Albérleti gondok


ttip # 2013.05.22. 09:55

Lemon88: „A szerződésünk határozott időre, egy évre szól, kauciónk 2 havi lakbér, 120.000 Ft. A szerződés szerint ha hamarabb el szeretnénk jönni, 2 hónap a felmondási idő és csak 1 havi kaució jár vissza.” - ez valami öszvér szerződés lehet, mert a határozott időre szóló szerződést általában nem lehet rendes felmondással megszüntetni.

A főbérlő rendkívüli felmondással (48 óra) élhet,” - ez a pont a szerződésben érvénytelen, a bérbeadó a rendkívüli felmondása esetén is köteles betartani a törvényes minimumhatáridőket.

nekünk is lehet rendkívüli felmondási jogunk pl. egy ilyen esetben?” - igen, de előtte írásban fel kell szólítani a bérbeadót a hiba kijavítására.

Visszajár ilyenkor a kaució (vagy legalább egy része)?” - igen.

Mihez van ilyen esetben jogunk?

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

II. Fejezet, 8. §-tól.

alma27 # 2013.05.22. 08:21

Jó reggelt Fórumozók!

Nekem is elkérne egy kis segítség. Tavaly szeptembertől lakom a jelenlegi albérletben. Van egy szobatársam is, aki június végével felmondott (tartotta a felmondási időt). A szerződésben 3 havi felmondási idő van, amit tartanék, viszont azt mondta a főbérlő ha a szobatársam elmegy akkor nekem kell fizetni helyette a rezsit és a bérleti díjat is. A szerződésben ez pontosan így áll:

"A bérleti díj összegének megfizetéséért a Bérlők egyetemlegesen felelnek, azonban a felek megállapodnak abban, hogy amennyiben valamelyik Bérlő részéről a szerződés felmondásra kerülne, úgy a maradó Bérlő által javasolt megfelelő személy tekintetében hozzájárulnak a jelen szerződés módosításához"

  1. És ha esetleg nem tudok javasolni, akkor ezek szerint tényleg kötelezhet a szobatárs részének is megfizetésére?
  2. Mellékesen a januári hónapra hazament a szobatársam és más lakott velem, akkor sem történt szerződésmódosítás. Ezt megemlíthetem nekik vagy semmire sem megyek vele?
  3. Továbbá megszegték a szerződést, hiszen papír szerint a számlákat igazolással együtt kellene fizetnünk. Nos mi nem láttunk egy számlát sem és amikor elkértük ránk förmedt a főbérlő. Ha szerződésszegés van a főbérlő részéről akkor én azonnali felmondással eljöhetek?

Köszönöm a segítséget!

Zöldövezeti11 # 2013.05.06. 11:23

T. Lemon88 !
Meg kell beszélni , biztos van megoldás !!

Lemon88 # 2013.05.05. 10:11

Kedves Fórumozók!

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok. Február óta lakunk párommal egy 1,5 szobás albérletben (pesti bérház, szuterén). A jó idő beköszöntével, illetve a szomszéd ház belső udvarának nagytakarítása nyomán hangyainvázió kezdődött a hálószobában. Sehol máshol, csak ott vonulnak, de temérdek mennyiségben. Próbáltuk az irtást vegyszerrel, csalival, egy-két napra eltűnnek, de aztán mint ha misem történt volna. Jeleztük a problémát a főbérlőnek - aki mellesleg a szomszédban lakik - megnézte, azóta ő is próbálja az ablak körüli részt kívülről permetezni, rovarirtó, hangyairtó szert vett nekünk, de ez sem segít. Nem beszélve a kisszobában "felhasznált" méreg mennyiségéről, ha egyszer végre el is tűnnek a hangyák. A kisszobát így már 3 hete abszolút nem használjuk, a kinti kihúzható kanapén alszunk, de kezdjük unni. A szerződésünk határozott időre, egy évre szól, kauciónk 2 havi lakbér, 120.000 Ft. A szerződés szerint ha hamarabb el szeretnénk jönni, 2 hónap a felmondási idő és csak 1 havi kaució jár vissza. A főbérlő rendkívüli felmondással (48 óra) élhet, ha nem fizetünk, rongálunk, stb. A kérdésem az lenne, nekünk is lehet rendkívüli felmondási jogunk pl. egy ilyen esetben? Visszajár ilyenkor a kaució (vagy legalább egy része)? Mihez van ilyen esetben jogunk? Az első úgy is a közös megegyezés lesz, de azért jó volna tudni mit lehet/nem lehet ilyen esetben tenni!
Előre is köszönöm a válaszokat.

SolnesM # 2013.04.24. 07:26

Nickie, Nickie !
Látom elégedetelen vagy a fórummal illetve annak bizonyos résztvevőivel.

