Albérleti gondok


jégkocka19 # 2013.04.01. 17:18

Sürgős segítség!!

2012 nyarán beköltöztem egy albérletbe 2013 februárjáig laktam ott és itt jönne a lényeg : minden pénzügyi dolog rendezve lett a főbérlővel kivéve a Március hónap ugyanis eljöttem onnan márc. 10 és úgy, hogy a 120ft kaukcioból rendezve lett a február hónapra vonatkozó dolog, de a főbérlő azt mondta 1 hónap a felmondási idő és márc. hónapra fizessek még 60ezr ft lakbért úgy hogy márc hónapban nem tartózkodtam már ott! Én közöltem vele, hogy nem tudok fizetni mivel pont azért mondtam fel az albérletet ő már behajtócéggel és rendőrséggel fenyeget ez jogos? Vagy ezért büntetést kaphatok??? Segítsetek sürgősen!!

Előre is köszönöm

Timeja # 2013.03.23. 23:27

Üdvözlöm!
Február 16.-án költöztem új albérletbe, és már akkor kifizettetett velem a főbérlő 8600 ft rezsit, mondván, előre kell fizetni pár dolgot. 03.21.-én pedig elküldte e-mailben, hogy mennyit kell fejenként fizetni, és nekem 20 e Ft-ot számolt ki.
Számlát nem mutat, albérleti szerződést sem hajlandó írni. A kaució 2. részletét szerencsére banki átutalással fizettem, 2/2. megjelőléssel, annak legalább van valami nyoma hogy kifizettem. Mikor kivettem a szobát, azt mondta hogy max. 16 e ft fejenként a rezsi.
Ezzel szemben nekem a februári hónapra, ha nagylelkű vagyok, akkor fél hónapra, 8.600+20.000=28.600 ft rezsit kéne kifizetnem. Ha csak fél hónapot laktam februárban a lakásban, és rezsit is fizettem már, akkor csak a rámeső februári rezsit kell kifizetnem, levonva a már kifizetett rezsit? Mert nekem így lenne logikus.
Előre is köszönöm a válaszokat.


Timus

Lyonszy # 2013.03.22. 19:52

Segítségét szeretném kérni a következő problémában: családi házat béreltünk (barátnőm, volt kollegám, én),a házat a barátnőm látta, kivételkor illetve kaukció letételekor csak a barátnőm volt ott mi már csak kötöztünk. A szerződés -ha lehet annak nevezni- kézzel íródott, egy A/5 papírra a barátnőm nevére. Pár hónap után elköltöztünk és maradt hátra közüzemi tartozás, melyet nem rendeztünk. Egyik fél sem akart sem találkozni a tulajdonossal, hogy rendezzék a tartozást. Egy-két hónap elteltével a munkahelyemen megkeresett egy magánnyomozó aki elmondta, hogy kerítsem elő a másik két delikvenst és találkozzunk a tulajdonossal különben súlyos következményei lesznek. Barátnőm és volt kollegám nem akar találkozni vele én viszont szeretném rendezni mert soha nem tartoztam még senkinek és lássuk be amit jogosan elhasználtunk azt meg kell téríteni (és a kaukción felül van). A problémám az hogy a magánnyomozó azt állította, hogy mivel
én vagyok csak leinformálható ezért nekem kell megfizetni a másik két ember helyett is a tartozást (ha nem tudok megegyezni a tulajdonossal), illetve kirúgathat a munkahelyemről és a fizetésemből levonattathatja a hátralékot. Valóban megteheti ezt, akkor is ha nincs írásos nyoma annak hogy ott laktam?
Tanácsát előre is köszönöm
Üdvözlettel

ffanny # 2013.03.22. 11:00

Én azt szeretném megtudni, hogy kiadtam a lakásunk szobáját ahol a párommal lakunk, elköltöztünk volna de mégsem tudunk sehova menni, az albérlővel aláirtuk a szerződést kifizette a hónapot, és pár napon belül költözne ,viszont mi mégsem tudunk elmenni. Egyértelmű hogy vissza szeretném adni a pénzét, viszont a bérlő azt mondta akkor is beköltözik ha mi még a szobában lakunk. Mit lehet tenni? Nyilván igy az élet ugy hozta hogy nem tudom neki kiadni a szobánkat.

