Albérleti gondok


Nikike9 # 2013.07.22. 12:49

Tisztelt Szakértő!

Kertes házam albérletbe adtam ki,az albérlő fiatal pár sunyi módon lelépett,közel 200.000Ft-os rezsihátralékkal,illetve az egyik szoba leamortizálását már nem is említve.
Ügyvédi segítséget kértem,ám 2 hónapja az ígért szemlés nem jelentkezett.
Kérdésem az lenne,2 hónap után ha fényképezi le a ház állapotát,azt fel tudjuk használni a Bíróságon?
Az ügyvéd azt mondta,intézte a szemlést,nem tudja,miért nem jelentkezik.
Nem elég az általunk,2 tanú jelenlétében készült képek tömkelege és a tényfeltáró jegyzőkönyv?

Köszönettel:Niki

zsike07 # 2013.07.22. 11:46

Tisztelt szakértő!

2006-2008-ig béreltünk egy családiházat mivel a vállalkozásunk miatt munkánk oda kötött.
A házban gáz és vegyestüzelésű fűtés volt.Mivel lakásfelujitással foglalkoztunk ezért a vegyestüzelést használtuk a hulladék felhasználása miatt.
Egyik nap a gázművek emberei megjelentek és elvitték az órát mondva,hogy loptuk a gázt.
A lányom volt otthon és értetlenűl állt.
A tulajdonos külföldön élt és jeleztük felé mi történt.Rövidesen hazalátogatott kértük menjünk el együtt személyesen a gázművekhez intézkedni de sokat kellet volna várni és nem ért rá.Közölte sajnálja de neki vissza kell utazni.Végül a tulajdonos birósághoz fordult mivel mi nem loptuk a gázt és nem is használtuk fűtésre,igy nem is ismertük el a birság megfizetését.
Egy hónapja jött az értesités a végrehajtótól,hogy a lányom fizetéséből
(közfoglalkoztatott mivel különösen hátrányos helyzetű térségben lakunk és a vállalkozásunk még 2008-ban csödbe ment kifizetettlen munkadij miatt)letiltásra kerűl közel 400eft különböző költségekből.Eddig csak segélyt kapott azért nem tudták letitani.
Kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben semmit nem tehetünk?Mikor ki vettük bérbe akkor sem volt felülvizsgálva az óra.
Válaszukat előre is köszönöm.

kioto # 2013.07.21. 09:28

Szép napot!

Problémám a következő. Közösen 1 ismerőssel kibéreltünk 1 albérletett, rendesen szerződéssel, kaukcióval. ez 1 1,5 szobás lakás. megegyesztünk szóban és irásban hogy én fizetem a albérletett a ismerősőm a rezsit ami havi átlagba lett megadva féléves ellenőrzésel. ha kevesebb ráfizetünk ha több visszakapjuk. Nos én időközben ez év decemberig kifizettem előre a albérletett, a ismerősőm viszont nem fizette vagy ha néha akkor is hianyosan a rezsit, telefonszámlát. A tulaj szóban és íyrásban felszólitotta h rendeze a hátralékait (2havi rezsi és telefonszámla) Ez nem történt meg ezért a szerződést felbontottuk az illető pedig vissza adta a kulcsokat és elment. Viszont itthagyta a komplett szoba felszerelését butorok ruhák stb a pincében amit ideiglenesen 2 napra kért el. Azóta nem hajlandó elvinni. Mind a lakóktól mind a tulajtól én kapom a ívett. Papiron elvitte mindenét. Elvitetthetem e a raktárba vagy 1 közös ismeröshöz anélkül hogy bajom lenne belőle. Mivel sem szóbeli sem írásbeli felszólításnak nem tesz eleget. Már ott tartok h másik lakást keresek magamnak annyira kellemetlen a helyzet. A tulaj viszont addig én velem nem akar elszámolni amig a volt közös bérlőm dolgai itt vannak...
Köszönöm előre is és bocsi a helytelen írásért gyors voltam és ideges.

