Albérleti gondok


matthiasi # 2010.10.26. 12:31

T. Stella35 !
Az útósó bérlőtől, aki jelenleg is bérli az ingatlant, minden további nélkül kérheted a csat díj kiegyenlítését.
A többitől alaigah. Habár valami nem stimmel :

!(A fo­gyasztásmérő mindig az aktuális albérlő nevén volt.)
Akkor a szolgáltató miért nem őket keresi meg a követelésével ??
Ezen a címen el lehetutasítani a kérést - ha eddig nem történt meg a befizetés.
megjegyzendő : a jogos követelés 5 évig nem évül el !!

Stella35 # 2010.10.26. 12:03

Kedves Fórumozók!

Szeretném kikérni a véleményeteket egy olyan ügyben hogy: Egy vidéki kisvárosban van a tulajdonunkban egy családi ház,ami 2006 óta van kiadva.Azóta már a 3.albérlőnk van. Most hirtelen a vízszolgáltató rájött,hogy valami számlázási hiba folytán( a csatornadíj összege hiányzik) közel 80 ezer Forint tartozás jött össze 2006 óta.Én igazából sajnos a m3/Ft összeget sosem ellenőriztem a befizetett számlákon,csak a befizetés tényét.Az albérlők cserélődésekor mindig személyesen,óraállásig történt a számla rendezése. Kérdezném,köteles vagyok-e ezt én rendezni? Nem én laktam az ingatlanban!(A fogyasztásmérő mindig az aktuális albérlő nevén volt.)Illetve most keressem meg a régi bérlőket 3-4 év után,hogy fizessenek? A mostani bérlő 2009 szeptembere óta lakik ott,tőle számlaarányosítással kérhetem a tartozást?
Köszönöm

Onizuka # 2010.10.18. 11:16

Kedves fórumozók!

Körülbelül 4 éve vettünk egy kicsi, lerobbant vendéglátóipari egységet, amelyet ideiglenesen hagytunk, hogy az addigi managament vigye tovább. Akkor voltunk olyan vajszívűek (balekok), hogy hagytuk továbbra is bejelentkezni az épület címére a szálloda immár általunk megbízott igazgatóját.
Az emberünk később milliókkal meglopott minket, de ez csak az indok, nem maga a kérdés tárgya. Szeretnénk végre útilaput kötni a talpára, de nem tudjuk, hogyan tehetnénk ki a szállodából. Az önkormányzat szerint csak bírósági peres eljárás útján lehetne később kérelmezni a kijelentését. Szerintetek erre mi lenne a legjobb megoldás?
Felmerült, hogy bérleti díjat kellene fizetnie, hiszen amilyen smucig, lehet, hogy azt sem csengetné ki, és így ezt ráhúzhatnánk. Mennyi az ehhez hasonló kényszerbérletekben a négyzetméter arányos, elvárható díj?

Előre is köszönöm!

boby764 # 2010.10.06. 13:08

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérném a segítségüket mégpedig abban,hogy a párommal és kettő gyermekével elköltöztünk egy albérletből ,mert elegünk lett abból hogy a családi nyugalmunkat illetve a békénket napi rendszerességel zavarta az utolsó időszakokban.Mi kérdeztük tőle mi a probléma de nem mondott semmit egyszer csak nagy hőzöngés tört rá és elhordta a barátnőmet mindennek a gyerekek előtt és közölte takarodjunk onnan.Azt hozzá kell tennem a családi ház tetőterét adta ki nekünk úgy hogy voltak fennt neki még saját cuccai amit fenn hagy mi mondtuk is hogy nem nyulunk hozzá!Egy régi ágy volt fenn aminek a matraca gyenge volt és mi alá raktunk a szekrénybűl egy paplant amit nem használt,de nem tudtuk hogy ragacsos a matrac csak amikor jött érte és látta milyen.Erre ő kártérítést kér valamint a feljáróra ami nem fedett sőt még én saját költségre mentesitettem télen a csúszástol arra is kért hogy azt is fizessük ki.A pláne az mindent rendbe hagytunk kitakarítva helyreállítva a rend és ő az én tulajdonom .... ami nem kis értékü nem akarta nekem addig odaadni amíg ezek nincsenek megtérítve neki.Szerződést mi nem irtunk mikor odamentünk ö most írt de olyat ami elfogadhatatlan igy nem irtam alá.Sértegetett mindenkit pitiáner dolgok miatt.Mi eljöttünk ugy hogy rendőrt kellett hívnom a tulajdontárgyam miatt.Zaklatta a szüleim kiknek semmi közük nem volt hozzá és most is öket zaklatja és fenyegetőzik mindennel.Erre kérnék megoldást ha lehet.Rendesen fizettünk minden hónapban ezért vagyok tanácstalan,mert nem szeretnénk hogy bármibe is belekavarjon a későbbiekben.Aláirtuk tanukkal a papírt hogy a továbbiakban nincs követelése velünk szemben,és ennek ellenére zaklatja szüleim.