SolnesM # 2013.03.18. 13:23

welcome !
azon a 10 napon parázol ??
Elvben jár a bérbedónak, de a nem szeretem bérlő jobb ha megy.
A kérdés még az, hogy mióta laksz ott !ha már évekig ott laktál, egy normál bérbeadó nagyvonalú és elengedi, ha viszont csak pár hónapja nyilván ragaszkodik a pénzéhez !!
Gondolom bérlő vagy ( amit ti albérletnek csúfoltok).

SolnesM # 2013.03.18. 13:17

T. welcome ! 2013.02.19. 20:40
Nincs ez így szabályozva.
Megegyezés kérdése !
De némi rugalmasság mind két részről el kél.
Pl. ha most 18. án kapsz egy jó bérletiajánlatot azonnali költözéssel, akkor nyilván nem hagyod ki.
Van viszont a jelenlegi lakásodnál még ápr.10 -ig több mint 3 hét ( 23 nap ) Mondod a tuljnak hogy mennél holnap 19 -én. A rugalamas tulaj beleegyezik úgy hogy 11 napot fizetsz, de már 22 -én nem vagy ott.
Azaz felezitek az időt !!

matthiasi # 2013.03.17. 14:05

Pancsa79 Pancsa79 !
Az hogy elromlik a villanybojler, nagyon kellemetlen lehet, sőt néha akár életveszélyes is.
Viszont az hogy emiatt 10 x -es fogyasztás lenne egyszerűen badarság !
Az ilyen beépített berendezéseket általában a tulaj javíttatja ( persze erre is kell egy külön megállapodás ), de a hiba észlelése és annak jelzése már a ti feladatok.
Ez a 10 x -es felhasználás egy hónapok óta tartó hiányos leolvasás eredménye lehet. Pl. átalány díj volt egy korábbi szerényebb fogyasztásra aztán ti dúskáltatok a melegvízben és így nőtt meg !
vagy más oka, pl. egy rossz melevízcsap miatt.
Mondjuk az egzak hibafeltáráshoz szükség lenne egy egzakt adat közlésre is.
Pl. az vajon mit jelent hogy „már jó ideje,” ?

4 hónap , 9 hónap vagy 17 hónap ?
Vagy az mi, hogy „szokásos villanyszámla ”?
konkrétan hány forint, mekkora az ingadozás ?

matthiasi # 2013.03.17. 13:52

Moyano Moyano !

Visszatart benneteket valaki ?
Kell keresni új, nektek megfelelő bérletet.
A bejelentkezést meg nektek kellet volna intézni !
Már régen.
Tény hogy lehet adó elkerülő, de ha ti feljelentitek , abból mi hasznotok van. ?

Moyano # 2013.03.15. 09:17

Sziasztok.

Kérdezném a hozzászólókat.
Már több mint 2 éve lakunk albérletben ugyanabban a lakásban. A főbérlő nem hajlandó ideiglenesen sem bejelenteni minket. Számlát sem ad arról hogy átveszi minden hónapban az albérleti díjat és nem hozza rendszeresen a közüzemi számlákat. Van hogy 2 havonta jön villanyszámlával és már kikapcsolási értesítővel. Feltételezem mivel nem jár el jogszerűen azzal hogy nem ad se számlát se nem jelentkezhetünk be, így adót csal. Ilyen esetben nekünk milyen jogaink vannak , élhet e feljelentéssel ha az ő mulasztása miatt kikapcsolják a villanyt vagy egyéb közszolgáltatást vagy a kauciót felhasználhatjuk e albérleti díj kifizetésére.
Szerinte csak az elmaradt számlákra használhatjuk majd fel, de szerződést idézve " A kauciót X összeget a Bérbeadó a bérlő által megnem fizetett bérleti díjra, közüzemi szolgáltatások díjára, a lakás biztosításának díjára, továbbá a bérlő által az ingatlanban okozott kár megtérítésére nyújt fedezetet" Tehát ha jól értelmezem felhasználhatjuk az albérleti díj kifizetésére amennyiben ugy kívánja a helyzetünk. Szerződésünk van határozatlan időre.
Várom hozzászólásotokat.

welcome # 2013.02.19. 20:27

Tisztelt Jogász!