ObudaFan # 2013.07.20. 06:13

Ha újra szabálysértést követ el, újra eljárást indítanak.

edith76 # 2013.07.18. 19:15

Köszönöm! Egyébként a rendőrségnél mik a lépések,úgy értem hogy mondjuk kijönnek hétfőn szerdán pénteken és utána már nem bünteteik meg esetleg?? vagy meddig tarthat ez hogy állandó bejelentés,kijönnek,figyelmeztetik?

ObudaFan # 2013.07.18. 13:55

Erre nem lehet kötelezni a tulajt. Te a jegyzőhöz fordulhatsz birtokvédelemért.

edith76 # 2013.07.18. 09:46

A gondom az lenne,hogy a házunkba tavaly tavasszal költözött be egy albérlő.Már tavaly nyáron kezdődtek vele a gondok,állandó hangoskodás,a nő alapjáraton is úgy ordit mint egy elmebeteg,állandó káromkodás...a lakásban néha 10-15-en buliznak(38 nm2-en),üvegeket dobálnak ki az ablakon...az egész ház ébren van miattuk sokszor hajnalig. A szép szó nem használ,mindenkit elkűld a ....-ba,fenyegetőzik..A bejárati ajtót és a lakás ajtaját is szétrugták már..Ami még nem mellékes,hogy a hölgy a lakásban fogadja a "kuncsatjait",mivel jelenleg ebből él...állandó a házban a "forgalom"különböző drogos,részeg emberek...stb.Már többször lett szólva a közös képviselőnek is,akik már tulajt is hivták telefonon,de egyáltalán nem érdekli az egész,annyi volt a válasza,hogy bizonyitsák be ???!!!A rendőrség már heti szinten jön ki,legutóbb már ki sem jöttek éjszaka.Hogyan lehetne a "hölgyet " a házból eltávolitani?? Vagy már ez lesz amig magától el nem megy,mert az képtelenség hogy ennyi ember ne pihenjen 1 Idióta miatt...Lehet-e kötelezni a tulajt hogy rakja ki a lakásból???Most a lépcsőház be lesz kamerázva,talán ezzel tudunk valamit kezdeni...köszönöm a válaszokat.

matenoel # 2013.07.05. 07:52

matenoel
Szeretném felhívni a figyelmét annak aki ezután adja ki a lakását és még tájékozódik, hogy nagyon alapos és körültekintő legyen. Mi ingatlanközvetítő ajánlása után adtuk ki lakásunkat azért mivel a nagyon magas közös költség (ház központifűtés van, és hideg-melegvízet egyéb költségeket is tatalmazza) miatt és a megemelkedett lakáshitel részletek miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Nekem már akkor sem volt a "társaság" túl szimpatikus amikor megnézték a lakást, de az ingatlanos nagyon rámenős volt (ezt nem szabad engedni). A beköltözés előtt 4 egyénről volt szó, és rendes albérleti szerződést is írtunk. Én "balga" kaucióként csak 50 ezret kértem, a másik 50 ezret felajánlottam egy nagy vödör festékkel együtt hogy végezzék el a festést. Ezt kövezően egy fillér bérleti díjat sem fizettek, és közös költséget minimális összeget egyik napra, villanyt egész idő alatt egy fillért sem. Azóta engem zaklat a DÉMÁSZ hogy fizessem ki a 6 ezer forintot és a közös képviselő is zaklat az elmaradt közös költség miatt, ami 4 hónapra kb. 200 ezer forint. Ráadásul megkért az illető hogy kössek egy szerződést a T.Mobilnál, ő választotta ki a telefont, és a kikapcsolásig egy fillért sem fizettek be sem számláért sem telefonrészletért (a T.Mobil azóta is engem zaklat 120 ezer forint behajtása miatt). Tudom hogy szürke köd ült az agyamra amikor ebbe belementem, de sajnos már késő. Én rendőrségi feljelentést tettem, és december óta folyik az ügy (ezt mindenki tegye meg ha megteheti) valószínű hogy ezután bírósági tárgyalásra kerül sor.
Én itt állok tehetetlenül, több százezer forint kifizetetlen adóssággal és az ártatlanul szenvedő okos, szorgalmas egyetemista (Pszichológia mesterszak) lányommal aki elnyert egy külföldi ösztöndíjat és nem tudok neki még egy cipőt sem venni, sem a repülőjegyét kifizetni, mert ha igazat ad a Bíróság (amiben reménykedem) ettől, a már 9 tagú "társaságtól" akkor sem fogok tudni behajtani egy fillért sem. Közölték hogy semmit sem fognak kifizetni.
Aki kiadja a lakását annyit tegyen meg hogy ne engedje a villanyt az albérlők nevére átírni mert nekem csak így sikerült kirakni őket a lakásból hogy leszereltettem a villanyórát, aminek visszaszerelése majd nem kerül többe mint a kikapcsolás, de így nem tudják visszakapcsolni az albérlők. Nekem most még villanyom sincs és nem tudunk a lakásba visszaköltözni mert nem tudtam ennyi pénzt sem összeszedni.