Qwertzy # 2010.10.01. 14:56

Érdeklődnék, mit lehet tenni, ha nem fizet az albérlő és több hétre elutazott külföldre? Kb 10 hónapja lakik a lakásomban, de folyamatosan problémák voltak a fizetéssel. Ez annyit jelentett, hogy gyakorlatilag soha nem fizett pl. bérleti díjat egy összegben, mindig telefonálgatások, email-es megkeresések után részösszegeket utalgatott. A jelenlegi tartozása meghaladja 200 000 Ft-ot és abban maradtunk, hogy elutazása előtt ezt rendezi (az utazás csak pár napja derült ki). Az egyébként új építésű lakást nem tartja rendben, a gondom az, hogy más városban lakom és nem tudom felügyelni, de rengeteg probléma van vele. Pár hónappal ezelőtt mondtam neki, hogy keressen más albérletet, erre kiegyenlítette az akkori tartozását, de a helyzet azóta sem változott. Most több hétre elutazott, kérdésem, hogy mit lehet tenni? Lefoglalhatom a lakásban hagyott tárgyait? Tegyek feljelntést? Kb 3 héten belül én is utazom hosszabb útra, borzasztó, hogy ilyen állapotban hagyjam itt a lakásomat, nem tudom, hogy mit lehetne tenni. Válaszát ezúton is köszönöm.

ingatlan.t # 2010.09.30. 15:59

Segítsetek!!!!
Lenne egy nagy problémám: Májusban költöztünk ki az albérletből, de akkor a tulaj a kauciót (60 000 Ft-ot), nem adta vissza, arra hivatkozva, hogy a számlákat majd összesítjük. Ez rendben is van, akkor elfogadtuk, viszont azóta azt állítja, hogy a távfűtés árából ( amit évközben rendszeresen általánydíjként fizettünk 12000 ft-ot) az összesítés, végszámla megjötte után, még mi tartozunk neki 20000 ft-tal, és a kauciót sem hajlandó visszaadni. Ezzel csak annyi a probléma hogy mért fűtés volt a lakásban, ami egyáltalán nem volt bekapcsolva. A fogyasztás 0-volt. tehát biztos hogy nem került 60000ft-ba, sőt még nekünk járna vissza. de a kauciót nem akarja visszaadni. mit lehet tenni ez érdekében? hova lehet fordulni? Nem hiszem el, hogy egy be nem kapcsolt fűtőtest havi szinten 20 000 ft-ot fogyasztott volna. Ez teljességgel képtelenség.
Aki tud segítsen légyszi, azért nem kevés pénzről van szó.
előre is köszi szépen.