A bérleti szerződés elszámolási időszak minden hónap tizedikétől a következő hónap tizedikéig tart. Az albérlő azonban rendes felmondással felmond. A kiköltözés napja a hó utolsó napja, azaz 30.-a. Ebben az esetben az egész havi bérleti díjat kell fizetnie, tizedikétől tizedikéig, vagy napokra lebontva és elszámolva, tehát a 10 napot levonva? Hogy van ez jogszabály szerint?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Horváth Balázs

welcome # 2013.02.19. 19:40

Tisztelt Jogász!

A bérleti szerződés elszámolási időszak minden hónap tizedikétől a következő hónap tizedikéig tart. Az albérlő azonban rendes felmondással felmond. A kiköltözés napja a hó utolsó napja, azaz 30.-a. Ebben az esetben az egész havi bérleti díjat kell fizetnie, tizedikétől tizedikéig, vagy napokra lebontva és elszámolva, tehát a 10 napot levonva? Hogy van ez jogszabály szerint?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Horváth Balázs

Pancsa79 # 2013.02.07. 10:58

Tisztelt Jogász Hölgy/Úr!

Az alábbi kérdésben kérem segítségét.
Albérletben lakom már jó ideje, és most először nem egyértelmű számomra, hogy ki a teherviselő. A probléma az, hogy a lakásban az elmúlt hónapban nagyon magas villanyszámla készült, egészen pontosan a szokásos fogyasztási mennyiség 10x-e.Ez az érték a villanybojler hibás működése során alakult ki. A lakástulajdonos ezt elismerte, a villanybojler ugye a lakáshoz tartozik, egyértelmű volt, hogy az ő feladata annak megjavíttatása. Ez idáig egyértelmű.
Kérdésem az lenne, hogy az ennek kapcsán megkapott, a szokásos villanyszámla 10x nagyobb összege engem terhel teljes egészében vagy kérhetem a tulajdonostól a hiba miatti kompenzációt, és ha igen milyen mértékben?

Előre is köszönöm segítő válaszát!

Tisztelettel,

Pancsa79

Agapimu # 2013.02.07. 05:29

Tisztelt Fórumozók!

Olyan problémám lenne,h 2013.jan.10.kötöttem albérleti szerződést határozott időre(6 hónap,ami a tulajdonos kérése volt,és majd hosszabítunk,ha minden ok)2 havi kaucióval(úgy egyeztünk,meg,h a kauciót 2 havi lebontásban adjuk).Nos oda is adtam az első havi bérleti díjat+ az első 50.000 kaucióba(ez mind szerepel a szerződésben).Majd jan.12-én be is költöztünk a párommal és az 5 éves kislányommal(az albérletet ingatlanközvetítő által találtunk,aki a szerződés kötéskor jelen volt).Jan.28-án este(tehát 2 hét után) közölte,h a fiát kirakják az albérletéből,és nekünk mennünk kell 1 hét múlva),ami a múlt héten lett volna,de rá párnapra közölte,h talán febr.12-ig maradhatunk(még nem tudja,de,h menni kell az biztos).Semmilyen pénzt nem akar visszaadni,mert közölte neki nincs pénze,sőt közölte,h mi nem fizettünk kauciót!Mindenről papír van!Beszéltünk az ingatlanossal, ő beszélt ügyvéddel,aki az mondta,h ha perre viszem a dolgot,tuti megnyerem,sőt még a tulajnak kell fizetnie.Na,de mire abból pénzt látok??

Kérdésem:Mik a lehetőségeim,pláne,h van egy 5 éves kicsi gyerekünk?mit lehet tenni.

A válaszokat előre is köszönöm

Dazo # 2013.01.30. 16:31

Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben valakinek problémája van albérletével kapcsolatban, (kiadás - bérbevétel), tekintse meg oldalunkat és vegye fel velünk a kapcsolatot!

www.alberletfelugyelet.hu

Üdvözlettel: Zoltán

Gottesmann # 2013.01.28. 12:07

Tisztelt Fórumozók!!