matthiasi # 2013.06.27. 13:40

T. Dazo !

Mennyi lenne egy kilakoltatás díja ?

matthiasi # 2013.06.27. 13:32

Hohoba Hohoba !

Fordulj a 'tulajdonoshoz' !
Azért Hohoba nem gondolod komolyan, hogy minden bérlő után kifestenek egy lakást ?
Nyilván nálatok az elhasználódás valami miatt felgyorsult !
Erre következtetni lehet abból, hogy „ fizessek neki 30ezret, mert ki kellett tisztíttatnia a foteleket, kanapét, szőnyegeket.
És az aktuális közüzemi szolgáltatások számlái rendben vannak ? Azok általában mindig csúsztatással jönnek.
Plussz, nem hiszem, hogy adózott utánunk, hiszen semmilyen számlát/iratot nem írtam alá neki a szerződésen kívül.” Ez titeket miért érint ? Több pénzetek lesz ettől ?
Ne ez én pénzemből akarja felújítani a romos lakását!!
Nos ez vagy már romos volt a beköltözésetek idején ( nem kellett volna beköltözni ) vagy ti tettétek azzá.
Amúgy azon morfondírozom, hogy egy év után miért megy csak úgy el az ember?
A gondom az, hogy ezzel hova menjek, mit csináljak??
Sehová ! Vásárolni kell egy lakást, be kell rendezni és aztán bérbe adni - ilyen eccerű.
és ezután ti lesztek a főbérlők - akarom mondani tulajok és bérbeadók.

Hohoba # 2013.06.26. 10:28

Tisztelt Hozzáértő!

Az én problémám az ex-főbérlőmmel van. Barátnőmmel egy évig laktunk a lakásában, 90ezer forint kauciót tettünk le beköltözésünkkor. Mikor elköltöztünk, kitakarítottunk és mindent úgy hagytunk, ahogy eredetileg volt. Az elszámolás napján a főbérlő kijelentette, hogy ki kell festetni az egész lakást, aminek a költségeit a mi kauciónkból vonja le. Nem értettük, miért, hisz akkor sem volt frissen festve, de belementünk. Tekintve, hogy apám festő, ingyen (anyag-árban) megcsinálta volna, de kijelentette a főbérlő, hogy ezt most rögtön kell, és nem ér rá 1 hét múlva, mikor apám jött volna.
Több, mint két héttel rá, mikor írtam neki e-mailt, hogy mi a helyzet a pénzzel, visszaírt, hogy még én fizessek neki 30ezret, mert ki kellett tisztíttatnia a foteleket, kanapét, szőnyegeket.
A gondom az, hogy ezzel hova menjek, mit csináljak??
Ne ez én pénzemből akarja felújítani a romos lakását!!
Viszont nem ért a szóból, és várja a 30ezret...
(Hozzáteszem, olyan dolgokat is felsorolt, aminek alapja sincs, pl egy wc-ülőke 6000ért....)
Plussz, nem hiszem, hogy adózott utánunk, hiszen semmilyen számlát/iratot nem írtam alá neki a szerződésen kívül.

Üdvözlettel:

Hohoba

Orsi04 # 2013.06.05. 20:12

Üdvözlöm!