kyra922 # 2010.09.13. 19:54

Remélem tudtok segíteni. Szóval nem rég költöztünk új albérletbe. És az előző lakásnál maradt x ezer közüzemi tartozásunk, amit a jövőhónap elején ki is rendezünk. Minden közmű a nevünkre volt írva. A volt tulajunk, meg bírósággal fenyegetőzik, hogy ha nem rendezzük ebben a hóban akkor megy oda. Van hozzá joga? Elvégre nem neki tartozunk, ha nem a közműveknek, mert mint tulaj volt a nevünkön minden óra. A fenyegetőzés mellett, folyamatosan zaklatja a családom, lehord előttük minden ...-nak, és amikor megmondják neki, hogy ne keresse őket, trágár szavakkal elküldi őket. Felbontotta az oda érkező leveleinket, amíg nem voltak átírva. Elrakta a bankszámla kivonatomat. Ezek ellen mit tehetnék. Abban igaza van hogy azt akarja fizessünk minél hamarabb. De amiket csinál, ahhoz nincs joga. Szerintem. A tartozás nem egy nagy összeg, és két hét múlva le is lesz rendezve. De addig is hogyan állíthatnám le??? Köszi ha tudtok segíteni.

ogbegb # 2010.07.10. 11:22

igazán rendes emberek vagytok

guba # 2010.07.10. 10:46

Gondolod, ha jó sok helyen felteszed ugyanazt a kérdést, akkor ügyvédek százai fognak neked válaszolni, hogy aztán ebből kialakíthasd a helyes válasz szintézisét?

matthiasi # 2010.07.10. 10:44

Helló !
Át kéne fogalmazni a kérdést, hogy világosabb legyen !!

ogbegb # 2010.07.10. 09:55

Tisztelt Jogtudók!
Tavaly szeptemberben albérletbe költöztünk a párommal,kötöttünk lakásbérleti szerződést.Közben a barátnőm elköltözött,egyedül maradtam.Idén májusban kértem a tulajt,hogy hozza el az összes eddigi számlát és egyeztessünk,szá moljunk el a kezdő és a záró óraállások alapján.A számlákat nem hozta,arra hivatkozva,hogy nem fért bele a táskájába.Mivel egy másik településen lakom,megbeszéltük ha elintézte a szolgáltatókkal az elszámolást akkor küldi az összesítést és a számlákat.Ez nem történt meg.Ezen felül a közös költséget is fizettem,de szóltam neki,h törvény szabályozza, a tulaj fizetési kötelezettségét .A szerződésben nincs benne,hogy nekünk kéne állni ezt az összeget.Gondolom a közüzemi díjba nem számít bele a közös költség,mert az benne van a szerződésben,hogy azt a bérlő állja.TElefonon felajánlottam neki,hogy küldje el az elszámolást a számlákkal,vonja le belőle ez eddig befizetett közös költséget és a fennmaradó tartozást kiegyenlítem, erre a mai napon pedig kaptam ajánlva tőle egy fizetési felszólítást,h július 31-ig fizeseem be a rezsit és lakbért amivel nem számolt el,különben közjegyzőhöz fordul és fizetési meghagyással fog élni.
1.,Mit tehetek,hogyan védekezhetek?APEH felé szerintem nem adózott.
Válaszokat előre is köszönöm.

huan2 # 2010.05.30. 07:55

Tisztelt Jogi Fórum!
Segítségüket szeretném kérni albérletünk elhagyása miatt hátramaradó közüzemi számlatartozások

rendezésével kapcsolatban.
Szerződésünk nem tartalmazza pontosan a számlák kiegyenlítését,de természetesen mindenkinek egyértelmű.A

tartozás jelen esetünkben a tulajdonos részéről lesz esedékes, ugyanis a fűtésrendszernek és a fűtési

szokásainknak köszönhetően viszonylag sok megtakarítást halmoztunk fel.
Az aggodalmunk ezzel kapcsolatban a következő:
Július 1.-ével elhagyjuk az albérletet. Minden számla egyenlítve lesz, kivéve a fűtést, mert a redszer

miatt itt költségmegosztók vannak és csak szeptemberben jön az elmúlt téli időszak fűtésmegtakarításának

visszatérítése. (kb. 6 havi teljes fűtésdíj lesz a megtakarítás,ami minket illet)
Mivel itt pénzről van szó, nem pedig bizalomról és szimpátiáról, segítséget szeretnék kérni hogy mi a