Na nézzük akkor sorjában : „Kérdésem ilyenkor elmehetek a felmondási idő letöltése előtt, bírósági feljelentés nélkül?
Akkor mégy el amikor akarsz, senki nem kényszerít a maradásra.
Természtesen a felmondásiidőre járó bérletei díjat le kell perkálni.
A biróságon nem feljelenteni szoktak, hanem keresetet benyújtani.
Ja és mellékesen nem vagyunk bejelentve a lakásba, így nem tudom hogy hivatalosan ő adózik-e utána, mert ha nem akkor nem is gondolkodnék!!” Ha eddig nem jelentkeztetek bé, akkor mostmár feleleges, az meg hogy adózik vagy sem azt honnantudod és mi a közöd hozzá ?
Tulajdonképen viharmadár már jól rátapintott a lényegre.
hogy a kaukcióm ami bent van fedezi az ő költségeit,
Azt te honnan tudod ?
Sőt önmagaddal is ellentmondásba kerülsz emigyen :

semmi együttérzés nincs benne, viszont ami kaukcióm bent van az fedezné a számláimat, igaz az 1 havi lakbért nem!
igaz az 1 havi lakbért nem!
kölcsön kell kérni valakitől !!

nina10 # 2013.04.23. 13:50

T. hozzáértő!

Röviden a probléma: Van ápr.8-tól érvényes bérleti szerződésünk, holnap költöztünk volna... Erre ma hívjuk a bérbeadót, h holnap mikor lesz a kulcsátadás, erre ő: Visszamondom. A miértre a válasz: A húgom férje Grazba kapott állást. Most itt vagyunk egy érvényes szerződéssel, költözni meg nem lehet. Írtunk sms-t, h akkor legalább a szerződés alá írják oda, h semmis, mert visszamondták. Mitévők legyünk?????? Köszönöm megtisztelő válaszát!

ttip # 2013.04.23. 11:06

Nickie „Kérdésem ilyenkor elmehetek a felmondási idő letöltése előtt, bírósági feljelentés nélkül?” - feljelenteni nem tud, mert bűncselekményt nem követsz el, de a felmondási időre járó lakbért a szerződés szerint meg kell fizetned. A kauciót (óvadékot) nem számíttathatod bele a lakbérbe (nem lakható le). Mivel a szerződés amúgy is megszűnik, rendkívüli felmondással a bérbeadó nem fog élni, az esetleges tartozást viszont követelheti tőled.

ObudaFan # 2013.04.23. 10:38

Ha már van szerződésed, akkor miért kellene most óvadékot adnod?

Nickie # 2013.04.23. 04:49

Kedves viharvadász!

Ha elolvastad volna értelmeznéd, hogy a kaukcióm ami bent van fedezi az ő költségeit, így te nekem ne a magyar morálról írogass, mert közel 5 éve élek ebben az albérletben és mindig mindent rendben fizettem, sőt.... Szóval, ha már a magyarságot szapulod úgy gondolom neked nem tartanak pisztolyt a fejedhez, hogy itt maradj!!
Én pár segítő szót vártam!

Üdvözlettel Nickie

Sherlock # 2013.04.22. 21:54
viharvadász # 2013.04.22. 21:19

"Ja és mellékesen nem vagyunk bejelentve a lakásba, így nem tudom hogy hivatalosan ő adózik-e utána, mert ha nem akkor nem is gondolkodnék!!"

Van még ennél lejjebb is? A saját saradat kellene rendezni! Magyar morál 2013!

Nickie # 2013.04.21. 12:07

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy a sok évnyi albérlet után önkormányzati lakást kaptam, na de idáig szép a történet! Be kell fizetnem 3 havi lakbért előre, amivel nincsen gond, de ha befizetem akkor a tulajnak az aktuális kötelezettségemet nem tudom kifizetni és a felmondási idő 30 nap a szerződésben.
Fenyegetőzik, hogy feljelent és bíróságra megy, semmi együttérzés nincs benne, viszont ami kaukcióm bent van az fedezné a számláimat, igaz az 1 havi lakbért nem!

Kérdésem ilyenkor elmehetek a felmondási idő letöltése előtt, bírósági feljelentés nélkül?

Ja és mellékesen nem vagyunk bejelentve a lakásba, így nem tudom hogy hivatalosan ő adózik-e utána, mert ha nem akkor nem is gondolkodnék!!

matthiasi # 2013.04.19. 04:18

T. ofélia !
Egy feljelentés még nem a világ. Igaz rettentően kellemetlen !
Bizonyítani is kell !!
Már ez is valami :
Tartozáselismerés papírt aláírták a bérlők (175 ezer ft!). Elismerték a tartozásukat.
Viszont ti meg rongálás miatt indítsatok pert ellenük !!
Szerintem az ilyenek megelégszenek egy ingyenes feljelentésel - többre nem képesek !!

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.18. 07:16
Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.17. 18:53

:O)

Sherlock # 2013.04.17. 18:44

Észrevette a piaci rést, ami a kia reklám eltűnésével alakult ki.

Egyjogász # 2013.04.17. 16:48

Úgy látom Lilla teleszórt jópár topicot az elérhetőségével...