Egy olyan helyzet van, hogy megbeszéltük az albérlet tulajdonossal, hogy július 2-án költözünk ki (ekkor telik le az egy év) és ma azt mondta, felteszik ingatlanos oldalakra ma (hirdetik ugye)és így bármikor jöhetnek majd érdeklődők. Az lenne a kérdésem, hogy ez így lehetséges? Vagy csak nekem lesz zavaró, hogy minden héten más emberek járnak be oda ahol az én dolgaim vannak, ahol én lakom? Másik: egy hónapot vidéken tartózkodtunk, és volt a bizonyos kéményseprő, ami így nem lett beengedve vagyis megbüntetnek. Háromszor telefonáltam oda, azt mondták el kell faxolni a megrendelőlapot a kéményellenőrzésre, ez meg is történt kb. egy hónapja,(igazolni is tudom) azóta hívtam még Őket és semmi válasz. Itt jön a gond: azt mondta a tulaj, hogy így nem adja oda a kauciót visszatart belőle 30ezer Ft-ot. Ilyet lehet csinálni?
Köszönöm válaszát.

Dazo # 2013.06.04. 14:57

Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben albérlettel kapcsolatos kérdések merülnek fel, keressétek az alábbi oldalt.
Mindkét fél részére tudnak segítséget nyújtani!

www.alberletfelugyelet.hu

meszmo # 2013.06.02. 16:21

helo mindenki!segitséget szeretnék kérni!kivetük egy albérletet tavaly 120 kaucioval és egy havi bérleti dijjal elöre fizetve.a tulaj mindig hasraütés szerüen kér rezsi összeget de semmiröl nem mutat számlát.egy honapja megjelente a gázmüvek emberei kikapcsolni a gázt a rengeteg tartozás miatt mert kiderült a számla pénzt beszedte a tulaj csak nem fizette.ez szerzödésszegés.mikor mondtam neki még ö volt felháborodva.maradt az e havi rezsi amit tuti nem fogok neki kifizetni lehet valami következménye? várom válaszotokat köszi helo

Zöldövezeti11 # 2013.06.02. 07:12

ttip !
Ilyen van már manapság ?
Régen a bérlő ha kiadta a lakását mindig többet kért mint amennyit ő az egész lakásra fizetett.
Legalább is a középmúltban.

1948 -tól 1989 -ig.
Akkor bérleti díjak nyomottak voltak, lehet nevetségesnek is nevezni. Így ha valaki olyan szerencsés volt , hogy egy bérletben lakott, fizette pl. a fizetése 5 % -át vagy még kevesebbet a bérletre valamiért nagy lett a lakás, kiadta egy részét albérletbe majd 3 x annyiért mint amit ő fizetett.
Ez volt a klasszikus albérlet.
128 ft volt egy un. tanácsi ( rabolt) 3 szobás lakás bérleti díja. megözvegyült a mama , nem ám új lakásba költözött hanem fogadott egy albérlőt. Az albérlet 550 ft volt
Ez volt a középmúlt.
A régmúltban amikor Mo.-on elterjedtek voltak a bérlakások, mindenki a jövedelmének megfelelő lakást bérelt. Ha valamiért soknak tönt a bérleti díj ( megözvegyülés, jövedelem csökkenés akkor választott : tovább állt vagy albérlőt (szobabérlőt ) fogadott.
Ha a lakbér 85 pengő volt, nem kérhetett 126 pengőt csak mondjuk 40 pengőt.
Volt lakás kínálat volt, kereslet és volt lakás jog. azaz a nemfizető bérlőket rövid úton kitették.
Most viszont nincs lakás jog ( az a borzadvány amit itt egyesek védnek nem az ) így lakásbérlet sincs.

ttip # 2013.05.31. 19:02

NemethDaniel: ha jól értem, a másik fél az albérletbe adó (főbérlő nem létezik), aki a lakást a tulajdonostól bérli. Az albérletbe adó hihetőleg többet fizet az egész lakásért, mint amennyi bevétele az albérletbe adásból van, jövedelme tehát nem keletkezik, miért is kellene adóznia? Feleslegesen parázik a nyugta miatt.

