törölni, már mentve vagyon !!

Zöldövezeti11 # 2014.02.20. 10:02

T. Tunderninja !

Szép amiket leírtál, de a legtöbb bérlő jelölt nem biztos hogy belemegy ilyenbe. Ok. azokat el kell küldeni - a fenébe.

Baba72 # 2014.02.19. 13:03

Ha kiadja valaki a lakásait albérletbe, amiről az Exe is tudott, s csak a bérbeadónak van papírja Róla, amit barátnője írt meg, olyan dátummal mikor még együtt volt az Exel, akkor a barátnőnek lehet e belőle gondja?
Meg büntetik e a bérbe adót,ha rájönnek,hogy trükközött?
Gyermektartási per van folyamatban,s a papírok már a bíróságon vannak.

fruzska19 # 2014.02.19. 11:38

Sziasztok!
Meg uj vagyok az oldalon es nem volt idom vegignezni, elore elnezest kerek, ha mar szerepel ez a tema/gond/problema.
Szeretnem kiadni a csaladi hazat es erdekelne, h milyen problemakba utkozhetek?
Mit tudok tenni ha pl felmondom a berleti szerzodest (ha szertnem h elkoltozzenek mert mondjuk szuksegem van a sajat hazamra) es nem akarnak kikoltozni?
Milyen jogaik vannak az alberloknek?
Mit tudok tenni ha nem fizetik a szamlakat se a lakbert es nem is koltoznek ki?
A torveny oket vedi vagy a tulajdonost?
Nagyon koszonom a segitseget!
Fruzsina

ttip # 2014.02.19. 09:56

bermuda háromszög: látom, választ nem kaptál egyik kérdésedre sem, csak odamondogatást :)

Mellébeszélés helyett: "befogadó nyilatkozattal" nem sokra mész, felesleges ilyet kérni. Gondolom, nem akarsz egy harmadik féllel is vitát. A legtöbb, amit formálisan tehetsz, az a szerződés közokiratba foglalása. Ezzel azt éred el, hogy esetleg per nélkül végrehajtható lesz a lakáskiürítés.

Általánosságban: kínálj komolyan vehető feltételeket, akkor esélyed lesz komoly üzletfelekre. Különösen a családok számára nem reális a határozott idejű szerződés, az egy hónapos felmondás a részedről (egyébként is jogszerűtlen), a lakcímbejelentés megtiltása (szintén jogszerűtlen), és hasonlók. Ha ilyesmit kötsz ki, a komolyan vehető bérlők ejtik az ajánlatodat, te meg a maradékból válogathatsz.

Ha egyébként árulod a lakást, jó, ha tudod, hogy a határozatlan időre kötött szerződést legalább három hónapos felmondási idővel tudod felmondani, és még szerencséd lesz, ha időben kiköltözik a bérlő. Lakottan is eladhatod a lakást, persze általában olcsóbban.

Legyen emberismereted, kérj elegendő óvadékot (kaució), hagyd élni az üzletfeledet, ő is békén hagy téged, de szerződésszegéskor gyorsan és szakszerűen cselekedj. Ha nem értesz hozzá, bízz meg ügyvédet.

Zöldövezeti11 # 2014.02.19. 04:05

bermuda háromszög !!

Túlságosan félős vagy !
Anno én több családnak is kiadtam gyerekkel. Az elsőnél jöttek 4 éves kislánnyal, majd itt született a második. Volt eset amikor a terhes nő jött, itt született a kicsi, majd szintén kisgyerekesek.
Egynél sem volt probléma.

Sőt tapasztalatom, hogy a gyerekesek viszonylag jobbak, nem szélsőséges a magatartásuk.
Természetesen semmi sem tart öröké.
Az egy tévhit, hogy nem lehet kitenni őket. De hát egy korrekt bérlőt miért tenne ki az embert. ???
Viszont a gazember potyázókkal sok baj lehet függetlenül, a gyerektől.
És vannak akik még tipppet is adnak ezeknek.

Na ők a másik gazemberek.