teendő ilyen esetben hogy véletlenül se tudjanak kijátszani abból, ami minket illet, mert most nekik

kell fizetni és ilyenkor megváltozik a hozzáállása az embereknek. Bonyolítja a helyzetet az hogy a

bérleti szerződésünk megszűnésekor még pontosan nem fogjuk tudni, hogy mennyi lesz a megtakarítás,csak

kb.2 hónap múlva. Van-e értelme írni valamiféle papírt hogy tudomásul veszik hogy tartozásuk áll fenn

felénk? Mit tartalmazzon ez a papír?

Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Péter

szime # 2010.04.15. 18:36

Jó estét!
Segítséget kérnék. 2010. jan. 19-től bérlünk lakást. A tulaj lánya adta ki nekünk, szerződés készült. Időközben meghalt a tulaj, hagyatéki májusban lesz. Mi rendesen fizetjük az albérletet. Egy 7 hónapos és egy 10 éves gyerekkel vagyunk itt. Ma megjelent a tulaj másik lánya, hogy költözzünk el azonnal, rendőrt is hívott, akik persze nem tudtak a szerződés miatt mit csinálni. Akitől kivettük a lakást ma vitte el az albérleti pénzt. (máj. 15-ig így ki van fizetve). Az elöbb megjelent a nővér(aki rendőrt hívott), hozott egy embert, hogy ideköltözteti, mert neki is joga van ehez.
Most mit csináljak? 1 hónapi kauciót fizettünk. Felmondás nem történt, mert aki a pénzt elvitte, azt mondta maradhatunk. Biztos, hogy keresünk másik lakást, de ez nem megy könnyen. Zaklathat a tulaj másik lánya(aki rendőrt hívott)? A bérleményben milyen jogaim vannak, gondolom havi 45 e ft-ért nem kell egy idegent megtűrnöm.
Köszönöm előre is a válaszokat!

Zoltanuss # 2010.04.01. 15:17

D.István55 -nak !
Azért nem ártana egy kicsit rugalmassabbnak lenni.

Ki kell számolni a közüzemi tarozásokat, az jogos követelés, a május végéig tartó bérleti dít kissé túlzott, habár a szerződés szerint tényleg jár elviekben.
Kéne csinálni egy pontos elszámolást és az alapján tárgyalni.
Mint többször írtam a határozott idejű szerződés nem célszerű, nem működik.
Itt erre a példa.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.01. 10:20

+1

guba # 2010.04.01. 03:16

Határozott idejű szerződés esetén a rendes felmondás nem lehet jogszerű, a rendkívüli igen. Azon mondjuk lehetne vitatkozni, hogy ez a haláleset kellően megalapoz-e egy rendkívüli felmondást. Véleményem szerint nem, tehát én azt gondolom, hogy ha a kaució fejében hagyod őket lelépni, akkor valóban méltányosan jártál el.

D.István55 # 2010.03.31. 21:37

Üdvözletem mindenkinek!