Sherlock # 2013.04.17. 15:10

Off

Kedves Lilla, ezt muszáj?

On

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.04.17. 14:39
florinda # 2013.04.16. 12:05

Ofélia!
Sajnállak, majdnem én is így jártam. Legjobb védekezés a támadás, gondolják egyesek.

Nem tudom, hogy jogilag támadható-e, valahol azt olvastam itt a neten, hogy két tanúval aláíratva csináltok egy leltárt az elköltözöttek cuccairól és zárható helyen raktározzátok, majd felszólítjátok őket, hogy amikor jelentkeznek, kiadjátok az ingóságaikat. Ezt én olvastam, de úgy gondolom, most is ez történik a lakásodban, hiszen ott raktározzátok a cuccaikat.

Ha a lakást eladtátok, szerintem a fentebbi járható út.

ofélia # 2013.04.13. 06:30

Sürgős segítsége lenne szükségem!
Tavaly (2012) márciusában kiadtuk a házunkat albérletbe. Októberig minden rendben volt, fizettek is, nem volt elmaradás sem a rezsikkel. Októbertől se albérlet fizetés, a rezsi csekkek meg halmozódtak. Többször felszólítottuk Őket, hogy fizessenek, vagy költözzenek. Felmondtunk nekik szóban, az albérleti szerződésünkben meg le volt írva, hogy egy havi elmulasztásuk a szerződés felmondásával jár. Januárig tűrtünk. Januárban zárcsere történt. Tartozáselismerés papírt aláírták a bérlők (175 ezer ft!). Elismerték a tartozásukat.Februárban feljelentettek minket, hogy az utolsó ottjártunkkor mi loptunk tőlük. (megjegyzem: alaptalan vád, így próbál kibúvót keresni a fizetés alól!). Február közepén elköltöztek az ingatlanból. A mai napig a tartozásuk:170 ezer ft! Az elköltözésükkor az ingatlanban maradt a cuccuk 50%-a. Mondván, majd eljönnek érte.2 hónapja tároljuk a cuccaikat. Azóta sem fizettek. Jövőhéten eladnánk az ingatlant. Mit tehetünk a cuccaikkal? Többszöri felszólításra sem viszik el. Kipakolhatjuk-e az utcára a ház elé? Feljelenthetnek-e minket, mert hozzányúltunk? Félő, hogy újra meggyanúsítanak minket, mert valami esetleg eltűnik. Köszönjük szépen a válaszát.

Zoltanuss # 2013.04.08. 08:55

tatto tattoo !

mert sajnos nem tudjuk fizetni a bérlményt
csak éppen az nem derül ki , hogy mennyi ideje van ez a nem tudjuk fizetni !!

Szóval annyi lenne,hogy van -e joga berakni mást is.Szerintem nem mert magántulajdon megsértése ha jól tudom.
Igen a magántulajdon megsértése - csakhogy pont ti sértitek meg azzal ,hogy nem fizettek.
Miért lenne az rossz megoldás, ha többen bérelnétek azt a lakást ??

Zoltanuss # 2013.04.08. 08:48

T. Timeja !!
Az az összeg valóban sok, főleg egy töredék lakásért !!
Gondolom másodmagaddal vagy ott ! Ha viszont az elején már ennyi vita van, akkor ott kell hagyni , ilyen egyszerű !!

Zoltanuss # 2013.04.08. 08:42

jégkocka19 jégkocka19 !

Bizony a felmondási idő mind a két félre vonatkozik !!
Márciusban eljöttél, de mikor mondtál fel ??
Amikor felmondasz azonnal elmehetsz, de a felmondási időre jár a bérleti díj !
Monjuk én ilyenkor rugalmas vagyok. Felmondtál ? Mehetsz és nem kell az egész hónapot kifizetni elég a felét, de ne lássalak többet !!

tattoo71 # 2013.04.06. 23:27

Nekem olyan gondom lenne,hogy a főbérlönk be akar rakni mellénk egytársbérlőt mert sajnos nem tudjuk fizetni a bérlményt.Az élettársam és a nevelt lányom állandó lakcimmel rendelkeznek a bérleménynél és van szerződésünk is de nem közjegyzös hanem két tanúval csináltattuk.8 ÉVE lakunk itt és egyik napról a másikra a lakóknál nemkivánatos személyek lettünk.Feljelentettek a kutya miatt is mert amikor itthon marad akkor kb.10-15 percig ugat.Ez egy bolonese ami nem egy véreb.Még azt is kitalálták,hogy a lányunk a közöstárolóba szexuális szolgáltatást nyújt és én ezért kicsit megharagudtam arra a lakóra és felelőségre vontam de csak szóban.Ezért ő feljelentett ,hogymeg akartam őlni.Szóval annyi lenne,hogy van -e joga berakni mást is.Szerintem nem mert magántulajdon megsértése ha jól tudom.Légíszives segitsetek!!!!!!!!!!!KÖSZÖNÖM.