2012-ben kiadó albérletet hirdettem, egy Úr megkeresett azzal, hogy kivenné. Beszélgetésünk során arra jutottunk, hogy megállapodunk abban, miszerint fűnyírást és egyéb házkörüli munkák fejében a Bácsi beköltözhet a kb. 20 m2-es kis lakrészbe. Miután nálam melanómát diagnosztizáltak, műtöttek így kapóra jött, hogy felvállalta a fenti munkákat, mivel nem emelhettem és főleg nem tartózkodhattam a Napon. Későbbiekben, Ő nem tett eleget a megbeszélteknek, nem rendeltetésszerűen használta a lakást, ezért felszólítottam, hogy hagyja el az ingatlant, aminek eleget is tett. A költözés napján megjelent a Fia a Vője, fenyegetőzni kezdtek és pénzt követeltek tőlem azt állítva, hogy kauciót adtak nekem, és közölték, hogy következménye lesz annak, hogy az Öregembert megint költöztetni kell. Egész nap nem mertem kijönni a lakásból, mert csapkodtak, átkozódtak és dörömböltek az ajtómon. Este miután kiürítették a lakást, Rendőröket hívtak rám és az udvaron beszélgettek, amikor észrevettem őket, már kimertem menni és mondtam, jó hogy jöttek, mert féltem kijönni. A rendőr megkért, vegyem át a lakást, kulcsot és adjam vissza a kauciót, elmondtam nem adhatom vissza, amit nem kaptam, hiszen nem albérleti viszony jött létre, hanem munkavégzés fejében lakott itt. Később bíróságra adták az ügyet, ahol is a Tisztelt Bíró Úr engem kötelezett, minden költség megfizetésére és 80.000 Ft kaució kifizetésére.

Kérdésem az lenne, hogy jogállamban lehetséges-e, hogy a Tisztelt Bíróság, a Bácsi, a Fia és Vője, illetve a Rendőr által félreértelmezett jegyzőkönyve alapján hozta meg a döntést??

Köszönettel!!

Szuzy78 # 2013.01.28. 08:10

Elnézést, 2,5 éves gyermek akart lenni.

Szuzy78 # 2013.01.28. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy milyen esetben mondható fel rendkívüli felmondással egy bérleti szerződés?
Bérlünk egy házat, melynek tulajdonosa elhallgatta a ház hibáit, pl.: nincs világítás az előszobában, a gyerek szobában nem ég a csillár, csak egy kis lámpa, forró vízzel öblít a wc stb... Az mondta nekünk, hogy rendkívül alacsony rezsije van a háznak, ami annyit tesz, hogy mára havi 70 ezer ft, a fűtésünk és amikor haza megyünk 14 fok van a lakásban. Mivel tartályos gáz van, a padlófűtést nem lehet használni, mert zabálja a gázt. Így marad a fatüzelés, amihez 1 kis kályha van csak. Amikor a fent említett problémákat szóvá tettük még neki állt feljebb, hogy mi megtekintett állapotban vettük ki a házat. Emailokkal tudjuk bizonyítani, hogy folyamatosan kérdezzük ezekről a problémákról és ő válaszol is készségesen, hogy igen a víz szerelő rosszul kötötte be a meleg vizet, arra pedig hogy hol kell felkapcsolni az előszobai villanyt az volt a válasz, hogy sehol.....",5 éves gyerekkel vagyunk itt, 80 ezerért béreljük a házat és most már elegünk van, sikerült találni egy másik házat, de nem szeretnénk az 1 hónap felmondási időt kitölteni, egy ilyen drága rezsijű, komfort nélküli házban! Mit tegyünk? Köszönöm a választ!

mino # 2013.01.05. 18:00

Drága matthiasi de a közüzemü számlákról sem hajlandó csekkett adni akkor hogy ,,csak a hasára csapott hogy kb 150000.


polgári jog

matthiasi # 2013.01.04. 16:39

mino !
Ki kell egyenlíteni a tartozást aztán lehet panaszkodni !!!

mino # 2012.12.29. 10:06

Egy olyan problémám van ,hogy jelenleg szeptember 1 - óta vagyunk albérletben. de a tulajdonos nem hajlandó nekünk számlát adni a havi albérlet kifizetésekröl.Jelenleg 2 hetet csusztunk az e havi rezsivel és bérleti dijjal erre ö bejött a lakásba mikor nem voltunk ithol és egy villanyszerelövel levágatta a villanyt és most a gázt akarja megszüntetni.ilyenkor mi a teendö.de bentvan 90000 ft kaukciónk.


polgári jog

vi555555 # 2012.12.09. 09:34

Azt szeretném megkérdezni,ha az albérlőm szeretne biztonsági rácsot felszereltetni az erkélyre,de én mint tulaj nem szeretném,akkor ki kell-e fizetnem a biztonsági rácsot és a felszerelés díját neki?Köszönettel.