Zoltanuss # 2013.05.31. 13:58

Dániel Dániel !
Kettő hónap és már rossz a viszony közted és a főbérlő között !
Egy szerződésből azt húzunk ki, amit akarunk - Természetesen a másik fél egyetértésével. Sőt ilyenkor oda biggyesztjük, hogy javítva xy által. Nyilván a te szerződéseden is így szerepel, tehát bele egyeztél.
Ha nem, akkor sima magán okirat hamisítás. Az meg egy butaság, hogy belemégy olyanba, hogy nyugtát nem kérsz ( nem számlát csak egy sima nyugtát.) Tudod egyáltalán a számla és a nyugta közti különbséget. Adózik nem adózik a főbérlő az nem a nyugtától függ, hanem a bevételtől.
de kettő hónap után csak meg lehet ezt normálisan beszélni - nem ? ha meg tinleg akkora fezsültség, nem jobb tovább állni ?? De ha az illető adót csal csak nem gondolod, hogy tőled jogi úton duplán fog bérleti díjat szedni.
Az én általam javasolt segítség : menj tovább olyan helyre ahol megvan a kölcsönös bizalom.

NemethDaniel # 2013.05.30. 13:17

Tisztelt Fórumozók!

Márciusban kötöttem határozott idejű albérleti szerződést a főbérlővel, akivel közösen lakunk a lakásban, és mostanra erősen megromlott a viszonyunk. Szerződéskötéskor ki lett húzva tollal a szerződésből (hogy ez mennyire jogszerű azt nem tudom) azon rendelkezés, miszerint a főbérlő köteles átvételi elismervényt adni a megfizetett lakbérről, arra hivatkozva, hogy akkor a főbérlőnek is adóznia kellene utánam, holott ezt már a tulajdonos megteszi. Tehát semmilyen bizonyítékom nincsen arról, hogy eddig rendszeresen fizettem. Attól tartok, hogy ha odaállok elé, hogy innentől átvételi elismervényt kérek, ő ezt meg fogja tagadni, és ha én ennek hiányában nem adom át a pénzt, jogi úton a már általam egyszer kifizetett bér iránti igényét érvényesítheti.

Köszönöm a segítséget!

ttip # 2013.05.29. 13:42

En12: a határozott időre kötött bérleti szerződést felmondani nem lehet, hanem az időtartam leteltével megszűnik. Felmondásnak csak valamelyik fél szerződésellenes magatartása esetén lehet helye. Következésképp rendes felmondási idő kikötésének sincs értelme.

Amelyik fél hibájából meghiúsul a szerződéskötés, az elveszíti a foglalót. Szóbeli megállapodást utólag nehéz bizonyítani, ezért foglalót csak akkor érdemes adni, miután a felek a szerződést írásba foglalták.

En12 # 2013.05.28. 20:20

T. Fórumozók, Szakértők!

Mint leendő bérlő szeretnék érdeklődni, hogy ha a bérleti szerződés határozott idejű, de a bérbeadó még belefoglalta, hogy 3 hónap felmondási idő, akkor valóban 9 hónap letelte után tudunk kiköltözni, úgy hogy visszakapjuk a kauciót? Kérhetjük hogy ne írja bele a 3 hónap felmondási időt, egyáltalán hogy is van ez rendesen?

Amennyiben ingatlanos által történik az egész kiadás, de a foglaló átadásakor kikötött időpontig nem tudunk megegyezni a szerződés pontjaiban a tulajdonossal, mert olyan dolgok vannak belefoglalva, amikről nem szólt a foglaló átadásakor és szeretnénk vele közös megegyezést a kérdéses pontokat illetően és ez csak az ingatlanoson keresztül történik így napokig tart egy egy pont tisztázása és 3 nap múlva szerződéskötés időpontja van, így mi történik ha nem lesz belőle szerződés kötés időben. A foglalóról szóló jegyzőkönyvben az van hogy elveszítjük a pénzt. Ez így jogos?