A következő, rendkívül hirtelen kialakult ügyben kérném tanácsát.
Szeptemberben kiadtam a teljesen felszerelt, bútorozott házamat egyetemistáknak, szept.01.-től máj.31.-ig szóló határozott időre kötött szerződéssel. Kaucióként 1-1 havi lakbért kértem személyenként. Eddig nem volt semmi probléma, fizettek rendesen a megállapodott határidőn beül. Ellenben a múlt héten történt egy tragikus esemény, az egyikük tisztázatlan ok miatt öngyilkos lett, míg egyedül volt a házban hétvégére, a többiek hazautazásának ideje alatt.
A többiek a hír hallatán azonnali hatállyal szóban felmondtak, és kijelentették, nem hajlandóak tovább a házban eltölteni a szerződés szerinti hátralévő időt, és még a hét első napjaiban azonnal elpakoltak minden személyes holmijaikat, a kulcsokat sem adták le eddig. Egyikőjük felvetette, hogy kéri vissza a kauciót, mire a többiek is ezt akarják most már. Úgy gondolom, hogy határozott idejű szerződés lévén, nem hogy a kaució nem jár vissza, főleg mivel rendezetlen elszámolás is van még, de az időszak végéig a bérleti díj is megilletne.
Én felajánlottam méltányossági alapon, hogy osszuk meg a kockázati költséget úgy, hogy a kaució marad az áprilisi bérleti díj fedezeteként, a májusi pedig az én kompetenciám, valamint a márciusi közüzemi díjakat fizessék ki az eddigi szokásos módon. Hallani sem akarnak erről.
Kérem a tanácsát és a véleményét, milyen jogszerű megoldás lehetséges, mert ebben a rendkívüli helyzet szülte meglehetősen zaklatott állapotban képtelen vagyok logikusan áttekinteni a helyzetet és a jogi lehetőségeket felmérni. Ő szerintük jogtalan az ajánlatom. Tudtommal határozott idejű szerződésnél az azonnali felmondás sem jogszerű.
Válaszát előre is köszönöm.

moli1m # 2010.03.28. 20:36

Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Bérlőm kiköltözött, már "csak" a tartozását kell behajtanom.Addig sem én fizetem utána a rezsit.
Ez eddig sikertörténet.
Még egyszer köszönöm! Lilla

guba # 2010.03.28. 19:22

Erre a felek megállapodása lenne irányadó. Ha nem rendelkeznek erről a szerződésben én azt gondolom, hogy a bérbeadónak kell viselnie ezt, mint karbantartással kapcsolatban felmerült költséget. Nem lényegtelen azért a használat mértéke sem, mert ha a bérlő pl. kertészkedik, az nyilván más megítélés alá esik, mint ha semmi szüksége a kertre. Ebben az esetben a kérdés úgy is feltehető, hogy a bérlő köteles-e más kertjét ingyen locsolni, illetve még az elhasznált vizet is megfizetni.

chris1968 # 2010.03.28. 08:28

Üdvözlet mindenkinek!
Kertes házat adok ki albérletbe, a hozzá tartozó, rendezett kerttel (fenyők, sövényfenyő, gyümölcsfák, szőlő, füvesített részek, stb.) együtt.
Kérdésem a következő:
A tavasz-nyár-őszi időszakban kinek kell fizetni a kert karbantartását (pl. a locsoláshoz elhasznált vízet), nekem vagy a bérlőnek?
Ugyanis a volt bérlőim most költöznek ki és követelik rajtam, hogy a tavaly nyári hónapokra (összesen négy havi) a vízdíjat fizessem vissza nekik.

Türelmes # 2010.03.25. 10:15

én még nem foglalkozom az uj ptk-val..ki tudja mi marad meg belőle......

Berényi Miki # 2010.03.25. 10:12

Azért arra érdemes figyelni, hogy 2011-től a határozott időtartamú szerződés is minden további nélkül, 3 hónapos felmondási idővel felmondható a bérbeadó által. Bérlői szerződésszegés nélkül is, és még cserelakás se kell.

Zoltanuss # 2010.03.25. 08:37

Csak a Ba'átok cimű szappanoperában van, hogy mindenki (sokan) bérelnek lakást és közben egésznap a Rózsában flanggálnak.
A lakbért kapásból duplájára emelik.
Egyébként is miből él az sok léhütő ?

Zoltanuss # 2010.03.25. 08:32

És még van akik ismerik is egymást !

Zoltanuss # 2010.03.25. 08:31

T. KB Sándor !

Van benne valami, főleg az 50-es 60-as évek lakás joggyakorlata szerint az szép szabósándori időkben.
De kizárt egy lakóval/bérlővel a mai világban sikeres lakás eladás.
Hacsak nem eleve a vevő olyan céllal vásárol, hogy bérbe adja és a Zsu által fizetett lakbér reális.
Akkor viszont jól ját mind a két fél. Zsu -ék maradnak, a vevő meg nem keres bérlőt.