Kero_b # 2012.12.06. 21:15

Kérdésem: Érvényesnek tekinthető-e az alábbi esetben a bérleti szerződés, vagy megtévesztés miatt érvénytelen-e? Köteles vagyok-e a tulajdonosnak 1 havi lakbért a kauciómból extra kifizetni?

Eset:
Albérletben lakom feleségemmel, és a minap elindult a szénmonoxid riasztó. Kihívtuk a kéményeseket, a kéményt kitisztították, probléma elhárítva (gondoltuk). Másnap újra elindult a riasztó. Mint kiderült a közös képviselőtől, minden közgyűlésen elhangzik, hogy muszáj lenne bélelni a kéményt (jelenleg nincs). Ez nem lett megemlítve a szerződéskötéskor, se a bélelés hiánya, sem pedig a felszólítások. Feleségem 6 hónapos terhes, és nem csak a szénmonoxid, de a folyamatos stressz is ártalmas neki, ami ebből a következőkből adódik: Az albérletet csendes és nyugodt lakásként promotálták, viszont a szomszédjainknak, akik főiskolások, erről nem szólt senki. A rezsi sem alacsony, és a gáztűzhellyel is gondok voltak a beköltözéskor, és a nyílászárók sem úgy szigetelnek, ahogy azt ígérték volna. A panaszok ezekre sajnos csak szóban hangzottak el. Mindenesetre a szénmonoxidos eset után megmondtuk a tulajnak hogy kiköltözünk, betelt a pohár. A szerződés 1 évre szól, és Június 1.-én köttetett. A fenti körülményekre való tekintettel érvényesnek tekinthető a szerződésbe foglalt passzus miszerint a szerződés idő előtti felmondása esetén 1 havi kauciót megtart a tulajdonos?

A választ előre is köszönöm

Kero_b

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.02. 18:39

Bazsenka!

Ptk. 424. § (1) A bérbeadó - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - szavatol azért, hogy a bérelt dolog a bérlet egész tartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas, és egyébként is megfelel a szerződés előírásainak. Erre a szavatosságra a hibás teljesítés miatti szavatosság szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a bérlőt az elállás helyett az azonnali hatályú felmondás joga illeti meg, kicserélést pedig nem követelhet.

tutyi # 2012.11.02. 17:34

Miért legyen a felmondás közös megegyezéssel? Nem is értem! Ha megteszi a tulaj, hogy három hét múlva egy ilyen adatokkal hiányos "semmis" bérleti szerződést van képe felrúgni, akkor tegye ezt meg ő az elmondott indokai alapján. Mi pereskedni nem kívánunk, értelme nincs, de a lányomat igen csak megkárosította azzal, hogy épp hogy megmelegszik a házban már is mennie kell. Akkor kérdezem én? miért legyen a lányom korrekt és miért fizessen ezek után bármit is. Nem beszélve ha a jogot nézzük én úgy tudom, hogy ha határozott idejű szerződést felmond a tulaj, akkor a fennmaradó időre neki, ki kell fizetni a havi össz. bérleti díjat a bérlőnek! jelen esetben 12 hónapból, 10 hónapot! Vagy rosszul tudom? Ha nem akkor örüljön a tulaj, hogy nem jelentem be a NAV-nál, hogy kértem számlát de nem adott. Eleve milyen eljárás ez egy bérlővel szembe!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.01. 08:01

Határozott idejű bérleti szerződést a határozott idő alatt nem lehet felmondani, a határozott idő lejártával meg megszűnik felmondás nélkül.

A bérlőt az, hogy felhagy a bérelt ingatlan használatával, nem mentesíti a bérelti díj megfizetének kötelezettsége alól.

Közös megegyezéssel kellene megszüntetni a szerződést.