Segítségüket előre is köszönöm!

ttip # 2013.05.27. 08:47

poldibacsi: a határozott időre kötött szerződés rendes felmondással (tehát szerződésellenes magatartás hiányában) egyoldalúan nem szüntethető meg. Sem a bérbeadó, sem a bérlő által.

A határozatlan időre kötött szerződést a bérbeadó hónap végére felmondhatja, de a felmondási idő legalább három hónap.

A határozatlan időre kötött szerződést a bérlő a hónap végére felmondhatja, de a felmondási idő legalább tizenöt nap.

(Ennél hosszabb felmondási időt ki lehet kötni, rövidebbet nem.)

poldibacsi # 2013.05.26. 20:35

Jó estét kívánok! Kezdő bérbeadó vagyok,és szeretném jól csinálni :) Most készülünk szerződést aláírni. Határozott időre kötjük, ennek felmondásával kapcsolatban kérdezek. Az eddigi válaszokban a bérlő felől közelítették meg a dolgot, ezért az nagyjából tiszta, hogy ha a bérlő a lejárat előtt felmond, mi a helyzet. Arról kérdeznék, hogy ha a bérbeadó szeretne a lejárat előtt felmondani, akkor mivel tartozik a bérlő felé? A kaució nyilván visszajár, ha nincs rongálás vagy tartozás. Ezen felül van még kötelességem a bérlők felé? pl. mennyi időt kell adnom a kiköltözésig? Előre is köszönöm a választ!

Gábor24 # 2013.05.22. 11:02

bocsánat,előző levelemből az lemaradt hogy mióta eljöttünk folyamatosan bejárkál a lakásba amibenn a mi dolgaink(bútorok,rúhák,személyes íratok vannak) még este 9órakór is,mivel ez egy társas ház tanuim is vannak a szomszédok. minket nem akar be engedni a dolgainkért vsak ha fizetünk 100ezer forintot.

Gábor24 # 2013.05.22. 10:45

Üdv,az a problémám hogy húgomék béreltek egy lakást,ahova bejelentkezni sem lehetett és számlákat is a tulajdonos intézte úgy hogy meg sem mutatta csak hó végén megjelent hogy ennyi,közben jöttek ki kötni a gázt,villanyt,úgy hogy a bérbeadó megkapta a pénzt,ezért elkezdtünk másik albérletet keresni,de hó végén ismét megjelent hogy 75ezer lesz,erre mi mondtuk hogy vonja le a kaukcióból elmegyünk innét még ebben a hónapban,alá írtunk egy papírt hogy elsejével ki költözünk,erre a pár hétre oda költöztem hugomhoz hogy segitsek neki,erre 11én megjelent a tulajdonos vasárnap este 7órakór hogy fél óránk van hogy elhadjuk a lakást,húgomék édesanyámnál voltak Én meg mivel hogy nem Én vagyok a bérlő nem akartam vitatkozni és eljöttem,hugommal él 5éves kisfia is! agond az hogy nekem is elzárta a rúháim abban vagyok amiben 2hete eljöttem,az ajtót csak akkór akarja kinyitni ha fizetünk neki 100ezer forintot,bemenni nem tudunk mert betörés,mi ilyenkór a teendő? de nem akarok hónapokig várni a ruháimra úgy hogy hozzám meg aztán semmi köze nincs...előre is köszönöm

ttip # 2013.05.22. 10:01

alma27: „És ha esetleg nem tudok javasolni, akkor ezek szerint tényleg kötelezhet a szobatárs részének is megfizetésére?” - igen (mint ahogy a szobatárs is kötelezhető a te részed megfizetésére).

Mellékesen a januári hónapra hazament a szobatársam és más lakott velem, akkor sem történt szerződésmódosítás. Ezt megemlíthetem nekik vagy semmire sem megyek vele?” - ez lényegtelen.

Ha szerződésszegés van a főbérlő részéről akkor én azonnali felmondással eljöhetek?” - a szerződés azonnali hatállyal csak szélsőséges esetekben szüntethető meg. Az elszámolási vita idejére a vitatott számlák összegét visszatarthatjátok.